23 lutego skiełkowałam nasionka pomidorów Saharnyj i Król Syberii, po posianiu i pikowaniu, otrzymane sadzonki posadziłam w ziemi po jednej sztuce 24 kwietnia i po jednej sztuce 20 maja.
Posadzone w kwietniu są pięknymi bujnymi krzakami i do tej pory nie mają widocznych owocków, a posadzone w maju są mniejszymi krzakami (widać, ze młodsze) i mają widoczne małe owocki.
Wcześniejsze sadzenie miało na celu otrzymanie oczywiście wcześniejszych owoców! Sadzonki w chwili sadzenia w kwietniu miały 2 miesiące od skiełkowania, a w maju już trzy i były wyciągnięte, musiałam sadzić na leżąco, a i tak będą wcześniejsze owoce
Pomidory były sadzone w gruncie, tylko te kwietniowe miały nad sobą jakiś czas białą cienką podwójną włókninę, a w czasie nocy z przymrozkami dodatkowo koce i foliową plandekę, nie przymarzły, nie było widać zastoju związanego z zimnem. Po prostu ładnie rosły wegetatywnie.
Natomiast pomidorom Cosmonaut Volkow, Moskowich i Malinowy Retro, wcześniejsze posadzenie posłużyło dobrze - jest już zawiązanych po kilka owocków, a na Malinowym Retro na 3 gronach już są widoczne owocki.