U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

ja swoich malw nie okrywam, nie ścinam i nic im się nie dzieje.....nawet teraz moje przedszkole też nie będzie zabezpieczone....zaś wiosną jak tylko się pojawiają to je przesadzam na docelowe miejsce i rosną jak głupie......do 2,5 metra nawet ;:224

więc powiem szczerze, jakoś nie widzę sensu ich okrywać bo myśle, że one przez to by trochę by się osłabiły, bo one wbrew pozorom bardzo szybko na wiosnę wychodzą i mogłoby się uszkodzić....coś o tym wiem, bo w zeszłym roku zostawiłam badyle malw z nasionami i nim się pogoda na tyle poprawiła na wiosnę by wejść na działkę się okazało, że maluchy powyłaziły i się zapłątały między badyle i były strasznie krzywe, zaś te bez badyli, rzucone tylko na ziemie rosły prosto i były silne :roll:
więc teraz tylko czekam aż się nasiona wysypią i sprzątam badyle :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Udało mi się przekopać i nawieźć obornikiem jakieś dwa metry pólka ;:138
Niestety, nie uwieczniłam aparatem, choć myślałam, że zrobiłam to komórką ;:223

Ale za to uwieczniłam marcheweczki: one mają ok. 5 cm średnicy :shock:
Obrazek

A tu mój poskręcany, srebrzysty drut:
nie tylko że zaczął się prostować, to jeszcze puszcza listeczki, takie tyciusie, a nawet chyba będzie kwitnąć :shock:
Obrazek Obrazek

No i niespodzianka;
mój wiciokrzew jeszcze kwitnie: to są ostatnie, spóźnione gałązki, ale pachnie tak cudownie wieczorem,
jakby kwitł cały :tan Obrazek Obrazek

Na dziś to wszystko. Padam. Spokojnej nocy!
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Boguniu, to wezmę białe tabliczki i nimi poznaczę choć lilie, bo i tak nie pamiętam
gdzie co powsadzała, tzn. gdzie żonkile, gdzie tulipany, jedynie pozostawiłam tabliczki w
kupowanych w Netto, bo tam były gotowe kartoniki. Reszta to będzie wielka niespodzianka wiosna ;:223
Ale to nic: nauczona przykładami forumków nie będę pielić, aż się upewnię, co chwaścisko a co roślinka pożyteczna, ciężką kasą zdobyta :evil:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuniu! Paczka odebrana! Dzięki. ;:196
Rano zdjęcia, bo przyjechałam po ciemku a baterie rozładowane :(
Drzewko w samochodzie, niech się nie grzeje.
Co do okrywania malw: może część okryję a część pozostawię na wierchu?
Tak dla eksperymentu :shock:
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz: dziewczynki-malwy powysadzałam dość gęsto w kółeczku.
A chcę, by w przyszłym roku rosły wzdłuż płotu. Moje pytanie brzmi:
Czy teraz powinnam poprzesadzać je na miejsce docelowe? Czy dopiero zrobić to wiosną?
A jeśli teraz, to jaką zachować odległość jednej od drugiej?
Aha, jeszcze edytuję: co robicie z liatrami: Czy te wyschnięte kłosy to jakieś nasionka
posiadają czy ze wszystkim na kompost? To znaczy z tymi kłosami i liśćmi.
Tu również będę wdzięczna za podpowiedź.
Teraz idę lulu, bo już piszę nosem po klawiaturze :wit :wit ;:196
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oo to super, że już jest u Ciebie ;:196
możesz poczekać do wiosny by zobaczyć jakie duże wzejdą i wtedy je przesadzać ale lepiej już je teraz poprzesadzać póki są małe bo na wiosnę urosną duże i dorodne ;:196
ja sadzę na odległość pół lopatki.....albo na odległość dłoni - jejku ile to jest.....no 10 cm?
i moim to nie przeszadza wręcz przeciwnie zawsz jedna może się o drugą podeprzeć :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki, Martuniu! Ja chcę specjalnie wzdłuż płotu, by je ewentualnie wesprzeć jakimś szpalerkiem.
Nie chcę, by pod naporem wiatrów, jakie u mnie występują, poprzewracały się. Mam kilka bambusowych
kijków, myślę, że coś wymyślę.
:wit
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj wpadłam się przywitać lecę zaraz na bazar może coś kupię i później w ogrodzie coś porobić pozdrawiam ;:196
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wczoraj skończyłam na kopaniu tutaj:
Obrazek

A dzisiaj do południa tutaj:
Obrazek

No i pod koniec dnia:
Obrazek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Ci ta praca idzie kobieto...I małe pomocnice też już Ci pomagają...Super..
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Piaseczek u Ciebie :-) Na mojej glinie byś się wykończyła przy takiej powierzchni :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Cześć, Dziewczynki, wieczorkiem :wit
Agnieszko, obie dziewuszki chętnie by pomogły, tylko zapominają położyć narzędzia
na miejsce. Cofając się stanęłam na grabiach i łup, jak mnie coś walnęło w plecy. Dziewczyny
w śmiech, a mnie wzięło i je pogoniłam :oops:

Masz rację, Siberio, w moją ziemię jak w masełko wbija się widełki. Szpadel zresztą też.
Nie zazdroszczę Ci gliny, o nie! ;:224

Skopałam jakiś metr. Mam zamiar dzisiaj jeszcze z metr pociągnąć.
Kiedy wrócę pokaże Wam co wyciągam z ziemi. Mam problem z przesyłaniem zdjęć przez fotosik, próbuję zatem przez imageshack'a :D
Zaraz sprawdzę, co wykombinowałam :shock:
Nie wyszło! Wieczorem spróbuję. Pa, szkoda czasu na eksperymenta ;:138

Wkleiłam wyżej ponownie przez fotosik.
Tutaj to, co wyciągam z ziemi za każdym razem, kiedy wbiję widełki:
Obrazek

Dlatego ciągnie się to kopanie jak flaki z olejem. Co sztych to pokłony po kłęby
korzeni skrzypu i perzu. Jednak nie poddaję się, o nie! Już miałam odperzone to
pole, ale niestety, od sześciu lat nie miałam możliwości utrzymywania tego stanu, co spowodowało to,
że musiałam wpuścić traktor z lemieszami, żeby móc cokolwiek z tym zrobić. No, więc teraz to już bajka.
Po przyjeździe z Łukaszkiem skopałam jeszcze jakiś metr oczywiście bieżący :wink: Tak
więc udało mi się znów ukopać jakieś dwa meterki do przodu :tan
Po południu wracając z Łukaszem ze szkoły wstąpiłam do... no, gdzie???
Taaak, do ogrodniczego :uszy
I zamiast z wapnem wyszłam z trzema przepięknymi różami pnącymi:
Obrazek Obrazek

Obrazek

No i ostatnie podrygi mojej różyczki i hibiscusa:
Obrazek Obrazek

Kupiłam róże i nie mam pojęcia, gdzie je posadzę i jak je wkomponuję, choć coś mi już po głowie się snuje...
Zostało mi jakieś dwa i pół metra do przekopania, a potem muszę jeszcze wykopać ziemniaczki
z ostatnich trzech rządków. A potem to już jak się da, to się zrobi. Ważne, żebym przygotowała
tyle ziemi, ile miałam w tym roku użytej do warzyw. Za ziemniakami też jeszcze było zaorane wiosną,
ale już nie daliśmy rady tego kawałka wykorzystać. Teraz powinnam go przekopać, ale najważniejsze jest
obecnie zabezpieczenie tego, co wyrosło :tan
Pozdrawiam, spokojnej nocki :wit
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cha Cha najpierw się kupuje, a potem zastanawia gdzie to wsadzić :;230............. czemu mnie to nie dziwi :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Oooo I kto to mówi :?: :!:
No, to z ręką na sercu powiedz, że Ty TAK NIE MASZ :;230
Po kilka razy dziennie przechodzę obok 16 doniczek berberysków, kilku innych krzewików, patrzę na tawuły japońskie, które za gęsto posadziłam oraz pnącza, o których wspominałam wcześniej, m.in. wisteria i złotokap i zastanawiam się, co ja mam z nimi zrobić :shock: Nie mam żadnej koncepcyji, co by je jakoś ładnie i składnie pousadzać. NIC, kompletna pustka. Wszystko to, co powkopywałam, było przypadkowo usadzane z konieczności natychmiastowego umożliwienia roślince kontaktu z ziemią, której ci u nas dostatek :lol: No, to kontaktowałam jak leci. Podesłałaś mi, Boguniu kilka podszeptów z czystolandii, ale to na rabatę pod bzami, bo tam będzie raczej korowo, to znaczy świerkowo-wrzosowo-bukszpanowo. Ale to jest zaledwie 6 mkw. A ja mam do dyspozycji jakieś 200mkw rabat w tym do zagospodarowania jeszcze jakieś 150 mkw.
Myślę tez o praktycznym wykorzystaniu wszystkich południowych części płotu i garażu: tam poprzesadzam maliny, i myślę też o w miarę możliwości osłonięcie świeżych ukorzenionych wiosną pędów winorośli, tam też bym je powkopywała. I tak czeka mnie w tym roku jeszcze zakup kilkudziesięciu świerków i sosenek. Ale dla nich miejsce upatrzone już mam :tan
No, to tyle na tyle :wit
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj jak zwykle pracujesz ciężko ale róże piękne kupiłaś oby tylko dobrze rosły :wit
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Wow, Osterku ;:196 , jaki ogrom prac wykonałaś. :shock:
Zakupy różane cudowne, szkoda, że ja nie mam gdzie wsadzić takich róż... Jak zazdroszczę Ci tych Twoich obszarów na nasadzenia. Moje sa jednak bardzo ograniczone, choć może wiosną jakąś nową rabatkę stworzę. Najgorsze jest, że u nas glina i usuwanie każdego kawałka darni to naprawdę niezła harówka....
Oczywiście, też zazwyczaj najpierw zachwycam się jakimś "zielonym" i je kupuję, a później zastanawiam się, gdzie to wsadzić. Teraz własnie przerabiam to z następnymi cebulkami tulipanów i narcyzów, choć już dawno temu obiecałam sobie, że nie kupię już ani jednej sztuki ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”