Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zacieki na juce
Pień gnije. Uciąć zdrową górę i ukorzenić, przynajmniej ja bym tak zrobił. Może ktoś będzie miał inny pomysł.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2018, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
proszę o pomoc, moja jukka strasznie marnieje. żółkną i odpadają liście, idąc od dołu. teraz górna łodyga się złamała...
myślałam, że to wina zbyt małej doniczki. przesadziłam więc kwiatka do większej, używając specjalną ziemię i keramzyt. to nic nie pomogło. na zimę kwiatka odsuwam od grzejnika natomiast w lecie stoi przy oknie (ekspozycja zachodnia). kwiatka podlewam 500 ml co 2 tygodnie. czy uda się go uratować??

myślałam, że to wina zbyt małej doniczki. przesadziłam więc kwiatka do większej, używając specjalną ziemię i keramzyt. to nic nie pomogło. na zimę kwiatka odsuwam od grzejnika natomiast w lecie stoi przy oknie (ekspozycja zachodnia). kwiatka podlewam 500 ml co 2 tygodnie. czy uda się go uratować??

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Skąd taka ilość?kwiatuszek30 pisze: kwiatka podlewam 500 ml co 2 tygodnie.

"TO" żyje i nie da się "TEGO" hodować wg. programu z komputera i z zegarkiem w ręku. Dodam też, że czasem lubi co nieco zjeść.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Faktycznie, co to za metoda podlewania co do ml
Przy podlewaniu roślin nie stosuje się żadnych miarek. Podlewasz na oko. W przypadku jaki w okresie jesienno-zimowym utrzymujesz cały czas umiarkowanie wilgotne podłoże. Czyli podlewasz tak, żeby woda wypłynęła na podstawek, a potem wtedy kiedy wierzchnia warstwa ziemi zaczyna delikatnie przesychać. Jedynie w okresie jesienno-zimowym podlewasz rzadziej i mniejszą ilością wody.
Oczywiście podstawą jest odpowiednie przepuszczalne podłoże , czyli nie sama ziemia ale mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 2:1.
Co do za posypanie keramzytem wierzchniej warstwy - po co
Używa się go przede wszystkim jako drenażu na dno doniczki, a nie z wierzchu. Gdzie wyczytałaś takie rzeczy? Przesadź do mieszanki jaką podałem wcześniej. Po przesadzeniu podlej obficie.

Oczywiście podstawą jest odpowiednie przepuszczalne podłoże , czyli nie sama ziemia ale mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 2:1.
Co do za posypanie keramzytem wierzchniej warstwy - po co

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
jakoś musiałam kontrolować ilość wody żeby nie przelać/nie przesuszyć kwiatka. stąd dwie szklanki co dwa tygodnie. keramzyt jest na dole i na górze - tak poradziła pani w leroy merlin. ja osobiście niespecjalnie znam się na kwiatkach, niespecjalnie też lubię się nimi zajmować - ale ten był ładny, dorodny i szkoda mi patrzeć jak się marnuje.
powiedzcie mi proszę co zrobiłam nie tak, że kwiatek aż tak podupadł? uda się go jeszcze uratować?
powiedzcie mi proszę co zrobiłam nie tak, że kwiatek aż tak podupadł? uda się go jeszcze uratować?
- norbert76
Przecież napisałem wyżej co masz zrobić
...
Uprawa roślin to wypadkowa teorii, nabywanego doświadczenia swojego oraz na podstawie innych hodowców.
Nie zrozum mnie źle, ale jeśli nie masz predyspozycji do uprawy żywych roślin, to proponuję sztuczne. Tak będzie z korzyścią dla obu stron. Niestety, ale uprawiając rośliny trzeba im poświęcić trochę uwagi.
PS. I proszę pilnować poprawnej pisowni - zdania zaczynamy z dużej litery.

Uprawa roślin to wypadkowa teorii, nabywanego doświadczenia swojego oraz na podstawie innych hodowców.
Nie zrozum mnie źle, ale jeśli nie masz predyspozycji do uprawy żywych roślin, to proponuję sztuczne. Tak będzie z korzyścią dla obu stron. Niestety, ale uprawiając rośliny trzeba im poświęcić trochę uwagi.
PS. I proszę pilnować poprawnej pisowni - zdania zaczynamy z dużej litery.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- norbert76
To zależy czy zmiana jest twarda czy miękka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
JUKA I PROBLEM LIŚCI
Witam.
Mam problem ze swoją juką.
Stoi na południowej stronie blisko balkonu.
Podlewamy raz na tydzień dużą szklanką wody - w pokoju jest temperatura 25-26 (rzadko włączam klimatyzacje).
Praktycznie tylko z jednego trzonu wychodzą liście które są skierowane do góry, nie opadają, ale zaczynają żółknąć od środka,
aż cale zżółkną i się wysuszą - dodaje zdjęcia.
Postanowiłem wyrwać te pożółkłe.
Co może być przyczyną?
Dziękuję Wam z góry!

Mam problem ze swoją juką.
Stoi na południowej stronie blisko balkonu.
Podlewamy raz na tydzień dużą szklanką wody - w pokoju jest temperatura 25-26 (rzadko włączam klimatyzacje).
Praktycznie tylko z jednego trzonu wychodzą liście które są skierowane do góry, nie opadają, ale zaczynają żółknąć od środka,
aż cale zżółkną i się wysuszą - dodaje zdjęcia.
Postanowiłem wyrwać te pożółkłe.
Co może być przyczyną?
Dziękuję Wam z góry!

- norbert76
Może to być kwestia niewłaściwego podłoża, była przesadzana po zakupie? Jeśli tak, do samej ziemi?
Proponuję też lekturę tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.
PS. Następnym razem proszę uprzednio korzystać z wyszukiwarki, mamy już wiele istniejących wątków.
Proponuję też lekturę tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.
PS. Następnym razem proszę uprzednio korzystać z wyszukiwarki, mamy już wiele istniejących wątków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sie 2018, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Juka i inne choroby liści
Swoją jukę mam od stycznia, kupiona w OBI, Pani mówiła żeby nie przesadzać... że dopiero za rok na wiosnę, mi doniczka wydawała się nieodpowiednia, ale Pani z Obi pewnie lepiej się zna. W kwietniu wystawiłam ją na balkon na kilka godzin zeby pooddychała świeżym powietrzem, od tej pory jej liście zwiędły, potem zrobiły się suche, kilka oberwałam, potem całą kępkę jedną i drugą, proces się niby zatrzymał ale teraz widzę że pień ma pod korą pustą przestrzeń, liści już prawie nie ma;/ mam w domu jeszcze dwie juki, mniejsze kupione w innym sklepie i wszystko z nimi ok. Proszę pomóżcie 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lis 2018, o 14:29
"odkurzanie" juki
witam, proszę o informację, czy o tej porze roku (jesień), jak i również zimą, mogę czyścić swoją jukę z kurzu, robiąc jej prysznic w wannie, czy lepiej usuwać mokrą ściereczką kurz z liści?
- norbert76
Jeśli kurz jest większy, to spryskiwając tylko zrobią się plamy na liściach. Efektywnie będzie użyć szmatki, szczególnie że liście są duże i łatwe do czyszczenia. Przy małym zakurzeniu możesz wstawić pod prysznic, tylko zabezpiecz podłoże przed wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta