Jest różnica w smaku. Dojrzałe w domu mają więcej kwasu co w przetworach wyraźnie czuć. W zeszłym roku robiłam w słoiki jakieś lokalne odmiany w typie San Marzano oraz Pokusa, Maskotka i Mirabell (pokrojone lub nie, bazylia, czosnek, sól, pasteryzowane). Z dojrzałych na krzaku pomidorów wyszła pychotka. Z zerwanych "zapalonych" i dojrzałych w garażu wyszło dużo bardziej kwaśne.forumowicz pisze:A zapalone pomidory wcale nie są gorsze jeżeli dojrzeją na parapecie w domu.
Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Mogą mieć mniej cukrów co sprawia wrażenie, że są bardziej kwaśne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jakie jednoskładnikowe nawozy (P i K ) są najlepsze dla pomidorów.forumowicz dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
forumowicz,właśnie sprawa cukru w owocach mnie bardzo interesuje, od czego zależy wyższy lub niższy poziom cukru, czy od poziomu potasu? Jak coś wiesz to doradż. 

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Kmicic i Rumba Ożarowska są samokonczące, więc można je puścić na żywioł.
O Malinowym Ożarowskim wiesz najlepiej sama.
O Malinowym Ożarowskim wiesz najlepiej sama.
pozdrawiam, Gunnar
Ja na razie nie pryskam, ale mam w pogotowiu Mildex tak jak Ty, a jako prewencję myślę o zastosowaniu amistaru.forumowicz pisze:Mam w pogotowiu jeszcze Mildex. A wody mineralnej się nie rozcieńcza.ainat pisze:Czy stosujesz przeciw zarazie ziemniaczanej tylko acrobat
Pozdrawiam
Co sądzisz o tym środku? Gorszy od acrobata czy wsio rawno?
Masz je tutaj :ainat pisze:Jakie jednoskładnikowe nawozy (P i K ) są najlepsze dla pomidorów.
http://hortico.pl/202,nawozy-pojedyncze ... fAodLEUAhg

Jeżeli popatrzeć na to od strony składników mineralnych- to tak. Od odmiany i warunkow uprawy- również.suzana pisze:od czego zależy wyższy lub niższy poziom cukru, czy od poziomu potasu?

A po co Ci te dwa środki. W Acrobacie masz działający prewencyjnie mankozeb. Środki prewencyjne zostaw hodowcom wielkoobszarowym, bo oni muszą pryskać " na wszelki wypadek "11krzych pisze:a jako prewencję myślę o zastosowaniu amistaru.
Co sądzisz o tym środku? Gorszy od acrobata czy wsio rawno?
Pozdrawiam
NITKA i GunnarSK dziękuję za odpowiedzi.
Ale mam jeszcze pytanie co do żółtych z Plantico - gruntowy drobnoowocowy okrągły "cherry". Czy takie też się puszcza na żywioł? Nie chodzi mi o karłowe ale te wyższe.
Ale mam jeszcze pytanie co do żółtych z Plantico - gruntowy drobnoowocowy okrągły "cherry". Czy takie też się puszcza na żywioł? Nie chodzi mi o karłowe ale te wyższe.
Ale użyłeś Miedzianu, czyli pryskasz prewencyjnie nie będąc wielkoobszarowcem. Amistar na pierwszy rzut oka na ulotkę bije miedzian na głowę jako prewencja (bo jest systemiczny a nie powierzchniowy i działa na więcej patogenów).Swoją drogą, to w tym roku stąpam po kruchym lodzie - jeszcze niczym nie pryskałem.forumowicz pisze:
Środki prewencyjne zostaw hodowcom wielkoobszarowym, bo oni muszą pryskać " na wszelki wypadek "
Pozdrawiam
Gdybym jednak odpuścił i zdecydował się na opryski prewencyjne, to radziłbyś miedzian, acrobat czy amistar?
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Mam takową odżywkę, jest dobra? W okresie kwitnienia pomidorów i owocowania ogórków? (podam skład, a nie nazwę)
Nitrogen(N) - 5,2%
Ureic nitrogen(N) - 4,4%
Phosphorous (P2O5) - 5,2%
Potassium oxide(K2O) - 6,0% (P) - 5%
Magnesium oxide(MgO) - 0,03%
i wsio. Wymienić ją czy może być??? 1litr kosztował mnie ok. 45zł. więc nie należała do najtańszych.
Dokupię jeszcze coś z większą ilością fosforu.
Odżywkę potasową już mam. Zacznę nią podlewać jak wyjdą owoce. Ogórki - ponieważ już owocują - podlałam wczoraj potasową. Na każdym 30cm krzaczku mam już po ok 10 ogóreczków, a rosną jak na drożdżach. Przedwczoraj miały co najwyżej 25 cm.
... biedne nie wiedzą jeszcze że czeka je kiszenie... 

Mam takową odżywkę, jest dobra? W okresie kwitnienia pomidorów i owocowania ogórków? (podam skład, a nie nazwę)
Nitrogen(N) - 5,2%
Ureic nitrogen(N) - 4,4%
Phosphorous (P2O5) - 5,2%
Potassium oxide(K2O) - 6,0% (P) - 5%
Magnesium oxide(MgO) - 0,03%
i wsio. Wymienić ją czy może być??? 1litr kosztował mnie ok. 45zł. więc nie należała do najtańszych.
Dokupię jeszcze coś z większą ilością fosforu.
Odżywkę potasową już mam. Zacznę nią podlewać jak wyjdą owoce. Ogórki - ponieważ już owocują - podlałam wczoraj potasową. Na każdym 30cm krzaczku mam już po ok 10 ogóreczków, a rosną jak na drożdżach. Przedwczoraj miały co najwyżej 25 cm.

mousefishyork no, no , no ... nowy image
dla mnie za dożo N i K na okres kwitnienia
. A na owocowanie za dużo N i P , ale mi zawsze coś nie pasuje :P

dla mnie za dożo N i K na okres kwitnienia

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Dobrze, dobrze!!!
Czyli na kwitnienie samo P?
Na owocowanie samo K?
Plus od czasu do czasu w niewielkich ilościach wszystko na raz?
Nowy image specjalnie dla Ciebie
... prawdziwa ja ...
Czyli na kwitnienie samo P?
Na owocowanie samo K?
Plus od czasu do czasu w niewielkich ilościach wszystko na raz?
Nowy image specjalnie dla Ciebie

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mousefishyork , mocno przepłaciłaś,bo 1kg nawozu czterokrotnie mocniejszego powinien kosztować od 4 do 5 zł za 1 kg,to wynika że chyba 40 razy tańszy powinien być ten Twój.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny