Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winogrono , winorośl

Post »

Marek-BB pisze: Za te gatunki wezmę się chyba dopiero w przyszłym roku bo teraz raczej za późno??
No, późno jest ale próbować można. Gdyby chodziło o ukorzenianie bez udziału krzewu matecznego to bez szans, ale w takiej sytuacji może się udać. Krzew mateczny będzie dbał o latorośl i jej zdrewnienie. Chodzi tylko, żeby wytworzyć w miarę mocny system korzeniowy. Jak deski jeszcze nie oderwałeś i masz odpowiednią latorośl, to do roboty. Latorośl przytnij, powiedzmy za 8 liściem ponad butelką, to będzie lepiej drewniała. No i zabezpiecz jakoś butelką.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Mam problem z zakupem siarczanu amonu lub alkalinu potasowego. W mojej okolicy w sklepach ogrodniczych tych nawozów brak. Zaproponowano mi saletrę potasową i coś co się nazywa "potas nawóz dolistny" ale jest to nawóz wieloskładnikowy w którym jest 5% azotu azotanowego plus 5% azotu amidowego no i oprócz innych składników 39% tlenku potasu. W saletrze potasowej azotu jest jeszcze więcej. Czy któryś z tych nowozów nadaje się do opryskania liści w celu przyśpieszenia drewnienia latorośli? I drugie pytanie, czy ogławiać latorośla bez względu na ich długość? Uprawę winorośli Romana Myśliwca przekartkowałem, ale bez własnego doświadczenia nie wszystko jest jednoznaczne. Pozdrawiam.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

To nie lilie wodne. Przestań na początek codziennie podlewać. Winorośl obficie podlewane gorzej i płycej się ukorzenia. Nie musi szukać wody to się nie wysila, a poza tym zdecydowanie lepiej znosi suchsze, niż nadmiernie wilgotne podłoże.
Ok, ograniczę podlewanie. Natomiast u mnie są piaski i wszystko przesycha jak piasek na plaży.
Jeśli przymrozki zniszczyły ci młode latorośle to nie ma co liczyć na jakieś wielkie przyrosty .Powinieneś zabezpieczyć winorośl przed przymrozkami zwłaszcza gdy uprawiasz tylko dwa krzewy. Przyczyną słabego wzrostu mogą być także marnej jakości sadzonki.Gdzie je kupiłeś?
Mhm, te przymrozki po 15tym maja nie będą występować co roku. Odkopczykowuje rośliny 15 maja, może potem je jeszcze przykryć białą agrowłókniną?
Sadzonki były z pobliskiej szkółki, sztobry byly dość grube, a doniczki przerośniete korzeniami.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

badylarz pisze:Mam problem z zakupem siarczanu amonu lub alkalinu potasowego. W mojej okolicy w sklepach ogrodniczych tych nawozów brak. Zaproponowano mi saletrę potasową i coś co się nazywa "potas nawóz dolistny" ale jest to nawóz wieloskładnikowy w którym jest 5% azotu azotanowego plus 5% azotu amidowego no i oprócz innych składników 39% tlenku potasu. W saletrze potasowej azotu jest jeszcze więcej. Czy któryś z tych nowozów nadaje się do opryskania liści w celu przyśpieszenia drewnienia latorośli? I drugie pytanie, czy ogławiać latorośla bez względu na ich długość? Uprawę winorośli Romana Myśliwca przekartkowałem, ale bez własnego doświadczenia nie wszystko jest jednoznaczne. Pozdrawiam.
Co do nawozów jesiennych poprawiających drewnienie nie pomogę, bo dotychczas ich nie stosowałem. Stosuję natomiast wiosną Polmag S i z reguły liście większości odmian przez cały sezon mają ładny ciemny odcień, bez dziwacznych przebarwień, wskazujących na problemy z przyswajaniem mikroelementów. Nie mam też problemów z drewnieniem. Zachęcam do sprawdzenia u siebie. Na młodych sadzonkach latorośla ogławiam dopiero gdy osiągną długość ponad 2 metrów. Na starych krzewach nie zastanawiam się nad tym. Tnę jak leci nad ostatnim drutem w szpalerze.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pEtr pisze:
Ok, ograniczę podlewanie. Natomiast u mnie są piaski i wszystko przesycha jak piasek na plaży.

Odkopczykowuje rośliny 15 maja, może potem je jeszcze przykryć białą agrowłókniną?
Jeżeli posadziłeś odpowiednio głęboko to pora zaprzestać podlewania. Nie podlewaj i obserwuj. Jestem przekonany, że nic się nie będzie działo, a sadzonki wreszcie odetchną. Trochę późno odkrywasz. Nie było w tym roku szparagów? Wykopywałem resztkę sztobrów 26 maja i już rosły, a były zakopane dość głęboko i osłonięte przed słońcem?
Piotr
badylarz
200p
200p

Post »

kapitan Twoje sugestie mi wystarczą, czekam cierpliwie co najbliższe miesiące przyniosą. Liście na latoroślach są duże i ciemnozielone co by wskazywało, że nie jest z nimi źle. Ogłowie te, które minęły magiczną granicę 2 m i dalej "walczę" z pasierbami wyrastającymi za każdym liściem. Utrzymać je na dwa liście to spore wyzwanie. Wyobrażam sobie ile trzeba poświęcić czasu jak się ma winnice na większej powierzchni. Z oprysku potasem rezygnuje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

badylarz pisze: Z oprysku potasem rezygnuje. Pozdrawiam.
Do tego nie namawiałem. Napisałem tylko, że ja tego nie robię. Ostatnio widziałem w ogrodniczym nawóz Florovit jesienny w granulacie i płynny do podlewania. Może rozważ zastosowanie czegoś takiego, zamiast pryskać.
Piotr
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

badylarz pisze:Mam problem z zakupem siarczanu amonu.
To nie ma być siarczan amonu tylko siarczan potasu.Można go kupić w sklepach internetowych.Poza tym może to być każdy nawóz potasowy zarówno granulowany jak i w płynie.
badylarz pisze: I drugie pytanie, czy ogławiać latorośla bez względu na ich długość?
Jeśli chcesz przyśpieszyć ich drewnienie to tak.
Tak jak pisałem wcześniej jeśli są to młode krzewy to takie zabiegi są niepotrzebne bo zdecydowana większość łozy i tak idzie do wycięcia.Część przynasadowa powinna zdrewnieć bez problemów więc na Twoim miejscu tak bardzo nie przejmowałbym się tym drewnieniem.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Są jednak sytuacje w których warto "powalczyć" o dobre zdrewnienie latorośli w pierwszym roku. Tak się dzieje w przypadku sadzonek rosnących szczególnie silnie w bardzo dobrym siedlisku np pod osłoną, pod ścianami ect. Takich silnych i dobrze zdrewniałych latorośli nigdy nie tnę bardzo krótko. W przypadku szczególnie silnych sadzonek takie cięcie można wykonać nawet na odcinku ok 1 metra. W ubiegłym roku posadziłem pod osłoną 33 krzewy. 31 kwalifikowało się do dłuższego przycięcia i zrobiłem to tak

Obrazek

Opłaciło się bo praktycznie wszystkie w tym roku owocują. Więcej o tym znajdziecie tutaj http://winnica.bloog.pl/id,6414802,titl ... index.html
Piotr
Awatar użytkownika
westwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 11:36
Kontakt:

Post »

Witam mam pytanie odnośnie ogławiania pędu kiedy to zrobić czy jest już na to pora czy poczekać do września i na ile oczek przyciąć latorośl.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

westwe pisze:Witam mam pytanie odnośnie ogławiania pędu kiedy to zrobić czy jest już na to pora czy poczekać do września i na ile oczek przyciąć latorośl.
Na tak postawione pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Latorośla owocujące na starych krzewach tniemy zazwyczaj co najmniej za 8-mym liściem powyżej ostatniego grona. Młode sadzonki ogławiamy trochę inaczej, dłużej. Połowa sierpnia to już czas na cięcie. Śilnie rosnące krzewy tnę od lipca, bo mam słabe słupki w szpalerach :D i wszystko jest ok.
Piotr
badylarz
200p
200p

Post »

kapitan obejrzałem twoją fotkę z 12 sierpnia i mam do Ciebie pytanie. Jakiej grubości miałeś latorośla, które po pierwszym roku pozostawiłeś do owocowania?. U mnie w tej chwili grubość latorośli, 10cm nad miejscem szczepienia wynosi 8 - 10 mm. Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

andrew54 masz racje , myślałem o siarczanie potasu ale jakoś tak wyszło, że zrobiłem z tego siarczan amonu. Postaram się sprawdzać tekst przed wysłaniem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

@badylarz,nie zapominaj że Kapitan winorośl którą zaprezentował uprawia w tunelu a tam krzewy rozwijają się dwa razy szybciej niż w gruncie i mają przedłużoną wegetację.Dwumetrowe przyrosty to nic nadzwyczajnego w pierwszym roku uprawy.Według fachowej literatury łoza w miejscu cięcia powinna mieć minimum 6 mm średnicy i musi być porządnie zdrewniała.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

badylarz pisze:kapitan obejrzałem twoją fotkę z 12 sierpnia i mam do Ciebie pytanie. Jakiej grubości miałeś latorośla, które po pierwszym roku pozostawiłeś do owocowania?. U mnie w tej chwili grubość latorośli, 10cm nad miejscem szczepienia wynosi 8 - 10 mm. Pozdrawiam.
Różnie to pewnie było, u odmian. Jak chcesz analizować to tutaj http://winnica.bloog.pl/id,6414802,titl ... index.html znajdziesz zdjęcie łozy każdej odmiany wykonane wczesną wiosną tego roku po odkryciu, więc jeszcze nic nie przytyły. Na każdym zdjęciu jest widoczna opaska z nazwą o szerokości 13 mm. Porównując łatwo będzie ustalić grubości łozy.
Tak to mniej więcej wygląda

Obrazek
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”