Kolekcje Floriana cz.1
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Witaj
. Ja dopiero dzisiaj zwróciłam uwagę na tą "babciną" dalie
. Ależ chciałabym ją mieć
. Ten pudrowy róż jest fantastyczny
. Zakochałam się
. Nie przypominam sobie żeby moja babcia miała takie kolory u siebie
. Dalie z bordowym liściem są bardzo ozdobne
. Pozdrawiam
.
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jadziu, doskonale rozumiem Twoją tęsknotę za 'Akitą'. Też tak mam do dalii, które lubiłem lecz wypadły. I staram się je odzyskać. Tak jak Ci pisałem o 'Vuurvogel'. Czasem się udaje i bardzo się cieszę z powrotu do kolekcji
Ślimaki to chyba lubią wszystkie dalie bez względu na odmianę. Na szczęście u mnie nie robią dużych szkód i są pod kontrolą.
Nie pokazywałem popularnej u mnie (bo plennej) dali z grupy informal czyli taki roztrzepaniec więc będzie w dwóch odsłonach:

Dzięki Arkadius. Weekend bardzo udany
Olbrzymie kwiaty ma dalia reprezentująca Holandię:

Agnieszko, dziękuję. Na astry warto czekać, bo to ukoronowanie sezonu i mnóstwo kolorów przez cały październik!
Założenia ogrodowe są bardzo proste - przede wszystkim ma być czysto, estetycznie i praktycznie. Właśnie pozbyłem się skalniaka, likwiduję wszelkie esy-floresy i niepraktyczne ustrojstwa (ozdóbki itp.) czy uciążliwe rośliny, do których nie mam cierpliwości ani chęci w cięciu, ochronie przed szkodnikami czy pielęgnacji.
Myślę, że 'Inca Glamour' pojawi się w ofercie daliowej (luty), bo ładnie się rozmnaża więc zapraszam
Klasyczny półkaktus w kolorze czerwonego wina:

Ewelinko, określenie "babcine kwiaty" to pojęcie dość umowne i subiektywne. I też zależne, co w którym regionie było popularne. Kiedyś rośliny wędrowały z ogrodu do ogrodu w drodze wymiany sąsiedzkiej - nie zakupów w marketach, a tym bardziej przez internet. No i "babcine" to też synonim starych, klasycznych odmian - retro. Ja do nich chętnie wracam
Dalia, która nie rzuca na kolana ale bardzo cenna zwłaszcza dla osób ceniących niskie odmiany nie wymagające palikowania ani nie rozkrzewiających się zbytnio:

Skoro spodobała się 'Inca Glamour', to jeszcze jedna tego typu odmiana; tym razem rosyjskiego rodowodu:

Ślimaki to chyba lubią wszystkie dalie bez względu na odmianę. Na szczęście u mnie nie robią dużych szkód i są pod kontrolą.
Nie pokazywałem popularnej u mnie (bo plennej) dali z grupy informal czyli taki roztrzepaniec więc będzie w dwóch odsłonach:

Dzięki Arkadius. Weekend bardzo udany
Olbrzymie kwiaty ma dalia reprezentująca Holandię:

Agnieszko, dziękuję. Na astry warto czekać, bo to ukoronowanie sezonu i mnóstwo kolorów przez cały październik!
Założenia ogrodowe są bardzo proste - przede wszystkim ma być czysto, estetycznie i praktycznie. Właśnie pozbyłem się skalniaka, likwiduję wszelkie esy-floresy i niepraktyczne ustrojstwa (ozdóbki itp.) czy uciążliwe rośliny, do których nie mam cierpliwości ani chęci w cięciu, ochronie przed szkodnikami czy pielęgnacji.
Myślę, że 'Inca Glamour' pojawi się w ofercie daliowej (luty), bo ładnie się rozmnaża więc zapraszam
Klasyczny półkaktus w kolorze czerwonego wina:

Ewelinko, określenie "babcine kwiaty" to pojęcie dość umowne i subiektywne. I też zależne, co w którym regionie było popularne. Kiedyś rośliny wędrowały z ogrodu do ogrodu w drodze wymiany sąsiedzkiej - nie zakupów w marketach, a tym bardziej przez internet. No i "babcine" to też synonim starych, klasycznych odmian - retro. Ja do nich chętnie wracam
Dalia, która nie rzuca na kolana ale bardzo cenna zwłaszcza dla osób ceniących niskie odmiany nie wymagające palikowania ani nie rozkrzewiających się zbytnio:

Skoro spodobała się 'Inca Glamour', to jeszcze jedna tego typu odmiana; tym razem rosyjskiego rodowodu:

- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Stare odmiany wszelkich roślin mają pewną zaletę: są stabilne genetycznie.
Zauważyłam, że wiele oferowanych obecnie odmian roślin kwitnie w określony przez producenta sposób sezon czy dwa, a potem wraca do formy pierwotnej, nie zawsze atrakcyjnej.
A po starych odmianach wiadomo, czego się można spodziewać.
Podziwiam Twoje dalie nieustannie
Zauważyłam, że wiele oferowanych obecnie odmian roślin kwitnie w określony przez producenta sposób sezon czy dwa, a potem wraca do formy pierwotnej, nie zawsze atrakcyjnej.
A po starych odmianach wiadomo, czego się można spodziewać.
Podziwiam Twoje dalie nieustannie
- Florian Silesia

Dzięki Madziu!
Tak, stare odmiany dalii tworzono w tradycyjny sposób i były tak jak piszesz - bardziej stabilne genetycznie (mniejszy koktajl genowy). Jednak dziś wielu hodowców nadal tworzy nowe odmiany tradycyjnie (choć wiadomo - mieszanka genów jest tu już bardzo duża) równolegle do laboratoryjnych metod i niemal fabrycznej produkcji dalii.
Zarówno nowe jak i stare odmiany mają swoje wady i zalety. Trzeba więc dokonywać świadomego wyboru
Dalia upamiętniająca swą nazwą najstarszą i największą polską wystawę dalii:

prawdziwy liliputek wśród dalii; średnica kwiatu nie większa niż 3cm!

kwiatek 'Gamelana' zmieści się na połówce płatka olbrzymki z Australii (Menzel, 1996):

Tak, stare odmiany dalii tworzono w tradycyjny sposób i były tak jak piszesz - bardziej stabilne genetycznie (mniejszy koktajl genowy). Jednak dziś wielu hodowców nadal tworzy nowe odmiany tradycyjnie (choć wiadomo - mieszanka genów jest tu już bardzo duża) równolegle do laboratoryjnych metod i niemal fabrycznej produkcji dalii.
Zarówno nowe jak i stare odmiany mają swoje wady i zalety. Trzeba więc dokonywać świadomego wyboru
Dalia upamiętniająca swą nazwą najstarszą i największą polską wystawę dalii:

prawdziwy liliputek wśród dalii; średnica kwiatu nie większa niż 3cm!

kwiatek 'Gamelana' zmieści się na połówce płatka olbrzymki z Australii (Menzel, 1996):

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zazdraszczam Lake Ontario! W zeszłym roku się napaliłam i kupiłam, ale wyszła Lake Carey (chociaż "Lake" się zgadzało
) . Możemy wiosną pogadać!
A skąd się u Ciebie wzięły aż 3 karpy Silver Years? Pewnie z rozpędu wrzuciłam
A skąd się u Ciebie wzięły aż 3 karpy Silver Years? Pewnie z rozpędu wrzuciłam
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Przepiękne....aż żal ściska że taka paskudna pogoda się im trafia.
Zaskoczył mnie układ płatków na tej dalii - https://www.fotosik.pl/zdjecie/891c6f34a03e99da
Wygląda jak bukiet z kalii.
Pewno ten żywopłot podobny do mojego wyciętego, widać że już też leciwy.
A jakie krzewy chcesz posadzić ?
Zaskoczył mnie układ płatków na tej dalii - https://www.fotosik.pl/zdjecie/891c6f34a03e99da
Wygląda jak bukiet z kalii.
Pewno ten żywopłot podobny do mojego wyciętego, widać że już też leciwy.
A jakie krzewy chcesz posadzić ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
U Ciebie teraz królują dalie , ja akurat nie mam już dla nic miejsca no i chyba sił tez by mi brakowało na wykopywanie jesienią .
Najbardziej podobają mi się igiełkowe białe , ciemno żółte i bordowe , no i jedną dalię masz podpisana czarny charakter , jest cudna , dla nich warto było by znaleźć miejsce .
Najbardziej podobają mi się igiełkowe białe , ciemno żółte i bordowe , no i jedną dalię masz podpisana czarny charakter , jest cudna , dla nich warto było by znaleźć miejsce .
- Florian Silesia

Miłko, mam nadzieję, że 'Lake Ontario' będzie się dobrze rozmnażać i będzie się czym dzielić. To u mnie nowość i jestem nią zachwycony!
Komunikowałem Cię już po rozpakowaniu paczki, że przysłałaś mi 3 karpy 'Siler Years'
Dla mnie to nie problem, bo i tak dalie namnażam i dubluję ale myślałem, że może miałaś je dla kogoś innego?
Jak widzisz z ostatnich zdjęć, dalie od Ciebie mają się bardzo dobrze i oto kolejna, która na trwałe zamieszkała u mnie:

Grażynko, żywopłot ma już swoje lata i pewnie rósłby jeszcze długo, bo jest zdrowy i starannie podcinany przez Tatę ale dla moich ogrodniczych zapędów jest przeszkodą. Tworzę więc nowy żywopłot, dalej od rabat, mniej formalny z krzewów liściastych i małych drzewek, które wyeksmitowałem z ogrodu (aralia, lilaki, pigwowiec, trzmieliny, tawuła, dereń, tawlina). W większości rośliny już posadzone i teraz tylko czekać, aż podrosną.
Tak, dalie pomponowe mają finezyjny układ płatków i jest to majstersztyk! Kolejna tak misternie zbudowana dalia ale nieco większa (kulista), niestety owady trochę się nią poczęstowały:

Geniu, dalie wymagają pracy ale wszystko można dopasować do swoich potrzeb i możliwości. Wiele dalii jest niskich czy nadających się do donic, skrzynek. Takie znajdą zastosowanie w niewielkich ogrodach czy wręcz na tarasie-balkonie
'Czarny Charakter' jest dalią wysoką, kaktusowych też nie znam miniaturek ale skoro je lubisz - kolejną Ci zadedykuję:

Komunikowałem Cię już po rozpakowaniu paczki, że przysłałaś mi 3 karpy 'Siler Years'
Jak widzisz z ostatnich zdjęć, dalie od Ciebie mają się bardzo dobrze i oto kolejna, która na trwałe zamieszkała u mnie:

Grażynko, żywopłot ma już swoje lata i pewnie rósłby jeszcze długo, bo jest zdrowy i starannie podcinany przez Tatę ale dla moich ogrodniczych zapędów jest przeszkodą. Tworzę więc nowy żywopłot, dalej od rabat, mniej formalny z krzewów liściastych i małych drzewek, które wyeksmitowałem z ogrodu (aralia, lilaki, pigwowiec, trzmieliny, tawuła, dereń, tawlina). W większości rośliny już posadzone i teraz tylko czekać, aż podrosną.
Tak, dalie pomponowe mają finezyjny układ płatków i jest to majstersztyk! Kolejna tak misternie zbudowana dalia ale nieco większa (kulista), niestety owady trochę się nią poczęstowały:

Geniu, dalie wymagają pracy ale wszystko można dopasować do swoich potrzeb i możliwości. Wiele dalii jest niskich czy nadających się do donic, skrzynek. Takie znajdą zastosowanie w niewielkich ogrodach czy wręcz na tarasie-balkonie
'Czarny Charakter' jest dalią wysoką, kaktusowych też nie znam miniaturek ale skoro je lubisz - kolejną Ci zadedykuję:

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie okazało się ,że pomyliłam donice i moja Akita powędrowała do koleżanki zamiast Ferncliff
Bardzo jej się spodobała więc kazałam jej o nią szczególnie dbać ,żebym mogła ja rozdzielić jesienią .Vuurvogel wciąż kwitnie, wiec spoko będzie z czego uszczknąć kawalątek
- Florian Silesia

-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Nieustannie z ogromną przyjemnością oglądam Twoją kolekcję. Podziwiam i jednocześnie zazdroszczę tego zapału. Mnie coś z końcem sezonu coraz gorzej idzie. A tu czytam, że porządkujesz ogród czyniąc go przejrzystszym i wygodniejszym w obsłudze. Ja też już nie sprowadzam trudnych roślin, a nawet pozbywam się tych, które za bardzo nie przypadły mi do gustu. Na szczęście znajduję im zastępcze domy, bo wyrzucanie zdrowych roślin jeszcze mnie boli 
- Florian Silesia

Małgosiu, kiedyś podobały mi się wszystkie rośliny i chciałem je wszystkie mieć. Teraz liczą się 4 kolekcje i cała reszta to tylko dodatek. No i prostota rabat, bardziej przypominających grządki tyle że poprzedzielane ścieżkami w formie trawnika.
Koniec września - szczyt kwitnienia dalii. Cały ogród tonie w daliach!

Koniec września - szczyt kwitnienia dalii. Cały ogród tonie w daliach!

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Ależ pięknie
Fioletowy pompon cudny i ta bordowa dalia także
Cóż to za czarnulka na jednym z grupowych zdjęć

Ależ pięknie
Fioletowy pompon cudny i ta bordowa dalia także
Cóż to za czarnulka na jednym z grupowych zdjęć
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow, cudne te Twoje dalie. Jednakże chyba bym nie umiała utworzyć takiej rabaty z samych dalii. Pomijając fakt, że nie przepadam za roślinami, które wymagają wykopków na zimę.
Co nie zmienia faktu, że takie łany dalii wyglądają imponująco!!!
Co nie zmienia faktu, że takie łany dalii wyglądają imponująco!!!