Paprykę słodką zieloną można zerwać na każdym etapie, im dłużej wisi na krzaku, tym smak może być lepszy. Niektóre papryki zielone smakują jak trawa, ale niektóre są nawet lekko słodkie. Wszystko zależy i od odmiany i od terminu zerwania.
Moja mama np. uważa, że takie 'trawiaste' zielone papryki są idealne do leczo i wybiera właśnie takie
Jeśli chodzi o chili, to tu bywa różnie. Wszystko zależy od odmiany, a tych jest tak dużo, że nie można jednoznacznie odpowiedzieć czy zielone są mniej czy bardziej ostre niż czerwone.
Są odmiany, gdzie zielona, niedojrzała papryka nie jest jeszcze ostra, jest bez smaku, ale są odmiany gdzie zielona ma już moc i taką z powodzeniem można zrywać

Jedyne co można powiedzieć na pewno, to to, że papryka ostra jest ostrzejsza na górze, przy gnieździe nasiennym. Ugryzienie więc końcówki owocu, w celu sprawdzenia mocy - może być mylące
