Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Post »

Prześliczna jest ta biała chryzantema!
Majutek, zebrałam ostatnie nasiona cleome, ale nie ma ich dużo i muszę podzielić na dwie osoby... nie gniewaj się, że nie będzie ich bardzo dużo. :oops:
Udanej szychty dziś! :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majutek pieknie mamy ;:3 Majutek jeszcze, czy teraz moge Niedzwiadki przesadzic czy lepiej wstrzymac sie do wiosny?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Majka - nie wiem czy widziałaś ale we francuskiej szkółce szczepią na rosa laxa - będziemy mieć inaczej szczepione róże i będziemy mogły je porównać ze szczepionymi na caninie. Z tego co udało mi się wyszukać róża ta lubi mieć sucho - więc w sumie nie powinno być problemów z różami.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam po bardzo ciężkiej szychcie. :wit
Mieliśmy dzisiaj znowu domowy żłobek czyli obie wnuczki pod opieką. ;:4 Jutro powtórka. Taka śliczna pogoda a ja nie mam czasu pokopać w ogrodzie. :(

Kasiu a tam od razu jak w katalogu :oops: akurat pod tym oknem wyrosły wysokie jak las, jedna z nich czyli Souvenir de William Wood pojechała do Aguni. Mierzi mnie to miejsce z daliami i tak bym chciała tam już mieć jakieś róże ale z tych co zamówiłam to mi brakło. ;:145 Czyli jest okazja wiosną zamówić następną partię różyczek. :;230

Ewa ja na nie patrzę ale one raczej odwracają się twarzyczkami do słonka czyli bardziej na ogród. :(
Przykre jak zapalona ogrodniczka nie ma czasu na ogród, to jest bardzo frustrujące, wiem to po sobie. :roll:

Irenko i Janko witam Was obie :wit
Jak Janka podstawy opanuje i się wciągnie to sama będzie chciała brnąć dalej w tajniki komputerowe. ;:108
Janko życzę zdrowia i sił. ;:168

Aguś to jest złocień maruny, niby jednoroczna chryzantema ale mnie kilka przeżyło ostatnią zimę. Sama się wysiewa i rośnie gdzie chce a dodatkowo ma właściwości zdrowotne. Mimo że jest gorzka w smaku to bardzo ją lubię. :;230
Co do nasionek to się nie przejmuj, jak nie ma to nie ma problemu, nawet jak jedna roślinka wyrośnie to już jej zadatek na następne w kolejnym roku. :uszy
Szychta była dzisiaj bardzo ciężka ale nie ogrodowo. ;:185

Jula nie pamiętam czy przesadzałam go kiedyś jesienią ale ma być dość długo jeszcze ładna pogoda to powinien się ładnie zakorzenić. ;:173

Gosiu kiedyś coś tam u nich czytałam ale nie pamiętam dokładnie a na dodatek na szczepieniach to się nie znam wcale. Skoro piszesz że ona lubi sucho to powinny u mnie rosnąć bez problemu bo suchych terenów u mnie nie brakuje.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też u nich zamówiłam i na moją pustynie powinna się nadać. Na helpie piszą że róża ma strefę 2a do 8b oraz pochodzi z terenu Mongolii, Centralnej Syberii i Centralnej Azji.
Zobaczymy jak będzie z nimi podczas sezonu - ja spisałam sobie u nich ponad 170 ciekawych dzikusek - tylko musiałabym do tego dokupić ziemi. :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko, zmęczona babciowaniem, ale humor Cię nie opuszcza. ;:168
W weekend będzie pogoda do kopania. Już roztaczasz plany na nowe zamówienia różyczek. ;:oj
Jeszcze zamówień tegorocznych nie ogarnęłaś. :;230 :;230
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu skoro ona taka wytrzymała to pozostaje nam tylko gratulować sobie takich zakupów i czekać jak będą sobie radziły.
Na razie jeszcze nie szperam na kolejne zamówienia bo ciągły pośpiech we wszystkich pracach mnie przygniata. Ale w zimie to będzie szperania po necie.
Majeczko planów nie roztaczam tylko realnie mówię że puste miejsca trzeba obsadzić różami. :;230
Sobota to jest tylko dzień na prace ogrodowe bo niedziela to czas odpoczynku ;:108 Ale szykowanie dołków posuwa się ku przodowi. :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Majka, ale lista różana ;:oj . Szczęka mi opadła i jeszcze się toczy. :;230
Kiedy Ty to wszystko posadzisz? Ja sobie też raz zrobiłam takie ku-ku. I wymiękałam przy kopaniu. Choć przy sadzeniu kilku setek lilii też było nie łatwo. :roll:
Wybór różyczek świetny, kilka z nich mam. Souvenirów, to każdy ogród botaniczny Ci pozazdrości. To już chyba największa kolekcja w Polsce. Czy będziesz rozdawać wejściówki na zwiedzanie? ;:224
Psiak śliczny, ale trzeba będzie nad nim popracować. Moje koty niby takie małe, ale potrafią takie szkody w ogrodzie porobić, że mnie trafia. :twisted: Aż się boję co tam u Ciebie wyprawia Max. :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Do babciowania szykuję się od kilku lat psychicznie i na szczęście ciągle to przede mną. A z drugiej strony mogę dostać fijoła :roll: Na szczęście róże nie wymagają takiego zaangażowania emocjonalnego :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dziś zapowiadali że w listopadzie może być -5 stopni i śnieg - nie dobrze bo najwięcej paczek będzie w listopadzie przychodzić.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu Tą zimnicą to mnie trochę przestraszyłaś. W zeszłym roku sadziłam przy przymrozku i właśnie te mi nie przeżyły. Mam porobione dołki ale chyba je zasypię bo po co ma wszystko w koło przemarzać. Jak przyjdą róże a będzie na minusie w nocy to róże zadołuję bo szkoda ich marnować.
Ewa majowa babciowanie ma swoje plusy i minusy, do tej pory byłam babcią na odległość i było mi z tym dobrze, teraz jestem babcią na co dzień i trudno mi się z tym poradzić. Róże przynajmniej nie krzyczą jak czegoś chcą tylko czekają cierpliwie aż ogrodnik sam zareaguje. ;:173
Ewunia-Taczunia jak przeczytałam o zimie co napisała Gosia to chyba za dużo tej jesieni nie posadzę. Szykuję dołki i nawet to jakoś mi idzie, dzisiaj naszykowałam 21 a zrobiłabym jeszcze dwa ale mi brakło obornika więc dałam sobie już spokój. Jutro od rana dalsze kopanie.
Większość tych Souvenirów jest rzadko spotykana nawet w Europie a u prywatnych różomaniaków też pewnie ich nie ma więc pewnie będę miała najwięcej w tej części Europy. Żeby było co zwiedzać to muszą jeszcze ładnie podrosnąć i obficie kwitnąć.
Na szczęście Max sam ciągle nie biega bo ma zapędy mordercze i bez dozoru nie wiadomo co by mogło się stać. Chyba dostanie kojec jak się nie ustabilizuje. ;:173
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko ;:196 przybiegłam z rewizytą ;:65 niestety dąbek mi się nie przyjął i nie wiem nawet dlaczego :roll:
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko tak mi przykro ;:168 moje rosną i kwitną jak oszalałe, wiosną wyślę Ci kolejnego wtedy powinien lepiej się przyjąć. No chyba że chcesz jeszcze teraz bo mam taki mały który wyrósł mi w miejscu gdzie rósł cały wielki krzaczor. :?:
To jest ten największy
Obrazek

To jest ten mniejszy
Obrazek

A tego małego nie fociłam bo jeszcze nie kwitnie.

Mam jeszcze inne chryzantemy.
Ta ma kolor bordowy ale jakoś nie wyszedł na zdjęciu
Obrazek

Mają być pomponiki ale jakie będą to muszę poczekać
Obrazek

I białasek z żółciutkim środeczkiem
Obrazek

Mam też trawki ale w większości nn.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie tam jesienne.

Obrazek

Obrazek

Majkowy zielony dom... z 12 października
Obrazek

i z dzisiaj
Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

piękne trawy i domek Puchatek :D
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Te Twoje widoki - jak zawsze zachwycające. Chryzantemy prześliczne! Ja kupiłam od Jatry 7 sadzonek, niektóre mi już pokazały kwiatki, ale chyba nie wszystkie jeszcze w tym roku zakwitną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”