Moje małe zielone co-nieco.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje małe zielone co-nieco.

Post »

Kochani odwiedzający, do wiosny pozostało już tylko 60 dni, czyli 8 tyg. i 4 dniObrazek

Tymczasem na parapecie, (na razie jednym, potem to będzie bitwa o miejscówkę :;230 ) zaczęłam oficjalnie sezon wysiewowy. Muszę tylko jeszcze ponakrywać doniczki , niech nasionka mają ciepło i wilgotno. W doniczkach siedzą kobea, dalie i ostróżka letnia mająca za cel zakwitnąć jak nazwa wskazuje ,jeszcze tego lata...

Obrazek

Soniu już słoneczko z dnia na dzień wyżej. Dnia przybywa , lecz jeszcze tak nie zauważalnie , choć już sporo minut jest nadrobione. ;:3

Obrazek

Bea w tym roku też będziesz siała kobeę? Mówisz że w donicy ją miałaś , ja może też ją wsadzę do czegoś , bo już mnie tu Majka ostrzegała przed nią że to potwór. Może się ją trochę usidli...

Obrazek

Małgosiu a mnie jest jakoś szkoda zrywać kwiaty z ogrodu. Może jak będę miała ich więcej, nie będzie mi tak żal. Na razie cieszą moje oczy co roku w ogrodzie. A z drugiej strony do domu nie znoszę bukietów , bo jestem alergikiem i czasami zapachy, tym bardziej mocne , bardzo mi przeszkadzają. ;:219
Ale lubię sobie na wiosnę kupić bukiecik tulipanów czy żonkili, od czasu do czasu można...

Obrazek

Martuś z resztą nasionek też jeszcze czekam. Te miały wypisany luty na terminie siewu, to troszkę go wyprzedziłam...o parę dni. Ale też pewnie będą dłużej wschodzić. Naparstnicę jeszcze mam, jakby się wyciągała za bardzo, posieję jeszcze raz. A ciekawi mnie kochana, jakich ty roślin nie masz i co będziesz
wysiewać?W takim ogrodzie to chyba ma się już wszystko ;:306 Żartuję oczywiście. Zawsze mamy jeszcze jakieś chęci na np różne nowości ogrodnicze. I w tym temacie już się chyba nigdy nie powie stop.

Obrazek

z 9 nasionek posadzanych wzeszły mi tylko 3.
Maju ja w torebce miałam 5 nasionek to ciekawe jaka jest szansa u mnie na dobry wschód!!! ;:306
Jak tak ostrzegasz przed zażarłością tej roślinki , to posadzę ją w donicy i dopiero ustawię na docelowe miejsce.... ;:196

Obrazek

Sabinko jeszcze zdążysz nakupować nasionek. To dopiero początek i jeszcze nie wszystkie sklepy wystartowały ze sprzedażą tegoż produktu. U mnie tylko w jednym markecie udało mi się spotkać szpaler stojaków z pięknymi ,kolorowymi torebkami.... ;:219

Obrazek

Aniu również umiejscowię swoją w donicy.I według twojej instrukcji wsadziłam czubkiem do góry...
Zobaczymy co wyjdzie z tych siewów, może trochę za wczesnych, ale już nie mogłam wytrzymać... Musiałam.... ;:124

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, na ostróżkę letnią już jest czas do siania? ;:oj
Też posiadam nasionka takowej, więc chyba muszę odkurzyć parapet ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

_oleander_ masz rację. Dzisiejszy dzień trwa 8 godz. 25 min i jest dłuższy od najkrótszego o 43 min ale i jest krótszy od najdłuższego o 8 godz. i 21 min. No nic i tak już coraz bliżej wiosny! ;:65
Już posiałaś kobeę? Kurczę, ja nawet nie kupiłam jeszcze jej nasionek. Muszę koniecznie w weekend po sklepach polatać.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, spróbuję i w tym roku z kobeą.
Próbuję co roku siać, już od dawna - tylko dopiero w tamtym sezonie mi się udało.
Ale sprzedawczyni zapewniała, że na pewno się uda ;:303 Śmiałam się, że to niemożliwe ale jednak się udało.
No i pierwszy raz na sztorc... Tylko moczyłam 24 godz.
Piłowanie mi wcześniej nic nie dawało.

Nie miałam pojęcia, że jest taka prężna - zawsze ją traktowałam jako cacko ogrodowe... Może dlatego mi tak pięknie kwitła poprzedniego lata. Kupiłam filetową ale kwitła i na biało i na fioletowo. Cudne są jej bordowe liście jesienią.
Dla mnie jest super, bo było sucho, prażyło słońce - a jej w to graj, wcale koło niej za bardzo nie musiałam chodzić...
Miałam ją w zwykłej ziemi z ogrodu, w 20 litrowej misie.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ola, już sezon rozpoczęłaś :)
Pracuś jesteś! Tak chwalicie Kobee, że nie wiem czy się nie skuszę na wysianie, choć miałam parapetowego siania nie robić...
No tak to FO mną "rządzi"..sama siebie nie poznaję ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj Olu,na pewno będę siać Klipp Dagę ,to piękna jednoroczna roślina i chcę ją widzieć w ogrodzie ,na pewno łubin i cynie ,ale one chyba pójdą wprost do gruntu,pozbierałam trochę swoich nasionek i trochę dostałam z forum ,nawet nie bardzo wiem co jest w pudle ,ale mam jeszcze czas na przegląd ,może mam duzo roślin ,ale jeszcze wiecej nie mam ,jak mówisz jest tyle nowości ,że temat nieskończony i zachcianki też nie skończone i chyba nigdy nie będą ,bo najgorsze jest to ,że nam się wszystko podoba,po prostu bardzo kochamy kwiatuszki :uszy
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

ja w lutym zaczynam wysiewać, oby wiosna przyszła szybko.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Olu, zimowe fotki ;:333 ! Ja zimę z okien podglądam dzisiaj ..dosypało śniegiem i jakoś nie chce mi się wychodzić ...eM zakupy zrobił... więc domowy luzik... :heja
Siać będę coś niecoś w marcu ale niewiele ...więcej pewnie do gruntu wrzucę bo nasion mam sporo z poprzednich lat a jak o ogrodniczy zahaczę to przecież na pusto nie wyjdę!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dla wszystkich Babć i Dziadków z okazji ich święta wszystkiego najlepszego!Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuzka może nie tyle czas na ostróżkę letnią, co trochę wyprzedziłam może dwoma tygodniami porę siania , bo już nie mogłam wytrzymać... ;:14 Zarówno ostróżki letniej jak i dalii zostało mi jeszcze po połowie opakowania. Gdy się okaże że bardzo szybko wzejdą i się wyciągać będą, wysieję jeszcze raz... ;:108

Aneczka dopiero nasionka na sklepowych półkach się pojawiają...zdążyć i ty pokupować. :uszy

Bea ta sprzedawczyni to może wróżka i pozytywnie zaczarowała ci nasionka. Musisz tam zawsze kupować...
Ja to myślę czy nie wsadzić jej do dużego wiadra plastikowego i zakopać go w docelowym miejscu... Pomyślę jeszcze. ;:219
AguJa pisze: No tak to FO mną "rządzi"..sama siebie nie poznaję ;:224
Oj Aguś , no tak , jeszcze nie raz się zdziwisz jaką FO ma moc... ;:306

Martuniu nie słyszałam o takiej roślince Klipp Daga, ale dzięki wujkowi Google już wszystko wiem.
Podobna trochę jakby do jeżówki, przetacznika i pysznogłówki razem wziętych...Przynajmniej dla mnie.
Cynie też będę siała prosto do gruntu, co roku tak robię. Jakbym miała wszystko siać na parapetach to by mi ich brakło. I tak braknie.... ;:306

Anitko przyjdzie , przyjdzie... tylko jak na coś się czeka to tak się czas dłuży w nieskończoność...
Ale wysiewy w lutym troszkę nas zbliżą do wyczekiwanej wiosny.

Maryniu dziękuję za odwiedzinki. Ja też dziś w domu , mam wolne, ale jednak w plener zimowy wyjść muszę z moim trenerem osobistym...Daisy. ;:167

Tymczasem ,dziś u mnie jakieś rozerwanie worka z białym puchem tam na górze...
Przez noc dosyć cm naleciało , a końca nie ma. Roślinki dostały grubsze kołderki śniegowe.
Ale podobno od niedzieli ocieplenie i deszcz. Oj , poczujemy to we własnych butach... ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu no, no już posiane, ;:138 będę zaglądać do pojemników. ;:65 Wieczorny ogród zimowy klimatyczny. U mnie od wczoraj napadało 8-10 cm śniegu, bardzo się cieszę. ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Olu. Postanowiłam i ja wpaść na Twoje włości . Zima za oknem, tak więc czasu mam aż za dużo :wink: i tak przeglądam wątki. Masz bardzo ładny ogród. Spodobał mi się pomysł na karmnik dla ptaków ;:215 . Takie proste a nigdy bym na to nie wpadła. Zima u Ciebie bardzo ładna a odliczanie do wiosny poprawiło mi nastrój. ;:108 Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Soniu nie uwierzysz ale w nasionach z daliami widać już 2 malusienkie pędziki.
Dwa razy zaglądałam czy aby na pewno...Przecież dopiero w poniedziałek wysiane... :heja Myślałam że dłużej będą wschodzić.
Ewelinko bardzo się cieszę z odwiedzin nowego gościa. :wit Cieszę się że coś ci się u mnie spodobało... Wpadaj częściej, furtka szeroko otwarta.A jak jeszcze odezwiesz się od czasu do czasu to będę bardzo rada. ;:138
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olka, a ja podziwiam te łuki z bluszczem. No piękne rozwiązanie, po prostu cudnie. Ja zmałpuję, koniecznie.
A letnią ostróżkę siałam do gruntu jakoś chyba w kwietniu. I rosła cudnie. A dalii z nasion nie siałam, wolę kłącza. ;:108
No to czekamy na pierwsze wschody ;:63 Ja posiałam kobeę i heliotrop.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Właśnie zastanawiałam się jak zrobiłaś i z czego te łuki :oops: . Może i ja zmałpuję ?? W sumie to mieszkamy daleko od siebie więc nikt się nie dowie ;:224 . Bluszcz mogę sobie rozmnożyć ale jak wykonać resztę to nie mam pojęcia :;230 .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu zgapiaj do woli bluszczową pergolę... Dalie z nasion też próbuję pierwszy raz siać. Zawsze miałam bulwy , ale nie mam gdzie je przetrzymywać przez zimę i ostatnio wkurzało mnie już co roczne wkopywanie ich i wykopywanie. Teściowa kupuje co roku takie niskie dalie jednoroczne i one są chyba właśnie z nasion. Więc powiedziałam , spróbuję wysiać. Tym bardziej że dziewczyny tu na forum sieją i udaje się... :uszy
Ewelinko pergolę dla bluszczu robił mąż z takich grubych prętów, spawał je... Ten busz to około 10 lat już ma... Na wiosnę muszę sobie zrobić parę jego sadzonek i puścić po starej śliwie. Podoba mi się jak tak drzewa oplata.... Pokazywałam wcześniej zdjęcia z letniego wypoczynku, jak bluszcz pięknie się pnie po wysokich drzewach iglastych. ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”