Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tadeusz jak długo kwitnie Katalpa ? Ma cudowne kwiaty.
Na fotce jest już duża, więc domyślam się że jest kilku letnia.
Myślę że nad samą rzeką jest Ci trudno sprzątać liście- bo dosyć stromy brzeg tam masz i obsadziłeś go kolorowymi krzewami .
Cieplutko pozdrawiam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTO- dziękuję za wizytę, katalpa ma piękne kwiaty lecz długo one nie kwitną, rośnie bardzo szybko, normą jest przyrost 2-3 metrowy w roku, nasza katalpa ma 6 lat. Nad rzeką , sprzątam liście dopiero na wiosnę, teraz za dużo by było pracy.

Mimo że Wszystkich Świętych blisko na działce jeszcze kwitną roślinki, coś czuję że długo nie będą kwitły, zapowiadają coraz chłodniej i tylko patrzeć jak spadną ostatnie kolorowe liście..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Witaj Najpracowitszy z Tadeuszów ;) jak zawsze wszystko pieknie wychuchane, uprzątnięte, przygotowane do zimowego odpoczynku :)
Zainteresowała mnie ta katalpa, bo mam u siebie na podwórku starą jabłoń, która co prawda ma smaczne owoce (papierówki, bardzo starej odmiany) ale jest bardzo nadwyrężona przez próchnice i nie wiem ile jej jeszcze czasu pozostało. Nie chciałabym sie pozbywać cienia jaki rzuca w tej części podwórka i tak sobie pomyslałam, że może katalpa by się nadała ? czy możesz mi powiedzieć, jakie ma wymagania, jakie czynności pielęgnacyjne koło niej wykonujesz ? czy dużo liści jest jesienią do sprzątania pod nią ?
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu czy u ciebie w ogóle spadają liście. Twój ogród wygląda jak z folderów turystycznych. Jest taki wypieszczony, że lepiej już być nie może.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, katalpa to piękne drzewo, szybko rośnie i by nie było za duże trzeba mocno ciąć. młoda może przemarzać, w 1-2 roku warto pień owinąć, rośne szybko bez problemów, liście trzymają się do przymrozków, po przymrozku wszystkie na raz opadają i nie trzeba długo zbierać liści,poza przycinaniem wiosną gałęzi nic przy niej nie robię.

BEATO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, chcę Cię zapewnić że w naszym ogrodzie pełno drzew i jeszcze więcej liści, w wyniku koszenia i areacji trawnika przez dwa dni zniknęły liście, ale zaraz następnego dnia spadły z drzew następne, teraz czekam aż spadną wszystkie i dopiero wtedy zabiorę się do grabienia.
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

No właśnie Tadeuszu, ja też walczę ostatnio z liściami ;:112.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Tadeusz

Przyszłam powiedzieć Dobry Wieczór i pożyczyć spokojnego i w miare pogodnego tygodnia :D

Pozdrawiam cieplutko
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATO- dziękuję za wizytę, w kwestii walki z liśćmi na ogrodzie, najlepszym drzewem na ogrodzie jest katalpa, po dość dużym (-4) przymrozku z soboty na niedzielę na katalpie wszystkie liście naraz spadły i wystarczy raz zagrabić by pozbyć się liści katalpy.

ELU- dziękuję za odwiedziny, i za życzenia, mam nadzieję że nadchodzący tydzień będzie pogodny( taki meteorolodzy zapowiadają), planuję dużo pracy w ogrodzie, tak by pozostawić na następne tygodnie prace polegające na zabezpieczeniu roślin na zimę.

Po koszeniu i areacji, (gdzie podczas tych czynności znikły liście z trawnika) ponownie na trawniku pełno opadających liści , tym razem czekam z grabieniem aż wszystkie liście opadną z drzew. Z uwagi że nie mam bieżących zdjęć postanowiłem rozpocząć prezentację zdjęć roślinek rosnących jako "samotniki" na trawniku, na początku przedstawię zdjęcia rosnące na "placu centralnym".

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Tadeuszu.
Ja jak zwykle do ciebie z pytaniem,czy możliwe jest by magnolia o tej porze roku miała pąki kwiatowe :?:
Mam ją dopiero pierwszy sezon ,kupiłam na wiosnę .
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Jestem często w Twoim ogrodzie , Tadeuszu, spaceruję, podziwiam i oczywiście podglądam pomysły. Czy kosiarka faktycznie robi porządek z opadającymi liśćmi? Jeśli tak, to fantastycznie. Jeszcze nie mam trawnika, a już się martwię , bo liści będzie na nim sporo...
Czy wiciokrzew u Ciebie tak wygląda TERAZ???
Pozdrawiam, Marta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYLO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, magnolia , tak jak rododendrony, czy azalia już w tej chwili ma wykształcone pąki kwiatowe, są to zgrubienia tkanki na wierzchołkach gałązek. Jeżeli nie zmarzną, ( a mogą zmarznąć zimą na skutek nie mrozu, tylko mroźnych wiatrów) wiosną przed rozwinięciem liści pąki będą nabrzmiewać i otworzą się kwiaty. Ja mam dwie magnolie, -o białych kwiatach kwitnącą bardzo wcześnie( często wiosenne przymrozki niszczą część kwiatów) i drugą odmiany "sieboldii", która kwitnie później , w maju, w tym roku kwitła praktycznie przez całe lato jednorazowo otwierając po 2-3 pąki.

MARTO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, najlepszym ( i najłatwiejszym) sposobem pozbycia się liści z trawnika( i nie tylko) jest kosiarka, ja to robię kosząc jak najpóźniej trawnik. Niestety po koszeniu już trawa nie rośnie , ale liście dalej spadają z drzew, do ponownego zbierania nie używam już kosiarki gdyż po prostu szkoda mi paliwa do kosiarki, jesienią mam dużo wolnego czasu i wolę go spędzić na grabieniu liści niż na nudzeniu się , teraz będę grabić liście dopiero jak wszystkie spadną z drzew.

Bardzo dobrym drzewem pod względem jesiennego opadania liści jest katalpa- w sobotę na drzewie był komplet liści, w niedzielę po mrozie (-4) zostały tylko pojedyncze liście( patrz zdjęcie.

Zdjęcia wiciokrzewu robiłem w piątek, jest to odmiana( nie wiem jaka) częściowo zimozielona, kwitnie obficie corocznie najpierw od maja do lipca, w sierpniu kwitnie słabiej , a od sierpnia kwitnie obficie do siarczystych mrozów ( no nie takich bardzo siarczystych)

Warunkiem takiego kwitnienia jest, podczas pierwszego kwitnienia( maj-lipiec) systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatostanów, teraz nie usuwam przekwitłych kwiatostanów.

Obrazek

Zauważyłem na klombie rosnącą roślinę która przymierza się do rozwinięcia kwiatu, nie wiem co to za roślinę posadziłem która chce teraz kwitnąć, zauważyłem tę samą roślinę o tej samej porze w ubiegłym roku , lecz nie zdążyła rozwinąć kwiatu bo ją ostro potraktował mroź.
Proszę o podpowiedz co to za roślina chce teraz kwitnąć, wiosną i latem jest ona niewidoczna(nie wypuszcza łodygi)

Obrazek Obrazek

We wrześniu na targu kupiłem i od razu posadziłem krokusy jesienne, dzisiaj zauważyłem że jeden z nich zakwitł, pozostałe również wyszły z ziemi, lecz nie wiem czy zdążą zakwitnąć.

Obrazek Obrazek Obrazek

Mimo już poważnych przymrozków moja różyczka nie ma zamiaru poddawać się zimie;

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tadeuszu, decyzja zapadła - będzie katalpa w ogrodzie :) Powiedz mi na jakiej wysokości ją przycinasz i czy wszystkie gałęzie ?
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Dziękuje Tadeuszu jesteś nie oceniony.
zakupiłam dzisiaj łapki na krety,oby tylko przyniosły rezultat w łapaniu tych skórników.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37

Post »

Witaj ! Dziękuję Ci bardzo za tak szczegółowy opis konstrukcji nad paleniskiem . Urządzenie spodobało się mojemu mężowi i jak tylko uporamy się z domkiem na działce,być może powstanie takie również u nas . Pisałeś dużo o katalpie . Mam te drzewa (5 szt.) od trzech lat,są różnej wielkości (w tym roku dopiero zakwitły),nie podcinaliśmy ich jeszcze ,bo nigdzie nie znalazłam informacji o cięciu . Dopiero w Twoim wątku pojawiły się konkrety i dlatego chcę zapytać,co znaczy"mocne cięcie" ? Tniesz tę katalpę każdej wiosny ? Ile lat ma ta,która rośnie w ogrodzie ? Pozdrawiam serdecznie
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Tadeuszu piszesz że Twoja katalpa ma 6 lat,
ja mam też taką 6 - latkę ale przy Twojej to
karzełek, w ubiegłym roku ja przesadziłam,
obłożyłam obornikiem, jakby drgnęła ,ale
zakwitła tylko jednym kwiatkiem nie wiem
co z nią dalej robić