Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
na niektóre odmiany to już nawet trochę późno ;-)
Kiełkuj.
Kiełkuj.

Tego się właśnie obawiałam!
Dzięki za radę! Zaraz wrzucę nasionka na waciki

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do NPK to forumowicz podał kiedyśsachel pisze: Nie moge sie doszukac stosunku w tym NPK, jaki jest?
termic88 masz piękną i ogromną (ilościowo) rozsadęOptymalna zawartość przyswajalnych składników pokarmowych (w mg/dm3 gleby) w uprawie papryki powinna wynosić: 90-120- N, P 60-80, K 175-250

Ja dziś maleństw nie będę pokazywać, bo od wczoraj nie za wiele się zmieniło

Zdjęcie z wczoraj "Przed"
i "Po"

Teraz więcej światła do nich dochodzi

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Dziunia Ty chyba po kursie fryzjerskim!
cuda! Ja będę mogła nie wiecej niz 4-6 zimować albo w szklarence trzymać cały czas - bo w naturalnych warunkach w ogóle zimują? Pisał ktos kiedys z Was o obrywaniu liści jako sposobie "uśpienia" rośliny..

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziunia87 - piękności normalnie!! ślicznie, jak profesjonalne strzyżenie ogrodnicze
Amanita - jeżeli to papryczki typu capsicum annuum to powinien im wystarczyć nawet wysiew na początku marca - z tej rodziny dość szybko kiełkują i szybko rosną, szybciej też owocują. Późniejszym owocowaniem się nie martw, wystarczy je odpowiednio prowadzić. Wiadomo - jeśli chcesz mieć szybko owocki - będzie mniej - ale po odpowiednim cięciu wcześniej zjesz. Jeżeli chcesz owoce mieć później wystarczy opóźnić strzyżenie, czy też ogławianie. Ja z powodów zamieszkania, skracam im "rozwój" już w lipcu w połowie miesiąca, trochę odsłaniam owoce żeby miały jak najwięcej słoneczka. Ale to że potraktuje je sekatorem nie znaczy że stoją w miejscu, jeżeli mają ciepło bez problemu rosną i rozwijają się dalej
Co chwila idę je "przywrócić" do mojego widzi mi się 
Ponadto papryki do gruntu należy wysadzać gdy już jest pewność że chłodów nie będzie (takich wiosennych.. ) ;) Z reguły do tunelu idą po połowie maja, a do gruntu czasem i pod koniec miesiąca

Amanita - jeżeli to papryczki typu capsicum annuum to powinien im wystarczyć nawet wysiew na początku marca - z tej rodziny dość szybko kiełkują i szybko rosną, szybciej też owocują. Późniejszym owocowaniem się nie martw, wystarczy je odpowiednio prowadzić. Wiadomo - jeśli chcesz mieć szybko owocki - będzie mniej - ale po odpowiednim cięciu wcześniej zjesz. Jeżeli chcesz owoce mieć później wystarczy opóźnić strzyżenie, czy też ogławianie. Ja z powodów zamieszkania, skracam im "rozwój" już w lipcu w połowie miesiąca, trochę odsłaniam owoce żeby miały jak najwięcej słoneczka. Ale to że potraktuje je sekatorem nie znaczy że stoją w miejscu, jeżeli mają ciepło bez problemu rosną i rozwijają się dalej

Ponadto papryki do gruntu należy wysadzać gdy już jest pewność że chłodów nie będzie (takich wiosennych.. ) ;) Z reguły do tunelu idą po połowie maja, a do gruntu czasem i pod koniec miesiąca

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Potrzebuję growbox, potrzebuję growbox
Dziunia87 na widok Twoich papryczek robi mi się cieplej
Jedna moja jalapeno ma cztery liścienie? na razie niech sobie rośnie.

Jedna moja jalapeno ma cztery liścienie? na razie niech sobie rośnie.
Kasia
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Moja ma "ogonki" na liscieniach i jestem zła, bo to jedyna którą mam z tego gatunku
A za to jedna panna Yamaican Hot Yellow siedziała sobie zapomniana na waciki na parapecie,
Ja patrze a tu cała roslinka wyrosła, liscienie rozłożyła i szuka sloneczka, przeniosłam biedulę do szklarenki i ziemi, zobaczymy.

A za to jedna panna Yamaican Hot Yellow siedziała sobie zapomniana na waciki na parapecie,
Ja patrze a tu cała roslinka wyrosła, liscienie rozłożyła i szuka sloneczka, przeniosłam biedulę do szklarenki i ziemi, zobaczymy.
Termic88, dziękuję bardzo za cenne rady dot. pielęgnacji
Moje nasionka już wrzucone do kiełkowania
Na wacikach kiełkują po 3 szt:
- peter pepper red
- peter pepper orange
- peter pepper yellow
- cayenne long slim
- cayenne yellow
- cayenne purple
- calabrese tondo picante
- jalapeno orange
- jalapeno numex pinata
- filius blue
- hungarian black
- cuban black
- explosive ember
- rawit red
- i jakaś ozdobna, którą miałam rok temu - podobna do numex twilight
Tak więc, czekam na wychodzące kiełki

Moje nasionka już wrzucone do kiełkowania

- peter pepper red
- peter pepper orange
- peter pepper yellow
- cayenne long slim
- cayenne yellow
- cayenne purple
- calabrese tondo picante
- jalapeno orange
- jalapeno numex pinata
- filius blue
- hungarian black
- cuban black
- explosive ember
- rawit red
- i jakaś ozdobna, którą miałam rok temu - podobna do numex twilight
Tak więc, czekam na wychodzące kiełki

- ktbudowa
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sty 2013, o 22:36
Witam,
Na akcji wymiany nasion przeoczyłem zamówienie papryczki czereśniowej, jeśli by ktoś z Was miał naddatek nasion i mógłby się podzielić proszę o kontakt. Ja ze swoich papryczek posiadam jeszcze parę nasionek Bird Eyes która była na akcji.
Pozdrawiam
Na akcji wymiany nasion przeoczyłem zamówienie papryczki czereśniowej, jeśli by ktoś z Was miał naddatek nasion i mógłby się podzielić proszę o kontakt. Ja ze swoich papryczek posiadam jeszcze parę nasionek Bird Eyes która była na akcji.
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja otrzymałam z akcji od kaLo 2 opakowania (ktoś się pomylił
) - mogę się podzielić. A skąd jesteś ? ja z J-bia

Oj długo mnie nie było na FO
Nawet nie miałem czasu na wrzucenie na waciki nowych nasionek od SandraABC
Mam pytanie odnośnie nasionek Bułgarian Carrot, Jalapeno, tabasco czy wysiewać je teraz czy zostawić je na później?? I kiedy najlepiej wysiewać Cayyenki i słodkie papryki ? Początek Marca ? ;P
Dziunia87 piękne papryczki
Pogratulować i oby rosły tak dalej
Jutro porobię zdjęcia swoich rozsad i pochwalę się mutantem Boliwian który ma aż 3 liścienie !!

Dziunia87 piękne papryczki

Jutro porobię zdjęcia swoich rozsad i pochwalę się mutantem Boliwian który ma aż 3 liścienie !!

Pozdrawiam Sudzio ;)
mi juz wszystkie wykielkowaly 7-10 dni:) jalapeno mi jako jedyne wygonily- takie szczudla. forumowicz pisal ze jak maja za duza temp po kielkowaniu to tak sie dzieje. Ale chyba to nic nie przeszkadza? - przy przesadzaniu moge ja glebiej wsadzic i sie ukorzeni jak pomidor??? Siej juz nasionka Sudzio - mi dzis anaheim przyjdzie i od razu do kapieli w rumianku idzie. co najciekawsze najpozniej wyszly slodkie papryki chocolate beauty. U mnie tez chyba kilka sadzonek pojdzie na kompost bo strasznie dobrze wykielkowaly.
Dzieje się tak jeśli się nieczęsto zagląda do kiełkujących nasion. Kiełkowanie zamienia się w uprawę hydroponiczną.
forumowicz ale to nic zlego chyba?. Zagladalem kilka razy na dzien ale jeśli chodzi o podlewanie to tylko 3 razy je podlalem przez te 10 dni.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Wreszcie wykiełkowała mi pierwsza Habanero Mustard, na 9 wyłożonych. Ta z drugiego rzutu- po 16 dniach.
edit. Nasionka były moczone przez 24 h w roztworze wody utlenionej.
edit. Nasionka były moczone przez 24 h w roztworze wody utlenionej.
Mam na imię Ilona...