Na moim kiwano były podobne, tylko bardziej rozsiane. Po rozpoczęciu nawożenia młode liście wyglądają lepiej.DoktorPio pisze:Wsiałem kilka nasionek ogórka szklarniowego i gruntowego na próbę i niestety ale na listkach kilku z ogórków wyskoczyły takie plamki czy ktoś wie jaka może być przyczyna ?
Czy to choroba , szkodnik czy poparzenie
Co robić hmm...![]()
Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
Drako
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe
W tym roku wysieję kilka odmian i zobaczę której będzie u mnie najlepiej
Drugi sezon sadzę pomidory pod folią.

Chcę wsadzić po trzy nasionka w kubeczek plastikowy (ok 100ml) czy nie jest on za mały ?
Czy jeśli wyrosną trzy nasionka w tym kubeczku to zostawić tylko jeden pęd, a resztę usunąć czy wszystkie pozostawić i wsadzić później do gruntu?
Chcę poprowadzić je pionowo po sznurkach.
Dziękuję za odpowiedz
Arek
Drugi sezon sadzę pomidory pod folią.

Chcę wsadzić po trzy nasionka w kubeczek plastikowy (ok 100ml) czy nie jest on za mały ?
Czy jeśli wyrosną trzy nasionka w tym kubeczku to zostawić tylko jeden pęd, a resztę usunąć czy wszystkie pozostawić i wsadzić później do gruntu?
Chcę poprowadzić je pionowo po sznurkach.
Dziękuję za odpowiedz
Arek
Przecież dwa posty wyżej napisałem wyraźnie :areks pisze:Chcę wsadzić po trzy nasionka w kubeczek plastikowy (ok 100ml) czy nie jest on za mały ?
forumowicz pisze: Optymalna pojemność ok 90 cm3 / paleta 5x9 lub 6x9/.
forumowicz przepraszam faktycznie późna godzina zrobiła swoje :P
Jaka odmianę kupić ?
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogórek wysiany przez moją córeczke w lutym, pięknie zakwitł. Nie bardzo wiem co z nim teraz robić. Stoi na parapecie w pojemniku po margarynie. Boję się że posadzony do namiotu padnie.
-
noontaak
- 200p

- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
Kamil 
Może nam zdradzisz co się działo z tymi ogórkami w ostatnim czasie ?.
No i warunki uprawy.
No i warunki uprawy.
-
noontaak
- 200p

- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
Po wysianiu były ładne, aż któregoś dnia tak słonce przypiekło, we foli było bardzo ciepło i takie coś się z nimi zrobiło.
Kamil 
Jeśli skiełkowały pod folią i tam były trzymane to jest nieprawdopodobne. Chyba, że zostały wniesione pod folie w słoneczny dzień.
- Aga26
- 50p

- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Witam , śliczne te Wasze ogórki , takie duże już.
Jutro chce wysiac ogórki napoczątek do pojemnika a potem dopiero w grunt. Zimno tutaj jeszcze w nocy i nie chce zeby im się cos stało będa mieszkały na parapecie w kuchni
Moje pytanie brzmi: ile czasu tak mniej wiecej potrwa od jutra az do pierwszego zbioru ?? Załóżmy, ze wszystko bedzie z nimi dobrze czy w koncówce czerwca pojawią sie juz jakies owoce?? Pytam o to bo w polowie lipca jade do PL na 3 tyg i nie wiem czy cokolwiek zdaze zebrac a moze lepiej wysiac je pozniej np w czerwcu to owoce beda przykladowo w sierpniu jak juz wróce z Pl. Za odp z góry dziękuje i pozdrawiam
Dodam , ze ogórki które mam to ogórek winogronowy tak przynajmniej brzmi tłumaczenie
Jutro chce wysiac ogórki napoczątek do pojemnika a potem dopiero w grunt. Zimno tutaj jeszcze w nocy i nie chce zeby im się cos stało będa mieszkały na parapecie w kuchni
Dodam , ze ogórki które mam to ogórek winogronowy tak przynajmniej brzmi tłumaczenie
Pozdrawiam Agnieszka 
Popatrz na ten fragment Twojego zdjęcianoontaak pisze:Skiełkowały pod folią. Cały czas tam są, nocą też.

Obok siebie w doniczce rosną dwa ogórki .Jeden prawie trup a drugi w stanie prawie nienaruszonym.
Wniosek : wygląd roślin nie jest spowodowany ani jakością podłoża, ani przenawożeniem czy tez przelaniem.
Co więc pozostaje ?. To był incydent cieplny w fazie rozkładania liścieni . Ten ogórek wykiełkował trochę później i uniknął uszkodzenia. Nie tylko zresztą ten jeden.
- stachs
- 100p

- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Dostałem ogórki "chinese slangen" i nie wiem czy to odmiana tyczna czy nie? Miał ktoś do czynienia z tą odmianą?