W.o. Psach cz.10

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W.o. Psach cz.10

Post »

Gwoli wyjaśnienia, nie "rozmnażam" dla kasy. To tyle. Nie przypuszczałam, że jedno niewinne pytanie z mojej strony wzbudzi takie emocje. Po tych "wyjaśnieniach" czuję się bardzo nieswojo.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem dlaczego czujesz się nieswojo, napisałam jedynie jak wygląda kwestia hodowli psów rasowych oraz kwestia sterylizacji odnośnie bezdomności :) Nie było to skierowane personalnie do Ciebie, jedynie odniosłam się do twojej informacji o pochodzeniu psów.
Może ktoś po prostu wejdzie na wątek niechcący nawet i przeczyta moje wypociny i jednak stwierdzi, że niekoniecznie wszystko trzeba rozmnażać czy te z rodowodem czy też nie.
Niestety poza informacjami o kastracji i sterylizacji mało osób ma pojęcie na czym polega hodowla psów
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Szarotko, odbiegając od tematu Twojej bigielki.
Ludzie upychają niechciane szczeniaki gdzie popadnie, bo na sterylizację szkoda kasy. Te porozdawane szczeniaki mają kolejne szczeniaki, i z kilku/kilkunastu szczeniaków robi się kilkadziesiąt psów, w 80% niechcianych, wyrzucanych, głodzonych, katowanych. I tak jest w całym kraju. Schroniska pękają w szwach, psy tam znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, zagryzają się, nie dziw się więc , że tematy rozmnażania psów budzą emocje. Bo kto Ci zagwarantuje że dzieci, dzieci Twojej bigielki nie posłużą komuś do szkolenia agresji w psach do walk.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko ;:167
Masz śliczną suczkę i oby wszystko poszło dobrze i maluchy były szczęśliwe :D
Tak jak szczęśliwe są psiaczki mojej Misi, które trafiły do "zwierzolubów".
Jak przyjdą na świat to pokaż te śliczności z mamusią :D

To o czym wyżej piszą forumowiczki to temat rzeka. Można by o tym długo dyskutować. I niestety to prawda. Ale nie można wszystkich wrzucać do jednego worka. Bo można popaść w skrajności. Kiedyś słyszałam np. takie zdanie, że wszystkie hodowle psów rasowych powinny być zlikwidowane, z rodowodem czy bez, nie ma znaczenia, tak długo, aż ostatni pies ze schroniska zostanie adoptowany. Tak więc widać, ze skrajności nie są dobrym rozwiązaniem.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Jeśli dyskusja zahaczyła o psy w schroniskach, to mnie bulwersuje bardzo fakt, że adopcją zwierząt zajmują się fundacje. Prosiłam kilka o przesłanie umów i byłam w szoku. Podejrzewam, że "papier wszystko zniesie", ale nie podpiszę dokumentu, w którym zapowiada się "niezapowiedziane kontrole", chociażby w rzeczywistości ich nie było. No i KASA!!! Nasz system jest jakiś kulawy. A potem oglądamy w TV reportaże z przytulisk podpiętych pod fundacje, gdzie psy były w strasznych warunkach. Chodzę z psami na szczepienia, wet może wystawić zaświadczenie o stanie zdrowia i zachowaniu psa. Mogę wysyłać do schroniska.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Emilia jeszcze lepsze są fundacje które mają multum psów, ale obostrzenia odnośnie adopcji takie, że może jakiś szejk arabski by takiego psa dostał.
Fundacje niestety też są różne jak i metody ich działania w niektórych przypadkach skrajnie wręcz głupie i nieuzasadnione,ale za fundacjami idzie kasa i niestety większość molochów,które powstały głównie na tym się opiera.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i tym sposobem wylewamy dziecko z kąpielą, bo przez kulawe prawo wrzucamy wszystkie fundacje do jednego worka, gdyby prawo było precyzyjne nie pozwoliłoby na powstawanie i trwanie takich fundacji o jakich wyżej piszecie.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak sobie radzą z oddawaniem psów ze schronisk np. w Wielkiej Brytanii. Nie znam angielskiego, to nie poczytam :D . Wydaje mi się, że tam inaczej to wygląda.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U nas nie ma z tym najmniejszego problemu. Ze schroniska psy są wydawane bez problemu, niestety nie każdy jest w stanie iść do schroniska i wybrać psa, dlatego niektórzy wolą adoptować te fundacyjne. Np. w schronisku w Radysach jest ponad trzy tysiące psów, ile minut czy może raczej sekund mogą pracownicy poświęcić jednemu psu? Nie mówiąc już o przygotowaniu do adopcji, czyli, przegląd wet, oswajanie, nauka chodzenia na smyczy, kąpiel, strzyżenie itp. Dobrze jak się psiakowi trafi szybka adopcja od czasu oddania do schronu, taki jeszcze nie zapomniał normalnego życia, a te które latami tam wegetują?
Tu jest problem największy, prawny. Takie molochy nie powinny mieć prawa istnieć, ale kasa, kasa, kasa.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

zielonajagoda pisze:No i tym sposobem wylewamy dziecko z kąpielą, bo przez kulawe prawo wrzucamy wszystkie fundacje do jednego worka, gdyby prawo było precyzyjne nie pozwoliłoby na powstawanie i trwanie takich fundacji o jakich wyżej piszecie.
Niestety. Obracając się w tym środowisku wiesz jakie fundacje są tymi dobrymi a jakie złymi, ale człowiek nie siedzący w temacie przeważnie zwraca uwagę właśnie na te mocno ogłaszane i reklamowane molochy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Mam prośbę, doradźcie czym pielęgnować sierść u cocker spaniela. Nie ma ,,typowego włosia" tylko takie delikatne, miękkie futro. Wygląda teraz jak owieczka i w takiej formie chciała bym go pozostawić do wiosny. Problemem jest to jaki szampon dobrać aby te futro nie wyglądało jak wysyp dredów, czy naelektryzowany puszek :D . Czy macie jakieś sprawdzone szampony, olejki, odżywki do takiego miękkiego futra.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolu, mam tylko jednego kudłacza, dawniej używałam jakieś olejki ze sklepów zoologicznych, ale od lat trzymam jego futerko w ryzach, czyli częste wizyty u groomerki i mam spokój z dredami. Używam tylko odrobiny oleju kokosowego, nie tylko u psów ale i na sobie :wink: . Może ta lektura Ci się przyda :D https://www.psy.pl/olej-kokosowy-dla-psa-tak-czy-nie/

-- 30 gru 2018, o 10:15 --

Olej kokosowy dobrej jakości, jest droższy ale to bardzo wydajny produkt.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podpowiedź. Kupiłam BIO olej kokosowy nie rafinowany. Toż to jest twarde jak świeczka :D Rozpuściłam trochę i spróbowałam nałożyć na futro. Oj nie równo pokrywa włos. Czy masz jakiś sposób aby go z czymś zmieszać i rozpylić delikatnie.
Czytałam o różnych szamponach i odżywkach dla psów z długą sierścią ale nie jestem się pewna, czy aż tak chcę tyle chemii pakować na psa. Jak sobie nie poradzę to wiosną go wygolę :D Jak na razie to podoba mi się taka ,,czarna owieczka".
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokaż jak wygląda jako owieczka :D
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aby do wiosny :D Moja ,,czarna owca" :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek