Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Nikt nie ma na prywatny użytek laboratorium by sprawdzić czym się karmimy , śmiecie to czy nie .
Właśnie wyrzuciłam na kompost świeżo kupioną pomarańczę bo zgniła , nawet fungicydy nie pomogły .
Skórki z bananów i cytrusów mają bardzo wartościowy skład .
Właśnie wyrzuciłam na kompost świeżo kupioną pomarańczę bo zgniła , nawet fungicydy nie pomogły .
Skórki z bananów i cytrusów mają bardzo wartościowy skład .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rowerzysta
Pytałeś o wymagania pokarmowe w tunelu i gruncie, moim zdaniem musisz przygotować osobno glebę w tunelu a osobno w gruncie.
W gruncie rozsypał bym 0,6Kg na 10m2 saletry amonowej, co podniesie wartość azotu do 110mg/l dodatkowo obniży pH gleby.
W tunelu rozsypałbym
0,5Kg/10m2 saletry amonowej + 0,5Kg/10m2 saletry potasowej, co powinno podnieść azot do 150mg/l i potas do 300mg/l

Torf kwaśny bym odpuścił
Pytałeś o wymagania pokarmowe w tunelu i gruncie, moim zdaniem musisz przygotować osobno glebę w tunelu a osobno w gruncie.
W gruncie rozsypał bym 0,6Kg na 10m2 saletry amonowej, co podniesie wartość azotu do 110mg/l dodatkowo obniży pH gleby.
W tunelu rozsypałbym
0,5Kg/10m2 saletry amonowej + 0,5Kg/10m2 saletry potasowej, co powinno podnieść azot do 150mg/l i potas do 300mg/l

Torf kwaśny bym odpuścił
Piotr
Organiczne i konwencjonalnie uprawiane banany zawierają dużo składników odżywczych.
Nieorganiczne to olbrzymie ilości pestycydów ,bo banany są żarłoczne i wszystko chłoną jak gąbka. Na końcu sobie nasiąkają fluorem czy tam chlorem. Sami plantatorzy przyznają , że duża ich ilość jest to kluczowe przy ich uprawie. (wiele materiałów potwierdza ten fakt)
Chloropiryfos , Imidaklopryd , Azoksystrobina , Tiabendazol podstawowy zestaw podręczny

Mieszkańcy okolicznych plantacji zgłaszczają skażenie wód i wyjałowienie środowiska w żywe organizmy.
Najwięcej pestycydów zostaje na skórkach.A jeszcze po wyjęciu z tego naparu gdzie sobie pływają w okolicach finalnego naklejania naklejek malują sobie pędzelkiem czymś na taśmie.
Pająki pewnie bywają w bananach, ale nie tych. Tu by wyleciały już na etapie produkcyjnym a co dopiero po obróbkach do transportu.
U nas w Polsce niema zbyt wiele źródeł , ale w USA maja z dietą olbrzymi problem i materiałów nie brakuje po angielsku.
Serio wolałbym zjeść cytrusy z Hiszpanii , Grecji , Włoch czy Albanii.
-
Tak jak napisałam wcześniej nikogo nie namawiam . Czytałam wiele materiałów i nie ulegam panice . Robiąc bilans zysków i strat korzystam z tego co daje natura . Mam wybór albo sama kompostuję albo korzystam z kupowanych nawozów . Wybieram
w pierwszej kolejność własny kompost . Z pełną świadomością z czego się składa .
Dzisiaj sprawdziłam temperaturę zgromadzonego materiału na ciepłą grządkę . Udało mi się zagrzać po jednej dobie
do 60 stopni . Robię kompost na ciepłą grządkę metodą Berkley .
w pierwszej kolejność własny kompost . Z pełną świadomością z czego się składa .
Dzisiaj sprawdziłam temperaturę zgromadzonego materiału na ciepłą grządkę . Udało mi się zagrzać po jednej dobie
do 60 stopni . Robię kompost na ciepłą grządkę metodą Berkley .
To nie o to chodzi by ulegać panice.Panika z zasady jest niebezpieczna i szkodliwa. Ja nie ulegam jej ,bo staramy się unikać produktów których nie trzeba mieć w diecie i co do których niema wątpliwości ,że przestały być zdrowe. Natura tego nie daje co jest w bananie nieorganicznym. To daje producent żywności na skale przemysłową
Bilans strat i zysków jest tu ważnym czynnikiem decydującym , rozumiem cie.
A wracając do tematu to u mnie będzie obornik w minimalnej ilości z konewki i spróbuje posadzić też trochę pomidorów w miejscu gdzie ostatnie lata nic nie było uprawiane, bez nawozu. Ciekawe jestem jak u mnie bez wspomagaczy sobie poradzi.
Ziemia czarna glina wzbogacona przez latami spadające liście z różnych drzew. Kiedyś teść sadził i całkiem niezły pomidorek mu tak urósł, ale to tylko z jego opinii.
Pozdrawiam

A wracając do tematu to u mnie będzie obornik w minimalnej ilości z konewki i spróbuje posadzić też trochę pomidorów w miejscu gdzie ostatnie lata nic nie było uprawiane, bez nawozu. Ciekawe jestem jak u mnie bez wspomagaczy sobie poradzi.
Ziemia czarna glina wzbogacona przez latami spadające liście z różnych drzew. Kiedyś teść sadził i całkiem niezły pomidorek mu tak urósł, ale to tylko z jego opinii.
Pozdrawiam
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
rolnik90 Dzięki ! Czegoś takiego potrzebowałem.
Muszę opanować kiedyś te wszystkie wzorki na obliczenia bo zawsze mam z tym problem.

-
Robił ktoś nawóz z piór ? Materiał mam .
Taki nawóz zawiera dużo cennych składników jakich nie ma
w tradycyjnych nawozach . Pióra rozkładają się bardzo długo , na wschodzie przyspieszają rozpuszczając je
w żrącym potasie . Co to takiego ? Czy to jest wodorotlenek potasu ?

w tradycyjnych nawozach . Pióra rozkładają się bardzo długo , na wschodzie przyspieszają rozpuszczając je
w żrącym potasie . Co to takiego ? Czy to jest wodorotlenek potasu ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

-
Wąchać nie będę , ale tam ponoć dużo aminokwasów . Ma być ten nawóz lepszy niż z rogów i kopyt .
Mam starą pierzynę . Tyle nawozu się marnuje .
Ja się boję takich żrących substancji .Czym to rozpuścić ? W kompoście będą leżeć wieki całe .

Mam starą pierzynę . Tyle nawozu się marnuje .
Ja się boję takich żrących substancji .Czym to rozpuścić ? W kompoście będą leżeć wieki całe .
- Rowerzysta
rolnik90 czy dawki nawozów które mi podałeś obliczyłeś w swoim programie w excelu ?
Mam ten program, wczoraj go w uruchomiłem i widzę, że dotyczy fertygacji. Zastanawiam się czy można go używać do obliczania dawek posypowych ? Tyle samo się rozsypuje po ziemi co rozpuszcza w wodzie ? Program bardzo fajny. 
EDIT: dobra już widzę. Tam jest trzecia tabelka do nawozów sypkich.

EDIT: dobra już widzę. Tam jest trzecia tabelka do nawozów sypkich.

-
Nie wiem która wersję masz, u siebie na komputerze mam wersję z poprawioną fertygacją to podaj maila i ci wyślę wieczorem.
Ogólnie to łatwo sobie wyliczyć można nawozenie , tylko trzeba pamiętać o zasadach łączenia nawozów i tyle. Jeśli liczysz ile rozsypać nawozu na pole to korzystasz z tabelki pierwszej, gdzie masz przelicznik w kolumnie E kg/10m2
Ogólnie to łatwo sobie wyliczyć można nawozenie , tylko trzeba pamiętać o zasadach łączenia nawozów i tyle. Jeśli liczysz ile rozsypać nawozu na pole to korzystasz z tabelki pierwszej, gdzie masz przelicznik w kolumnie E kg/10m2
Piotr
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
anulab ja w zeszłym roku przesypywałam delikatnie piórami kompost.W tym roku jestem mile zaskoczona bo pierza praktycznie nie widać. Po poprzednim doświadczeniu wiem, że nie można je wysypać jak leci bo się brylą i taka mokra pulpa nie rozkłada się ale dodałam tą ziemię do foliaka aby podtrzymać wilgoć.
- Rowerzysta
rolnik90 mam wersję którą udostępniłeś w styczniu. Coś ostatnio poprawiałeś ? 

-
Jolu dzięki . Będę dosypywać do kompostu . Szkoda mi wyrzucić na śmieci .
-
Chyba nie masz aktualnej wersji, w tej najnowszej możesz wyliczyć sobie ile dostarczysz składników tworząc roztwór np 40g kristalonu żółtego + 50g saletry i zalewając to do 1l wody i dajc Xml/l.
Piotr