Co ile robić oprysk IF? W jakich odstępach miedzy odpryskiem miedzianemwhitedame pisze:Napisałam Ci pw, odczytaj.
Miedzianem 1 raz, efekty będą jeśli nowe przyrosty będą bez zmian bakteryjnych. Starym już nie pomożesz.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 cze 2018, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Uff, Maraga, KaLo ratunku
Nic z tych zdjęć nie wywnioskuję poza tym, ze masz Septariozę i niedobory.
Rosną na balkonie, ale co to znaczy że w mini tunelu??
Jakie duże donice, czy dałaś coś do ziemi ( nawóz), czym zasilane i zdjęcia całego krzaka z stożkiem wzrostu poproszę.
Z czego ten biały nalot, robiłaś jakiś oprysk?

Nic z tych zdjęć nie wywnioskuję poza tym, ze masz Septariozę i niedobory.
Rosną na balkonie, ale co to znaczy że w mini tunelu??
Jakie duże donice, czy dałaś coś do ziemi ( nawóz), czym zasilane i zdjęcia całego krzaka z stożkiem wzrostu poproszę.
Z czego ten biały nalot, robiłaś jakiś oprysk?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/ jokaer.
Rosną w swego rodzaju mini szklarni na balkonie o powierzchni 1,5 m2. Drewniana konstrukcja obita folia. Donice 18 L. Podlewam nawozem Top Max na zmianę z Bio Blom z BioBizz. Podlewam codziennie 1 L na krzak woda bez nawozu i 1 raz na tydzień z nawozem. Biały nalot to od oprysku z mleka bo na jednym krzaku znalazłem wylinki mszyc wiec zapobiegawczo. Ale tylko raz w sumie. Ok, zaraz dodam inne zdjecia.

Rosną w swego rodzaju mini szklarni na balkonie o powierzchni 1,5 m2. Drewniana konstrukcja obita folia. Donice 18 L. Podlewam nawozem Top Max na zmianę z Bio Blom z BioBizz. Podlewam codziennie 1 L na krzak woda bez nawozu i 1 raz na tydzień z nawozem. Biały nalot to od oprysku z mleka bo na jednym krzaku znalazłem wylinki mszyc wiec zapobiegawczo. Ale tylko raz w sumie. Ok, zaraz dodam inne zdjecia.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Toż to cud prawdziwy, że Ci jeszcze foli w strzępy nie rozniosłoTopMax powoduje wybuchową produkcje kwiatów!

Te pomidory są zagłodzone.Podlewam codziennie 1 L na krzak woda bez nawozu i 1 raz na tydzień z nawozem.
Wywal te wynalazki bo mają nie taki skład i kup jakiś dedykowany nawóz do pomidorów (normalny, nie jakiś ekologiczny ) i stosuj wg instrukcji producenta. Poprawa nastąpi w ciągu kilku dni.
Jaką ma wystawę balkon? Jeżeli północną to folia od biedy może zostać , chociaż nie bardzo wiem po co.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/ jokaer.
Dziękuje za rady !
Balkon jest usytuowany w kierunku wschodnio - północnym. Folia w głównej mierze dlatego, ze blok jest na gorce, niedaleko morza i strasznie wieje. Mam tez dwie papryki poza folia i nie rosną jakos zdumiewająco.
Natomiast czy powienienem stosować jakiś oprysk na chorobę o której wspominał przedmówca? Septarioza?
Czy kwestie ta załatwi także nawóz??
Dziękuje za rady !

Balkon jest usytuowany w kierunku wschodnio - północnym. Folia w głównej mierze dlatego, ze blok jest na gorce, niedaleko morza i strasznie wieje. Mam tez dwie papryki poza folia i nie rosną jakos zdumiewająco.
Natomiast czy powienienem stosować jakiś oprysk na chorobę o której wspominał przedmówca? Septarioza?
Czy kwestie ta załatwi także nawóz??
- whitedame
Też mi ta folia nie pasuje, po co? na balkonie przy murze zawsze cieplej niż w gruncie.
Wydają się wybiegnięte, pierwsze grona dość wysoko, folia ich nie zacienia?
Widać niedobory.
Na uprawę ekologiczną można pozwolić sobie w gruncie, w donicy roślina nie ma skąd uzupełnić sobie tego czego nie dostaje, w gruncie ma większe szanse.
Nie są chore tylko do podkarmienia jak już Janusz napisał.
Fertygacja nawozem do pomidorów przy każdym podlewaniu
Pisałyśmy razem.
Nie musisz niczym pryskac, stare liście ze zmianami usuń, i podaj im papu.
Wydają się wybiegnięte, pierwsze grona dość wysoko, folia ich nie zacienia?
Widać niedobory.
Na uprawę ekologiczną można pozwolić sobie w gruncie, w donicy roślina nie ma skąd uzupełnić sobie tego czego nie dostaje, w gruncie ma większe szanse.
Nie są chore tylko do podkarmienia jak już Janusz napisał.
Fertygacja nawozem do pomidorów przy każdym podlewaniu
Pisałyśmy razem.
Nie musisz niczym pryskac, stare liście ze zmianami usuń, i podaj im papu.

- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Mogłabym poprosić o jakąś opinię ;)Ale nadszedł i moment w którym i ja potrzebuję pomocy.. Otóż na niektórych odmianach i w gruncie i w foliaku, pojawiły się na pomidorach dziwne ktopki.. Ciemniejsze zielone piegi.. Nie wygląda mi to na bakteryjną centkowatość.... Więc co to może być...
-- 18 cze 2018, o 20:20 --
-- 18 cze 2018, o 20:23 --
Nie, nie mają za mokro. Przed chwilą podlewałam
Dwa razy pryśnięte saletrą wapniowa gdyż pojawiła sie szw.
Pozdrawiam ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
whitedame
OK, dziękuje za rady. Balkon jest tak usytuowany, ze wydawało mi sie ze folia to dobre rozwiązanie. Ale nie bronię jakoś szczególnie tego rozwiązania... Czyli nawóz do pomidorów powinien załatwić problem?
Aha, czy nawóz przy każdym podlewaniu czy tylko do ustąpienia objawów?
W sumie to jak często powinienem podlewać? 1 litr dziennie wystarczy??
OK, dziękuje za rady. Balkon jest tak usytuowany, ze wydawało mi sie ze folia to dobre rozwiązanie. Ale nie bronię jakoś szczególnie tego rozwiązania... Czyli nawóz do pomidorów powinien załatwić problem?
Aha, czy nawóz przy każdym podlewaniu czy tylko do ustąpienia objawów?
W sumie to jak często powinienem podlewać? 1 litr dziennie wystarczy??
- whitedame
Pomidor potrzebuje jeść i pić tak jak Ty.
Wtedy kiedy jest głodny. Ponieważ pożywienie podaje się z wodą więc wtedy kiedy ziemia przesycha ale maksimum raz dziennie. Tzn jeśli sytuacja będzie wymagała podlać dwa razy dziennie to raz z nawozem, raz samą woda.
Stare liście mogą mieć plamy lub zmiany bo są stare, należy je usunąć. Na nekrozach mogą osiąść grzybki dużo groźniejsze a potem przenieść się na kwiaty i owoce i będzie po ptokach.
Powodzenia
justa_be naprawdę nie wiem, kropki są przy bakteriozie ale nie takie.
Wtedy kiedy jest głodny. Ponieważ pożywienie podaje się z wodą więc wtedy kiedy ziemia przesycha ale maksimum raz dziennie. Tzn jeśli sytuacja będzie wymagała podlać dwa razy dziennie to raz z nawozem, raz samą woda.
Stare liście mogą mieć plamy lub zmiany bo są stare, należy je usunąć. Na nekrozach mogą osiąść grzybki dużo groźniejsze a potem przenieść się na kwiaty i owoce i będzie po ptokach.
Powodzenia

justa_be naprawdę nie wiem, kropki są przy bakteriozie ale nie takie.

-
Podlewać z nawozem cały czas. To się nazywa fertygacja. Trudno określić ilość wody bo to zależy od temperatury i wilgotności powietrza więc może to być 0,5 albo 1,5 l dziennie ale tyle aby było "do syta". Tak zajdzie potrzeba podlać 2 raz to już samą wodą. Dobrać ilość wody taką żeby nie był wieczorem nadmiernie zwiędnięty i żeby woda nie stała ciagle w podstawce.
https://www.sklepogrodniczy.pl/florovit ... gKXWfD_BwE
Bardzo dobry skład dla pomidorów i papryk w ilości 3ml/l . Jak nie dostaniesz takiego to może być inny o zbliżonym składzie NPK np. 4-6-8 lub w pobliżu.
https://www.sklepogrodniczy.pl/florovit ... gKXWfD_BwE
Bardzo dobry skład dla pomidorów i papryk w ilości 3ml/l . Jak nie dostaniesz takiego to może być inny o zbliżonym składzie NPK np. 4-6-8 lub w pobliżu.
-
- 0p - Nowonarodzony
Litości, przestań te posty cytować/ jokaer
OK. Dziękuje za porady. Zastosuje i za jakiś czas dam znać jakie są efekty ;)
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam jeden krzak jakiś mały, bardzo wolno rośnie. Pozostałe 30 sztuk normalnie rośnie. Natomiast ten jest na połowę mniejszy. Sadzony w tym samym czasie. Liście więdną i mają brązowe plamy przeważnie przy głównym nerwie liścia. Zaznaczam, że palmy są tylko na tych zwiędniętych liściach. Oczywiście wyrastają wilki i są ok. Podlewane jednakowo wszystkie także sucho nie jest. Pozostałe krzaki nie mają takich objawów. Nie robiłem zdjęć ale pod co można to podpiąć?
Mam tę moc - Sylwek
-
Może złapał fuzariozę , chorobrę odglebową. Jezeli ma się tak męczyć to lepiej go uśpij. Pożytku i tak z niego nie będzie.
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Czy takim pęknięciem się przejmować?

Z krzakiem nic się nie dzieje. To pęknięcie jest od początku zawiązania owocu. Pomidor Bawole Serce.
Z krzakiem nic się nie dzieje. To pęknięcie jest od początku zawiązania owocu. Pomidor Bawole Serce.