W przyszłym roku będą mam nadzieję moje krzyżówki
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
loeb, wszystkie turbany (3 na zdjęciu) pochodzą z pestek z tego samego owocu
- DorkaS-66
- 500p

- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Moje najzwyklejsze, poleżały kilka dni w pokoju gościnnym i powędrowały na strych:

Uploaded with ImageShack.us

DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asia
ale fajne
czy to jest może Dynia olbrzymia Rouge vif d'Etampes?
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44

dzisiejsza Triamble w przekroju. Ładna, płodna, mam z 1 rośliny ze 20 dyniek z czego połowa po ok 4-5kg.. Minus taki, że nie zawiązuje owoców jak leje, ale to większość tak miała. Nasiona z wolnego zapylenia mogę dać na aukcję, może skusi amatorów niespodzianek;)
A tu różnica między Jumbo Pink Banana z nasion jednego z producentów, a tym samym od Cateriny.. Jumbo kulka;) To dla zobrazowania jakiej skali mogą być te niespodzianki.. skoro to od Cateriny to zdaje się F1..

Loeb , nie tyle co F1 , tylko tatuś jakiś "kulkowy" był
Napisz proszę potem jak smakował. Jak już się uporam z notorycznym brakiem czasu to zamieszczę swoje zdjęcia .
Forumowiczka Kasia...;)
-
loeb

Caterino, jeśli matka Kulki była rasowa, a tatuś nieznany ale również rasowy, to jest to jak najbardziej F1
Konsumpcja będzie podejrzewam za miesiąc, na pewno napiszę.
Tu jeszcze zestaw "różowy" - na górze wspomniane już gwiazdy a niżej Zucca di Marmellata [8 z 1 rośliny takich wypełniających taczkę od brzegu do brzegu, pół litra nasiona ze sztuki]i Australian Butter [całkiem przyjemna dyńka, dość soczysta, bez wyraźnego smaku, lekko dyniowa], oraz patison bodajże Disco, i Baby Boo - chyba posadzę w przyszłym roku też, są urocze:D

Tu jeszcze zestaw "różowy" - na górze wspomniane już gwiazdy a niżej Zucca di Marmellata [8 z 1 rośliny takich wypełniających taczkę od brzegu do brzegu, pół litra nasiona ze sztuki]i Australian Butter [całkiem przyjemna dyńka, dość soczysta, bez wyraźnego smaku, lekko dyniowa], oraz patison bodajże Disco, i Baby Boo - chyba posadzę w przyszłym roku też, są urocze:D

No tak masz rację, myślałam ,że chodzi Ci,że mamusia była F1.Ale teraz już wszystko jasne, pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
- DorkaS-66
- 500p

harlej1 - nie mam pojęcia! nazwy nie znam, ale pestki (pyszne) są w naszej rodzinie od wielu lat i stale dobrze plonuje. Zbieramy pestki z tych najbardziej pomarańczowych. Nie bawimy się w zapylanie i bieganie przy nich, one po prostu tak dobrze rosną.
To ich kawałek ziemi:

Tak rosły, nawet nie pieliłam, poradziły sobie:

To ich kawałek ziemi:

Tak rosły, nawet nie pieliłam, poradziły sobie:

DorkaS.
- DorkaS-66
- 500p

Zapomniałam dopisać, że nazwa: Rouge vif d'Etampes bardzo ładna
ale nasza dynia olbrzymia... to nie arystokratka, to jakaś swojska, polska, zaściankowa odmiana.
DorkaS.
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Loeb świetna ta Triamble. Dużo miąższu ma. A jaka jest w smaku? Będziesz mieć z niej nasionka?
Tu moje dynie:

Moja Bambino ta mała jasnopomarańczowa. Waga 2,5 kg. Ostatnia z 5 które już są przetworzone.
Resztę dostałam od kuzynki, nawet nie wiem co to za rodzaje. Pomożecie w identyfikacji?
Tu moje dynie:

Moja Bambino ta mała jasnopomarańczowa. Waga 2,5 kg. Ostatnia z 5 które już są przetworzone.
Resztę dostałam od kuzynki, nawet nie wiem co to za rodzaje. Pomożecie w identyfikacji?
Pozdrawiam Kaśka
-
loeb

Minia to są ozdobne dynie, te w górnym koszyczku może będą jadalne. Te w dolnym raczej nie. To z prawej na dole wygląda jak kabaczki różnych odmian, ale może to tez ozdobne? Nasiona z Triamble wyjmuję, będą. Dla mnie taka hm, bez wyraźnego smaku własnego. Mi niespecjalnie podeszła, bo ja lubię wyraziste smaki i mało przyprawiam, ale może komuś by przypasowało. Fakt że ma bardzo ładnie grubo miąższu i jest bardzo płodna.
DorkaS-66: fajne te twoje dynie, a pestki duże? Nie miałabyś kilku na zbyciu?;)
Dziś w testach Burgess Buttercup, waży tak niecały kilogram, dla mnie wygodne. Skórka ciemnozielona cienka, upiekłam i zjadłam ze skórką bo w ogóle mi nie przeszkadzała, w smaku dobra!
Miąższ ciemnopomarańczowy, zapach surowego delikatnie ogórkowaty, nie narzucający się, ma więcej soku niż Hokkaido, bo po upieczeniu delikatnie wilgotny miąższ, smaczny. Wada jest taka, że z całej rośliny miałam 1 sztukę owocu. Więc albo ta linia jest taka marna, albo źle znosi duże zagęszczenie pędów. Zobaczymy, zostanie myślę na następny rok.
DorkaS-66: fajne te twoje dynie, a pestki duże? Nie miałabyś kilku na zbyciu?;)
Dziś w testach Burgess Buttercup, waży tak niecały kilogram, dla mnie wygodne. Skórka ciemnozielona cienka, upiekłam i zjadłam ze skórką bo w ogóle mi nie przeszkadzała, w smaku dobra!
- aśka2006
- 500p

- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Czy ktoś uprawiał Dynię piżmową? Zaciekawiła mnie, ma dużo miąższu i podobno jest smaczna.
Jak się spisywała?
Jak się spisywała?
Aśka
- hancik30
- 50p

- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku miałam po raz pierwszy dynię piżmową.
Na początku nie byłam z niej zadowolona bo bardzo wolno "startowała", inne dynie już owocowały od miesiąca a ta dopiero zaczynała kwitnąć. Myślałam, że z tego ślimaczenia będę miała może z 2 owoce. Ale skubana przyspieszyła po koniec i mam z 8 owoców z jednego krzaczka. Zbierałam ją 2 tygodnie temu- chciałam by wszystko ładnie dojrzało. Nie wiem jak smakuje- jeszcze nie tknięta leży w spiżarni. W przyszłym roku na pewno wysieje ją o 2 tyg wcześniej przed innymi dyniami. Pozdrawiam
Na początku nie byłam z niej zadowolona bo bardzo wolno "startowała", inne dynie już owocowały od miesiąca a ta dopiero zaczynała kwitnąć. Myślałam, że z tego ślimaczenia będę miała może z 2 owoce. Ale skubana przyspieszyła po koniec i mam z 8 owoców z jednego krzaczka. Zbierałam ją 2 tygodnie temu- chciałam by wszystko ładnie dojrzało. Nie wiem jak smakuje- jeszcze nie tknięta leży w spiżarni. W przyszłym roku na pewno wysieje ją o 2 tyg wcześniej przed innymi dyniami. Pozdrawiam