Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Maciej, popatrzyłam na wszystkie zdjęcia-za mało światła mają jeśli stoją tak jak na tych fotkach.
Jeszcze firanka dodatkowo zabiera światło. Za mało światła i za chłodno.
Pomidory muszą mieć dużo światła, nawet warto na parapety postawić jakieś pudełka i na to
postawić pomidory, żeby rama okienna nie zasłaniała.
W ciągu dnia potrzebna jest wyższa temperatura.
A...i ten kompost to bym też sobie podarowała, ale już przesadziłeś.
Daj je na światło, wynieś na dzień na zewnątrz do tunelu, albo inspektu.
Jeszcze firanka dodatkowo zabiera światło. Za mało światła i za chłodno.
Pomidory muszą mieć dużo światła, nawet warto na parapety postawić jakieś pudełka i na to
postawić pomidory, żeby rama okienna nie zasłaniała.
W ciągu dnia potrzebna jest wyższa temperatura.
A...i ten kompost to bym też sobie podarowała, ale już przesadziłeś.
Daj je na światło, wynieś na dzień na zewnątrz do tunelu, albo inspektu.
Elu te zdjęcia to nie moje, ale dzięki za uwagi.
Wiedziałem że nie wolno przelewać pomidorów, ale myślałem że raz na dwa dni to mało
Wiedziałem że nie wolno przelewać pomidorów, ale myślałem że raz na dwa dni to mało

A racja, z Krzyśka zrobił się Maciej.

W takim razie Maciej, trzeba poczekać aż podłoże całkowicie przeschnie i jest prawie sucho,
wtedy system korzeniowy szukając wody lepiej rozbudowują się.
Przelane mają utrudnione pobieranie składników odżywczych z podłoża.
W takim razie to co napisałam w poście wyżej tyczy się pomidorów krzysiekkedar91

W takim razie Maciej, trzeba poczekać aż podłoże całkowicie przeschnie i jest prawie sucho,
wtedy system korzeniowy szukając wody lepiej rozbudowują się.
Przelane mają utrudnione pobieranie składników odżywczych z podłoża.
W takim razie to co napisałam w poście wyżej tyczy się pomidorów krzysiekkedar91
Ale sprawdzacie to wgłąb, rozgrzebujecie ziemię palcem by sprawdzić jak jest w środku, czy jak ziemia będzie sucha na powierzchni?
Mam jeszcze pytanie - moje sadzonki czarnych pomidorów mają dwa liścienie, i zaczątki liści właściwych. Czy przez miesiąc do wsadzenia w maju zdąży się z nich rozwinąć wartościowa sadzonka (czytałem że powinnia mieć 5 liści właściwych)? Strasznie wydaje mi się że to wolno rośne.
Mam jeszcze pytanie - moje sadzonki czarnych pomidorów mają dwa liścienie, i zaczątki liści właściwych. Czy przez miesiąc do wsadzenia w maju zdąży się z nich rozwinąć wartościowa sadzonka (czytałem że powinnia mieć 5 liści właściwych)? Strasznie wydaje mi się że to wolno rośne.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
krzysiekkedar91!
Jeśli takie kłopoty miałeś też w ubiegłym roku z ziemią innego producenta, to chyba jednak wina leży gdzie indziej.
Może za bardzo podlewałeś.może za niska temperatura otoczenia.
Może być też woda za zimna.
Nie wypowiem się odnośnie podlewania Previcurem,bo nie podlewałam swoich sadzonek jak dotąd.
Mógł być też błąd,że miały sucho i wtedy podlanie im zaszkodziło.
Pisałeś,że masz jeszcze pomidorki do pikowania.
Spróbuj tych pozostałych nie podlewać Previcurem i daj do ziemi bez kompostu.
Będziesz miał porównanie.
Pozdrawiam Maria.
Jeśli takie kłopoty miałeś też w ubiegłym roku z ziemią innego producenta, to chyba jednak wina leży gdzie indziej.
Może za bardzo podlewałeś.może za niska temperatura otoczenia.
Może być też woda za zimna.
Nie wypowiem się odnośnie podlewania Previcurem,bo nie podlewałam swoich sadzonek jak dotąd.
Mógł być też błąd,że miały sucho i wtedy podlanie im zaszkodziło.
Pisałeś,że masz jeszcze pomidorki do pikowania.
Spróbuj tych pozostałych nie podlewać Previcurem i daj do ziemi bez kompostu.
Będziesz miał porównanie.
Pozdrawiam Maria.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mamy informacji o tym czy rok temu też był Previcur. http://www.themar.com.pl/dladomu/produk ... sl---15-ml
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kaLo
Jeśli taka sytuacja była rok wcześniej,to być może wina leży w użyciu kompostu.
Kompost kompostowi nie równy.
To tylko nasze gdybanie dlaczego te sadzonki są takie,a nie inne.
Krzysiek prosi o pomoc żeby na przyszłość nie popełniać błędów.
Pozdrawiam Maria.
Jeśli taka sytuacja była rok wcześniej,to być może wina leży w użyciu kompostu.
Kompost kompostowi nie równy.
To tylko nasze gdybanie dlaczego te sadzonki są takie,a nie inne.
Krzysiek prosi o pomoc żeby na przyszłość nie popełniać błędów.
Pozdrawiam Maria.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
krzysiekkedar91 maciej39
Odpowiem wspólnie a każdy wyciągnie wnioski dla siebie.
Czy niemowlęta karmi się od razu schabowymi? NIE!
W jakim celu to mieszanie gotowego podłoża zawierającego nawóz startowy wystarczający tak młodym roślinkom w fazie siewek i do pikowania z kompostem i ziemią z ogrodu?Skład takiej mieszanki przecież jest nieznany.Gotowe podłoża są tak robione aby do danej fazy rozwoju nawóz tam zawarty wystarczył roślinom w zupełności na dany cykl.Chcąc dogodzić pomidorom,możemy je unicestwić.
Ja od kilku lat używam do wysiewu podłoża o drobniejszej a do pikowania o grubszej strukturze i jak ma im wystarczyć na te okresy to wystarcza.Tak to jest już wyliczone.To podłoże to TS1 Klassmana i nigdy mnie nie zawiodło.
Sprawa druga - podlewanie.To co ile dni podlewamy czy to po posianiu czy w fazie siewek przed pikowaniem i dalszej uprawy do momentu wysadzenia na miejsce stałe zależy od wielkości skrzynek,wielkości doniczek w których jest podłoże.Im więcej jest ziemi w skrzynkach,tym wolniej wysycha.Ja do siewu używam balkonówek i wchodzi tam sporo ziemi,wiec i podlewanie jest sporadyczne.Od mojego pikowania do spinanych doniczek w sobotę minie dwa tygodnie.I po tym czasie będą podlane drugi raz bo tego będą już wymagać.Efekt takiego postępowania - korzenie już jakiś czas temu przerosły spody doniczek a same sadzonki są krępe gdyż najpierw uwagę poświęciły budowaniu korzeni.Na tą chwilę podlewajcie jak ziemia z wierzchu przeschnie na tyle że po wyglądzie roślin wzrokowo ocenicie że pomidorom trzeba dać pić.Jak pomidory będą zbyt często podlewane(na pewno nie co dwa dni) korzonków nie zmusimy do poszukiwania wody a przez to nie będą się dobrze rozrastać co w konsekwencji będzie skutkować marnym systemem korzeniowym który w przyszłości decyduje o kondycji roślin.Słabsze rośliny to bardziej podatne na choroby i dające mniejszy plon.
Odpowiem wspólnie a każdy wyciągnie wnioski dla siebie.
Czy niemowlęta karmi się od razu schabowymi? NIE!
W jakim celu to mieszanie gotowego podłoża zawierającego nawóz startowy wystarczający tak młodym roślinkom w fazie siewek i do pikowania z kompostem i ziemią z ogrodu?Skład takiej mieszanki przecież jest nieznany.Gotowe podłoża są tak robione aby do danej fazy rozwoju nawóz tam zawarty wystarczył roślinom w zupełności na dany cykl.Chcąc dogodzić pomidorom,możemy je unicestwić.
Ja od kilku lat używam do wysiewu podłoża o drobniejszej a do pikowania o grubszej strukturze i jak ma im wystarczyć na te okresy to wystarcza.Tak to jest już wyliczone.To podłoże to TS1 Klassmana i nigdy mnie nie zawiodło.
Sprawa druga - podlewanie.To co ile dni podlewamy czy to po posianiu czy w fazie siewek przed pikowaniem i dalszej uprawy do momentu wysadzenia na miejsce stałe zależy od wielkości skrzynek,wielkości doniczek w których jest podłoże.Im więcej jest ziemi w skrzynkach,tym wolniej wysycha.Ja do siewu używam balkonówek i wchodzi tam sporo ziemi,wiec i podlewanie jest sporadyczne.Od mojego pikowania do spinanych doniczek w sobotę minie dwa tygodnie.I po tym czasie będą podlane drugi raz bo tego będą już wymagać.Efekt takiego postępowania - korzenie już jakiś czas temu przerosły spody doniczek a same sadzonki są krępe gdyż najpierw uwagę poświęciły budowaniu korzeni.Na tą chwilę podlewajcie jak ziemia z wierzchu przeschnie na tyle że po wyglądzie roślin wzrokowo ocenicie że pomidorom trzeba dać pić.Jak pomidory będą zbyt często podlewane(na pewno nie co dwa dni) korzonków nie zmusimy do poszukiwania wody a przez to nie będą się dobrze rozrastać co w konsekwencji będzie skutkować marnym systemem korzeniowym który w przyszłości decyduje o kondycji roślin.Słabsze rośliny to bardziej podatne na choroby i dające mniejszy plon.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04

To moje sadzonki Kosovo i Gordost Sybirii eksperymentalnie wysiane w ten sam dzień do TS1 tj. 20 lutego. Trochę słabo widać ale ilość korzeni i wzrost jest mniejszy u odmiany Kosovo czyli jest wolniejszy w przyrastaniu. Zarówno sadzonki małe jak i takie jak na zdjęciu z 3 kwietnia podlewam raz a dobrze, najczęściej 1 raz w tygodniu, co drugie podlewanie z nawozem do pomidorów . Te dwie odmiany w ilości 8 sztuk tj. po 4 sztuki każda na dzień wynoszę do foliaka a na noc zabieram do kotłowni.
Główny wysiew robiłam od 19 marca i siewki są w 200 ml pojemnikach w podłożu TS1 + perlit. Swój kompost sterylizowałam tj. wypiekałam w garze nad grilem ale do pomidorów go absolutnie nie dam tylko rozsypię po grządkach z bylinami.
Pozdrawiam Ela
Ja wpycham palec i jak czuję mocno wilgotno to nie podlewam.maciej39 pisze:Ale sprawdzacie to wgłąb, rozgrzebujecie ziemię palcem by sprawdzić jak jest w środku, czy jak ziemia będzie sucha na powierzchni?
Wyjmuję też delikatnie bryłę korzeniową z kubeczka i widać nie tylko czy już czas podlewać,
ale też jak korzonki pięknie przerosły?

No i oczywiście nie wszystkie doniczki równo przesychają, czasami kilka ma suchutko, a reszta jeszcze wilgotno.
Zazwyczaj sucho mają te na obrzeżach lub od strony kaloryfera czy uchylonego np na dzień okna (w ciepłe dni nie boję się rozszczelniać okna czy balkonu, ale wszystko trzeba kontrolować. Zimny przeciąg może bardzo zaszkodzić)
Do tunelu chcesz sadzić czy do gruntu? Jak do gruntu, to spokojnie zdąży.maciej39 pisze:Mam jeszcze pytanie - moje sadzonki czarnych pomidorów mają dwa liścienie, i zaczątki liści właściwych. Czy przez miesiąc do wsadzenia w maju zdąży się z nich rozwinąć wartościowa sadzonka (czytałem że powinnia mieć 5 liści właściwych)? Strasznie wydaje mi się że to wolno rośne.
Jeśli do tunelu to nie będzie może to duża sadzonka, ale sadziłam też mniejsze, były tylko nieco późniejsze.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
U mnie sytuacja taka że brak słońca i okropnie się wyciągają....
Do tego mam problem z pleśnią na ziemi, czy to może być szkodliwe?

Generalnie pośpieszyłem się
Do połowy maja one będą miały z 50cm hehe ;)
Do tego mam problem z pleśnią na ziemi, czy to może być szkodliwe?

Generalnie pośpieszyłem się

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Zbierz z wierzchu trochę tej ziemi, albo przegrzeb lekko patyczkiem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 50p
- Od: 22 lut 2018, o 18:45
Mi taka pleśń wyrosła po nieodkażonych nasionach trawy ozdobnej - obok w multipalecie rosły pomidory i zaczęło na nie przechodzić. Podlałam dwoma rzeczami: wodą z dodatkiem wody utlenionej i roztworem z wyciągu z grejpfruta. Woda utleniona ograniczyła jej rozwój a grejpfrut zlikwidował do końca. To był tylko efekt uboczny, bo roztwory stosowałam na coś innego
nie wiem czy efekt jest powtarzalny... 

- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Dziękuje za opinie. Generalnie jak oceniacie ich stan?
Myślę czy by za 2 tygodnie nie zasilić je biobizz fish mix.
http://www.biobizz.pl/produkt/biobizz-n ... mix-500ml/
Myślę czy by za 2 tygodnie nie zasilić je biobizz fish mix.
http://www.biobizz.pl/produkt/biobizz-n ... mix-500ml/
Badanie gleby 2019: