Leśny ogród Moni68 cz.7
Re: Leśny ogród Moni68 cz.7
Piękne lilie. Czy to bardzo wymagające troski i pielęgnacji kwiaty? Jak nawozisz? U mnie rośnie jedna,NN, pomarańczowa i chyba jest bardzo zaniedbana, bo nic z nią od lat nie robię
Pozdrawiam serdecznie
, m
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MONISIU ja już nawet nie denerwuję się podmianami lecz jest mi przykro jak komuś podaruję cos konkretnego a to okazuje się pomyłką . Tak właśnie miałam z lilią Landini . W paczkach właśnie z takim obrazkiem i napisem było całkiem coś innego . 2 paczki z 2 całkiem innymi liliami pakują co im wpadnie w ręce .Dzis u mnie dzien bez deszczu ale za to pracowity 
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Moniczko witaj.
Wiem, że pomyłki kwiatowe to nic przyjemnego, skoro nastawisz się na inną odmianę, a otrzymujesz inną, ale lilia Aprilia bardzo mi się podoba.
Moje lilie już kończą kwitnienie, upały je przyspieszyły, jednak kwiaty rosnące w półcieniu dłużej kwitną i wg mnie zdrowiej rosną.
Pozdrawiam.
Wiem, że pomyłki kwiatowe to nic przyjemnego, skoro nastawisz się na inną odmianę, a otrzymujesz inną, ale lilia Aprilia bardzo mi się podoba.
Moje lilie już kończą kwitnienie, upały je przyspieszyły, jednak kwiaty rosnące w półcieniu dłużej kwitną i wg mnie zdrowiej rosną.
Pozdrawiam.
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Widzę, że chociaż Ty dostałaś Aprilię. Ja niestety tylko podobną do niej
. Wyobraź sobie, że nawet w kompletach zdarzały się dwie różne lilie 
-
x-d-a
Moniko, 17 kwiatów na pędzie to rzeczywiście niesamowity wynik
Będę musiała rozejrzeć się za tą lilią, chociaż zapewne na liczbę kwiatów ma wpływ też wielkość cebuli , warunki w jakich jest uprawiana, stanowisko, pogoda w danym roku...
U mnie jedna z lilii miała w tym roku 13 kwiatów i to już wydawało mi się bardzo dużo
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru
U mnie jedna z lilii miała w tym roku 13 kwiatów i to już wydawało mi się bardzo dużo
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy Wy cebulki wykopujecie na zimę?
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Moniczko u mnie zimno i pada
roślinki odżyły, ale mogłoby być trochę cieplej
Lilie masz piękne
roślinki odżyły, ale mogłoby być trochę cieplej
Lilie masz piękne
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Moniś
mam drugi rok lilię żółtą -pełną... nazwa niestety zaginęła z etykietą ( prawdopodobnie została spalona w piecu centralnym przez M z innymi innymi skarbami) miała ponad 30 kwiatów.
Margo2 ja swoich cebul nie wykopuję co roku... no Wiesz - co pewien czas jak się wyrodzą ... mają po jednym lub dwa kwiaty...o ile ktoś lub coś ich nie zeżre to tak.
Margo2 ja swoich cebul nie wykopuję co roku... no Wiesz - co pewien czas jak się wyrodzą ... mają po jednym lub dwa kwiaty...o ile ktoś lub coś ich nie zeżre to tak.
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Moniko
Śledzę na bieżąco Twoje ogrodowe perełki i podziwiam
Serdecznie pozdrawiam Ciebie i najbliższych i życzę powrotu słońca
Śledzę na bieżąco Twoje ogrodowe perełki i podziwiam
Serdecznie pozdrawiam Ciebie i najbliższych i życzę powrotu słońca
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Monisiu u mnie kolejny chłodny i deszczowy dzień. Nie mogę nic robić na działce,ale jutro mam nadzieję,że się wypogodzi
Masz na prawdę przecudowne lilie i liliowce
Buziaki kochana dla całej rodzinki 
- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko, u mnie tez pies złamał kwitnącą lilię przy samej ziemi, ciekawe czy jeszcze coś będzie z takiej cebuli. 
- babuchna
- -Moderator Forum-.

- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Moniczko , piękne lilie pokazujesz , śliczne i nasycone kolorki!
A zapach pewnie urzekający?
Guglałam z ciekawości , co to za cudo , OT Urandi , tyle kwiatów na jednej lilii?
Obejrzałam sobie , i wciąż jestem pod wrażeniem , naprowadzaj dalej pogubionych w świecie lili , a chcących powiększyć swą kolekcję , choć o jedną ale wyjątkową , i nie różową!
Ja staję na czele z kajecikiem i spisuję , czego w tym zaczarowanym świecie lilii szukać !
, 
A zapach pewnie urzekający?
Guglałam z ciekawości , co to za cudo , OT Urandi , tyle kwiatów na jednej lilii?
Obejrzałam sobie , i wciąż jestem pod wrażeniem , naprowadzaj dalej pogubionych w świecie lili , a chcących powiększyć swą kolekcję , choć o jedną ale wyjątkową , i nie różową!
Ja staję na czele z kajecikiem i spisuję , czego w tym zaczarowanym świecie lilii szukać !
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
MONIKO
U mnie dalej pada. Na działkę znowu szybko nie pójdę.
Miłego wieczoru
U mnie dalej pada. Na działkę znowu szybko nie pójdę.
Miłego wieczoru
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Witaj Moniko
,
Cudowne masz lilie. Ja się w nich tez zakochałam i choć w zimie nornice zjadły mi ok. 50 cebul na wiosnę kupiłam nowe i posadziłam w donicach. Choć pierwsze lato, to wiele z nich pięknie kwitło i jeszcze kwitnie. Muszę dokupić sobie lilie późne i bardzo późne, aby tylko nornice je nie zjadły.
Pozdrawiam, pa

Cudowne masz lilie. Ja się w nich tez zakochałam i choć w zimie nornice zjadły mi ok. 50 cebul na wiosnę kupiłam nowe i posadziłam w donicach. Choć pierwsze lato, to wiele z nich pięknie kwitło i jeszcze kwitnie. Muszę dokupić sobie lilie późne i bardzo późne, aby tylko nornice je nie zjadły.
Pozdrawiam, pa
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Kochani, witam Was serdecznie
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy
Dzisiaj znowu brzydka pogoda i chłodno... Na szczęście nie pada i mam zamiar popracować w ogrodzie.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w uprawie lilii, robię to na większą skalę dopiero od trzech lat. Tak naprawdę to bezproblemowe rośliny- nawożę je dwukrotnie, nie dopuszczam do wytwarzania nasion, w maju poluję na poskrzypkę i na tym w zasadzie kończy się moje nimi zainteresowanie. U mnie lilie nie chorowały, ale czytałam, że trzeba mieć w pogotowiu preparaty antygrzybowe. Przychylam się do zdania Tajki, że w półcieniu lepiej rosną i kwitną. U mnie wszystkie mają kwaśne podłoże i nie zauważyłam, żeby im to jakoś specjalnie szkodziło.
OT Urandi jest naprawdę wyjątkowa- w tym roku osiągnęła ponad 2 m i wydała 17 kwiatów. W ubiegłym była trochę niższa i zakwitła 14. Pozostałe OT nie osiągnęły takich wyników w drugim roku uprawy- mają po 5- 8 kwiatów. Być może tegoroczny sezon nie jest zbyt łaskawy dla lilii, zobaczymy, jak będzie w przyszłym.
Pomyłki, niestety, są nagminne. Podobnie jak Jadzia kupiłam w ogrodniczym Landini, a zakwitła czerwona tygrysia
Również sytuacja opisana przez Izę nie jest mi obca- 3 lilie, każda inna i żadna właściwa, chociaż z etykietami zamawianej odmiany
Pewnym pocieszeniem jest uroda tych pomyłek, ale przecież chyba nie o to chodzi...
Ostatnio nie robiłam zdjęć, więc sprzed kilku dni liliowiec Frans Halls

Miłego dnia
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w uprawie lilii, robię to na większą skalę dopiero od trzech lat. Tak naprawdę to bezproblemowe rośliny- nawożę je dwukrotnie, nie dopuszczam do wytwarzania nasion, w maju poluję na poskrzypkę i na tym w zasadzie kończy się moje nimi zainteresowanie. U mnie lilie nie chorowały, ale czytałam, że trzeba mieć w pogotowiu preparaty antygrzybowe. Przychylam się do zdania Tajki, że w półcieniu lepiej rosną i kwitną. U mnie wszystkie mają kwaśne podłoże i nie zauważyłam, żeby im to jakoś specjalnie szkodziło.
OT Urandi jest naprawdę wyjątkowa- w tym roku osiągnęła ponad 2 m i wydała 17 kwiatów. W ubiegłym była trochę niższa i zakwitła 14. Pozostałe OT nie osiągnęły takich wyników w drugim roku uprawy- mają po 5- 8 kwiatów. Być może tegoroczny sezon nie jest zbyt łaskawy dla lilii, zobaczymy, jak będzie w przyszłym.
Pomyłki, niestety, są nagminne. Podobnie jak Jadzia kupiłam w ogrodniczym Landini, a zakwitła czerwona tygrysia
Ostatnio nie robiłam zdjęć, więc sprzed kilku dni liliowiec Frans Halls

Miłego dnia