Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lis 2020, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6
Fajny sposob, tak po skosie. Ale tak gesto tez? Jakos bardzo gesto mi sie wydaje, chociaz odstepy miedzy rzedami sa spore.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odległość dopasowałam do swoich potrzeb i możliwości .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeżeli prowadzą na jeden pęd - a chyba tak, i odległość między rzędami spora, to jest ok.
Też tak właśnie na leżąco sadziłam część pomidorów, te która siostra już w lutym wysiała.
Też tak właśnie na leżąco sadziłam część pomidorów, te która siostra już w lutym wysiała.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Doprecyzuję jak ja sadziłam . Kładłam dość gęsto , ale rozkładałam na dwie strony rowka
naprzemiennie . Po zasypaniu wyszły mi dwa rządki .
naprzemiennie . Po zasypaniu wyszły mi dwa rządki .
-
Właśnie na to trzeba zwrócić uwagę bo rządek wyjdzie w innym miejscu niż ten wykopany 

Pozdrawiam! Gienia.
-
Moze sprobuje w tym roku po jednej stronie tunelu tak gesciej sadzic i naprzemiennie rozkladac. "Metoda Anulab";)
-
Możesz wsadzać w zygzak, niby dwa rzędy, ale będzie lepszy dostęp do krzaka pod ścianą, to będzie właściwie taki jeden rząd ale " rozstrzelony". 

Pozdrawiam! Gienia.
-
no jeszcze lepiej 

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Erazm pisze:Wczoraj posadziłem w tunelu foliowym 10 pomidorów CARMELLO F1, a dziś:
-8 TAMARIS F1,
-5 YARDEN F1,
-3 COLIBRI F1 .
Razem 26 sztuk.
Po posadzeniu krzaki opryskałem Miedzianem (liście z obu stron). Pod korzenie dałem przerobiony obornik, który przykryłem warstwą około 5 - 10 cm ziemi.

Pozdrawiam Andrzej.
-
Sadzę w prosty rowek i przy naprzemiennym rozkładaniu odległość między roślinami
wychodzi 20-30 cm w środku. Dotyczy to środkowego rzędu gdzie dostęp do roślin mam z dwóch
stron . Przy skrajnych rzędach stosuję inne odległości gdyż tam jest dostęp tylko z jednej
strony .
Warto zwrócić uwagę jakie mamy doświetlenie, by wysokie rośliny nie zacieniały niższych .
wychodzi 20-30 cm w środku. Dotyczy to środkowego rzędu gdzie dostęp do roślin mam z dwóch
stron . Przy skrajnych rzędach stosuję inne odległości gdyż tam jest dostęp tylko z jednej
strony .
Warto zwrócić uwagę jakie mamy doświetlenie, by wysokie rośliny nie zacieniały niższych .
-
Do sadzenia poziomego dodam jeszcze uwagę , by ich nie prostować po posadzeniu .
U mnie takie stawianie skończyło się złamaniem rośliny .
Następne sadzone w ten sposób pozostawiłam w pozycji półleżącej , jedynie podparłam
butelką z wodą . Po kilku dniach krzaki stoją już bez podpórki .
U mnie takie stawianie skończyło się złamaniem rośliny .
Następne sadzone w ten sposób pozostawiłam w pozycji półleżącej , jedynie podparłam
butelką z wodą . Po kilku dniach krzaki stoją już bez podpórki .
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Beznadziejną mamy wiosnę w tym roku
U mnie zimno i nie widać szans na szybką poprawę temperatur
Na termometrze na zewnatrz 10C, a w foliaku pokazuje 13C. Mam w foliaku otwarte okienka a drzwi zamknięte. Może jakby pozamykać jednak wszystko, byłoby ciepłej w środku? Co radzicie? Willgotnosc 60% pokazuje

Na termometrze na zewnatrz 10C, a w foliaku pokazuje 13C. Mam w foliaku otwarte okienka a drzwi zamknięte. Może jakby pozamykać jednak wszystko, byłoby ciepłej w środku? Co radzicie? Willgotnosc 60% pokazuje
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
U mnie w tunelu o godz. 14,25 temperatura 12,3*C, wilgotność 92% a na dworzu (poza tunelem} temp. 10,3*C, wilgotność 85%. Pada oczywiście cały czas deszcz.

Pozdrawiam Andrzej.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Gdyby nie niedziela, to bym opryskiwał pomidory Polyversum, miałyby zabezpieczenie przed szarą pleśnią. Idealna pogoda na taki zabieg.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Zawodowcy w niedzielę świętują odpoczywając od pomidorów, amatorzy w niedzielę świętują robiąc przy pomidorach
Uprawiam pomidory pod osłonami od kilku lat, nigdy wcześniej nie odważyłem się wsadzić ich w kwietniu i przez wiele lat okazywało się że popełniałem błąd. Teraz pierwszy raz wsadziłem wcześniej i okazuje się że też popełniłem błąd. Załamać się można. Śnieg, mróz, wiatr i deszcz. Gorszej pogody wymarzyć sobie nie można było. Ciekaw jestem ile pomidorów przetrwa do ocieplenia. Papryki nadal siedzą pod lampami w piwnicy.

Uprawiam pomidory pod osłonami od kilku lat, nigdy wcześniej nie odważyłem się wsadzić ich w kwietniu i przez wiele lat okazywało się że popełniałem błąd. Teraz pierwszy raz wsadziłem wcześniej i okazuje się że też popełniłem błąd. Załamać się można. Śnieg, mróz, wiatr i deszcz. Gorszej pogody wymarzyć sobie nie można było. Ciekaw jestem ile pomidorów przetrwa do ocieplenia. Papryki nadal siedzą pod lampami w piwnicy.
Marcin