Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Jak pisałam, ja dałam tylko "na próbę" do nowego karmnika trochę ziarna, ale obserwuję codziennie odwiedziny ptaszków - sprawdzają czy coś przybyło ;:138
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacek, świetny film. ;:138 Zauważyłeś jak sikorki "wypluwają" łupki ze słonecznika, niesamowite, prawda? :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
_fox_

Post »

Stasiu jest problem rodzaju że posprzątać po sobie już nie ma kto ;:306 karmniki wiszą tuż przy winogronie i zaśmiecony cały chodnik ;:108 nie pomogło nawet stawianie miotły co by się któraś sikora domyśliła :;230

Karmniki powieszone, dwa standardowe i jeden innowacyjne rozwiązanie / jeszcze nie opatentowany / fotki więc nie wstawiam.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek, teraz zostało Tobie czekanie na zimę. Brawo! ;:138 ;:138
Ja mam trzy karmniki i jedno miejsce na trawie w ogrodzie. Karmniki tubowe są gotowe ale powieszę je dopiero jak już prawdziwa zima przyjdzie. Dwie miski na wodę, poidełko na studni i poidło dla gołębi. Wodę muszę zmieniać co dziennie bo jest bardzo zabrudzona. Ptaki piją ją i się w niej myją. Dziś kupiłam 5 kg mieszanki ziaren + 2 kg słonecznika, pomieszane i czeka na jutro. Ja już pomału dokarmiam. Choć mieszkam na wsi to już nie widzę owadów. Czasami zdarzy się spóźniona pszczółka na jakimś jeszcze kwitnącym kwiatku, a dziś znalazłam 1 dżdżownicę, którą zaniosłam do kompostu.
Pod dach wróciły wróble i jak co roku koło domu brudno i muszę zamiatać bo wróble nie chcą po sobie sprzątać. Ale za te widoki za oknem sprzątam bez marudzenia. Mogłabym ptasiory oglądać godzinami.
No to na razie :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
zuzanka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2008, o 19:43

Post »

Świetny filmik , a jak się głodomory spieszą :D
Musze swoj karmik wystawić na balkonie , chociaż wydawało mi się ,ze jest za ciepło na dokarmianie ptactwa
ShirtyLad
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lis 2014, o 21:06

Post »

stasia109 pisze:Choć mieszkam na wsi to już nie widzę owadów. Czasami zdarzy się spóźniona pszczółka na jakimś jeszcze kwitnącym kwiatku, a dziś znalazłam 1 dżdżownicę, którą zaniosłam do kompostu.
Ja mimo że teoretycznie mieszkam w mieście, to praktycznie jest to jego wiejska strona i wciąż zdarza mi się zobaczyć w domu zbłąkaną muchę, czy nawet komara, który nocami nie daje spać... :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, chyba że chodzi o muchy i komary: komarów już w domu nie mam. Samotna mucha się zdarzy ale przez to, że pochowały się na zimę i teraz jak było dobre słoneczko to się wybudzały. Ponieważ mam otwarte okna i w dzień drzwi to wlatują do mieszkania (nie na długo) no ale tym się ptaki już nie najedzą, niestety.
Nadeszła też pora aby zrobić kilka kubeczków ze smalcem i nasionami - tak na początek aby zobaczyć co się będzie z nimi działo. ;:333
Adresy do moich wątków
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Kubeczki na pewno będą okupowane. Tak łatwo dostępny pokarm to raj :D.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że będą smakowały. Dziś kupiłam niesolony smalec i dokupiłam oleistych nasion + mak! ;:173
Adresy do moich wątków
Neko
---

Post »

Czytałam, że lepszy byłby łój niż smalec, bo jest twardszy po zastygnięciu. Faktycznie, w zeszłym roku ptaki musiały wycierać dzioby o gałęzie po zjedzeniu takich ziaren zatopionych w smalcu.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Qurcze blade, ale gdzie można kupić łój? ;:145
Adresy do moich wątków
Neko
---

Post »

Niestety w marketach nie ma, prędzej masarniach trzeba popytać :|.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę kubeczków zrobionych i powieszonych. Wczoraj dokupiłam smalcu i nasion oleistych i jutro robię następne kubeczki. Woda w miskach zamarza, ze trudno ją wystukać aby nalać ciepłej, a muszę Wam powiedzieć, że ptaszki zimą bardzo lubią pić!
Jak mi sie uda to wstawię zdjęcia bo na razie nie chcą wchodzić. ;:oj
Adresy do moich wątków
_fox_

Post »

Stasiu u mnie kilka metrów od karmników jest oczko wodne gdzie zimą woda jest dostępna ale jakoś nie widziałem ptaków przy tym wodopoju :(
Neko
---

Post »

U mnie z oczka ptaki piją wodę :). Nawet zimą w słoneczny dzień potrafią się kąpać ;:oj.
Korzystają tylko z jednej strony oczka, tam gdzie jest bardzo łagodne zejście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”