Pasja - cz. 2
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pasja - cz. 2
Kasia, Elfe z powojnikiem W. Nike wygląda super
A to cleome to chyba sama też wysieję, zaraziłyście mnie
Jakies instrukcje? 
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aguniu, Szkot jest taką totalna ciapą
bardzo miły kot i spokojny. Co do Cleome to jadę do ogrodnika
po tegorocznym sianiu cynii, mam dosyć. Zmordowałam się z tym, a podczas Wielkanocy nie ma kto podlewać jak wyjeżdżamy. Służę tak jak w tym roku pomocą w kwestii zakupu 
Mam pytanie czy będziesz na wystawie Zieleń to życie?
Kasiek jak masz power to siej, niestety nic w tej kwestii nie pomogę, ale przypuszczam, że korali mecyji z tym nie ma
Do doniczki i podlewać
Chyba jestem jedyna osobą która się cieszy, że pada :)Ogród nabierze zieloności, porządnie się nawodni, bo tu u mnie w tym roku totalna susza. Dwa dni i wystarczy
A upałami się nacieszyłam dopiero co
Jedynie wiatru nie lubię, bo mam wtedy kołowatą głowę. Dobrej nocki wszystkim życzę 
Mam pytanie czy będziesz na wystawie Zieleń to życie?
Kasiek jak masz power to siej, niestety nic w tej kwestii nie pomogę, ale przypuszczam, że korali mecyji z tym nie ma
Chyba jestem jedyna osobą która się cieszy, że pada :)Ogród nabierze zieloności, porządnie się nawodni, bo tu u mnie w tym roku totalna susza. Dwa dni i wystarczy
Kasiu, na wystawie będę, wybieram się chyba w niedzielę. A Ty? Umówimy się?
To cleome to chciałabym sama wysiać, ale wiesz jaka ze mnie noga w temacie - nic mi się nie udało... więc zapewne i tak skorzystam z Twojej uprzejmości
Robaczku, instrukcji siania nie mam żadnej, ale chyba do doniczek od razu by się przydało wkładać po ziarenku...
To cleome to chciałabym sama wysiać, ale wiesz jaka ze mnie noga w temacie - nic mi się nie udało... więc zapewne i tak skorzystam z Twojej uprzejmości
Robaczku, instrukcji siania nie mam żadnej, ale chyba do doniczek od razu by się przydało wkładać po ziarenku...
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
w zaskakujące kompozycje. Cleome i trawka jak to dla mnie super duet.
Cleome jest wspaniałą modelką. Pomyślę w przyszłym roku o niej, bo bardzo mi się tu podoba.
Rudy kitas chyba trochę zmienił kolorek
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu,
Szkocik to taki milusi koteczek.
Kiedy u mnie panuje wiosenna susza, to też kocham deszcz.
Teraz też nie narzekam, bo przynajmniej rośliny podlane tak, jak trzeba.
Muszę upolować ten czosnek i kleome na przyszły rok .
W tym, kleome nie spotkałam w handlu.

Kiedy u mnie panuje wiosenna susza, to też kocham deszcz.
Teraz też nie narzekam, bo przynajmniej rośliny podlane tak, jak trzeba.
Muszę upolować ten czosnek i kleome na przyszły rok .
W tym, kleome nie spotkałam w handlu.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu,kicia pięknie zapozowała.Czytam co piszecie o cleome,bo nie znam tej rosliny zupełnie,a Agunia obiecała kilka nasionek.
- magenta

- Kontakt:
Aguniu, niestety nie będę na wystawie, ponieważ jestem wtedy na wakacjach z całą rodzinką. Ale mam do Ciebie prośbę związaną z hortensją Anabel, gdyby był jakiś ładny okaz kwitnący, lub nie i w przystępnej cenie to proszę weź mi jedną sztukę
W zeszłym roku nabyłam Limlight za 17 zł, kwitnący z 4 bodajże gałązkami i w tym roku cudnie zakwitł. Wszystkie które do tej pory oglądam są w okolicy 50 zł.
Z Cleome nie ma problemu, na wiosnę podjadę.
Majka dziękuję
. Głównie jest to kwestia intuicji
Cleome to fajna roślinka i jak widać u Agi na dobrym miejscu fajnie się prezentuje. Rudzielec trochę zmężniał, a tu może słońce go rozjaśniło 
Krysiu dzisiaj paskudną mamy pogodę, ale za to jak zielono w ogrodzie
Trawka zieloniutka, wszystkie rośliny takie mają soczyste kolory
Na to czekałam! Ale jutro mogłoby już mniej padać, albo wcale
Cleome rzadko spotkać można w ogrodniczym, raczej trzeba wysiać.
Małgosiu ja ją raz kupiłam w ogrodniczym, ale fioletową i w formie krzaczka, teraz mamy białe i ja miałam jedną różową. Spróbuję też zebrać nasiona , ale potem wprost do gruntu wsadzę
jak nie zapomnę 
Oto dziura przy kompoście, czym ją obsadzić? Był bez ale po zalaniach podupadł na zdrowiu. Z lewej strony jest tawuła billarda i też słabowata jakaś...

Z Cleome nie ma problemu, na wiosnę podjadę.
Majka dziękuję
Krysiu dzisiaj paskudną mamy pogodę, ale za to jak zielono w ogrodzie
Małgosiu ja ją raz kupiłam w ogrodniczym, ale fioletową i w formie krzaczka, teraz mamy białe i ja miałam jedną różową. Spróbuję też zebrać nasiona , ale potem wprost do gruntu wsadzę
Oto dziura przy kompoście, czym ją obsadzić? Był bez ale po zalaniach podupadł na zdrowiu. Z lewej strony jest tawuła billarda i też słabowata jakaś...

- iwciach

- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Dziewczyny ja też bardzo lubię cleome. Ja mam różowe. Pan, od którego kupowałam sadzonki mówił, ze teraz już będzie sie sama rozsiewała. Czy coś Wam wiadomo o samoistnym rozsiewie?
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
haha, tyle to kumam, miałam na myśli kiedy do tej doniczki, kiedy do ziemii etc.aguniada pisze: Robaczku, instrukcji siania nie mam żadnej, ale chyba do doniczek od razu by się przydało wkładać po ziarenku...
- magenta

- Kontakt:
Iwonko czy się sama rozsieje , trudno powiedzieć. Ja bym na to chyba nie liczyła.
Pod koniec marca lub na początku kwietnia najlepiej włożyć w doniczki i do gruntu w połowie maja.
Kasiek instrukcja powyżej
Dziewczyny, utknęłam
Chcę zrekonstruować rabatę, bo obecny kształt mi nie odpowiada. Już wyjaśniam, mam po prawej stronie rabaty okazałą tuję/między perukowcami a wiśnią piłkowaną/ i ta wiśnia właśnie stanowi problem. Szerokim gałęziami włazi na tę tuję, nie rośnie wzwyż, i tylko na wiosnę ma kilka różowych kwiatów, a przez resztę lata jest nieciekawa. Rośnie w centralnym punkcie i prawie na środku tej rabaty. W tej części zaznaczonej pomarańczową kredką panuje bałagan. Aronia jest też do wywalenia, bo dusi ją dereń i to chyba nie jest dobre dla niej miejsce. Myślałam o drzewie, które zasłoni mi trochę sąsiadów, ale jestem jakaś kompletnie wypłukana z weny
Duże drzewa to wiśnia śliwowa po lewej i katalpa po prawej. Na rysunku, trochę ją za daleko narysowałam. Doradźcie coś bo stoję w miejscu
Sorki za słabą jakość zdjęcia

Kasiek instrukcja powyżej
Dziewczyny, utknęłam
Sorki za słabą jakość zdjęcia

- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Kasiu, może zamiast wiśni, pęcherznica (bordowa), byłaby ona kontrastem. Rośnie duża i stanowi piękne tło dla rabat. Posadziłabym ją trochę dalej od tuji, w "nogach" hosty a przed nimi dywan z niższych trawek, np. Holcus mollis 'Variegatus',
turzyca włosista carex comans 'Evergold'. Jeśli miskant jest wyższy od krzaków pięciornika, to po wywaleniu aronii, posadziłabym w półokręgu 3 odmiany (pięciornika, czerwony, różowy i biały). hmmmm...coś w ten deseń... nie wiem czy ma to "ręce i nogi"...

turzyca włosista carex comans 'Evergold'. Jeśli miskant jest wyższy od krzaków pięciornika, to po wywaleniu aronii, posadziłabym w półokręgu 3 odmiany (pięciornika, czerwony, różowy i biały). hmmmm...coś w ten deseń... nie wiem czy ma to "ręce i nogi"...
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Kasiu, na pierwszy rzut oka widze tam na tyle sciane miskantow, dalej w strone trawnika kompozycje host, rozchodnikow okazalych oraz rozplenic... drzewko wisniowe przycielabym mocniej wiosna, dajac mu szanse.. pisze tylko o czesci pomaranczowej...ps. jade jutro na Jaskolcza po paprocie 
- magenta

- Kontakt:
Kochane jesteście, nie napisałam dokładnie o co mi chodzi z tym wyższym drzewem, mam sąsiadów nie tylko za płotem ale jeszcze tzw. górnych, czyli tych co mieszkają nad tymi zza płota i dlatego potrzebuję wyższe drzewo niż wiśnia piłkowana, której pędy zwisają w dół i do góry nie ma szans urosnąć. Jak siedzimy na tarasie to jesteśmy na patelni, a przy wyższym drzewie, jednak mielibyśmy trochę intymniej...
Małgosiu potrzebuję coś dużego....reszta fajna szczególnie trawki
Rozważam i dziękuję. Hosty częściowo zostają 
Aguniu Miskanty za niskie....
przypomnij sobie proszę wszystkie swoje duże drzewa i oczami wyobraźni uplasuj jedno u mnie
Pisałam parę postów wyżej o Anabell przeczytałaś może
?
Małgosiu potrzebuję coś dużego....reszta fajna szczególnie trawki
Aguniu Miskanty za niskie....
Aha, no to insza inszosc... Kasiu, jaki pokroj ma miec korona drzewa? moze klon Royal Red by Ci sie tam widzial? o Annabelle będę pamietac...
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Kasia, ale 3 metry wzwyż i tyle samo wszerz, to za mało?
Poza tym, klon nie urośnie tak szybko jak pęcherznica do takich rozmiarów, a na dodatek nie kwitnie 
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka