Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
moje kwitnie od początku grudnia i cały czas są pączusie 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hardcorebaby - świetnie, że się odezwałaś! Pamiętam Twoje wysiewy. Pokazuj częściej, co u Ciebie 
olka514 - nie gas ducha, siej! będziemy trzymać kciuki na pewno się uda!!
Serdecznie witamy nowych - Rob18 marta9977 i dor-ku - im nas więcej, tym lepiej
A szczęśliwym 'posiadaczom' kwiatów bardzo gratuluję i cieszę się razem z Wami!
A ja dzisiaj, przy okazji sadzenia nowej 'sałaty' (czyli całej partii sukulentów - głównie śmierdzieli) przesadziłam swoje adenia - najpierw arabicum, bo przedwczoraj 'same spadły' jakimś sposobem z szafki i przez to przyspieszyły czynność, a skoro już miałam brudne ręce i przygotowany substrat, to i obesum się załapały wszystkie 10
Podbudowałam się przy tym, bo cały czas myślałam, że takie one nędzowate, a tu się okazało, że jest co w palce chwycić
Zdjęcia eksperymentalnie dodane przez fotosik, o ile wszystko zrobiłam jak należy, to po kliknięciu na to mniejsze powinien się otworzyć obrazek w pełnym rozmiarze.

olka514 - nie gas ducha, siej! będziemy trzymać kciuki na pewno się uda!!

Serdecznie witamy nowych - Rob18 marta9977 i dor-ku - im nas więcej, tym lepiej

A szczęśliwym 'posiadaczom' kwiatów bardzo gratuluję i cieszę się razem z Wami!

A ja dzisiaj, przy okazji sadzenia nowej 'sałaty' (czyli całej partii sukulentów - głównie śmierdzieli) przesadziłam swoje adenia - najpierw arabicum, bo przedwczoraj 'same spadły' jakimś sposobem z szafki i przez to przyspieszyły czynność, a skoro już miałam brudne ręce i przygotowany substrat, to i obesum się załapały wszystkie 10

Podbudowałam się przy tym, bo cały czas myślałam, że takie one nędzowate, a tu się okazało, że jest co w palce chwycić

Zdjęcia eksperymentalnie dodane przez fotosik, o ile wszystko zrobiłam jak należy, to po kliknięciu na to mniejsze powinien się otworzyć obrazek w pełnym rozmiarze.

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- to jest Adenium z wysiewu nasion czy z ukorzenienia gałązek, jak rozrośnięty - wykształcony ma kaudex ?Piotr=) pisze:moje kwitnie od początku grudnia i cały czas są pączusie
- jak będziesz dobrze "opiekował" się sadzonkami i Twoje Adenium będą "zgodne" do współpracy i zadowolone z opieki, to poczekasz na kwiaty 3 - 4 lata od wysiewu nasion, a czas szybko upływa (wiem, bo ten temat przerabiałem osobiścieKurczaki. Kiedy moje zaczną kwitnąć

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Oby po tych 3-4 latkach już kwiatki były 

Natura naszym najlepszym nauczycielem
- Akwelan_2009
Tak jak napisałem, bardzo dużo zależy od Twojej opieki nad roślinami - tz. jakie warunki jesteś w stanie im stworzyć do prawidłowego rozwoju.
Mieczysław
Mieczysław
- Piotr=)
Kupiona sadzonka zaraz foto dodam tylko zrobie 

Spis tematów
- Piotr=)
I foty kliknięciem się powiekszą bo mam jakiś problem z foto dodaniem większego nie che sie mi ładować więc przepraszam

Spis tematów
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To chyba wyglądają na 'gałązkowe'. Gdzieś było mówione, albo sama nie wiem, gdzie wyczytałam, że takie z gałązek kwitną po prostu bajkowo 

- Akwelan_2009
Dziękuję za fotki. Wygląda, że jest to roślina z ukorzenienia gałązek, ale pod względem obfitości i długiego czasu kwitnienia, bardzo produktywna
.

Mieczysław
Mieczysław
- Piotr=)
ja kupiłem sadzonkę i zaczęła mi kwitnąć i kwitnie jak głupia
Spis tematów
- Akwelan_2009
- to tylko pozostaje cieszyć się widokiem kwiatów o tak ponurej porze roku, bo pogoda nie rozpieszcza nas (brak słońca), chociaż jak na początek marca nie jest zimno./ ... / i kwitnie jak głupia
Mieczysław
Mieczysław
- hardcorebaby
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 11:52
Kwiatki zimą zamiast zimowego snu! Twój sukulent Cię rozpieszcza, Piotrze
Onetica - tyle mnie nie było a Ty mnie pamiętasz, szok!! Ale ja Ciebie też pamiętam, zwłaszcza tekst o płocie i drzazdze
Twoje adenia są takie grubaśne, aż cieszą oko- ile mają?
Zastanawiam się, co zrobić z moimi zeszłorocznymi miniaturkami. Czy ciągnąć je na siłę, czy wybrać kilka najbardziej okazałych (jedno już prawie uschło, ale od początku było cieniutkie). Przed posadzeniem nowych odmian w tym mcu jakoś nie zastanawiałam się, jak to będzie w przyszłości na parapecie - jak wszystko co posadziłam puści pędy, to za kilka lat nie będzie widać moich parapetów
Niestety najbardziej mnie martwi to, że w maju czeka mnie przeprowadzka, i pomijając wszystkie problemy związane z samą przeprowadzką - jaką pogodę będziemy mieć w tym roku? Bo jak mi pomarzną tegoroczne maluchy to mnie chyba strzeli. A nawet jak nie pomarzną podczas przenosin, to muszą się polubić z nowym miejscem. Czuję że cały świat jest przeciwny moim różyczkom

Onetica - tyle mnie nie było a Ty mnie pamiętasz, szok!! Ale ja Ciebie też pamiętam, zwłaszcza tekst o płocie i drzazdze

Zastanawiam się, co zrobić z moimi zeszłorocznymi miniaturkami. Czy ciągnąć je na siłę, czy wybrać kilka najbardziej okazałych (jedno już prawie uschło, ale od początku było cieniutkie). Przed posadzeniem nowych odmian w tym mcu jakoś nie zastanawiałam się, jak to będzie w przyszłości na parapecie - jak wszystko co posadziłam puści pędy, to za kilka lat nie będzie widać moich parapetów

Niestety najbardziej mnie martwi to, że w maju czeka mnie przeprowadzka, i pomijając wszystkie problemy związane z samą przeprowadzką - jaką pogodę będziemy mieć w tym roku? Bo jak mi pomarzną tegoroczne maluchy to mnie chyba strzeli. A nawet jak nie pomarzną podczas przenosin, to muszą się polubić z nowym miejscem. Czuję że cały świat jest przeciwny moim różyczkom

Co w mojej trawie piszczy - http://efcia.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; 

- Akwelan_2009
- dlaczego mają pomarznąć podczas przenosin, jak daleko będą przenoszone, to zapewne jakimś pojazdem, a jak blisko, to zwykłe pudełko tekturowe, zabezpieczy rośliny od chłodu. Trochę optymizmu, nie ma problemów, których nie da się "przeskoczyć"Bo jak mi pomarzną tegoroczne maluchy to mnie chyba strzeli. A nawet jak nie pomarzną podczas przenosin, to muszą się polubić z nowym miejscem. Czuję że cały świat jest przeciwny moim różyczkom

Mieczysław
Mieczysław
A co mi tam też się pochwalę
Wczoraj przyszły do mnie nasionka 25 odmian, po ok dziesięciogodzinnym moczeniu już siedzą sobie w ziemi i mam szczerą nadzieję, że za niedługo zaczną ładnie kiełkować
Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów w hodowli

Wczoraj przyszły do mnie nasionka 25 odmian, po ok dziesięciogodzinnym moczeniu już siedzą sobie w ziemi i mam szczerą nadzieję, że za niedługo zaczną ładnie kiełkować

Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów w hodowli

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola