. Tylko posadzić na głębokość 8-10 cm.
 . Tylko posadzić na głębokość 8-10 cm.Czosnek zimowy cz.3
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
A ja bym się tym nie przejmowała. Dopóki kiełek nie wylazł z ząbka na zewnątrz, to jest dobrze. Pójdzie do ziemi, do chłodu, to wszystkie siły skieruje na ukorzenienie a nie na rośnięcie  . Tylko posadzić na głębokość 8-10 cm.

. Tylko posadzić na głębokość 8-10 cm.- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że Beaa ma problem jak przetrzymać główki do jedzenia do kwietnia. 
Do sadzenia na teraz, kiełkowanie nie stwarza takiego problemu.

Beaa pisze:...zeszłoroczne zjadałam do kwietnia. a tych chyba mi się nie uda przetrzymać
Można jeszcze coś zrobić by powstrzymać kiełkowanie ?
Do sadzenia na teraz, kiełkowanie nie stwarza takiego problemu.
Moje nowe imię Szansa  
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Mówiąc o czosnku na przełomie pażdziernika można stwierdzidz że czosnek zawsze pod jesień zaczyna w nieznacznym stopniu rosnąć. Należy wtedy ograniczyc dostep swiatła i wilgoci i sądze ze wytrzyma całą zime przynajmniej u mnie tak jest 

Tak , właśnie o przetrzymaniu myślę.ostatnia szansa pisze:Myślę, że Beaa ma problem jak przetrzymać główki do jedzenia do kwietnia.
Ciekawi mnie dlaczego tak chce puszczać...może to wina tego zimnego i wilgotnego sierpnia. Może jednak nie wysuszył się tak jak powinien.
Trzymam go teraz w ciemnej piwnicy. Może włożyć do kartonika i do domu gdzieś...poprawię czy pogorszę

Pozdrawiam 
Beata

Beata
Witam serdecznie,
Jestem ogrodnikiem amatorem, jako że mam dobrą glebe 2 klasy bonitacyjnej dostęp do obornika, postanowiłem pobawić sie czosnkiem. Czosnek odmiany Harnaś nabyłem w zeszłym roku w firmie Polan sp. z o.o. jako materiał kwalifikowany. jako że był dość drogi posadziłem wszystkie ząbki zarówno duże zewnętrzne jak i wewnętrzne płaskie małe. Czosnek był nawożony tylko przekompostowanym obornikiem pod orke przed sadzeniem i wiosną wczasie szpilkowania przesianym kilkuletnim kompostem. Uprawa była recznie pielona i dość często podlewana. Nie stosowałem też żadnych oprysków na choroby i szkodniki, wczesną wiosną poletko zaatakowała błotniszka czosnkówka ale dużych szkód nie zrobiła na ponad 2000 sztuk uszkodzonych miałem 110 roślin które od razu wyrywałem. Jestem zadowolony z efektów, ponad połowa główek była wielkości powyżej 5 cm średnicy. W tym roku również zaczynam sadzić.
Ogłaszam że zapoznam się z Regulaminem forum. Tekst został zmodyfikowany- mod. jokaer.
Pozdrawiam

Jestem ogrodnikiem amatorem, jako że mam dobrą glebe 2 klasy bonitacyjnej dostęp do obornika, postanowiłem pobawić sie czosnkiem. Czosnek odmiany Harnaś nabyłem w zeszłym roku w firmie Polan sp. z o.o. jako materiał kwalifikowany. jako że był dość drogi posadziłem wszystkie ząbki zarówno duże zewnętrzne jak i wewnętrzne płaskie małe. Czosnek był nawożony tylko przekompostowanym obornikiem pod orke przed sadzeniem i wiosną wczasie szpilkowania przesianym kilkuletnim kompostem. Uprawa była recznie pielona i dość często podlewana. Nie stosowałem też żadnych oprysków na choroby i szkodniki, wczesną wiosną poletko zaatakowała błotniszka czosnkówka ale dużych szkód nie zrobiła na ponad 2000 sztuk uszkodzonych miałem 110 roślin które od razu wyrywałem. Jestem zadowolony z efektów, ponad połowa główek była wielkości powyżej 5 cm średnicy. W tym roku również zaczynam sadzić.
Ogłaszam że zapoznam się z Regulaminem forum. Tekst został zmodyfikowany- mod. jokaer.
Pozdrawiam

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dopiero się zarejestrowałeś ale już zapomniałeś Regulaminu ?
Nawet nie wiesz jak my "lubimy" osoby rejestrujące się w celach komercyjnych.

Nawet nie wiesz jak my "lubimy" osoby rejestrujące się w celach komercyjnych.
- violla
- 100p 
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
Czytam,czytam i mysle sobie,jak żle potraktowałam swój czosnek.Kupiłam 2 główki i powtykałam ząbki gdzie popadło-trochę przy malinach,trochę przy poziomkach.Rozumiem,że nie mam co spodziewać sie czosnku w nastepnym roku?

- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy jaką masz tam ziemię, czy inne rośliny go nie zagłuszą....
Może będzie przyjemna niespodzianka .
 .

Może będzie przyjemna niespodzianka
 .
 .Moje nowe imię Szansa  

cześć czosnkowicze 
Ja mam inne pytanie, czy jeszcze nie jest za późno na sadzenie czosnku? Już się zaczęły przymrozki delikatne, ale jest dopiero koniec października i na pewno będzie jeszcze ładniej...
Czy ktoś by mógł poradzić gdzie w Krakowie lub okolicach można kupić czosnek ozimy? Najlepiej Harnaś, ale w sumie z każdego ozimego będę zadowolona Dopiero pierwszy rok będziemy sadzić. Patrzyłam co nieco po sklepach i szukałam w necie ale niestety nic z tego. Może ktoś ma sprawdzonego dostawcę?
 Dopiero pierwszy rok będziemy sadzić. Patrzyłam co nieco po sklepach i szukałam w necie ale niestety nic z tego. Może ktoś ma sprawdzonego dostawcę?

Ja mam inne pytanie, czy jeszcze nie jest za późno na sadzenie czosnku? Już się zaczęły przymrozki delikatne, ale jest dopiero koniec października i na pewno będzie jeszcze ładniej...
Czy ktoś by mógł poradzić gdzie w Krakowie lub okolicach można kupić czosnek ozimy? Najlepiej Harnaś, ale w sumie z każdego ozimego będę zadowolona
 Dopiero pierwszy rok będziemy sadzić. Patrzyłam co nieco po sklepach i szukałam w necie ale niestety nic z tego. Może ktoś ma sprawdzonego dostawcę?
 Dopiero pierwszy rok będziemy sadzić. Patrzyłam co nieco po sklepach i szukałam w necie ale niestety nic z tego. Może ktoś ma sprawdzonego dostawcę?- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
iris_ek Wg.dawnych obyczajów czosnek zimowy sadzi się na Tadeusza, czyli pora jest w sam raz   

A swój posadzę jutro.
violla - w ubiegłym roku przygotowałam za dużo ząbków do sadzenia i te nadwyżkę wścibiłam w truskawkach miedzy krzaczki. Czosnek urósł mniejszy, niż na zagonku czosnkowym, ale był

A swój posadzę jutro.
violla - w ubiegłym roku przygotowałam za dużo ząbków do sadzenia i te nadwyżkę wścibiłam w truskawkach miedzy krzaczki. Czosnek urósł mniejszy, niż na zagonku czosnkowym, ale był

Pozdrawiam Eugenia

- jode22
Czosnek ma wymagania nawozowe prawie takie jak pomidor, choć gdzie mu do jego wielkości. Dlatego trzeba poletko dobrze nawieźć przed sadzeniem a i potem jeszcze zasilać. Dobrze reaguje na nawożenie dolistne np. Florowitem.

O, no to rzeczywiście w sam razEbabka pisze:iris_ek Wg.dawnych obyczajów czosnek zimowy sadzi się na Tadeusza, czyli pora jest w sam raz
A swój posadzę jutro.
 To jeszcze tylko muszę kupić odpowiedni czosnek do wrzucenia do ziemi, co wcale nie jest łatwe, niestety...
 To jeszcze tylko muszę kupić odpowiedni czosnek do wrzucenia do ziemi, co wcale nie jest łatwe, niestety... 
- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Posadzone skromne 40 ząbków. Ze złamaną ręką robi się to odrobinę trudniej  

- jode22
To pełne poświęcenie  . Ja zamierzam sadzić jutro - 62 ząbki
 . Ja zamierzam sadzić jutro - 62 ząbki  .
 .

. Ja zamierzam sadzić jutro - 62 ząbki
 . Ja zamierzam sadzić jutro - 62 ząbki  .
 .- violla
- 100p 
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
W malinach ziemia przekopana z kompostem,bo szykowana pod krzaczki.W poziomkach zbita i nie ciekawa.Wrzucałam poziomki w ziemię,bo sąsiad już stał za płotem z odrostami poziomek.Czosnek wsadziłam 0,5 m przed malinami to może nie zagłuszą czosnku.Wygrzebywać juz nie będę.Zobaczę,czy coś urośnie,czy nie.ostatnia szansa pisze:Zależy jaką masz tam ziemię, czy inne rośliny go nie zagłuszą....
Może będzie przyjemna niespodzianka.