Ogródek KaRo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ten właśnie gatunek wysłałam Tobie Izo
Obrazek
Hebe anomala

Obrazek
Hebe ochracea
Obrazek
Hebe pinquifolia 'Pagei'

Obrazek
Hebe ochracea
ale tu mam wątpliwości co do nazwy,są różne wg mnie może to odmiana
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ależ one są różnorodne! A jak się ten gatunek nazywa, Krysiu?
Czy mogłabyś jeszcze powiedzieć, czym je okrywasz na zimę, bo podobno łatwo przemarzają?
I jeszcze jedno pytanie: co jest z ostatnim hebe, z takimi wystrzępionymi listkami i czy różowe kwiaty też należą do tej rosliny ?
Wracając jeszcze do Twojej ostatniej wypowiedzi: zawsze masz co pokazywać, bo przecież wygląd ogrodu zmienia się niemal każdego dnia, a Ty masz do tego takie bogactwo roślin, ze powinnaś mieć raczej kłopot które pokazywać :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ale piękna jest ta hebe! :shock: Chyba na nią zachoruję :wink: Tylko gdzie ja ją wcisnę? :?
Grzegorz B

Post »

KarolinaL pisze:Ale piękna jest ta hebe! :shock: Chyba na nią zachoruję :wink: Tylko gdzie ja ją wcisnę? :?
Karolinko, ja już choruję na tę roślinę od tygodnia. Na razie o wyzdrowieniu nie ma mowy, bo w centrum ogrodniczym jej nie ma :( , ale jestem dobrej myśli, bo w środę nowa dostwa :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękne jest to hebe KaRo, tyle ostatnio o nim dyskusji, że nabieram ochoty na niego. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Zachwycająca kolekcja. Może też się zaopatrzę, bo nie mam u siebie.. nawet mogę odmiane wybrać tyle u Ciebie przykładów :lol:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy hebe zimują :?: Jeśli tak to jak je zabezpieczać przed przemarznięciem :?:
Bardzo są ładne i tak pomyślałam żeby kopić na wiosnę dzieciom :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Krystyno, ale "dołożyłaś do pieca" z tymi hebe, bardzo ciekawe rośliny.
Gdzie Ty zdobywasz takie rośliny? A może jesteś już na etapie hodowli jakieś własnej odmiany (wcale bym się nie zdziwił)

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Ależ one są różnorodne! A jak się ten gatunek nazywa, Krysiu?
Czy mogłabyś jeszcze powiedzieć, czym je okrywasz na zimę, bo podobno łatwo przemarzają?
I jeszcze jedno pytanie: co jest z ostatnim hebe, z takimi wystrzępionymi listkami i czy różowe kwiaty też należą do tej rosliny ?
Wracając jeszcze do Twojej ostatniej wypowiedzi: zawsze masz co pokazywać, bo przecież wygląd ogrodu zmienia się niemal każdego dnia, a Ty masz do tego takie bogactwo roślin, ze powinnaś mieć raczej kłopot które pokazywać :D
Podpisałam już zdjęcia :)
Szczególnie młode sadzonki Hebe należy mocno okrywać na zimę.
Straciłam już wiele gatunków po pierwszej zimie takich,których już dziś nie widuję...trudno są inne :(
Obsypuję je jesienią mocno wokół ziemią tak jak róże a gdy nadchodzą mrozy owijam agrowłókniną lub .... :D nakrywam tekturowym pudełkiem ,które obciążam kamieniem ,żeby nie porwał ich wiatr. W takim "ubranku" przetrzymują zimy bez problemowo.Wiosną przycinam i z tych pędów rozmnażam...czyli przysypuję ziemią i same się ukorzeniają.

Obok Hebe rośnie kwitnąca bardzo długo Izo Tawuła drobna Crispa Spiraea bulata Crispa
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

KaeR pisze:Witam.

Krystyno, ale "dołożyłaś do pieca" z tymi hebe, bardzo ciekawe rośliny.
Gdzie Ty zdobywasz takie rośliny? A może jesteś już na etapie hodowli jakieś własnej odmiany (wcale bym się nie zdziwił)

Pozdrawiam, Krzysztof.
Hihihi ... sama biorę się jedynie za robienie sadzonek,ze wszystkiego co mam-próbuję.Zawsze ,po kilkanaście razy .
np.z pęcherznicą kalinolistną "Diabolo" nie udało mi się mimo kilkunastu prób
a ze złocistą "Luteus" udało się przy pierwszym podejściu.
Jeśli gdziekolwiek bywam, z różnych miejsc niemalże zawsze targam coć do ogrodu ,coś co mnie urzekło i co często okazuje się hitem ogrodniczym.
Pora jednak powiedzieć STOP.Mój busz pęknie niedługo w szwach...
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A gdzież tam Krysiu :P Pójdzie w zwyższ jak nie będzie miał miejsca w szerz :P Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Coś mi się zdaje że teraz to powstanie ogród tarasowy / w zwyż / . Masz już taką ilość roślin że wystarczyłoby na arboretum. Nie wiem jak to robisz, ale upychasz tyle roślin i wszystko rośnie. Masz wyjątkową rękę do kwiatów. :!: :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kapitalna ta tawuła! Dziękuję, za podpisy :D Jeszcze muszę Cię zapytać o jedno : jak się nazywa ta krzewuszka, którą mi przysłałaś?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Krysiu, udało mi sie dzisiaj kupić hortensję kosmatą.Gdybym nie widziała jej u Ciebie, z pewnością mogłabym ją pominąć.Jeszcze raz zajrzałam do niej na Twoją stronkę.Napisałaś,że będzie to krzew 3 m.Na mojej napisano- wys.1,5 m?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Izo - to krzewuszka cudowna WEIGELA florida 'Minuet'

Elu - moja hoetensja kosmata dopiero rośnie ma około 1,5 metra , jest młodziutka liczę,że dorośnie do tych 3 m o których czytam w literaturze i w necie i na etykiecie.
Ale czy tak będzie -ostatecznie - przekonam się jak urośnie.Musimy poczekać zarówno Ty jak i ja.
Nie zapomnij tylko jej dobrze okryć na zimę i nie odkrywaj przed wiosennymi przymrozkami.
Jeśli pamiętasz pokazałam moją chyba w maju przemarzniętą - nie sądziłam ,że zakwitnie a jednak... :D
Gratuluję zakupu...

A zobaczcie jak moja H.ogrodowa wybarwia się sama ,bez mojego już udziału - ja zrezygnowałam - to jej się zachciało :;230

Obrazek

Chyba muszę zacząć ją wspomagać skoro tak bardzo chce mi sprawić przyjemność i być niebieska :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”