Drugi rok w ogrodzie Marioli cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolu!
Ależ u Ciebie nie jedna !a kilka rewolucji!
Powiem Ci, że mnie Twój rozmach wciąż podnosi na duchu, bo inaczej miałabym wyrzuty sumienia zmieniając niemal wszystko. A tak- cóż...Ty masz naprawdę wyzwanie bo przemeblowujesz duże rośliny a nie pustą działkę - stąd kilkakrotnie wieksza praca z przesadzaniem. Róże pod domeczkiem będa wspaniale się prezentowały....

Z drzewami też coraz bardziej Cię rozumiem....

Nie wiem jak Ty radzisz sobie z tym wszystkim? Ale najbardziej lubię czytac ile Tobie to sprawia radości, i te kliknięcia i zakupy przez internet...Też zrobiłam w tym roku. Ale jeszcze nie dojrzałam do tego aby się przyznać com uczyniła :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Magda - wpadnę dzisiaj do OBI i jak coś mi w oko wpadnie - drynknę.
Bo ja kompletnie "nietechniczna" jestem.
A marzy mi się że ogród sam się podjeje :;230

Ewo - to jak widzisz pojedyncze kwiaty a całość koszmarna.
Gdzie posadzę różyczki ?
Mam gdzie !!!
Wyobraź sobie że mam gdzie posadzić :D
Koło altanki mam składowisko różnych roślin, sporo już wyszło do innych ogrodów a reszta na kompost.
I całkiem ładny kawałeczek miejsca mam na okrywówki :D
Tylko że....
Magda musiała mi zwrócić uwagę że tam rośnie młoda wisienka :?
Gdzie ja ją przesadzę ?
Tego nie wiem, może przez rok coś wymyślę zanim wisienka podrośnie a róże się rozrosną.

Danusiu - część gałęzi na pewno weźmie sąsiad-gołębiarz bo potrzebuje na zimę do ogrzewania altanki.
A reszta pójdzie z dymem :D
Mnie teraz tak wzięło na wywalanie, wykopywanie i ścinanie że pojawiły się łyse placki natychmiast pięknie zarastające chwastami :;230

Agnieszko - wcześniej żal mi było wywalać, coś mi mówiło że jeszcze upchnę kolejną roślinkę...
Ale teraz wiem że to błąd.
Dużo lepiej jest zaczynać od gołej ziemi ale też bez presji spowodowanej chęcią szybkiego zagospodarowania ogrodu.
Radości we mnie już nie tak wiele ale muszę, po prostu muszę coś zrobić.
Dużo pracuję, nikt mi na działce nie pomaga więc po prostu nie daję czasowo rady.
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Mariolciu krejzolciu :D:D Spokojnie, ty byś chciała zrobić wszystko od razu. Zobacz u mnie. Przerabiałem ogród całą wiosnę i lato i dalej nie skończyłem. Ogród to dłogoterminowa inwestycja. Zawsze coś się zmienia, przerabia itd. Weź więc głęboki oddech i pomyśl na spokojnie co byś chciała zrobić i pomału, pomału i będzie gites. A tak w nawiasie to u Ciebie bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Mariolu ,trójsklepka piękna teraz muszę zdobyć jeszcze Dark Beauty cudna po prostu Zimowity pełne pięknie Ci kwitną . Róże też w dobrej kondycji .
A co chcesz kupować w OB?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comciu, nie pamiętam, czy Ty masz prunda na działce, ale nawet jeśli nie masz... Kup albo pożycz od kogoś porządną rozdrabniarkę do gałęzi elektryczną lub spalinową i wszystko co zetniesz przepuść przez maszynę. Wychodzi z tego genialna ściółka, koropodobna, zrobiona na miejscu. Korzyści same... pozbędziesz się gałęzi, zyskasz materiał do ściółkowania, oszczędzisz na korze i na targaniu ciężkich worów. Przemyśl to.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nie jest źle MARIOLU .Piękne róże ,dalie i zimowity pełne . :shock:
Na działce wcale nie masz jeszcze tak źle .Nie narzekaj .Wczoraj tam przejeżdżałam i zajrzałam przez ogrodzenie .Mam 1,60m w kapeluszu :wink: i musiałam się nieźle nagimnastykować ,żeby ujrzeć tą twoją działeczkę zza płotu . :wink:
Nie słuchajcie MARIOLI ,ona nas tu nieźle bajeruje.Wcale nie ma bałaganu na działeczce .
Tylko nie wiem ,gdzie ona chce pomieścić jeszcze, te swoje wszystkie chciejstwa . :shock:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

mag pisze:Comciu, nie pamiętam, czy Ty masz prunda na działce, ale nawet jeśli nie masz... Kup albo pożycz od kogoś porządną rozdrabniarkę do gałęzi elektryczną lub spalinową i wszystko co zetniesz przepuść przez maszynę. Wychodzi z tego genialna ściółka, koropodobna, zrobiona na miejscu. Korzyści same... pozbędziesz się gałęzi, zyskasz materiał do ściółkowania, oszczędzisz na korze i na targaniu ciężkich worów. Przemyśl to.
Tak ,tak , Madzik ma rację.A jak nie będziesz miała wyjścia i je spalisz - to pamiętaj ,,żeby popiół rozsypać na rabaty, bo to świetny nawóz! :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mariolu wielka rewolucja u Ciebie, ogrom pracy, ale później jaka radość z efektów :D Najgorsze to wycinanie drzew, ale i to przejdzie, oby tylko koncepcja później się nie zmieniła :wink: :lol: :lol: :lol:
Różyczki masz przepiękne, ta pomarańczowa cudo :shock: :D ale i pozostałe przepiękne, zimowity śliczności, no i ta dalia :roll: tak, że mimo bałaganu o którym piszesz, są i piękne fragmenty :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ślimaki tego nie lubią.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Marcin - ja nie przesadzam, naprawdę jest straszny bajzel i dużo chwastów.
Dlatego teraz głównie wykopuję i przekopuję.
A w wolny kawałek ziemi natychmiast wskakują chwasty....
Ale nie jest źle - nauczyłam się wywalać co zbędne i na dodatek przychodzą mi kolejne pomysły do głowy.

Gieniu - ta trójsklepka jako chyba jedyna została na oczyszczonej rabacie bo szkoda było mi ją ruszać,
ale i tak zmieni miejsce.
W OBI chcę kupić złączki i jakieś inne fikuśne wynalazki do podlewania.
Na pewno nie roślinki :;230

Magda - prądu nie mam :(
Już kilka miesięcy temu szukałam spalinowej rozdrabniarki ale te ceny......
Pożyczyć ?
Pomyślę, może nawet u nas na działkach jest do pożyczenia ?

Jolu - widziałas tylko "front" a ten nie jest najgorszy :P
Chociaż..... wczoraj gospodarz zwrócił mi uwagę że pas ziemi za siatką jest brzydko zagospodarowany.
Niech się wypcha !
Posadzę rozchodniki okazałe i będzie nudno ale nie trzeba będzie nic kombinować.....

Krysiu - ja to wiem.
W miejscu gdzie wcześniej paliłam gałęzie, przekopałam popiól z ziemią i posiałam ogóreczki.
A rok temu popiół wylądowal na kompostowniku :P

Agnieszko - dalie mam z siewu MagdyMisi a wczoraj mi obiecała jeszcze karpy wiosną jakichś takich o wielkich kwiatach :D
I mam jeszcze dalię od Gigi ale była kwitnąca i za bardzo się przesiliła, teraz ma tylko liście ale za rok......
Na tle wszystkiego co duże mam bzika - nie cierpię wielkich roślin i wielkich drzew.
Bo u mnie wszystko było albo wielkie albo w wielkich ilościach :D
Nie mam ani jak opryskać drzew ( a chorują niestety ) ani jak zerwać owoców bo nijak nie można sięgnąć tak wysoko.
Dlatego kupiłam karłowe wisienki i czeresienki.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

coma95 pisze: Chociaż..... wczoraj gospodarz zwrócił mi uwagę że pas ziemi za siatką jest brzydko zagospodarowany.
Niech się wypcha !
Posadzę rozchodniki okazałe i będzie nudno ale nie trzeba będzie nic kombinować.....
Comciu, widać przynajmniej że interesuje się działkami.
A u nas gospodarza nie widać wcale.
Pojawia się raz na miesiąc i nic go nie obchodzi że na alejkach rosną chwasty a ludzie nie dbają o nic.
Mają chore drzewa, w zimie mumie, a w nich mnóstwo różnych chorób.
I co z tego że ja staram się jak mogę, a zaraza i tak do mnie przylezie. :twisted:

Jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu w przyszłym sezonie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

coma95 pisze:
Nie mam ani jak opryskać drzew ( a chorują niestety ) ani jak zerwać owoców bo nijak nie można sięgnąć tak wysoko.
Dlatego kupiłam karłowe wisienki i czeresienki.
Mariolu całkowita racja z tymi wysokimi drzewami, mi w tym roku, jak zawsze zresztą ,zmarnowało się mnóstwo wiśni i czereśni, właśnie ze względu na wysokość, nie było sposobu na zerwanie ich :roll: Posadziłam młodą wisienkę, mam nadzieję, że nie będzie zbyt wysoka :roll:
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MAriolu, u mnie tez bajzel, sama widziałaś. Do tego wycięłiśmy starą brzoskwinię i przesadziliśmy RH. Tworzę nową rabatkę i sadzę te nagromadzone skarby. A drzewa owocowego nie pal. Schowaj troche do wędzenia (jest najlepsze) a resztę mogę zabrać do kominka, przyda się.......
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Jakiś czas tu nie zagladałam, a tu praca aż wre :lol:
To ile tych nowych róż? :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

coma95 pisze:, sporo już wyszło do innych ogrodów a reszta na kompost.
Moje roślinki jakoś same nie chcą się przejść na kompost.....
muszę im pomagać..... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”