To pewnie dlatego zeżarły paprykę.wielkakulka pisze:semper pisze:Uwaga. To będzie drastyczne.Osoby wrażliwe proszę o nie czytanie.
Ta zawsze pod wieczór brałem szpadelek i każdego napotkanego ślimaczka traktowałem tym narzędziem.
Bardziej jednak skuteczne były te niebieskie granulki z Brosa.
Mimo tych zabiegów i tak zeżarły całą paprykę.
![]()
![]()
Po zabiegach szpadelkiem ślimory u Jurka się rozmnażały. Każda przecięta połówka szła w swoja stronę
![]()
![]()
Mój jest Ten kawałek podłogi...
- semper
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój jest Ten kawałek podłogi...
-
Marginetka
- 500p

- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam odwiedzających
Jak zwykle dziękuję za miłe słowa
Umieram ze śmiechu czytając Wasze Ślimakowe soczyste story
Segreguję dziś nasiona. Ziemia w worku rozmarza, popełnię również pierwsze wysiewy. Lobelia, szałwia, heliotrop, petunia i może coś jeszcze. Białe g... powoli się topi ale słyszę, że straszą silnymi mrozami. Gdzie ta wiosna do ch..ry?
Jak zwykle dziękuję za miłe słowa
Umieram ze śmiechu czytając Wasze Ślimakowe soczyste story
Segreguję dziś nasiona. Ziemia w worku rozmarza, popełnię również pierwsze wysiewy. Lobelia, szałwia, heliotrop, petunia i może coś jeszcze. Białe g... powoli się topi ale słyszę, że straszą silnymi mrozami. Gdzie ta wiosna do ch..ry?
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
No pewnie krąży gdzieś w pobliżu,zagląda przez okna jak się szykujemy na jej przyjście 
- merymg
- 200p

- Od: 4 mar 2013, o 14:22
Marzenko
, a ja myślałam, że u nas na Pogórzu śniegi są najdłużej , a to pech
. Nie martw się, "jeszcze dzień, jeszcze dwa" i doczekasz się
Spod śniegu wyjdzie problem kretowo- nornicowy, i znowu będziesz
, tak jak u mnie obecnie. Tylko nie żartuj i nie mów, że tego problemu tez nie masz
Udanych wysiewów
Udanych wysiewów
Małgoś
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Śniegu obecnie mam troszkę-tak na oko jedną trzecią tego co tydzień temu,wczoraj na działce spod śniegu widziałąm już narcyzy 
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Na ślimaki stosowałem jedynie piwo, widziałem sposób z solą ale to co się potem robiło z tymi kreaturami było obrzydliwe. Dzięki Bogu nie mam ich wiele, nawet powiedziałbym bardzo mało. Kreta też raz złapałem ręką, strasznie się toto wierciło po czym odeszło na drugą stronę a nic mu nie zrobiłem. Ale cóż począć, ekologia ekologią ale żyć trzeba i o ogród dbać, w końcu to nas ma cieszyć a nie takie i owakie gady.
Marta jak z zaspami u Ciebie, jakie wysokie? Moje już ledwo dychają ale znów pada białe g... będą następne
Marta jak z zaspami u Ciebie, jakie wysokie? Moje już ledwo dychają ale znów pada białe g... będą następne
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Czytając to popłakałam się ze śmiechu.Ale nie będzie do śmiechu jak te wstręciuchy znów się pojawią.Nie mogę dokonać dalszych siewów bo mój eM nie wywiązał się z polecenia i nie zakupił ziemi,ale dostał ostateczny termin ....sobota.Po tym terminie nastąpią restrykcje. 
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Bedą teraz silniejsze i większe Jurku...oby do wiosny, znowu wyjdą na żer i bedziesz musiał wyjąć szpadelsemper pisze:To pewnie dlatego zeżarły paprykę.wielkakulka pisze:semper pisze:Uwaga. To będzie drastyczne.Osoby wrażliwe proszę o nie czytanie.
Ta zawsze pod wieczór brałem szpadelek i każdego napotkanego ślimaczka traktowałem tym narzędziem.
Bardziej jednak skuteczne były te niebieskie granulki z Brosa.
Mimo tych zabiegów i tak zeżarły całą paprykę.
![]()
![]()
Po zabiegach szpadelkiem ślimory u Jurka się rozmnażały. Każda przecięta połówka szła w swoja stronę
![]()
![]()

-
Marginetka
- 500p

Michał, zaspy jeszcze są miejscami. Niestety dużo śniegu zeszło a dziś w nocy był mróz -7 stopni.
Na szczęście ślimaków i nornic u siebie nie widuję. Za to krecik działa aż miło
Część wysianych nasionek już kiełkuje, bardzo się z tego cieszę
Byłam rano w B. (Renatka, niech nie czyta) Pojawiły się nasionka kwiatów i warzyw. Kupiłam różne astry, wilca, maciejkę, żagwin, ozdobną fasolkę, żółtą pełną aksamitkę, rzodkiewkę. Nasiona tanie, od 69 groszy, firmy Vilmorin. Siałam je w ubiegłym roku i bardzo chwalę astry- nigdy takich pięknych nie miałam.
Na szczęście ślimaków i nornic u siebie nie widuję. Za to krecik działa aż miło
Część wysianych nasionek już kiełkuje, bardzo się z tego cieszę
Byłam rano w B. (Renatka, niech nie czyta) Pojawiły się nasionka kwiatów i warzyw. Kupiłam różne astry, wilca, maciejkę, żagwin, ozdobną fasolkę, żółtą pełną aksamitkę, rzodkiewkę. Nasiona tanie, od 69 groszy, firmy Vilmorin. Siałam je w ubiegłym roku i bardzo chwalę astry- nigdy takich pięknych nie miałam.
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Mówisz...jak nie pojade na wycieczkę, to jezcze dzis potuptam do B....nki. Jakos mi się nie chce jechac tym razem z kołem historycznym, głowa daje mi sie we znaki.
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Martuś, a nie pamiętasz czy mają coś żywego w B ? w tamtym roku bardzo wcześnie mieli kłącza i cebulowce już kwitnące. Teraz jakoś mi się jeszcze nie trafiło 
-
Marginetka
- 500p

Sabinko nie widziałam nic ciekawego. Jest trochę roślin doniczkowych z okazji 14 lutego, raczej marne. Kłączy w mojej B. nie było wcale.
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Też byłam w B. i kupiłam troszkę kwiatków. Inne nasionka muszę przejrzeć i sprawdzić, czego mi brakuje.
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Martuniu! Nie czytałam!
Nawet nie mam szansy dziś pojechać do Płocka, bo ,,troszkę" źle się czuję, a jestem sama. Zresztą prawie wszystko z tej listy mam! 
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
U mnie w B. też tylko cięte i azalie na walentynki. Nic więcej.
Pozdrawiam - Justyna