Moje marzenia -maniusika część III
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Krysiu ja już najpierw czytam czy dana roślinka u mnie będzie rosła bo już za dużo kasy straciłam na piękne kwiaty ale które w naszym klimacie raczej nie zimują .. Teraz nawet wolę kupować z forum bo wiem że jak rosną w ogrodzie u innych to i w moim będą .Ze szkółek jakoś nie chcą rosnąć na moich piaskach ,choć staram się sadzić w ziemię odpowiednią dla każdej roślinki ..
Pestko bardzo lubię bawić się z roślinkami i cieszę się jak się ukorzenią , mam na wymianę albo po prostu komuś podaruję , Myślę że dlatego nikt mi nic nie kradnie z nieogrodzonego ogrodu bo każdy wie że gdy przyjdzie nawet popatrzeć to nie wyjdzie z pustymi rękami ..
Jacku ja mam całe dnie dla swego ogrodu a nie lubię siedzieć w domu więc muszę sobie wynajdować pracę więc ciągle mimo chodem mój ogród się powiększa .. Nadchodzi zima ,której strasznie nie lubię bo muszę siedzieć bezczynnie w domu ale od wiosny znowu młodnieję i zabieram się do pracy aż wszystkie kości bolą ale wtedy wiem że żyję .. Zawsze śmieli się ze mnie że ja dopiero dobrze się czułam jak się porządnie napracowałam a nic nie robienie wpędza mnie w apatię ..
Pestko bardzo lubię bawić się z roślinkami i cieszę się jak się ukorzenią , mam na wymianę albo po prostu komuś podaruję , Myślę że dlatego nikt mi nic nie kradnie z nieogrodzonego ogrodu bo każdy wie że gdy przyjdzie nawet popatrzeć to nie wyjdzie z pustymi rękami ..
Jacku ja mam całe dnie dla swego ogrodu a nie lubię siedzieć w domu więc muszę sobie wynajdować pracę więc ciągle mimo chodem mój ogród się powiększa .. Nadchodzi zima ,której strasznie nie lubię bo muszę siedzieć bezczynnie w domu ale od wiosny znowu młodnieję i zabieram się do pracy aż wszystkie kości bolą ale wtedy wiem że żyję .. Zawsze śmieli się ze mnie że ja dopiero dobrze się czułam jak się porządnie napracowałam a nic nie robienie wpędza mnie w apatię ..
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janeczko w długie wieczory zimowe znajdż sobie druty i sztrykuj na drutach
ja siedzę i dziergam

ja siedzę i dziergam

- maniusika
Bodziu nie mam dla kogo bo taka gimnastyka rąk by się przydała ,.. Ja sama dla siebie to co mam to mi wystarczy . Haftowanie i szydełkowanie tez odpada , wszystko leży w szafach , teraz nie chce się dzieciom nawet rozkładać serwetek bo trzeba ich później prać krochmalić i prasować ,kupią takie które tego nie potrzebują .. U mnie pada więc mam odpoczynek od ogrodu bo nawet podlewanie odpada ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janko, to dokładnie tak jak ja - dopiero jak się zmęczę i cały jestem obolały od prac w ogrodzie - wiem, że żyję. Mnie też zima wpędza w apatię. Dobrze, że mam wtedy więcej pracy zawodowo, a potem miesiąc urlopu, bo bym chyba przespał całą zimę (tak, latem śpię 6 godzin, zimą - 10, z nudów i braku światła).
Zgodnie z obietnicą jestem
Masz bardzo piękny i kolorowy ogród
Musiałaś się bardzo napracować, żeby był taki efekt 

Masz bardzo piękny i kolorowy ogród

- maniusika
Mimo że ciągle coś dokupuję i dosadzam to w moim ogrodzie ciągle jest pusto ,dobrze że są jednoroczne to nimi można zapełnić rabatki , Dzisiaj poprawiałam skalniak przy karpie bo już karpa całkowicie się rozpada , musiałam obłożyć ją kamieniami.. Wierzby od ciebie już są zabezpieczone na zimę , jestem ciekawa jak będzie wyglądać karłowata ,którą dostałam od znajomego . Dobrze że jest słoneczna pogoda to miło się pracuje w ogrodzie , aby jeszcze kilka dni słonecznych to może i trawki zdążę przesadzić chociaż zawsze co innego wpada mi w ręce ..
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Co ja czytam mało roślin,masz w ogrodzie
,ale pomyśl jakie piękne

- maniusika
Jadziu roślinek ma sporo ale na tak dużym areale są mało widoczne i jeszcze małe kępy ale gdy się rozrosną wtedy będzie jeszcze śliczniej , może wreszcie przestanę ich dzielić .. . Chociaż sporo mi wygniło bo długo stała woda i od początku muszę kolekcjonować dalie , bo pięknie kwitną do samych mrozów , .. Na drugi rok też posieję je z nasionek bo karpy są drogie a tak mam od razu kilka kolorów
- maniusika
Wreszcie mam trochę zdjęć ,wpadł wnuczek i mi wgrał a kabelek do wyrzucenia .. Dzisiaj znowu cieplutko i troche pokopałam , W nowym ogrodzie mam jeszcze sporo pracy ,,

trochę już skopałam

oczko na wodę obsadzone

a tu rośnie już kilka karłowatych iglaczków ..

jeszcze do kopania

rabata z liliowcami i irysami oraz kapusta ozdobną ..

widok na las
nowy skalniak z nowymi nasadzeniami

trzmielina z owocami ..
Jeszcze ciepło więc mam zajęcie w ogrodzie , muszę przekopać warzywnik szkoda tylko poplonu tak zieloniutko wygląda jak na wiosnę ..

trochę już skopałam

oczko na wodę obsadzone

a tu rośnie już kilka karłowatych iglaczków ..

jeszcze do kopania

rabata z liliowcami i irysami oraz kapusta ozdobną ..

widok na las

nowy skalniak z nowymi nasadzeniami

trzmielina z owocami ..
Jeszcze ciepło więc mam zajęcie w ogrodzie , muszę przekopać warzywnik szkoda tylko poplonu tak zieloniutko wygląda jak na wiosnę ..
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witam co ja widzę nowy avatarek i to z wnusiami super wyglądacie,pokazujesz skalniaczek prawie pod lasem, masz jednak dużo pracy
jesteś dzielną,i pracowitą kobitką pozdrawiam 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- maniusika
Szkoda że nie było jeszcze dwóch wnuków jak robiłam to zdjęcie ale jeszcze zdążę im zrobić .. Wnusia ciągle rośnie i za rok już zdjęcie nie będzie aktualne ..
Jeszcze mam trochę pracy w nowym ogrodzie ale jak nie zdążę przed zimą to i na wiosnę mogę dokończyć , ważne że nadal jest ciepło i popaduje to nie muszę latać z konewką aby podlać nowo posadzone roślinki
Jeszcze mam trochę pracy w nowym ogrodzie ale jak nie zdążę przed zimą to i na wiosnę mogę dokończyć , ważne że nadal jest ciepło i popaduje to nie muszę latać z konewką aby podlać nowo posadzone roślinki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janko, na takim obszarze pracy i nowego kopania chyba nigdy Ci nie zabraknie
Podziwiam trzmielinę. Piękne owoce!

Podziwiam trzmielinę. Piękne owoce!
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janeczko awatarek śliczny
Jeszcze Ci areału przybyło ale najważniejsze że dajesz radę
Jakbyś chciała dalie pomponowe to Ci chętnie podeślę
Trzmielina śliczna ,ja też w tym roku sadziłam 

- maniusika
Roma ja mam z niej żywopłot cały w owocach i sporo nasionek z tamtego roku wykiełkowało , dalie chętnie przyjmę bo pomponowe zostały mi tylko biało -czerwone ..
Jacku nie lubię się nudzić a ta jesień piękna że nawet nie wiem kiedy przekopałam już spory kawał ziemi .. Ale jak znowu nasadzę różnych cebulowych to nie będą miała co kopać , zostanie mi tylko warzywniak i poruszanie ziemi aby zielsko na niej nie rosło ..
Awatar zmieniłam bo wreszcie wnusio zmniejszył mi na tyle zdjęcie aby go można było wstawić ..
A teraz kilka chryzantem aby pokazać jak jeszcze ładnie się trzymają , tych przekwitniętych nie pokazuję bo nie miałam aparatu jak kwitły ..

W tym roku długo jest ciepło że nawet późne ładnie rozkwitły ..
Jacku nie lubię się nudzić a ta jesień piękna że nawet nie wiem kiedy przekopałam już spory kawał ziemi .. Ale jak znowu nasadzę różnych cebulowych to nie będą miała co kopać , zostanie mi tylko warzywniak i poruszanie ziemi aby zielsko na niej nie rosło ..
Awatar zmieniłam bo wreszcie wnusio zmniejszył mi na tyle zdjęcie aby go można było wstawić ..
A teraz kilka chryzantem aby pokazać jak jeszcze ładnie się trzymają , tych przekwitniętych nie pokazuję bo nie miałam aparatu jak kwitły ..

W tym roku długo jest ciepło że nawet późne ładnie rozkwitły ..
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Janko gratuluje,śliczne chryzantemy