Czy ktoś uprawia może miniaturowe pelargonie angielskie?
Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Witam wszystkich w tym wątku.
Pozdrawiam. Ania
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Ja też miałam w ubiegłym sezonie. Teraz też będę polować. Zastanawiam się, czy można gdzieś dostać nasiona.
Pozdrawiam. Ania
- Fajerka
- 200p

- Od: 22 mar 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hugomir_a, powiem tylko WOW!
Gdzie sie kupuje takie cudeńka?
Gdzie sie kupuje takie cudeńka?
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek 
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
- Malagenia
- 100p

- Od: 1 lut 2011, o 22:48
hugomir_a
Dołączam się do zachwytów i również jestem ciekawa gdzie takie cacko można kupić
Ale ślicznotka, buzia na jej widok sama się rozdziawia
Ja już na ten rok komplet roślin na balkony mam, nawet chyba kolanem upychać będę musiała
, ale w przyszłym roku, kto wie ...
Jest tak cudna, że aż mniej już mi się podobają te pelargonie, które kupiłam, i o kolorowych liściach, i w wielu kolorach kwiatów, w większości bluszczolistne. Każda jest inna, bo chcę przetestować, które najlepiej będą się czuły na moich balkonach, najlepiej pozwolą się poprowadzić i najbardziej przypadną mi do serca.
Z jakiego miesiąca pochodzi zdjęcie ? Chodzi mi o to, czy jest to już pełnej, maksymalnej wielkości roślina, czy w trakcie wzrostu, rozrostu jeszcze ? Ile cm śr. i wys. miała doniczka, czy pamiętasz ?
Rozmalinko, wobec tego, że jest to niewątpliwie rarytas, byłabym bardzo ostrożna z kupowaniem nasion, bo to niczym kupowanie kota w worku. No, chyba, że znalazłabyś naprawdę godnego zaufania producenta, by nie zostać nabitą w butelkę. Należy pamiętać, co na pewno wiesz, że rozmnażanie generatywne, z nasion, niesie większe ryzyko - nie daje gwarancji powtórzenia cech rośliny matecznej. Poza tym, o ile mi wiadomo, niektóre kultywary - rośliny powstające wskutek manipulacji w genach dla uzyskania pewnych trwałych cech, nie zawsze tworzą nasiona lub są one bezpłodne i nadają się wyłącznie do rozmnażania wegetatywnego. Mój nos mi podpowiada, że to będzie kultywar, jak wiele tych bardziej wymyślnych odmian roślin ozdobnych.
Może po prostu lepiej zapolować na roślinę i samej ją potem rozmnażać z sadzonek, jeśli one łatwo dadzą się sadzonkować. Mało jeszcze wiem o pelargoniach, lecz czytałam, że niektóre są dość trudne, sadzonki niby się ukorzeniają, po czym padają z niewiadomych przyczyn.
Dołączam się do zachwytów i również jestem ciekawa gdzie takie cacko można kupić
Ja już na ten rok komplet roślin na balkony mam, nawet chyba kolanem upychać będę musiała
Jest tak cudna, że aż mniej już mi się podobają te pelargonie, które kupiłam, i o kolorowych liściach, i w wielu kolorach kwiatów, w większości bluszczolistne. Każda jest inna, bo chcę przetestować, które najlepiej będą się czuły na moich balkonach, najlepiej pozwolą się poprowadzić i najbardziej przypadną mi do serca.
Z jakiego miesiąca pochodzi zdjęcie ? Chodzi mi o to, czy jest to już pełnej, maksymalnej wielkości roślina, czy w trakcie wzrostu, rozrostu jeszcze ? Ile cm śr. i wys. miała doniczka, czy pamiętasz ?
Rozmalinko, wobec tego, że jest to niewątpliwie rarytas, byłabym bardzo ostrożna z kupowaniem nasion, bo to niczym kupowanie kota w worku. No, chyba, że znalazłabyś naprawdę godnego zaufania producenta, by nie zostać nabitą w butelkę. Należy pamiętać, co na pewno wiesz, że rozmnażanie generatywne, z nasion, niesie większe ryzyko - nie daje gwarancji powtórzenia cech rośliny matecznej. Poza tym, o ile mi wiadomo, niektóre kultywary - rośliny powstające wskutek manipulacji w genach dla uzyskania pewnych trwałych cech, nie zawsze tworzą nasiona lub są one bezpłodne i nadają się wyłącznie do rozmnażania wegetatywnego. Mój nos mi podpowiada, że to będzie kultywar, jak wiele tych bardziej wymyślnych odmian roślin ozdobnych.
Może po prostu lepiej zapolować na roślinę i samej ją potem rozmnażać z sadzonek, jeśli one łatwo dadzą się sadzonkować. Mało jeszcze wiem o pelargoniach, lecz czytałam, że niektóre są dość trudne, sadzonki niby się ukorzeniają, po czym padają z niewiadomych przyczyn.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Malagenia
- 100p

- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Rozmalinko, może hugomir_a zdradzi nam sekret, a my jej pięknie podziękujemy 
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Witam,ja takie pelargonie widziałam na targowisku,w cenie 10 zł,wygląda super.
Jeżeli o ścisłość chodzi to ta pelargonia nazywa się ANIELSKA, a potocznie nazywana jest miniaturową angielską.Niby nic, ale ma znaczenie gdy szuka się np. w sieci.Tu o różnicach http://forum.gazeta.pl/forum/w,309,8030 ... _.html?v=2
Pochodzi od pelargonil pachnącej (Pelargonium Crispum) jest kultywarem.Miałam kilkakrotnie odm. Randy, nie tworzyła nasion.
Pochodzi od pelargonil pachnącej (Pelargonium Crispum) jest kultywarem.Miałam kilkakrotnie odm. Randy, nie tworzyła nasion.
-
jagusia111
Ja dziś na targu kupiłam sadzonkę dokładnie takiej samej za 3 zł. Najdroższe sadzonki pelargonii były po 4,50 zł, surfinia, bacopa po 3 zł. Gotowe kompozycje pelargonii w doniczkach do zawieszania po 15 zł.
O to tanio u Was. U nas pelargonie i ładniejsze surfinie po 5 zł. Wiszące kompozycje po 20 zł.
-
jagusia111
Też byłam zdziwiona bo w ubiegłym roku płaciłam po 4 zł za surfinie i niektóre sadzonki były mniejsze. Może teraz ceny były niższe dlatego, że padał deszcz i kupujących było mało. Sezon na kwiaty balkonowe jest krótki i sprzedawcy wolą sprzedać nawet po niższej cenie i coś zarobić niż zostać z towarem.
- Pawel42
- 500p

- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Czy ktoś widział gdzieś w Warszawie niebieskie petunie.Dajcie znać to zaraz polecę,ja w tym kolorze nigdzie nie mogę spotkać.Widzę fioletowe i w takim biskupim kolorze ale niebieskie nigdzie. 
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Czy ktoś sadził w donicach roślinę o nazwie celosja?
duduś
- Pawel42
- 500p

- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Ja ma w skrzynkach dwie jej odmiany.Celozja pierzasta i celosia argentea cristata różowo czerwona lub malinowa bardziej.
Paweł
- anka22639
- 200p

- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Celozja bardzo fajna roślina - wdzięczna bez względu na pogodę mało wymagająca. Są dwie odmiany pierzasta (w kształcie kolorowego płomienia) i grzebieniasta ( w kształcie kolorowego grzebyka) - z tą drugą nie mam najlepszych doświadczeń, lepsza jest pierwsza. Rośliny bardzo szybko rosną (siane z nasion nawet teraz) i długo kwitną mimo tego iż mają czasami ciężkie warunki. Celozja jest w moim stałym repertuarze POLECAM
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;