Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Anusski

Post »

Rzeczywiście bardzo piekna... Cudnie wybarwiona i te włosiate kwiaty...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzynastko, Dusiu, dziękuję ;:180 Massdevallia jest moja już od ponad roku i właśnie zakwitła, ale teraz jestem nad morzem i dlatego tak daleko jest ode mnie. Włoski mają kolor odblaskowo-różowy, mam nadzieję, że widać to na zdjęciu :wink:

Przesyłam pozdrowienia znad (nieco sztormowego dzisiaj) morza! :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Anuśka śliczna ta hybrydka, gratuluję sukcesu doprowadzenia do kwitnienia ;:138 Wypoczywaj sobie. Tym bardziej luzacko jak Twoje storczyki mają zapewnioną właściwą opiekę ;:215 ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu odpoczywaj sobie i nawdychaj się jodu na cały rok, sztorm na morzu ma swój urok. Massdevallia bardzo ładna moze dotrzyma kwiatuszki do Twojego powrotu.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Halinko, dziękuję bardzo :) :oops: Opiekę kwiatuszki maja bardzo dobrą, dlatego nie muszę się o nie martwić aż tak bardzo (choć przyznam, trochę za nimi tęsknię...) :wink: Jednego nawet wzięłam na wyjazd, małe keiki, gdyż byłam zmuszona obciąć je dzień przed wyjazdem od żółknącego pędu :roll:

Renatko, mam nadzieję, że kwiatuszki dotrwają, ale na szczęście kolejny pączek idzie, więc najprawdopodobniej się jeszcze trochę nimi nacieszę :) Z tego, co zauważyłam już rok temu, właśnie teraz jest pora kwitnienia tej hybrydy Massdevalli, także może wypuści kolejne pączki.

I dziękuję za.... hm... życzenia miłych wakacji :lol: Czego również Wam życzę wśród domowych 'tropików' :wink:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu przede wszystkim pogody i odpoczywaj ;:196
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Trzynastko :) Niestety, u mnie ciągle pada i pada od 3 dni... na szczęście zza chmur zaczyna wyglądać kawałek nieba - może się jeszcze rozjaśni. Za to we Wrocławiu czeka na mnie kwitnące od wczoraj Dendrobium oligophyllum, ależ będzie widoczek jak wrócę :tan
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, w takim razie słonka mnóstwa życzę i zajrzę później, by zobaczyć dend. oligophyllum :)

Masdevallia przepiękna :) Gratuluję kwitnienia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Masdevallia pięknie kwitnie. Taka włochata ślicznotka :D
Kiedy wracasz do domu? Bo nie mogę doczekać się zdjęć Dend. oligophyllum :oops: :oops:
No i dziękuję za kawałek morza.. pamiętam jak ja byłam kilka lat temu też był sztorm... to dopiero widoki :) ;:167
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Baryczko, dziękuję :) Z tym kwitnieniem u Masdevallii łatwo nie było - pierwsze 3 pączki, które wyrosły, nie utrzymały się na roślinie. Dopiero później, gdy temperatura nocą zaczęła się obniżać do kilkunastu stopni (stoi na dworze) i skończyły się upały (widocznie temperatura powyżej 25*C nie służy chłodolubnym Masdevalliom, a zdarzało mi się zapomnieć o zabraniu jej na dzień do domu... :oops: ), pączek rozkwitł. I na szczęście szykuje się kolejny kwiatek, ku mojej uciesze ;:138

Moniu, wracam w niedzielę lub poniedziałek wieczorem, ale zdjęcia, niestety, nie wiem kiedy będą, gdyż najpierw muszę odebrać roślinki. Może morze :lol: uda mi się jeszcze przemycić między zdjęciami kwiatków... ;:123
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Będziemy czekać :) na przemycenie pomiędzy kwiatkami :D
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Każdy przemyt mile widziany :D Wracaj szybko z roślinkami i wstawiaj fotki :) Jesteśmy żądne zdjęć :;230
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Trzynastko, Moniu, może coś jeszcze się uda... ;:123 ... ale Ciii ;:204 Zdjęcia - obiecane - już zaraz wstawiam.

Dendrobium oligophyllum zakwitło będąc jeszcze u forumowej Eweliny (jak obie pokazane dzisiaj roślinki), której jeszcze raz dziękuję za opiekę na kwiatkami ;:168 Pączki pojawiły się na dwóch pseudobulwach - na każdej po 3 pędy kwiatowe, a na każdym pędzie po 1-2 pączki (chociaż na razie reszta jest malutka i ledwo co widać te pączuszki :lol: ). Ma piękny zapach podobny do bzu, dla którego warto go posiadać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Haraella odorata (syn. retrocalla) ma dwa pędy i na każdym po jednym kwiatku. Nie pachnie, ale za to ma pięknie wybarwioną warżkę, która wyglądem przypomina nieco ozdobny dywanik - pewnie przyciąga zapylające owady :wink: Roślina jest umieszczona na podkładce ze sphagnum i mam ją od końca marca tego roku (tak samo jak Dendrobium), dlatego bardzo mnie cieszy jej kwitnienie ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Aniu, niezwykła przeplatanka, można się nią delektować bez końca ;:138
Tobie również dziękuję i ... polecam się na przyszłość ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Obydwa kwiatuszki wielkości grosika - dwie perełki z uroczymi szczegółami. Gratuluję serdecznie tych kwitnień ;:215
Kiedyś popytam Cię Aniu o sposób i częstotliwość nawadniania, przybliżoną temperaturę i światło jakie im zapewniasz. Ewent. jeszcze sposób nawożenia.
Zresztą możesz odpowiedzieć, a przeczytam, jak wrócę :wink:

Nadmorskie zdjęcia (czyli sama natura), pięknie się komponują z tymi kwitnieniami :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”