Działka nad Drwęcą - Christin
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
pięknie ci wyszły kamienne obwódki zarośnięta każda innym rodzaju kwiatów , jasnota i dąbrówka ci ładnie się rozrosły po kamieniach ,, moja dalia od ciebie tez ładnie wygląda ale jeszcze pączków nie ma.. Delospermia mi wymarzła ale dokupiłam nową , posadzę ją na pierwszym skalniaku ,może tam nie będzie ginąc ..Piękny widok ogrodu ...
- Ayesha

- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Krysiu
piękne widoczki z działki.U mnie wszystkie roślinki od Ciebie
pięknie rosną ,dalie bardzo się rozrosły i mają coraz więcej pąków.
pięknie rosną ,dalie bardzo się rozrosły i mają coraz więcej pąków.
- marzena06

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Krysiu a gdzieś ty weszła by porobić tak piękne zdjęcia ,chyba nie wzięłaś przykładu ze mnie 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anjja tyle ciepłych słów aż sie rozczuliłam - dziękuję.
takasobie dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Staram sie w sposób naturalny robić obrzeża i inne aranżacje bo na działce jest wielka różnorodność i uważam,że " nic pod kreskę nie pasuje".
Przez 2 lata po macoszemu traktowałam miodunkę bo wydawała mi się taka pstrokata...
A ona sobie rosła i zrobiło się jej sporo, wtedy dostrzegłam w niej roślinę na obrzeża rabat lub jako jeden z elementów piętrowości na rabatach.
Latem jest taki okres, że liście robią sie brzydkie wtedy kosiarka jeśli się da lub nożyce tną troszkę nad ziemią.
Szybko odbija burzą pięknych świeżych liści i chyba to jej pasuje bo mocno sie rozrasta.
Ayesha Ewo ciesze się. Od Ciebie też sporo roślin przeżyło i ma sie dobrze.
W najbliższym czasie pokażę jak się mają.
dalie karłowe te ode mnie wyjątkowo sie krzewią i dzięki temu mają mnóstwo kwiatów.
marzena06 raczej nie mam zwyczaju chodzić "po opłotkach " ale zaraz wpadnę do Ciebie sprawdzić jak sie sprawy mają .

Inkarwille w obu kolorach widać,że sie zadomowiły - różowa z Biedronki a biała od Ewy (Ayesha ).
Różowej przekwitają juz pierwsze kwiaty a biała dopiero ma pąki.
Sa malutkie ale to młode sadzonki.

Kępy krwawników w 3 kolorach powoli szykują sie do kwitnienia.
Zwiewność ich delikatnych lisci zawsze mnie urzeka.

Rozsiały mi się drobne bratki w rożnych miejscach. Kwiaty niepozorne ale bardzo urodziwe.
Według mnie one bardziej pasują do naturalistycznych nasadzeń.

Takie coś rośnie w towarzystwie innych skalniakowych - nie wiem jak sie nazywa ?

takasobie dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Staram sie w sposób naturalny robić obrzeża i inne aranżacje bo na działce jest wielka różnorodność i uważam,że " nic pod kreskę nie pasuje".
Przez 2 lata po macoszemu traktowałam miodunkę bo wydawała mi się taka pstrokata...
A ona sobie rosła i zrobiło się jej sporo, wtedy dostrzegłam w niej roślinę na obrzeża rabat lub jako jeden z elementów piętrowości na rabatach.
Latem jest taki okres, że liście robią sie brzydkie wtedy kosiarka jeśli się da lub nożyce tną troszkę nad ziemią.
Szybko odbija burzą pięknych świeżych liści i chyba to jej pasuje bo mocno sie rozrasta.
Ayesha Ewo ciesze się. Od Ciebie też sporo roślin przeżyło i ma sie dobrze.
W najbliższym czasie pokażę jak się mają.
dalie karłowe te ode mnie wyjątkowo sie krzewią i dzięki temu mają mnóstwo kwiatów.
marzena06 raczej nie mam zwyczaju chodzić "po opłotkach " ale zaraz wpadnę do Ciebie sprawdzić jak sie sprawy mają .

Inkarwille w obu kolorach widać,że sie zadomowiły - różowa z Biedronki a biała od Ewy (Ayesha ).
Różowej przekwitają juz pierwsze kwiaty a biała dopiero ma pąki.
Sa malutkie ale to młode sadzonki.

Kępy krwawników w 3 kolorach powoli szykują sie do kwitnienia.
Zwiewność ich delikatnych lisci zawsze mnie urzeka.

Rozsiały mi się drobne bratki w rożnych miejscach. Kwiaty niepozorne ale bardzo urodziwe.
Według mnie one bardziej pasują do naturalistycznych nasadzeń.

Takie coś rośnie w towarzystwie innych skalniakowych - nie wiem jak sie nazywa ?

- Ayesha

Krysiu
znalazłam nazwę twojej roślinki białej,jest to pięciornik trójząbkowy
Nuuk,zapisuję się na sadzoneczkę.Moja inkarwilla biała też jeszcze w pąkach.
Mam dla Ciebie ślaz piżmowy biały.
Nuuk,zapisuję się na sadzoneczkę.Moja inkarwilla biała też jeszcze w pąkach.
Mam dla Ciebie ślaz piżmowy biały.
- Anjja

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
W jedności siła:) kępka bratków prezentuje się czarująco. Pięknie oddane kolory.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Ayesha

Krysiu
jeszcze o czymś zapomniałam,żyworódki pięknie rosną
i już i już same mają malutkie sadzoneczki
i już i już same mają malutkie sadzoneczki
- Józef

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Dzikie brateczki są piękne..u mnie rosną wszędzie i we wszelkich możliwych kolorach..
- christinkrysia

Ayesha dziękuję Ewo za identyfikację i nawet ładnie się nazywa Pięciornik Trójząbkowy "Nuuk".
Przy najbliższej okazji jak się jeszcze coś uzbiera to poleci do Ciebie.
Widać dobrze dbasz o rośliny skoro tak ładnie rosną wszystkie ode mnie i żyworódka też.
Jeśli masz gdzie to wystaw ją na dwór ale w cieniu lub półcieniu - od razu widać różnice - liście dużo większe i takie tłustsze ( grubsze ). Zyskuje sporo na wyglądzie bo nawet ta koronka sadzonek na obrzeżach lisci jest bardziej dekoracyjna.
Moja będzie gotowa jesienią bo tak zawsze staram się dopasować termin aby przez zime były mniejsze okazy na parapetach. W tej chwili ma 110 cm a okno tylko 140 cm...
Może już przestanie rosnąć bo na dodatek jest tak ciężka od liści, że musiałam ją przywiązać do klamki bo kiedyś bardzo sie przechyliła.
Z zimowego przyrosty w srodkowej części większe międzywęźla i delikatniejsza łodyga, stąd problemy i teraz musi stać w kącie ...

Anjja to prawda ... w jedności siła.
Józef Też uważam dzikie bratki za piękne kwiatuszki i powinny znaleźć się w każdym ogrodzie.
Na działce jedne kwiaty przekwitają a inne zakwitają.
Zawilce wielkokwiatowe z roku na rok tworzą większa kępę na białej rabacie. Przy kamieniach zaplątała się sadzonka dąbrówki i muszę ją wyeksmitować .
Chce mieć obramowanie w tylko w jednej tonacji zieleni i Tolmiea menziesi świetnie do tego sie nadaje.

Uwielbiam kępki z Zawciągu nadmorskiego i rośnie u mnie w wielu miejscach.
Wyhodowałam go z siewu a teraz prawie co roku muszę rozrywać kępy bo zbyt mocno się rozrastają.

Pierwszy raz kwitnie u mnie piwonia majowa, dostałam od sąsiadki w ub roku za moje późniejsze.

Pierwszy pąk różany - róża rośnie w doniczce bo jesienią miałam ją wyrzucić.
Coś marnie się zachowywała w ub sezonie ale ostatecznie wylądowała w doniczce.
Widać chce abym zmieniła o niej zdanie.

I na koniec moje irysy - żywa pamiątka od mojej mamusi.
Planowałam jeszcze ze 2 kolory ale przez sentyment nie robię im konkurencji.

Na dziś tyle.
Przy najbliższej okazji jak się jeszcze coś uzbiera to poleci do Ciebie.
Widać dobrze dbasz o rośliny skoro tak ładnie rosną wszystkie ode mnie i żyworódka też.
Jeśli masz gdzie to wystaw ją na dwór ale w cieniu lub półcieniu - od razu widać różnice - liście dużo większe i takie tłustsze ( grubsze ). Zyskuje sporo na wyglądzie bo nawet ta koronka sadzonek na obrzeżach lisci jest bardziej dekoracyjna.
Moja będzie gotowa jesienią bo tak zawsze staram się dopasować termin aby przez zime były mniejsze okazy na parapetach. W tej chwili ma 110 cm a okno tylko 140 cm...
Może już przestanie rosnąć bo na dodatek jest tak ciężka od liści, że musiałam ją przywiązać do klamki bo kiedyś bardzo sie przechyliła.
Z zimowego przyrosty w srodkowej części większe międzywęźla i delikatniejsza łodyga, stąd problemy i teraz musi stać w kącie ...

Anjja to prawda ... w jedności siła.
Józef Też uważam dzikie bratki za piękne kwiatuszki i powinny znaleźć się w każdym ogrodzie.
Na działce jedne kwiaty przekwitają a inne zakwitają.
Zawilce wielkokwiatowe z roku na rok tworzą większa kępę na białej rabacie. Przy kamieniach zaplątała się sadzonka dąbrówki i muszę ją wyeksmitować .
Chce mieć obramowanie w tylko w jednej tonacji zieleni i Tolmiea menziesi świetnie do tego sie nadaje.

Uwielbiam kępki z Zawciągu nadmorskiego i rośnie u mnie w wielu miejscach.
Wyhodowałam go z siewu a teraz prawie co roku muszę rozrywać kępy bo zbyt mocno się rozrastają.

Pierwszy raz kwitnie u mnie piwonia majowa, dostałam od sąsiadki w ub roku za moje późniejsze.

Pierwszy pąk różany - róża rośnie w doniczce bo jesienią miałam ją wyrzucić.
Coś marnie się zachowywała w ub sezonie ale ostatecznie wylądowała w doniczce.
Widać chce abym zmieniła o niej zdanie.

I na koniec moje irysy - żywa pamiątka od mojej mamusi.
Planowałam jeszcze ze 2 kolory ale przez sentyment nie robię im konkurencji.

Na dziś tyle.
- Ayesha

Krysiu nie miałam pojęcia ,że żyworódka to taka wysoka roślina,
myślałam,że jest wielkości aloesa, wystawię ją na działkę ,mam dobre miejsce
dla niej.Kolorowo już u Ciebie.U mnie kwitnie w tej chwili spora kępka bodziszka
wielkokwiatowego,tak mi się podoba,że nie mogę napatrzeć się na niego,miałam zrobić
mu zdjęcie ale zapomniałam aparatu
a na działce będę dopiero w niedzielę.
myślałam,że jest wielkości aloesa, wystawię ją na działkę ,mam dobre miejsce
dla niej.Kolorowo już u Ciebie.U mnie kwitnie w tej chwili spora kępka bodziszka
wielkokwiatowego,tak mi się podoba,że nie mogę napatrzeć się na niego,miałam zrobić
mu zdjęcie ale zapomniałam aparatu
- christinkrysia

Ewo dużo zależy od pielęgnacji roślin i ja myślałam,że żyworódka dorasta najwyżej do 1 metra a tu proszę ....
Cieszę się bo będzie więcej liści dla zdrowia.
Na bodziszkach sie nie znam, od ub roku mam chyba 3 odmiany po 1 sztuce, zdaje sie,że od Izy ( tu.ja) ale widzę,że nasze warunki świetnie im pasują więc muszę poszukać inne do powiększenia towarzystwa.
Zrób zdjęcie i wstaw u siebie - wpadnę aby zobaczyć - aha i zbliżenie kwiatów też.
Cieszę się bo będzie więcej liści dla zdrowia.
Na bodziszkach sie nie znam, od ub roku mam chyba 3 odmiany po 1 sztuce, zdaje sie,że od Izy ( tu.ja) ale widzę,że nasze warunki świetnie im pasują więc muszę poszukać inne do powiększenia towarzystwa.
Zrób zdjęcie i wstaw u siebie - wpadnę aby zobaczyć - aha i zbliżenie kwiatów też.
- Ayesha

Krysiu na pewno pokaże,ale dopiero w niedzielę.Jeszcze mała poprawka
to jest bodziszek magnificum. Możesz na razie obejrzeć go w necie
to jest bodziszek magnificum. Możesz na razie obejrzeć go w necie
- christinkrysia

Ewciu byłam , widziałam i podziwiałam.
Bodziszki powoli wracają do łask, one cudownie się komponują z naturalistycznymi zakątkami.Jakos dziwnie umknęły mojej uwadze ale poprawię się - obiecuję.
Wczoraj w domu wielkie sprzątanie i przy okazji przegląd moich parapetowców.
Zakwitła mi Gloksynia "Kaiser Wilhelm " wyhodowana z listka, latem wymieniałam się z fanami tego uroczego kwiatuszka.
Mam gloksynie z dużej cebuli ale tez kilka maluszków i nie wiem czy w tym roku doczekam sie kwiatów. Nie zapisałam kolorów na listkach wiec będą niespodzianki.

Mimo zapowiadanego deszczu i burz w naszych stronach ani jedna kropla nie spadła.
Pojechaliśmy dziś troszkę podlać.Przy okazji kilka zdjęć aktualnych
Z mojej działkowej apteki pięknie prezentuje się żywokost lekarski.
Juz szykuje się na okłady z liści bo 2 stawy cosik sie buntują po działkowej gimnastyce

Kilka ciepłych dni i nocy i zaraz widać różnicę w kwiatach - sypnęły sie pączki na większości dalii karłowych

Po podpędzeniu dalii karłowych w doniczkach jak tylko było to możliwe wywiozłam na działkę ale 2 zostawiłam.
W ciepłe dni zawsze stały na skrzynce za oknem a jak zimno powrót na parapet. Ogromna różnica miedzy tymi co rosna na działce.
Już wsadziłam je do skrzynki i będą cieszyć oczy cały sezon

Zakwitła kępa chabrów

Mały odpoczynek przy ...
, potem naręcze kwiatów i do domu na obiad

To by było na tyle ...
Bodziszki powoli wracają do łask, one cudownie się komponują z naturalistycznymi zakątkami.Jakos dziwnie umknęły mojej uwadze ale poprawię się - obiecuję.
Wczoraj w domu wielkie sprzątanie i przy okazji przegląd moich parapetowców.
Zakwitła mi Gloksynia "Kaiser Wilhelm " wyhodowana z listka, latem wymieniałam się z fanami tego uroczego kwiatuszka.
Mam gloksynie z dużej cebuli ale tez kilka maluszków i nie wiem czy w tym roku doczekam sie kwiatów. Nie zapisałam kolorów na listkach wiec będą niespodzianki.

Mimo zapowiadanego deszczu i burz w naszych stronach ani jedna kropla nie spadła.
Pojechaliśmy dziś troszkę podlać.Przy okazji kilka zdjęć aktualnych
Z mojej działkowej apteki pięknie prezentuje się żywokost lekarski.
Juz szykuje się na okłady z liści bo 2 stawy cosik sie buntują po działkowej gimnastyce

Kilka ciepłych dni i nocy i zaraz widać różnicę w kwiatach - sypnęły sie pączki na większości dalii karłowych

Po podpędzeniu dalii karłowych w doniczkach jak tylko było to możliwe wywiozłam na działkę ale 2 zostawiłam.
W ciepłe dni zawsze stały na skrzynce za oknem a jak zimno powrót na parapet. Ogromna różnica miedzy tymi co rosna na działce.
Już wsadziłam je do skrzynki i będą cieszyć oczy cały sezon

Zakwitła kępa chabrów

Mały odpoczynek przy ...

To by było na tyle ...
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
o żywokost ..a mnie zniknął... podejrzewam że za pomocą.... 
- Anjja

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
kolejny
Wszystko super, a ja
aż moje orliki rozrosną się na tyle że bez bólu serca zetnę do wazonu. Pociesze oczy twoim bukietem 
Wszystko super, a ja
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki