Wszystko o pomidorach cz. 13
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Aguss85 czasami taki dziwoląg wypuszcza stożek wzrostu i rośnie, dawniej ratowałam takie biedactwa, teraz wyrzucam
Ukorzeń sobie pierwszego wilka z drugiego krzaczka i będziesz mieć dwa, a szybko go dogoni.

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki
zapomniałam o ukorzenianiu wilków 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aria, jak już wcześniej pisałam 1/3 worka (50 l) wsypałam do kastry, wymieszałam i nakładałam do doniczek.W tej porcji popikowałam wszystkie czerwone i malinowe. Pomidory zdrowo rosną.Następna porcja 1/3 worka, mieszanie i pikowanie pomarańczowych.
I zaczęły się schody, ale nie całkiem strome. Ostatnia porcja 1/3 worka - mieszanie - odmiany czarne i ... klapa. Tylko jedna odmiana (z 13) się oparła temu czemuś. Gdyby nie to pogrupowanie sadzonek nie miałabym pojęcia o przyczynie zjawiska,bo nie wiedziałabym którą ziemię która sadzonka dostała. Mieszać trzeba koniecznie, bo nigdy nie wiemy co z naszą ziemią działo się wcześniej. Mieszać w znaczeniu przemieszać CAŁY worek, nie porcjami. Można też ryzykować
i nie mieszać. A co, kto komu zabroni?
Fertygowałam 9 dni po pikowaniu, bo myślałam że niedożywione. Dopiero póżniej padło wskazanie na przekarmienie.
I zaczęły się schody, ale nie całkiem strome. Ostatnia porcja 1/3 worka - mieszanie - odmiany czarne i ... klapa. Tylko jedna odmiana (z 13) się oparła temu czemuś. Gdyby nie to pogrupowanie sadzonek nie miałabym pojęcia o przyczynie zjawiska,bo nie wiedziałabym którą ziemię która sadzonka dostała. Mieszać trzeba koniecznie, bo nigdy nie wiemy co z naszą ziemią działo się wcześniej. Mieszać w znaczeniu przemieszać CAŁY worek, nie porcjami. Można też ryzykować

Fertygowałam 9 dni po pikowaniu, bo myślałam że niedożywione. Dopiero póżniej padło wskazanie na przekarmienie.
A to fertygowanie to co to konkretnie było? Wszystkie dostały jeden raz zrobiony roztwór do fertygacji, czy jest możliwe, że użyłaś do czarnych odmian zbyt dużego stężenia nawozu?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Czarne odmiany potrzebują mniejszego nawożenia, bo odbija się to niekorzystnie na ich wiązaniu, plonowaniu i smaku. Może ta zasada dotyczy ich już od fazy siewki?
Jeśli fertygowałaś jednorazowo (czym i w jakim stężeniu ) to podlewając samą wodą powinnaś nawóz wypłukać.
Jeśli fertygowałaś jednorazowo (czym i w jakim stężeniu ) to podlewając samą wodą powinnaś nawóz wypłukać.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Pomidory lepiej znoszą pewne zaniedbanie niż nadmiar troski. Moim zdaniem 9 dni po posadzeniu to za wcześnie na fertygowanie. Korzonki są jeszcze małe, osłabione przesadzaniem, nie pobierają tak silnie zapasów z ziemi jak roślina już mocno osadzona w nowym miejscu. Przez 2 tygodnie powinno im wystarczyć to co jest w ziemi, no chyba że to był jałowy torf.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Uprawiam pomidory już kilka lat,z własnych rozsad, na ziemi specjalnej ,czyli do rozsad i siewu. Moją ulubiną ziemią jest bio bela do siewu i pikowania. Nabieram ziemie do doniczek prosto z worka ,czyli jej nie mieszam.
Sadzonek nigdy nie podlewam wodą z nawozem ,aż do wysadzenia na miejsce stałe. Liście są ładne ,zielone z bąbelkami ,jak by były poparzone ,czyli jedzenia mają z tej ziemi dość.
Asia
Sadzonek nigdy nie podlewam wodą z nawozem ,aż do wysadzenia na miejsce stałe. Liście są ładne ,zielone z bąbelkami ,jak by były poparzone ,czyli jedzenia mają z tej ziemi dość.
Asia
Ja tak mialam z Kubinskim percewidnym - obcielam go i puscilam plywac w wodzie - puscil korzenia I teraz juz ok )
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
W minionych sezonach po dwóch tygodniach dopiero zaczynałam podlewanie zwykłą wodą, fertygowanie gdzieś po miesiącu albo póżniej. Tym razem po 9 dniach,bo były bardzo marne, nie rosły i myślałam,że są niedożywione. Pisałam o tym w poprzednim poście. Nie zrobiłam tego z próżnej nadgorliwości. Zasiliłam wszystkie żle się mające. Gdyby po pikowaniu zachowywały się normalnie, dopiero dzisiaj byłyby podlane samą deszczówką.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Tak z nimi jest, nieba byśmy im przychylili, a one się buntują i nie chcą spełniać naszych marzeń. Jak nie pomysłu co dolega moim rozsadom to daje je do nowej ziemi i tylko podlewam, często ratuje im to życie. Przy okazji można obejrzeć jak wygląda system korzeniowy.
Pozdrawiam-Ela
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja właśnie tak zrobiłam, przesadziłam do nowej ziemi, bo zaczynały cieniować. Po dwóch dobach wyglądają lepiej, mimo że nie mają za ciepło w tunelu.
Iza
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
Witam i proszę o ratunek szanowne koleżanki i kolegów.
Zamieszczam zdjęcie mojej hodowli i spieszę wyjaśni w czym problem.

Pod koniec lutego do każdego kubeczka wysadziłem po jednym nasionku, wzeszło tylko kilka siwek co widać w tylnej części zdjęcia bo te są duże i dorodne. ma początku lutego do każdego kubeczka dołożyłem jeszcze po 4 nasionka gdzie po około 10 dniach wzeszły wszystkie. W kubeczkach zostawiłem te najbardziej dorodne dosypując ziemi w trakcie wzrostu. Resztę zgromadziłem w osobnym pojemniku. Prócz tych dużych te mniejsze rosną bardzo powoli, na początku podlałem bardzo obficie gdzie do dzisiaj wilgoć z tego podlania jeszcze się utrzymuje. Ziemia kupiona specjalnie do sadzenia pomidorów w Tesco. Można powiedzieć, ze wszystkie sadzone w jednym czasie a różnica w sadzonkach kolosalna. Co można zrobić żeby je popędzić, bo czas sadzenia nieubłaganie się zbliża. W ubiegłym roku wysiewałem tak samo i żadnych kłopotów, teraz tragedia.
Zamieszczam zdjęcie mojej hodowli i spieszę wyjaśni w czym problem.

Pod koniec lutego do każdego kubeczka wysadziłem po jednym nasionku, wzeszło tylko kilka siwek co widać w tylnej części zdjęcia bo te są duże i dorodne. ma początku lutego do każdego kubeczka dołożyłem jeszcze po 4 nasionka gdzie po około 10 dniach wzeszły wszystkie. W kubeczkach zostawiłem te najbardziej dorodne dosypując ziemi w trakcie wzrostu. Resztę zgromadziłem w osobnym pojemniku. Prócz tych dużych te mniejsze rosną bardzo powoli, na początku podlałem bardzo obficie gdzie do dzisiaj wilgoć z tego podlania jeszcze się utrzymuje. Ziemia kupiona specjalnie do sadzenia pomidorów w Tesco. Można powiedzieć, ze wszystkie sadzone w jednym czasie a różnica w sadzonkach kolosalna. Co można zrobić żeby je popędzić, bo czas sadzenia nieubłaganie się zbliża. W ubiegłym roku wysiewałem tak samo i żadnych kłopotów, teraz tragedia.
pozdrawiam serdecznie Witold
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zimna pogoda skutecznie zatrzymała wzrost sadzonek pomidorów, dopóki nie będzie cieplej na dworze, nie oczekuj ładnych i dorodnych sadzonek
.

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Bachus, spróbuj podsypać brakującej ziemi do kubeczków i częściej podlewaj, to pędzi sadzonki.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bardziej powinieneś martwić się o te duże sadzonki, bo mniejsze w ciągu tygodnia przy słonecznej pogodzie będą odpowiednie do sadzenia. Oczywiście wtedy też można je trochę zasilić, jak poprawią się warunki świetle.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny