Karmnik dla ptaków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Jak pisałam, ja dałam tylko "na próbę" do nowego karmnika trochę ziarna, ale obserwuję codziennie odwiedziny ptaszków - sprawdzają czy coś przybyło 

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacek, świetny film.
Zauważyłeś jak sikorki "wypluwają" łupki ze słonecznika, niesamowite, prawda? 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Stasiu jest problem rodzaju że posprzątać po sobie już nie ma kto
karmniki wiszą tuż przy winogronie i zaśmiecony cały chodnik
nie pomogło nawet stawianie miotły co by się któraś sikora domyśliła
Karmniki powieszone, dwa standardowe i jeden innowacyjne rozwiązanie / jeszcze nie opatentowany / fotki więc nie wstawiam.

Karmniki powieszone, dwa standardowe i jeden innowacyjne rozwiązanie / jeszcze nie opatentowany / fotki więc nie wstawiam.
- stasia109
Jacek, teraz zostało Tobie czekanie na zimę. Brawo!
Ja mam trzy karmniki i jedno miejsce na trawie w ogrodzie. Karmniki tubowe są gotowe ale powieszę je dopiero jak już prawdziwa zima przyjdzie. Dwie miski na wodę, poidełko na studni i poidło dla gołębi. Wodę muszę zmieniać co dziennie bo jest bardzo zabrudzona. Ptaki piją ją i się w niej myją. Dziś kupiłam 5 kg mieszanki ziaren + 2 kg słonecznika, pomieszane i czeka na jutro. Ja już pomału dokarmiam. Choć mieszkam na wsi to już nie widzę owadów. Czasami zdarzy się spóźniona pszczółka na jakimś jeszcze kwitnącym kwiatku, a dziś znalazłam 1 dżdżownicę, którą zaniosłam do kompostu.
Pod dach wróciły wróble i jak co roku koło domu brudno i muszę zamiatać bo wróble nie chcą po sobie sprzątać. Ale za te widoki za oknem sprzątam bez marudzenia. Mogłabym ptasiory oglądać godzinami.
No to na razie

Ja mam trzy karmniki i jedno miejsce na trawie w ogrodzie. Karmniki tubowe są gotowe ale powieszę je dopiero jak już prawdziwa zima przyjdzie. Dwie miski na wodę, poidełko na studni i poidło dla gołębi. Wodę muszę zmieniać co dziennie bo jest bardzo zabrudzona. Ptaki piją ją i się w niej myją. Dziś kupiłam 5 kg mieszanki ziaren + 2 kg słonecznika, pomieszane i czeka na jutro. Ja już pomału dokarmiam. Choć mieszkam na wsi to już nie widzę owadów. Czasami zdarzy się spóźniona pszczółka na jakimś jeszcze kwitnącym kwiatku, a dziś znalazłam 1 dżdżownicę, którą zaniosłam do kompostu.
Pod dach wróciły wróble i jak co roku koło domu brudno i muszę zamiatać bo wróble nie chcą po sobie sprzątać. Ale za te widoki za oknem sprzątam bez marudzenia. Mogłabym ptasiory oglądać godzinami.
No to na razie

Adresy do moich wątków
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Świetny filmik , a jak się głodomory spieszą
Musze swoj karmik wystawić na balkonie , chociaż wydawało mi się ,ze jest za ciepło na dokarmianie ptactwa

Musze swoj karmik wystawić na balkonie , chociaż wydawało mi się ,ze jest za ciepło na dokarmianie ptactwa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lis 2014, o 21:06
Ja mimo że teoretycznie mieszkam w mieście, to praktycznie jest to jego wiejska strona i wciąż zdarza mi się zobaczyć w domu zbłąkaną muchę, czy nawet komara, który nocami nie daje spać...stasia109 pisze:Choć mieszkam na wsi to już nie widzę owadów. Czasami zdarzy się spóźniona pszczółka na jakimś jeszcze kwitnącym kwiatku, a dziś znalazłam 1 dżdżownicę, którą zaniosłam do kompostu.

- stasia109
Aha, chyba że chodzi o muchy i komary: komarów już w domu nie mam. Samotna mucha się zdarzy ale przez to, że pochowały się na zimę i teraz jak było dobre słoneczko to się wybudzały. Ponieważ mam otwarte okna i w dzień drzwi to wlatują do mieszkania (nie na długo) no ale tym się ptaki już nie najedzą, niestety.
Nadeszła też pora aby zrobić kilka kubeczków ze smalcem i nasionami - tak na początek aby zobaczyć co się będzie z nimi działo.
Nadeszła też pora aby zrobić kilka kubeczków ze smalcem i nasionami - tak na początek aby zobaczyć co się będzie z nimi działo.

Adresy do moich wątków
Kubeczki na pewno będą okupowane. Tak łatwo dostępny pokarm to raj
.

- stasia109
Mam nadzieję, że będą smakowały. Dziś kupiłam niesolony smalec i dokupiłam oleistych nasion + mak! 

Adresy do moich wątków
Czytałam, że lepszy byłby łój niż smalec, bo jest twardszy po zastygnięciu. Faktycznie, w zeszłym roku ptaki musiały wycierać dzioby o gałęzie po zjedzeniu takich ziaren zatopionych w smalcu.
- stasia109
Qurcze blade, ale gdzie można kupić łój? 

Adresy do moich wątków
Niestety w marketach nie ma, prędzej masarniach trzeba popytać
.

- stasia109
Parę kubeczków zrobionych i powieszonych. Wczoraj dokupiłam smalcu i nasion oleistych i jutro robię następne kubeczki. Woda w miskach zamarza, ze trudno ją wystukać aby nalać ciepłej, a muszę Wam powiedzieć, że ptaszki zimą bardzo lubią pić!
Jak mi sie uda to wstawię zdjęcia bo na razie nie chcą wchodzić.
Jak mi sie uda to wstawię zdjęcia bo na razie nie chcą wchodzić.

Adresy do moich wątków
Stasiu u mnie kilka metrów od karmników jest oczko wodne gdzie zimą woda jest dostępna ale jakoś nie widziałem ptaków przy tym wodopoju 

U mnie z oczka ptaki piją wodę
. Nawet zimą w słoneczny dzień potrafią się kąpać
.
Korzystają tylko z jednej strony oczka, tam gdzie jest bardzo łagodne zejście.

Korzystają tylko z jednej strony oczka, tam gdzie jest bardzo łagodne zejście.