Ogród z Krzywą Jabłonią 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z Krzywą Jabłonią 2012

Post »

Grażynko - moje borówki są już stare- przez kilka lat walczyłam o nie - bo wcale nie chciały rosnąć .. a teraz ... cudnie owocują :)

Dżem robię z żelfixami czy innymi dodatkami - bo się boje pleśni.... ale gdybym miała przepis na taki bez dodatków - to pewno bym się skusiła :)

Saro - witam serdecznie :)
ja pracuję już 4 lata w ogrodzie .. a ty w ciągu 1 sezonu zrobiłaś prawie tyle samo ..

Właśnie przywieziono nam drzewo na zimę ... i tak wakacje odpłynęły w dal ... ale nawet mi nie żal. drzewo ładne

Kilka widocznów i mykam opalać plecy na ogrodzie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może i w jeden sezon...ale mam gdzie nie gdzie nieład i teraz to powoli naprawiam :)
Mam też sporo jednorocznych gdzie w przyszłości będą również byliny.
Ja już nie korzystam ze słońca,spalona jestem i jest strasznie goraco. Nie idzie się schować przed słońcem niestety.
Potem wybiorę się na spacerek do lasu z bratem bo już to sobie zaplanowaliśmy ;:63
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku - są piękne .. i własnie zamówiłam następne 15 :)
Musimy w końcu sfinalizować wyminę ... może po kwitnieniu ?

Saro - gdzieniegdzie nieład to ja bym chciała mieć .. bardzo bym chciała - bo ja mam NIEŁAD prawie wszędzie :(

Jeszcze troszkę dla was :)
Nowy nabytek - gożdzik o bardzo dużych kwiatach :)

Obrazek

Obrazek

W tym oto potoczku rósł ów prawdziwek - gigant... tuż przy domu :)
Obrazek

Nowa rabata z czarnymi różami . Róże później pokażę - warto zobaczyć moje nowe czarne róże :;230 :;230 :;230
Obrazek

Marysiu - widok z tarasu
Obrazek

Skalniak do wymiany - bo nie radzę sobie z nim :(
Obrazek

Nowy zakup :) Zwycięska Nike chyba :oops:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne widoki i piękne kwiaty ;:138 ...powojnik - nowy nabytek bardzo elektryzujący ;:224 .

Na skalniaku lepiej sadzić wolno rozrastające się roślinki , by jedne , drugich nie zdominowały .
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagódko ...
U mnie skalniak zdominowały :
ślimaki,
nornice
kurdybanek ,
i inne pnące zielsko , którego nie mogę się pozbyć ..

Karmię ślimaki - a one po tej trutce tak śmierdzą ( dosłownie ) że nie jestem tam w stanie pracować długo ..
powoli poddaję się - co do skalniaka ...

Ale żeby nie było tak smętnie ... kilka nieskalniakowych widoków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaśminowiec Aurea
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę widoczków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bernadetko masz tyle roślin , że musisz rzeczywiście się uwijać ze zdjęciami. Jak nazywa się krzak jagody kamczackiej ? Świdośliwy ja miałam więcej w zeszłym roku w tym parę, ale krzewy są młode. Drewno do kominka rzeczywiście kosztuje jak wakacje, ale potem jaka atmosfera? Masz tyle pięknych kwiatów, że nie spamiętałam większości, żeby je wymienić czy zapytać o nie. Widok z okna masz inny śliczny. Ja mój cenię szczególnie, bo zamieniłam na taki z blokowego. I tak dobrze , bo miałam między blokami kilka domków jednorodzinnych z drzewami i roślinami. A jeszcze poczęstuję się galaretką, bo właśnie zjadłam obiad i myślałam co by tu zjeść słodkiego ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

sliczne zdjęcia a mnie zaintrygował kwiat koloru pomaranczowego co to ?kilka postow wyzej jest
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :) A co robiłaś z owoców świdośliwy ?
Mam 5 starych krzewów jagody .. różnią się wzrostem i porą dojrzewania jagód - ale wszystkie są nn. W zeszłym roku dokupiłam Atut , a w tym Wojtka ., Deborę, Brązową i Czarną - ale z nich nie jadłam jeszcze owoców :)
Mam nadzieję , że galaretka z poziomkami smakowała :)

Manenko - to Pełnik chiński - Trollius chinensis.. naprawdę ładny i łatwy w uprawie - całkiem bezproblemowy :)

Jeszcze kilka widoczków :)

szałwia ??? Bardzo lubią ją ślimaki :(
Obrazek

Obrazek

Jaśminowiec Aurea
Obrazek

Hosta i firletka
Obrazek

Wajgela o purpurowych liściach
Obrazek

Tojeść
Obrazek

Zakwitła makleja - tegoroczny zakup :)
Obrazek

Nadal kwitnie ciemiernik .. chyba się zapomniał :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Szałwia,szałwia....do tego cudna ;:215
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też jeden ciemiernik wciąż kwitnie.
Ciekawe co będzie robił zimą..... :;230
Rutewkę mam ale jakąś inną niż twoja.
Deserkiem się poczęstowałam bo lubię bardzo takie co nieco.
Borówki zazdroszczę, moje młode wprawdzie ale mogłyby mieć więcej owoców.
Jagodę kamczacką pożarłam całą na wyścigi z kosami. :;230
Szałwii praktycznie nie mam, jakiś jeden marny krzaczek przetrwał po tej zimie i walczy o przetrwanie.
Porównując mój ogród do twojego to masz się czym pochwalić. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bernadetko galaretka to moje ulubione danie (deser) zawsze mam parę torebek w szufladzie. Świdośliwę na razie tylko jem bo w takiej mam ilości ale podobno można, nalewki i inne też. W przedostatnim Roku w ogrodzie właśnie polecali Wojtka dlatego zapytałam , bo te Twoje są duże. Jagoda ma u mnie też tyle owoców że tylko do bieżącej konsumpcji . A odmiany mam sprzed 12 lat jedną jedną czelabinkę i dwie z B.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Witaj Bernaciu! Zobaczyłam dopiero jedną część Twojego ogrodu i jestem zachwycona....Długo to trwało,bo co chwilę musiałam przerywać i biegać do M,żeby mu coś pokazać.Sama też wracałam do wybranych zdjęć.Robisz przepiękne ,artystyczne zdjęcia i jeszcze barwnie opisujesz rzeczywistość.Podziwiam talent i umiejętność uchwycenia danej ,właściwej chwili-zdjęcia oszronionych,czy z kropelkami deszczu roślin,pajęczyna przepleciona kropelkami...brak słów,żeby wyrazić zachwyt.Foto-reportaż z wyczynów kocich super,a jeszcze komentarz-popłakałam się ze śmiechu.Współczuję wypadku i straty kici....Ślimaki,krety i nornice to też moja codzienność.Codziennie rano i późnym wieczorem polowanko na czerwone bezmuszlowe potwory.W tym roku doszły jeszcze mrówki.Z nornicami i myszami nasze babki radziły sobie sadząc wokół upraw słoneczniki,które niestety są przysmakiem ślimorów.Nie wiem ,czy jest to przypadek też jakoś udało mi się na razie je ograniczyć.Mam taka okropną glinę,że rok wcześniej muszę przygotować rabatę,dwukrotnie: na wiosnę i jesienią sieję gorczycę ,którą przekopuję i na rabatach zero nornic,mrówek.Mam tak drugi rok ,więc nie wiem co dalej? Piękny ten trawniczek ze stokrotkami-taki mi się marzy i usilnie nad tym pracuję.Patrząc na Twoje dzieło wstępuje we mnie duch nadziei,że za kilka lat będzie widać jakieś efekty mojej pracy i też doczekam się ładnych roślinek
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Co do wymiany jestem jak najbardziej za.Właśnie Mariusz, u którego kupowałem rojnki przysłał Mi informacje, że ma 45 nowych odmian.Oj będzie się działo.Dla Mnie w tej chwili największym problem jest identyfikacja tych odmian.One sa do siebie bardzo podobne.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - szałwia cudna - tylko tak oblegana przez ślimaki - potwory , że p0rzez chwilę miałam ochotę całą spółkę wywalić :(

Ale ostała się, żyje ... pohamowałam swoje mordercze zapędy :)

Grażynko - Co do ciemiernika też mam obawy , czy się nie zawiesił przypadkiem :;230 :;230
Rutewkę kupiłam w zeszłym roku u Janusza drozda - jestem z niej dumna.
Planuję już nowe zakupy borówek i jagody . Znalazłam miejsce. Zaczynam przekonywać męża .. chociaż w tym wypadku nie muszę się bardzo starać :)
Tak jagoda , jak i borówka od kilku lat plonują nam obficie - robię przetwory z nich i mamy na bieżąco - więc to jest ich atut :)
W ogrodniczym powiedzieli mi kiedyś - że borówka w czasie kwitnienia potrzebuje dużo wody - Bardzo obficie ją wtedy podlewamy . Jest ok.
Największym zagrożeniem dla naszej jagody nie są ptaki - ale .. zające .... naprawdę - one lubią dojrzałe owoce :)

Marysiu - Dziś syn tez robił galaretkę z bitą śmietaną i poziomkami .. ale zdjęcia nie zdążyła się doczekać , bidulka .. Była ametystowa - trochę jak denaturat :;230 :;230

Zrobiłam kilka słoiczków dżemu i kompotów z dodatkiem świdośliwy .. zobaczymy ..

O Wojtku też słyszałam i dlatego ją kupiłam. Kupowałam w http://www.sklep.clematisy.pl/ można łączyć zakupy z All.. kupiłam u nich jeszcze brązową, czarna i Deborę ... na razie wszystkie ładnie rosną. A ja zastanawiam się nad nowymi zakupami :)
W tym roku bardzo przycięłam krzewy , więc jagód było mniej .. ale zazwyczaj miałam ich ok wiadra dużego . Robiłam dżemy i kompoty i mroziłam . Mam dużo nowych gałązek , więc w przyszłym roku powinno być lepiej.
Nazw najstarszych nie znam :(

Krysiu - bardzo mi miło , ale chyba przesadziłaś .. aż tak pięknie to nie jest ... W mojej głowie wszytko to wygląda piękniej, bo .. jest ukończone :)
Ale najgorzej ma mój M. - zrób mi murek ....zburz ten murek ... usyp nasyp ... trzeba to wyrównać ... wsadź tutaj drzewo .... trzeba je przesadzić ... itd ..

Na słowa: " Mam pomysł " mój M odwraca się na pięcie i jak najszybciej potrafi zmyka ...

I wiesz co - wcale się mu nie dziwię :;230 :;230 :;230

Ja też mam mrówki - na razie zniszczyły mi 2 żurawki ... jak z nimi walczysz ?
Muszę wypróbować z tą gorczycą .. nigdy jeszcze nie stosowałam zielonego nawozu .. czas zacząć :)

Najważniejszy jest duch nadziei - dodatkowo Forum i Forumowicze .. i wszystko jest możliwe.
A wiem co mówię ... bo gdybym kiedyś , zupełnie przypadkiem tutaj nie trafiła , nie spotkała tylu zielono zakręconych , życzliwych Dusz i znalazła inspiracji ... to ... o zgrozo, nawet nie wiem co :;230
Ale z pewnością nie miałabym tyle rabat do oplewienia i tyle roślin do pokazania ..

Jurku - ja własnie u Mariusza zamówiłam 15 nowych . też nie wiem , które mam - więc ma mi wybrać :
- 5 największych
- 5 najmniejszych
- 5 najciekawszych :)
Zobaczymy co przyjdzie :)
Większość swoich rojników kupiłam na wystawie w Krakowie ..
Żałuję, że nie ma książki o rojnikach .. ani żadnych ciekawszych stron. Ja korzystam czasem z tej: http://www.sedumphotos.net/v/semps-ae/
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to kilka fotek na dobranoc :) Dziś na różano :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek