Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Post »

Planujesz jakieś zakupy ??
Ogromna większość mojej kolekcji pochodzi z wysiewów własnych. Dopiero niedawno przestałem siać - po prostu nie mam już miejsca na nowe rośliny.
Tych kilka na które jeszcze się ewentualnie skuszę to podarunki od przyjaciół - wyżej doczytasz, że Leszek mi obiecuje wiosną kilka sulkorebucji. :wink:

Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
diacon
100p
100p
Od: 20 paź 2010, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hen_s pisze: Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje. :)
A kto organizuje zamówienie? Może ja też coś bym sobie wybrał.
Paweł
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli będzie zamówienie to większe - będę pamiętał, że jesteś zainteresowany i Cię o tym powiadomię. :)

Oczywiście rozpropagujemy to też po Forum - to nie jest żaden tajny spisek. :lol:
Tyle, że ktoś to musi zorganizować a jeszcze nie rozmawiałem z tym "kimś" czy się zgodzi. :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:
Planujesz jakieś zakupy ??
Ogromna większość mojej kolekcji pochodzi z wysiewów własnych. Dopiero niedawno przestałem siać - po prostu nie mam już miejsca na nowe rośliny.
Tych kilka na które jeszcze się ewentualnie skuszę to podarunki od przyjaciół - wyżej doczytasz, że Leszek mi obiecuje wiosną kilka sulkorebucji. :wink:

Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje. :)
Henryk potrafi zaskoczyć (jeszcze sulki :wink: bardzo ładne podobają mi się) dopóki do niego nie pojechałem to tak lekko sceptycznie podchodziłem, bo o co się nie zapytałem to ma lub miał i fakt oczopląsu można dostać. A sulki to nie widziałem choć się wpatrywałem mocno :lol:

Ładne rośliny dobrze, że nie dla mnie, w haworsjach żeś brat ;:138
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:
proponuję zmienić nazwę na hoja cv. Malhilde
Przyznam, że nie wiem o co chodzi. :?
Dla mnie jest to hoja cv. Mathildae.
Wszędzie są to (H. mathildade i H. chouke) krzyżówki serpens i carnosy. Na stronie którą podałeś też. Poszukałem też w necie... I dalej nie wiem...
arlet3 pisze:Henryku śliczna Mathilde. ;:138

Ps. gnet chyba chodziło o to 'a' między literkami 'd' a 'e', choć dziś zauważyłam, że sam zrobił błąd i zamiast Mathilde napisał Malhilde. :roll:
O to a mi właśnie chodzi. Prawidłowa nazwa tej hoi to hoja cv. Mathilde a nie Mathildae. Nie to żebym się czepiał ;:223
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A sulki to nie widziałem choć się wpatrywałem mocno
Krzysztofie - widać nie patrzyłeś gdzie trzeba. One stoją na odkrytym balkonie podczas kiedy Ty najwięcej uwagi poświęcałeś haworcjom rosnącym w szklarence. :P
No i nie byłeś u mnie w czasie ich kwitnienia kiedy to te niepozorne z wyglądu roślinki wyróżniają się swoimi ślicznie kolorowymi kwiatami pomiędzy wszystkimi kaktusami. :D

Jacku - teraz wiem o co chodzi. ;:108
Jestem o tyle zdziwiony, że nazwa (i roślina) pochodzi z innego, tematycznego Forum. Dlatego nazwę bez dodatkowego sprawdzania zaakceptowałem.
Dziękuję. :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Henryku czy w messa warto zamówić nasiona Parodi?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś w Mesa Garden zamawiałem wszystko - ale to już przeszło 20 lat temu. Mam z tego okresu sporo parodii bo wychodziły nieźle.
Obecnie generalnie polecam Mesa dla miłośników roślin A. Północnej bo tam zwyczajnie mają bliżej i pełniejszą od innych ofertę.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałem zamawiać w SuccSeed ale tam drożej a nie zamawiam tylko Parodi ,wiec robi mi to ze stówkę różnicy. No i mam nadzieję że te nasiona Parodi nie są zbierane w tym okresie co ty kupowałeś :;230
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ja bym się nad ceną nasion nawet przez chwilę nie zastanawiał. Jakie znaczenie ma stówka w tę czy w tamtą stronę jeśli jakość nasion decyduje o jakości materiału w Twojej kolekcji na długie lata. Jeśli mam kupować Meksyk czy USA to idę z tym do Mesa. Jeśli kupuję coś z Andów to oczywiście SuccSeed. Dopiero gdy nie ma czegoś u Matsa a jest to dostępne u Stevena lub na odwrót to zaczynam się zastanawiać, czy aby w innym miejscu nie złożyć zamówienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to też prawda szczególnie że z Parodi w mesa interesuje mnie może z 6 pozycji a w succseed kilkanaście.Jeszcze dochodzi rodzaj eriosyce(Neoporteria w messa) , tu już jest znacznie wiekszy wybór wiec jak zamówienie w messa wyniesie mnie 200zł to w succ 300zł i dlatego nie wiem gdzie zamówić, a do tego jeszcze parę innych z ameryki północnej
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Sprecyzuj swoje zainteresowania to wtedy podobnych dylematów będziesz miał mniej. Za 300zł to kupisz w Szwecji gdzieś 60-70 porcji nasion. To i tak dużo. Jak to obrobisz to będziesz miał z tego ~500-1000 roślin. Wg mnie wystarczy. Jak przegniesz z ilością wysiewanych porcji to tego nie obrobisz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Jak zdecydujesz sie na SuccSeed to z chęcią się podłącze do zamówienia m.in. z P. horrida .
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek rozszerzył to o czym pisałem. Popieram go z całkowicie - tak zrób jak radzi. Oczywiście jeśli zamawiasz tam więcej bo po kilka porcji nie opłaci się wysyłać.
SuccSeed ma dobre nasiona - wschody stamtąd miałem naprawdę procentowo imponujące. :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie obrobię? A kto jak nie ja. No jeżeli chodzi o Parodię to nie liczę na takie sukcesy. Jeszcze leży w domu trochę nasion lobivi od ciebie i gymno. Staram się zawęzić jak mogę moje zainteresowania, ale to nie takie łatwe. Najwięcej oczywiście chce zamówić nasion Parodi i Eriosyce i w succseed jest spory wybór i jeżeli chodzi o rodzaj Eriosyce to kiełkowalność na poziomie 90 procent, tylko cena wyższa . To że w succseed mają dobre nasiona to wiem ale czy w messa również .Z tego co piszecie to północna w mesa a połódniowa w succseed.
Artur właśnie jeszcze nie wiem gdzie będę zamawiał
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”