Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Post »

Tak myślałam, że u Ciebie śniegu po pas. U nas ledwo przykryty trawnik i rabaty. A w niedalekiej Wa-wie jak czytam już po kolana.
Może w tym roku wiosna u mnie szyciej przyjdzie?
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Faktycznie piękne ;:oj Ale twoje wcale nie gorsze ;:180
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ale pięknie zapączkowane storczyki i piękne młodziutkie, delikatne listki ;:oj . Hiacynt ma przepiękny kolor a bordowe anturium niesamowite ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie w robocie kwiatów niet... W zasadzie tylko sekretarka zamieniła swoje biuro na dżunglę ? głównie jakąś krzewiastą odmianą niecierpka, który kwitnie na okrągło, nawet w zimie... A w budynku, gdzie czasami noszę próbki DNA do zsekwencjonowania, na korytarzu rośnie ogromna, dorodna i bardzo zdrowa monstera...

Tak czy siak zazdroszczę Ci tych wszystkich hoi (mam niewielkiego hopla na punkcie roślin z tego rodzaju ? sam mam hoja carnosa, H. davidcummingii i H. archboldiana ? na więcej nie ma niestety już miejsca)... No i storczyki masz też imponujące.

Pozdrawiam!
LOKI
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sweety, cześć :wit Gospodyni ogrodu i domu otwartego. Ależ tłumy przebiegają przez Twoje gospodarstwo ;:oj . Wcale im się nie dziwię. Hoyoza mnie nie dopadła, ale każdego pasjonata podziwiam. Za to hibiskusa zazdraszczam, mój kwitnie krwawymi kłębkami waty, a Twój ma ten szlachetny kształt kwiatów, który lubię, z tym jęzorem ;:138. Dzięki za przypomnienie o fiołkach afrykańskich, czemu je zarzuciłam, głupia ;:224. Bardzo lubię dżunglę w domu, ale roboty z tym :evil:. No i latem cierpią na syndrom zaniedbania - ogród wciąga. Ciebie też :?:

Wczesnej wiosny życzę - Jagoda
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Ty, to umiesz kupować hipeastrum ;:224 :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,kupiłam sobie 3 cebule hiacyntów,wsadziłam do doniczki i pani z ogrodniczego kazała trzymac mi tydzień w ciemniejszym i chłodniejszym pomieszczeniu,potem dopiero przenieśc do pokoju.Czy też tak robiłas? Były tez cebule/oczywiście zapomniałam nazwy/kwiatów podobnych do fiołków,ale pilegnuje sie je jak amarylis.Szłam przez droge i sobie powtarzałam,bo miałam cie zapytac i wyleciało mi z głowy. ;:223
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku! Gdyby nie te kwiaty w domu, to ta zima byłąby gorsza do zniesienia. Owszem lubię zimę z jej pięknymi widokami, szczególnie u nas w górach, ale co za dużo to nie zdrowo :;230 Moje hiacynty, jak je kupowałam, miały już pąki kwiatowe i rosną jak na droższach. Troszkę mniej już pachną, niż na poczatku kwitnienia, ale to nawet dobrze... Twój też wyrośnie :D
Teresko! Zdecydowanie moje rosliny zaczynają czuć wiosnę. Nie dziwię się stoją w cieple, ale dzień zdecydowanie się wydłużył. Czekam tylko na to, by hoye ruszyły ;:173 Diffenbachia na poczatku miała inną miejscówkę i tam nie rosła. Ale teraz rośnie jak szalona i jest na prawdę bardzo ładna.
Rewi! Ja tylko pokazuje, co u mnie słychać na parapetach :) Strasznie się cieszę, że rośliny odżyły, bo były już umęczone brakiem słonka i krótkim dniem.
Asiu (asia2)! Czyżbyś wątpiła w moje zdolności ;:306 Lubię robic zdjęcia, zwłaszcza naturze i ciągle się uczę. Choćby dla własnej przyjemności tak bym chciała...
Marysiu (Mufka)! Oby tak było :D Tęsko mi juz za ciepełkiem, słonkiem i brzęczeniem zapylaczy w nielicznych choćby kwiatach.
Małgosiu (Margo2)! U nas wszystko szczelnie pokryte śniegiem. Jedno doberze, bo raczej nic nie zmarznie. Był już taki moment, że śniegu nie było już na odśnieżanych miejscach, ale przyroda szybko nadrobiła i nasypało nawet więcej. Czekam teraz na połowę miesiąca, bo rok wcześniej mieliśmy o tej porze niemal klęskę ze śniegiem. Było do wysokości płotu (a nie mam niskiego), a odśnieżając zasypałam ścieżkę do bramki i część placyku przed bramą i bramką, bo już zwyczajnie nie było gdzie rzucać śniegu. Oby się nie powtórzyło, ale przezornie nie myślę jeszcze o wiośnie, bo wiem, że zima nie powiedziała ostatniego słowa...
Marylu (mmaryla)! Hiacynt o dziwo jest nie fioletowy, a niebieskawy ;:oj A pąki i młode przyrosty strasznie cieszą, bo po zimie wszytsko było już takie wymeczone.
Loki! Kolekcja storczyków powstała tak bez mojego udziału, bo to bardzo popularny kwiat na wszelakie okazje. A że moi współpracownicy wiedzą, że lubię doniczkowe to parę dostałam. Mam do nich sentyment i pamiętam, który od kogo dostałam. Mam pieknego biskupiego (teraz będzie kwitł) od mojego aplikanta, 'krówkę' od mojej sekretarki i jeszcze parę innych dokupiłam. Ale z hoyami to już inna historia. Zaczęłam od carnosy, która mnie zachwyciła swoimi niezwykłymi kwiatami, a reszta - to już mój świadomy wybór. A ilu nie mam ;:oj Szkoda, że miejsca brak...
Jagi! Taki gość ;:180
krwawymi kłębkami waty
;:oj Cóż za wymyśla figura stylistycza ;:173 Podejrzewam, że masz hibiskusa o pełnych kwiatach, a zatem szlachetniejszą odmianę od mojej i jeszcze narzekasz. Znam jednak prosty i niezawodny sposób, by również mieć taki o
szlachetnym kształcie kwiatów, z tym jęzorem
. Trzeba sobie taki fundnąć. No chyba, że uda mi się jakiś cudem rozmnożyć wymarzonego. I ja kocham ten jęzor... Pełnego też mam. I zupełnie Ci się nie dziwię ;:306 Syndrom letniego zaniedbania kwiatom nie szkodzi, jak tylko nie zapomnisz ich podlać. A wiele z nich może iść do odgrodu, a wówczas syndrom im nie grozi :D Mój dom i ogród faktycznie jest otwarty do forumowej braci. Zatem zapraszam nie tylko wirtualnie. Powiadasz, że takie tłumy przez niego przebiegają ;:224 ? I tak mnie niż w sezonie ;:306
Kubasiu!
Ty, to umiesz kupować hipeastrum
Ma się to doświadczenie w ... kupowaniu :;230
Małgosiu! Myślę, że przechowanie hicyntów przez tydzień w zimnym i ciemnym pomieszczeniu jest jak najbardziej słuszny, bo w ten sposób zafudujesz im namiastkę zimy. Czyli jakby naturalne warunki... Niestety nie wiem, co to może być cebulowate, podobne do fiołków. Wiem, że znowu się tam wybierasz, więc zapisz nazwę, bo bardzo mnie zaintrygowałaś.

I parę nowości:

Całkiem nowy falek. Z przeceny, ale niczego mu nie brakuje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peperomia Green Gold

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kaktusik - NN (kaktus mix ;:306 ). Może ktoś podpowie, jak mu na imię :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesz, ja też bardzo lubię kwiaty hoi ? właśnie dlatego trochę sobie ostrzę ząbki na dregeę (jak już wiesz z mojego wątku). No ale na razie chwilowo kasy na nieplanowane zakupy ogrodnicze niet. Muszę najpierw wyrobić plan ? i w tym celu szykuje mi się kolejne zamówienie w PNOSie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Piękny storczyk ;:oj
Pozdrawiam. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Siedzę tutaj codziennie i w cichości podziwiam Twoje domowe ogrody .
Hoye ;:173 A storczyki moje marzenie ...niestety nie lubią ani mnie ani mojego domu ;:174
Dobrze ,że choć fiołki rosną :heja M już wymierzył mi regał w sypialni i bezczelnie zedrę genialny pomysł na wyeksponowanie moich kundelków :lol:
Buziaki i miłego dzionka
...zapomniałam dodać ,że usilnie szukam fioletowego cuda ;:167 Jesteś moim Guru ;:180
marzenia się spełniają! Dana
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sweety :wit, leżysz sobie na dowolnie wybranym boku :?:
Te kłębki, to nie figura, to rzeczywistość. Darowany, pełny hibiskus, ale nie lubię go. Ani koloru ani kształtu kwiatów ;:219. Oczywiście, wymarzonego kupię, ale muszę komuś spławić ten.
Masz Ty, detyno, zielone paluszki, oj masz ;:oj. Podziwiam Cię za różnorodność i stan zadbania roślin. I żardinierki masz piękne. W takich "zielonych" wnętrzach możesz nie dostrzegać szarzyzny za oknami :heja.

;:196 - Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hej Aneczka :wit widze 3pedowe hippeastrum u Ciebie, ;:oj tez sie skusiłam na cebulache i posadziłam ;:65 Cos mi się zagniezdziły w głowce te hibki :? Miłej niedzieli ;:3
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Hej Aniu. ;:196 Ja na szczęście na tę chorobę nie zapadłam. Na razie..... Co do kwiatów doniczkowych to mam ich w domu sporo, ale u mnie - tak jak u Jagi - w lecie idą w odstawkę.
Wiesz, co do śniegu to ja mam wrażenie, że mieszkam w innej strefie klimatycznej. U mnie śniegu jest co najmniej dwa razy tyle co w Żywcu. A mój m był wczoraj w Szczyrku z dziećmi - na tych freestyliowych pokazach i mówi, że w Szczyrku ze śniegiem spoko, ale nic rewelacyjnego - często bywało dużo, dużo więcej....
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Kaktusik to Mammillaria :) Ktoś mnie holikiem nazywał ;:224 :;230 Ja już tydzień nic nie kupiłam :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”