Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Witaj :wit . Ja dopiero dzisiaj zwróciłam uwagę na tą "babciną" dalie ;:oj . Ależ chciałabym ją mieć ;:oj . Ten pudrowy róż jest fantastyczny ;:138 . Zakochałam się ;:167 . Nie przypominam sobie żeby moja babcia miała takie kolory u siebie ;:224 . Dalie z bordowym liściem są bardzo ozdobne ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, doskonale rozumiem Twoją tęsknotę za 'Akitą'. Też tak mam do dalii, które lubiłem lecz wypadły. I staram się je odzyskać. Tak jak Ci pisałem o 'Vuurvogel'. Czasem się udaje i bardzo się cieszę z powrotu do kolekcji :heja
Ślimaki to chyba lubią wszystkie dalie bez względu na odmianę. Na szczęście u mnie nie robią dużych szkód i są pod kontrolą.
Nie pokazywałem popularnej u mnie (bo plennej) dali z grupy informal czyli taki roztrzepaniec więc będzie w dwóch odsłonach:
Obrazek

Obrazek

Dzięki Arkadius. Weekend bardzo udany 8-)
Olbrzymie kwiaty ma dalia reprezentująca Holandię:
Obrazek

Agnieszko, dziękuję. Na astry warto czekać, bo to ukoronowanie sezonu i mnóstwo kolorów przez cały październik!
Założenia ogrodowe są bardzo proste - przede wszystkim ma być czysto, estetycznie i praktycznie. Właśnie pozbyłem się skalniaka, likwiduję wszelkie esy-floresy i niepraktyczne ustrojstwa (ozdóbki itp.) czy uciążliwe rośliny, do których nie mam cierpliwości ani chęci w cięciu, ochronie przed szkodnikami czy pielęgnacji.
Myślę, że 'Inca Glamour' pojawi się w ofercie daliowej (luty), bo ładnie się rozmnaża więc zapraszam ;:173
Klasyczny półkaktus w kolorze czerwonego wina:
Obrazek

Ewelinko, określenie "babcine kwiaty" to pojęcie dość umowne i subiektywne. I też zależne, co w którym regionie było popularne. Kiedyś rośliny wędrowały z ogrodu do ogrodu w drodze wymiany sąsiedzkiej - nie zakupów w marketach, a tym bardziej przez internet. No i "babcine" to też synonim starych, klasycznych odmian - retro. Ja do nich chętnie wracam 8-)
Dalia, która nie rzuca na kolana ale bardzo cenna zwłaszcza dla osób ceniących niskie odmiany nie wymagające palikowania ani nie rozkrzewiających się zbytnio:
Obrazek

Skoro spodobała się 'Inca Glamour', to jeszcze jedna tego typu odmiana; tym razem rosyjskiego rodowodu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Stare odmiany wszelkich roślin mają pewną zaletę: są stabilne genetycznie.
Zauważyłam, że wiele oferowanych obecnie odmian roślin kwitnie w określony przez producenta sposób sezon czy dwa, a potem wraca do formy pierwotnej, nie zawsze atrakcyjnej.
A po starych odmianach wiadomo, czego się można spodziewać.

Podziwiam Twoje dalie nieustannie ;:108
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Madziu!
Tak, stare odmiany dalii tworzono w tradycyjny sposób i były tak jak piszesz - bardziej stabilne genetycznie (mniejszy koktajl genowy). Jednak dziś wielu hodowców nadal tworzy nowe odmiany tradycyjnie (choć wiadomo - mieszanka genów jest tu już bardzo duża) równolegle do laboratoryjnych metod i niemal fabrycznej produkcji dalii.
Zarówno nowe jak i stare odmiany mają swoje wady i zalety. Trzeba więc dokonywać świadomego wyboru :idea:
Dalia upamiętniająca swą nazwą najstarszą i największą polską wystawę dalii:
Obrazek

prawdziwy liliputek wśród dalii; średnica kwiatu nie większa niż 3cm!
Obrazek

kwiatek 'Gamelana' zmieści się na połówce płatka olbrzymki z Australii (Menzel, 1996):
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zazdraszczam Lake Ontario! W zeszłym roku się napaliłam i kupiłam, ale wyszła Lake Carey (chociaż "Lake" się zgadzało ;:306) . Możemy wiosną pogadać! ;:224
A skąd się u Ciebie wzięły aż 3 karpy Silver Years? Pewnie z rozpędu wrzuciłam ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przepiękne....aż żal ściska że taka paskudna pogoda się im trafia.
Zaskoczył mnie układ płatków na tej dalii - https://www.fotosik.pl/zdjecie/891c6f34a03e99da
Wygląda jak bukiet z kalii.
Pewno ten żywopłot podobny do mojego wyciętego, widać że już też leciwy.
A jakie krzewy chcesz posadzić ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

U Ciebie teraz królują dalie , ja akurat nie mam już dla nic miejsca no i chyba sił tez by mi brakowało na wykopywanie jesienią .

Najbardziej podobają mi się igiełkowe białe , ciemno żółte i bordowe , no i jedną dalię masz podpisana czarny charakter , jest cudna , dla nich warto było by znaleźć miejsce .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, mam nadzieję, że 'Lake Ontario' będzie się dobrze rozmnażać i będzie się czym dzielić. To u mnie nowość i jestem nią zachwycony!
Komunikowałem Cię już po rozpakowaniu paczki, że przysłałaś mi 3 karpy 'Siler Years' :lol: Dla mnie to nie problem, bo i tak dalie namnażam i dubluję ale myślałem, że może miałaś je dla kogoś innego?
Jak widzisz z ostatnich zdjęć, dalie od Ciebie mają się bardzo dobrze i oto kolejna, która na trwałe zamieszkała u mnie:
Obrazek

Grażynko, żywopłot ma już swoje lata i pewnie rósłby jeszcze długo, bo jest zdrowy i starannie podcinany przez Tatę ale dla moich ogrodniczych zapędów jest przeszkodą. Tworzę więc nowy żywopłot, dalej od rabat, mniej formalny z krzewów liściastych i małych drzewek, które wyeksmitowałem z ogrodu (aralia, lilaki, pigwowiec, trzmieliny, tawuła, dereń, tawlina). W większości rośliny już posadzone i teraz tylko czekać, aż podrosną.
Tak, dalie pomponowe mają finezyjny układ płatków i jest to majstersztyk! Kolejna tak misternie zbudowana dalia ale nieco większa (kulista), niestety owady trochę się nią poczęstowały:
Obrazek

Geniu, dalie wymagają pracy ale wszystko można dopasować do swoich potrzeb i możliwości. Wiele dalii jest niskich czy nadających się do donic, skrzynek. Takie znajdą zastosowanie w niewielkich ogrodach czy wręcz na tarasie-balkonie :idea:
'Czarny Charakter' jest dalią wysoką, kaktusowych też nie znam miniaturek ale skoro je lubisz - kolejną Ci zadedykuję:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dziękuję Jacku
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie okazało się ,że pomyliłam donice i moja Akita powędrowała do koleżanki zamiast Ferncliff :;230 Bardzo jej się spodobała więc kazałam jej o nią szczególnie dbać ,żebym mogła ja rozdzielić jesienią .Vuurvogel wciąż kwitnie, wiec spoko będzie z czego uszczknąć kawalątek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, proszę bardzo :)
Ta odmiana w tym roku kwitnie bardzo obficie, co daje piękny efekt:
Obrazek

Kolejna z wielkich dalii Walta Wynne:
Obrazek

Jadziu, cieszę się zarówno, że 'Akita' wróci do Ciebie i że 'Vuurvogel' dobrze rokuje ;:333

Pompon w bardzo konkretnym fiolecie - taki lubię!
Obrazek

Następny mój ulubiony pompon:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nieustannie z ogromną przyjemnością oglądam Twoją kolekcję. Podziwiam i jednocześnie zazdroszczę tego zapału. Mnie coś z końcem sezonu coraz gorzej idzie. A tu czytam, że porządkujesz ogród czyniąc go przejrzystszym i wygodniejszym w obsłudze. Ja też już nie sprowadzam trudnych roślin, a nawet pozbywam się tych, które za bardzo nie przypadły mi do gustu. Na szczęście znajduję im zastępcze domy, bo wyrzucanie zdrowych roślin jeszcze mnie boli :lol:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, kiedyś podobały mi się wszystkie rośliny i chciałem je wszystkie mieć. Teraz liczą się 4 kolekcje i cała reszta to tylko dodatek. No i prostota rabat, bardziej przypominających grządki tyle że poprzedzielane ścieżkami w formie trawnika.
Koniec września - szczyt kwitnienia dalii. Cały ogród tonie w daliach!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florian
Ależ pięknie :!:
Fioletowy pompon cudny i ta bordowa dalia także :D
Cóż to za czarnulka na jednym z grupowych zdjęć :?: :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, cudne te Twoje dalie. Jednakże chyba bym nie umiała utworzyć takiej rabaty z samych dalii. Pomijając fakt, że nie przepadam za roślinami, które wymagają wykopków na zimę.
Co nie zmienia faktu, że takie łany dalii wyglądają imponująco!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”