Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Liście młode odbiją, gorzej będzie z owocami. Moje przeżyły gradobicie 20 czerwca, do dziś mało śladów zostało, tylko po owocach widać.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz to nie ogławiać, tylko po 1 sierpnia usuwać wyrastające kwiatostany. Jeśli pojawi się jakiś wilczek, to zostawiać. Pomidory wygląd będą miały nie wystawowy
, ale smaku to nie zmieni (tylko pewnie już nie porosną wielkie, bo nie mają przez co asymilować). Tylko bardzo dokładnie oglądać liście, bo na tak uszkodzone krzaki mogą się rzucić wszelkie choroby grzybowe 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadownicy w takich przypadkach opryskują Topsinem,który ma też rejestrację na pomidory.Co prawda pod osłonami ale jednak.Karencja 3 dni.
Moje pomidory również dosięgnął grad ale bardziej oberwały liście

Natomiast daszek który osłaniał część mojej uprawy przetrwały nawałnicę z 19.07 i zarówno liście jak i owoce nie są uszkodzone.

Natomiast daszek który osłaniał część mojej uprawy przetrwały nawałnicę z 19.07 i zarówno liście jak i owoce nie są uszkodzone.

pozdrawiam
Kazik
Kazik
Mam też Kibica( ze starych zapasów ).Jest b.smaczny :delikatny miąższ ,soczysty,ale nie wodnisty ,Ma kolor jasno czerwony.pierwsze zbierałam przed 15 lipca -tego roku.W przetworach jest jeszcze lepszy ,zupa pomidorowa oszałamia .Już mam trochę nasion na akcję ,tak że wspomogę koleżankę w akcji .Posiadam też podobny tylko rośnie wyższy i ma szersze pomidorki - jutro wkleję zdięcia (synowie muszą mi pomóc).Tego drugiego kupiłam jako Limę ,ale coś nie wydaje mi sie żeby to była ona .Oraz Pomidor GAT ,niski - do 40 cm sam z siebie rośnie tylko na jedną b. grubą łodygę i jest obłożony tak obficie pomidorkami ,że niesposób uwierzyć. Pierwsze pomidory Gat-a zbierałam przed 10 lipca . wszystkie te odmiany zdrowe ,niczym nie pryskane ...
-
Holenderska odmiana ,Lima to kiedyś sztandarowy pomidor przemysłowy,typowy "kartofel",b.twardy.Twardszy od Kmicica i b.pękaty.
Wstawiam obiecane zdięcia : Kibica , być może Limy i Pomidora Gat : http://imgur.com/a/GL48t
Wygląda na to ,że ów rzekomy "lima" to nie Ten pomidor .Jest w smaku w/g mnie identyczny jak Kibic ,miękki , delikatny miąższ, identyczne liście jak Kibic -krzak jest wyższy ,a owoc szerszy .
Wygląda na to ,że ów rzekomy "lima" to nie Ten pomidor .Jest w smaku w/g mnie identyczny jak Kibic ,miękki , delikatny miąższ, identyczne liście jak Kibic -krzak jest wyższy ,a owoc szerszy .
-
Lima na ostatnim zdjęciu ,nr 6 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=441
Pomidor Gat ???Wujek G milczy.
Nie wytrzymałem i spróbowałem.Mimo ,że jeszcze mógł powisieć,smak naprawdę dobry.Słodko kwaskowy,zrównoważony.Miąższ odrobinę mączysty,skórka odchodzi na surowo.

Pomidor Gat ???Wujek G milczy.
Nie wytrzymałem i spróbowałem.Mimo ,że jeszcze mógł powisieć,smak naprawdę dobry.Słodko kwaskowy,zrównoważony.Miąższ odrobinę mączysty,skórka odchodzi na surowo.

W moim Kibicu jest miąższ luźny(nie zbity)ale nie mam odczucia mączynności. Konsystencja ścianek trochę przypomina mi pomidory malinowe.Ja wiem że ten "lima" to nie Lima . Kupiłam sadzonkę w sklepie .Pani powiedziała mi ,że to Lima z własnej hodowli . Ten Gat ,to też z tego sklepu .Dziękuję za starania odnalezienia informacji na ich temat - ja też chciałam coś wyszukać ,i Wiesz jak to wygląda .Aby się nie pomylilo z innymi odmianami (mi ) pozwolę sobie pozostać przy tej nazwie. Chyba ,że ktoś rozpozna tę odmianę jako właściwą lub inną .Tylko co zrobić z "limą " w smaku i po liściach jest taka sama jak kibic tylko rośnie wyższa. Może nadam jej nazwe tak jak nadaje się u koni w lini rodzicielskiej ,bo na pewno są spokrewnieni Np. Kiba ?
-
Dziewczynka?
Może Kibol? 
Kibice Maragi i moje są z oryginalnych nasion.Mam też odmianę Zagłoba,niedostępna od dawna i Faworyta z 2003.Jak już wspominałem,minimalnie różni się od swojej współczesnej wersji.

Kibice Maragi i moje są z oryginalnych nasion.Mam też odmianę Zagłoba,niedostępna od dawna i Faworyta z 2003.Jak już wspominałem,minimalnie różni się od swojej współczesnej wersji.
Kibol ! Świetnie ! I tak zostałeś ojcem chrzestnym..Kalo Twój ostatni wpis traktuję jako propozycję przekazania mi owych nasion (przez Ciebie wymienionych ) łącznie z Kibicem orginalnym -dla porównania z moim.Mam jeszcze jednego pomidora b.starego ale osoba go hodująca od dawna nie żyje i nic nie wiemy na jego temat ,do tego sadzony w czerwcu (wschodził 1,5 mieś .)W tej chwili zaczyna zawiązywać kwiat. Zdjęcia dopiero za 1-2 tg. hmm chorowały mu liście - więc mu je oberwałam.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zerwałam ponad 6 kg pomidorów i zrobiłam z nich sos do spaghetti, 5 słoików, właśnie się pasteryzuje. Proporcje na 1 kg pomidorów: 1 duża cebula, duży ząbek czosnku (ja daję odrobinę więcej), sól, pieprz i odrobina cukru i oliwa z oliwek do zasmażenia cebuli. Rozgotowuję, blenderuję i wekuję. Przyprawy typu bazylia, zioła prowansalskie etc. można dodać tuż przed przyrządzaniem dania. Polecam bo naprawdę jest pyszny.

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud