Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
cewe weź najpierw lupkę i zajrzyj w liście.Jak nie masz to wykręć obiektyw ze starego aparatu.Jak nie masz,to...kombinuj.Zimne i deszczowe dwa tygodnie nie sprzyjały takiemu rozwojowi przędziorka.On atakuje jak jest sucho i gorąco.Gnojówką pryskałeś po liściach,czy to był jakiś inny oprysk?
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Tak ,pryskałem po liściach w rozcieńczeniu 1:10. Na żadnych ,nawet młodych roslinach po tym zabiegu nie ma oznak poparzenia itp.
OK.Idę działać z tą lupą.
OK.Idę działać z tą lupą.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Cewe
Jak są zalane korzenie, to roślina też więdnie. Może sprawdź co dzieje się w korzeniach.
Pomidek.
Ja powiedziałam mszyce, bo pozwijane jak mszyce, ale przecież mszyce widać gołym okiem, to wystarczy liść od spodu obejrzeć.
Jak są zalane korzenie, to roślina też więdnie. Może sprawdź co dzieje się w korzeniach.
Pomidek.
Ja powiedziałam mszyce, bo pozwijane jak mszyce, ale przecież mszyce widać gołym okiem, to wystarczy liść od spodu obejrzeć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 500p
Sprawdziłem lupą.Nie ma niczego,ale jest mokro.Oprysk był,ale jakieś 2 tygodnie temu.Ja obstawiam zalanie korzeni.Jakaś rada na to? Pogoda zapowiada się słoneczna u mnie,może to pomoże i odzyje śliwa.
-
Jeśli część korzeni zgnije,pozostaje tylko przycięcie góry.
-
- 500p
Przyrostów nie ma wielkich.10-15cm. Ewentualnie kiedy ciąć?
Jak zalane korzenie to gęsto nakłuj prętem ziemię, żeby powietrze wpuścić, z wyczuciem.
Oprysk Asahi tez by się przydal, żadne pokrzywy czy czosnki bo grzyba zawleczesz
Oprysk Asahi tez by się przydal, żadne pokrzywy czy czosnki bo grzyba zawleczesz
-
- 500p
Dobra rada.Dzięki.
Poruszałem ściółkę oraz ponakłuwałem widłami.Mokro ,aż strach.
Asashi nie mam,ale Ekolist już tak. W jaki sposób przywlekę grzyba robiąc oprysk pokrzywą ,czy czosnkiem,bo nie kumam o co chodzi?
Poruszałem ściółkę oraz ponakłuwałem widłami.Mokro ,aż strach.
Asashi nie mam,ale Ekolist już tak. W jaki sposób przywlekę grzyba robiąc oprysk pokrzywą ,czy czosnkiem,bo nie kumam o co chodzi?
Drzewo jest teraz w złej kondycji, a gnojówka z zieleniny - z mojej wiedzy - to i bakterie gnilne zwiera, a może i pleśnie..ale wolny kraj, każdy robi jak chce.
-
Jak dojdziesz do wniosku,że wszystkie inne metody zawiodły i drzewko wygląda coraz gorzej.cewe pisze:Przyrostów nie ma wielkich.10-15cm. Ewentualnie kiedy ciąć?
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
mszyce-mrówki
Mam problem z mszycami na moich węgierkach. Jedna rosnąca w dołku na "wygwizdowiu" jest tak oblepiona że aż żal, liście poskręcane prawie nie ma przyrostów. Pryskałem wywarem z łodyg czosnku ale chyba zrobiłem to dużo za późno bo niewiele to dało. Mszyce siedzą pod spodem na poskręcanych liściach i się tuczą a niektóre mają już skrzydełka. Pod każdym drzewkiem jest mnóstwo mrówek które żyją z mszycami w symbiozie.
Czytałem że jak odetnie się mrówki to i mszyce znikną. Pomyślałem by kupić taśmę lepową i tym sposobem uniemożliwić mrówką dostęp.
Czy zamiast taśmy można użyć funabenu? 2 lata temu sadziłem drzewka jabłonek jedno z nich też bylo całe oblepione mszycami. Ponieważ miało niewielkie uszkodzenie kory zamalowałem je funabenem. w tym roku już nie ma problemu z mszycami na tym drzewku, mrówek też nie widzę. Czyżby to zasługa funabenu? Czy może jabłonka jako że starsza jest silniejsza i przez to mniej atakowana?
Mam problem z mszycami na moich węgierkach. Jedna rosnąca w dołku na "wygwizdowiu" jest tak oblepiona że aż żal, liście poskręcane prawie nie ma przyrostów. Pryskałem wywarem z łodyg czosnku ale chyba zrobiłem to dużo za późno bo niewiele to dało. Mszyce siedzą pod spodem na poskręcanych liściach i się tuczą a niektóre mają już skrzydełka. Pod każdym drzewkiem jest mnóstwo mrówek które żyją z mszycami w symbiozie.
Czytałem że jak odetnie się mrówki to i mszyce znikną. Pomyślałem by kupić taśmę lepową i tym sposobem uniemożliwić mrówką dostęp.
Czy zamiast taśmy można użyć funabenu? 2 lata temu sadziłem drzewka jabłonek jedno z nich też bylo całe oblepione mszycami. Ponieważ miało niewielkie uszkodzenie kory zamalowałem je funabenem. w tym roku już nie ma problemu z mszycami na tym drzewku, mrówek też nie widzę. Czyżby to zasługa funabenu? Czy może jabłonka jako że starsza jest silniejsza i przez to mniej atakowana?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam, mszyce przenoszą wiele chorób np. groźną szarkę śliw i wiele wiele innych , mszyca przyciąga mrówki ]ja bym się nie wahał użyć czegoś mocniejszego decis, karate .
Ja zastosowałem taśmę lepową. Bo już byłem mega wkurzony na to co robią nie mszyce a mrówki. Ciężko się niszczy mszyce przy mrówkach. Teraz zamiast mrówek widzę że biedronki mi się pojawiły. Oczywiście pojedyncze mrówki też mi się zdarzają. Nie wiem jak one to robią.
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
może to niedobór magnezu,zelaza ?