Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Ja też w dołki dałam kompost. O mączce zapomniałam choć mam dużo ale później i tak sypię nawozy. U mnie ziemia piaszczysta więc muszę ją wzbogacić a u Pana Staszka to faktycznie ciężkie do wykonania przy takiej ilości. Jedyne co byłoby możliwe to rozsypać obornik rozrzutnikiem na zimę ale na to też potrzeba pieniędzy itp.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Ciekawa jestem gdzie kupujecie tę mączkę czy też wióry rogowe - bo ja się nie zetknęłam z tym nawozem w żadnym ze sklepów. Stanisław do sadzonek daje dobrą, lekką ziemię. Jak już się ukorzenią to sadzi je w polu, które co roku nawozi polifoską.
Osobiście obornik granulowany daję co drugi, trzeci rok. Garstkę pod roślinę. W inne lata używam nawozu Yara Mila (18-18-18). Też garstkę dla każdej rośliny. Dalie nie lubią przenawożenia, zwłaszcza nawozami azotowymi. Przenawożone źle zimują, bo tkanka, z której jest zbudowana bulwa jest za luźna.
Osobiście obornik granulowany daję co drugi, trzeci rok. Garstkę pod roślinę. W inne lata używam nawozu Yara Mila (18-18-18). Też garstkę dla każdej rośliny. Dalie nie lubią przenawożenia, zwłaszcza nawozami azotowymi. Przenawożone źle zimują, bo tkanka, z której jest zbudowana bulwa jest za luźna.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wióry rogowe to chyba nie bardzo pod dalię, bo się nie rozłożą w tak krótkim czasie - wydaje mi się, ze bardziej od rośliny wieloletnie. Ja kupiłam kiedyś pod róże, ale zapomniałam przy sadzeniu podsypać i dalej sobie woreczek w garażu leży...
Basiu od czasu do czasu w niemieckich marketach rzucają, ale generalnie to ja tylko raz trafiłam.
Kiedyś dawałam mrożone skórki bananów do dołków. Teraz już po posadzeniu rzucam jakiś granulowany nawóz np. obornik. W tym roku rzuciłam nawóz granulowany dedykowany dla pomidorów.

Kiedyś dawałam mrożone skórki bananów do dołków. Teraz już po posadzeniu rzucam jakiś granulowany nawóz np. obornik. W tym roku rzuciłam nawóz granulowany dedykowany dla pomidorów.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obornik koński pod dalie, do podlewania gnojówka z pokrzyw i krystalon niebieski, do podsypania nawóz wieloskładnikowy lub polifoska (sadzonki).
Wysyłam na prośbę Mistrza link do audycji pani Teresy Jagielskiej organizatorki daliowych wystaw w Olsztynie:
https://www.youtube.com/watch?v=VTrwShK ... M6d7hLtjw8
Sadzenie sadzonek daliowych dobiega końca. Dalie rosną jak szalone i pojawiają się pączki (pomijając karłowe, które już kwitną):

Wysyłam na prośbę Mistrza link do audycji pani Teresy Jagielskiej organizatorki daliowych wystaw w Olsztynie:
https://www.youtube.com/watch?v=VTrwShK ... M6d7hLtjw8
Sadzenie sadzonek daliowych dobiega końca. Dalie rosną jak szalone i pojawiają się pączki (pomijając karłowe, które już kwitną):

Nareszcie doczekałam się! Dziś nadeszła wreszcie wyczekiwana paczucha z sadzonkami dalii od Stanisława.
Martwiłam się, jak delikatne sadzonki zniosą transport, ale przetrwały trudy znakomicie i doszły w absolutnie nienagannym stanie.
Stanisławie, wielkie dzięki
Sadzonki, w liczbie 30 szt., zostały spakowane do tak przygotowanego pudełka, które dodatkowo zostało usztywnione odpowiednio przyciętymi deszczułkami - co musiało kosztować trochę pracy i zachodu

Wszystkie sadzonki zostały starannie zapakowane w folię aluminiową i dodatkowo jeszcze w gazetę, co znakomicie utrzymuje odpowiednią wilgotność w czasie transportu

Wszystkie są pięknie ukorzenione i oznaczone numerkiem (Stanisław te numerki przygotowuje w tzw. wolnym czasie - zimą?)

Zwróćcie uwagę w jakim podłożu są ukorzeniane sadzonki

Stanisławie, podziwiam pomysłowość i profesjonalizm!
Dziękuję najserdeczniej
i obiecuję, że postaram się nie zmarnować szansy
Duża część moich chciejstw została zrealizowana - jeszcze ciut, ciut i byłoby 100%
Ale przecież nie można mieć wszystkiego...

Sadzonki, w liczbie 30 szt., zostały spakowane do tak przygotowanego pudełka, które dodatkowo zostało usztywnione odpowiednio przyciętymi deszczułkami - co musiało kosztować trochę pracy i zachodu

Wszystkie sadzonki zostały starannie zapakowane w folię aluminiową i dodatkowo jeszcze w gazetę, co znakomicie utrzymuje odpowiednią wilgotność w czasie transportu

Wszystkie są pięknie ukorzenione i oznaczone numerkiem (Stanisław te numerki przygotowuje w tzw. wolnym czasie - zimą?)

Zwróćcie uwagę w jakim podłożu są ukorzeniane sadzonki

Stanisławie, podziwiam pomysłowość i profesjonalizm!

Duża część moich chciejstw została zrealizowana - jeszcze ciut, ciut i byłoby 100%

Ale przecież nie można mieć wszystkiego...

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja Kasiu sadzę w to samo miejsce wiec czego nie zjedzą w jeden sezon - zostanie skonsumowane w kolejnym.vimen pisze:Wióry rogowe to chyba nie bardzo pod dalię, bo się nie rozłożą w tak krótkim czasie - wydaje mi się, ze bardziej od rośliny wieloletnie.
Basiu! Wióry są w Lidlu.
Paczka od Stanisława rzeczywiście profesjonalna!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko, dzięki za podpowiedź. Na moim osiedlu jest tylko mały Lidl, w którym nie ma wiórów rogowych. Muszę pojechać do dużego...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wg mnie w Lidlu wióry rogowe pojawiają się przy okazji akcji Ogród, np. jesienią lub wiosną. Teraz chyba nie ma po co tam jechać.
Tomek
Tomek
Zaczynam się zastanawiać, dlaczego, z roku na rok, procent strat dalii po zimowaniu jest coraz wyższy. W tym roku to ok. 10%. Z niektórymi odmianami pożegnałam się już przed sadzeniem karp, ale posadziłam same, dobre, twarde i zdrowe bulwy, a niektóre nie wypuściły ani pół kiełka... Na razie nawet nie próbowałam tych karp sprawdzać, bo mam nadzieję, że jeszcze coś z nich będzie. Niektóre z moich dalii maja już po 40-50 cm wysokości, ale są też takie, które mają po 5 cm i z dużej bulwy wychodzi tylko jedna, słabiutka łodyżka.
Moje poletko wygląda teraz tak:

Moje poletko wygląda teraz tak:

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
Taka ilość dalii robi wrażenie
Niestety dalie się starzeją i ich siły życiowe maleją. Tylko stare odmiany rozrastają się i można je co roku dzielić.
Inna sprawa warunki atmosferyczne i warunki przechowywania. Poza tym choroby i wiele innych czynników mających wpływ na żywotność i zdrowie dalii. Ja też ciągle wykreślam z katalogu odmiany, które utraciłem (właśnie wypadła mi Cartouche od Ciebie). Na szczęście jeszcze więcej przybywa

Niestety dalie się starzeją i ich siły życiowe maleją. Tylko stare odmiany rozrastają się i można je co roku dzielić.
Inna sprawa warunki atmosferyczne i warunki przechowywania. Poza tym choroby i wiele innych czynników mających wpływ na żywotność i zdrowie dalii. Ja też ciągle wykreślam z katalogu odmiany, które utraciłem (właśnie wypadła mi Cartouche od Ciebie). Na szczęście jeszcze więcej przybywa

To oznacza, że Cartouche już chyba nikt nie ma... U mnie w tym roku też parę wypadło - np. Hollyhill Electra, Silver Wedding, Gay Tryumph i parę jeszcze... Staram się sadzić tylko nowe przyrosty, ale niektóre odmiany słabo przyrastają i w końcu przepadają. Najlepszy sposób - robić sadzonki. Ale gdzie, jeśli się nie ma szklarni, a parapetów nie wystarcza?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
Tak, sadzonkowanie jest niezbędne. Np. 'Tartan' w ogóle nie przyrasta i co roku drżę, że mi wypadnie. Na szczęście daje sadzonki. 'Todra', dalia nr 1 u mnie, a 2/3 karp tej odmiany spróchniało zimą. To tylko dwa przykłady. Na szczęście dzięki Mistrzowi niektóre odmiany do mnie wracają
No i własnych sadzonek trochę mam więc odmładzam daliostan sukcesywnie

Dalie coraz piękniej rosną i lada chwila zaczną nas zachwycać kwiatami. Ale chyba nie będzie gdzie ich prezentować, bo odwoływane są kolejne wystawy kwiatowe. Ostatnio dotarła do Stanisława informacja, że wystawa w Trutnovie nie odbędzie się w tym roku z powodu pandemii. Nic nie wiadomo o planowanej wystawie dalii i mieczyków w Rybniku - zwykle odbywała się około połowy sierpnia, ale czy uda się ją zorganizować w tym roku? Koledzy ze Śląska - co wiecie na ten temat?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
Termin wystawy dalii w Rybniku został zmieniony na 29-30 sierpnia jeszcze przed koronawirusem. Ale do dziś urząd jak i teatr, gdzie wystawa ma miejsce, nie wyrazili zgody, bo i obecne przepisy na organizowanie takiej imprezy nie pozwalają. Trzeba się więc liczyć, że i u nas wystawy nie będzie. A dalie możemy prezentować tutaj czy w innych miejscach w necie
Zakwitła u mnie pierwsza dalia od naszego Mistrza:
Baby Fialova

Zakwitła u mnie pierwsza dalia od naszego Mistrza:
Baby Fialova

Florianie,
czy to na pewno Baby Fialova?
Stanisław prezentował ją tak:
viewtopic.php?p=5631814#p5631814
(wys. 35-40 cm średnica kwiatu: 5 cm)
Ale może zdjęcie jest zrobione z bliska?
czy to na pewno Baby Fialova?
Stanisław prezentował ją tak:
viewtopic.php?p=5631814#p5631814
(wys. 35-40 cm średnica kwiatu: 5 cm)
Ale może zdjęcie jest zrobione z bliska?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara