Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, Erazmie za odpowiedz!
Dla mnie to bardzo dobra informacja, bo krecik wchodzi do mnie właśnie od tej strony, gdzie zasadziłam korony cesarskie. W przyszłym roku dosadzę jeszcze kilka trochę dalej, gdzie tez ma "wejście" i może uda mi się go pozbyć drogą "pokojową", bo to takie śliczne stworzonko, że nie mam ochoty robić mu krzywdy. 
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=12
Na wszelki wypadek poproś o opinie innych w temacie: "Kret, nornica czy...?".
Tu piszą też o skuteczności korony ... http://www.ogrody.cvd.pl/kret.phppogotowie ogrodnicze pisze:W zwalczaniu nornic i turkucia swietnie sprawdza się szachownica kostkowana i korona cesarska
Janusz
Na wszelki wypadek poproś o opinie innych w temacie: "Kret, nornica czy...?".
Pozdrawiam Andrzej.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Jeszcze raz dziękuję!
Szachownicę kostkowaną mam, ale to takie maleńkie, delikatne kwiatuszki, że trzeba by ich strasznie dużo nasadzić, zresztą na obrzeżu warzywniaka, można by je przypadkowo rozdeptać więc chyba zostanę przy koronie cesarskiej. W zasadzie to mogłabym dosadzić jeszcze teraz, ale jest już chyba za późno, bo widzę w sklepach dużo różnych cebulek, ale korony jakoś ostatnio nie widzę... Najwyżej dosadzę w przyszłym roku...
Na wiosnę zrobię pewnie tymczasową "barierę" z czosnku i aksamitek.
Aksamitki to bardzo "praktyczne" kwiatki. Niektórzy ich nie lubią, ale mnie się podobają. A poza tym mają same zalety: bardzo długo kwitną, nie potrzebują specjalnej troski, odstraszają robactwo... Ja je sadzę w warzywniaku ale podobno warto tez je posadzić w pobliżu róż i innych roślin wrażliwych na mszyce. Tak czy siak, z pewnością sobie ich sporo wysieję! 
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Andrzeju na cebule jest rada - koszyki, w których można sadzić cebulki. U mnie jeszcze krecik nie wypchnął z ziemi tak posadzonych cebul. Natomiast kretowiska na trawniku. Też bym nie chciał ich, a mam ich coraz więcej. Jednak jakoś z tym muszę żyć. Wszystkie zabiegi pozbycia krecika nie dały skutku i dałem sobie z tym spokój do wiosny.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Andrzejku, a między przykrytymi liliami, te jasne liście, to liliowce?
Właśnie się zastanawiałam, czy swoje mam przykrywać?
Szkoda,że nie mam lilii, Twoje zdjęcie, byłoby najlepszą lekcją poglądową.
Właśnie się zastanawiałam, czy swoje mam przykrywać?
Szkoda,że nie mam lilii, Twoje zdjęcie, byłoby najlepszą lekcją poglądową.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Moja działeczka jesienią.

Jak przyjdą większe przymrozki owinę agrowłókniną hortensje, brzoskwinie i nektarynę. Jak już pisałem usypałem kopczyki przy tych dwóch rodzajach drzewek.
Czy oprócz owinięcia hortensji agrowłókniną usypać wokół kopczyk z liści lub ziemi i jakiej wysokości??

Jak przyjdą większe przymrozki owinę agrowłókniną hortensje, brzoskwinie i nektarynę. Jak już pisałem usypałem kopczyki przy tych dwóch rodzajach drzewek.
Czy oprócz owinięcia hortensji agrowłókniną usypać wokół kopczyk z liści lub ziemi i jakiej wysokości??
Pozdrawiam Andrzej.