Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

mis20 dziękuję za pochwały ;:196

Agness nie wiem co im się dzieje zaczynają tracić listeczki od dołu, są wyschnięte nieciekawie wyglądają. Planuję je na dniach poprzesadzać . Wiem, że będą chorowały, ale muszę zrobić wtedy jak kwitną aby nie pomieszać kolorków.

Grażynko na wiosnę pryskam róże tak ze 3 razy środkiem grzybobójczym, najczęściej miedzianem. Jak pryskam pomidory to zawsze robię więcej preparatu i jadę nie tylko po różach, opryskuję wrzosy i wiele kwiatów, które wiem że podczas wilgoci złapią grzybka, albo mącznika ( chyba dobrze napisałam nazwę ).

Wczoraj robiłam prawie pół dnia rewolucję w liliowcach, wszystko uporządkowane, posadzone. Dziś leciutko pada, także mi fajnie podlewa. Powyrywałam astry, teraz na tej rabatce będą rosły krzewy ozdobne. Mam kilka swoich, które wymagają przesadzenia, może kilka dokupię jak będzie potrzeba.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepięknie się prezentują te ' marcinki ' , szkoda tylko , że nie mam dla nich miejsca , a w cieniu rosnąć nie będą :( .

Dorciu , jak czytam , to faktycznie robisz rewolucję w ogrodzie ;:138 . Skąd masz tyle siły ? Ta ' klimatyzacja ' mnie wykończy :;230 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko kilka lat temu Marcinki znikły z mojego małego ogródka po prostu za bardzo się rozrastały i nie zdążyły zakwitnąć. Działkę miałam koło rzeki, szybko przymrozki je ważyły. Tu na nowym ogrodzie widziałaś mam dużo miejsca więc je posadziłam, oczywiście większą część sadzonek mam od forumowiczek.
Ja mam tak co kilka lat, zmieniam jak mi się nie podoba, aż uda mi się osiągnąć taki widok zadawalajacy. Rabatka przed domkiem była przerabiana od dwóch lat, teraz naprawdę mi pasuje.
Siły mam momentami, dobrze mi się pracuje i myśli jak nie ma upałów. Dużo moich projektów zmian powstaje jesienią, zimą, a wiosną ostro ruszam do pracy.

Dziś pozbyliśmy się z ogrodu części gruzu, może cały wyjedzie w czwartek. A ja główkuję ;:108 co tam zrobić, bo trawnik zrujnowany na pewno czeka go dłuższy okres na regenerację. Może coś posadzę, oczywiście z niekłopotliwych krzewów, myślę, myslę......
Może jutro jak będę u Ciebie Jagódko coś podpatrzę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

A może zdecydujesz się na wodę w ogrodzie ? Przyjemnie słyszeć jej szum , gdy spada z impetem kaskadą do oczka , w obiegu zamkniętym ( przedtem , dwa lata temu tak miałam , bo teraz mam na środku fontannę ) .

Nie pamiętam , ale czy Ty masz w ogrodzie magnolię ? Widziałam piękne okazy w Pisarzowicach , po 35 pln .
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ja także zamierzam przesadzić Marcinki, bo jedne zarosły mi róże, a w innych wysiała się trawa i nie ma, jak jej wypielić :evil: Teraz trochę szkoda mi kwiatów...a po kwitnieniu nie będzie za późno ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko bardzo podobają mi się oczka w ogródkach, owszem chciałabym mieć takie cudeńko. Ale na razie nawet nie planuję takiej inwestycji, może kiedyś........... daleka przyszłość.

Iwonko mozesz spokojnie poczekać i przesadzić Marcinki po kwitnieniu, one są jak chwasty, no przepraszam pieknie kwitnące chwasty :;230 Ja jak mam problemy z chwastami w kwiatach to wykopuję cały krzak rozrywam go na małe kawałki i trawka po trawce wyciągam. Póżniej te kawałeczki ida do jednego dołka, no i podlewam, podlewam, aby mi nie zastrajkowały.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to widzę Dorotko, ze znowu coś nowego powstanie nie tylko w zamyśle. :uszy
Oby tylko jesień była jak najdłuższa to ze wszystkim zdążymy się uporać a wiosną zostanie nam tylko kosmetyka i podziwianie.
Dzisiaj zrobiłam super zakupy w Biedronce.
Cebulki tulipanów po 50 gr a hiacynty po złociszu.
Nawet jeśli będą pomyłki to i tak warto, bo o połowę taniej.
A jak się sprawdza to dopiero będzie radocha. :tan
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ja też tak robię, ale jak pomyśle o tym dłubaniu w korzonkach, to... :evil: a i tak "coś" zawsze mi zostanie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziś do mojego ogrodu od Jagódki przywiozłam nowe roślinki, więc już zabrałam się za porzadki, no bo one muszą rosnąć w miejscu widocznym. Moje rośliny poszły do tyłu, ale jeszcze czeka je lekka rewolucja :lol: ja tak lubię , przesadzać zmieniać ;:223 dobrze że mam jeszcze u siebie syna więc biega z łopatą, duże roślinki mi wykopuje i przenosi.
Ja byłam w Biedronce w zeszłym tygodniu, owszem były opakowania po cebulowych puste, ale dużo droższe tylko ceny pooglądałam. Spózniłam się bo mieli cesarskie korony dość tanie. Widocznie tak miało być, te cebulki maja rosnąć w ogrodach innych. Także ja wiosną będę podziwiała Twoje zakupy biedronkowe.

Iwonko no właśnie to dłubanie, rozkładanie roslinki na części pierwsze jest dla mnie najgorsze, ale efekt końcowy zadowalający. Na szczęscie na naszych piaskach super chwasty wychodzą , np perz, podegracznik. U mnie walka z nimi trwa trzeci rok, już coraz mniej mam. Wszystko suszę i palę.

Tak się cieszę :tan :heja :tan :heja dziś gruzu z mojego ogrodu zniknął. Jutro z synem zajmiemy się jeszcze ziemią bo nam trochę górki zostało, no i trzeba coś wymyślać, jak to miejsce, bo tam trawnik podniszczony reaktywować.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko teraz bym już z trawnikiem nic nie robiła bo nie zdąży się przed zimą reaktywować a nawożenie go teraz zwiększy wrażliwość na mrozy.
Jedynie wygrabienie resztek i zmiecenie pyłów po gruzie ma sens.
Właściwe zabiegi zaczęłabym dopiero na wiosnę.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tak właśnie zrób jak radzi Grażynka i nie pędź z tą robotą - oszczędzaj siły Kobieto bo jak patrzę na zdjęcia i wyobrażam sobie ile to ciężkiej pracy kosztowało to od razu czuję zmęczenie ... :;230
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, Krysiu macie całkowitą rację, zostawię uporządkowane wygrabione miejsce do wiosny. Przez zimę coś wymyślę .
Dzisiejszej nocy ;:19 nie wiem czy to z radości czy ze zmęczenia śnił mi się GRUZ ;:223
Dłonie tak bardzo mnie bolą z przepracowania, a tu jeszcze tyle zmian rabatkowych przede mną.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czyli najwyższy czas odpocząć Dorotko.
Robota nie zając..... :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tylko przed zimą ogród trzeba przygotować więc pracy dużo. Niedługo zacznie się grabienie liści. Do niedzieli mam moich panów, póżniej znowu zostaję sama, więc teraz chcę podciągnąć kilka ciężkich prac. Póki oni są, bo pózniej wszystko na mojej głowie.
Dziś ziemia została rozplantowana, po miejscu gruzu został na trawniku pusty plac. Tak jak radziłyście zostawiam taki wygląd do wiosny.
Chyba dokonałam ostatniego koszenia trawników w tym roku.
Moi panowie po południu zabrali się za zbijanie drugiej kratki na clematisy ( które już czekają w doniczkach), kratki będą oddzielone od siebie pergolą ( też rozpoczęta), jutro czeka ich malowanie. A ja może zacznę w końcu porządkować tzn plewić na całej długości płotu i przesadzać krzewy na nowe miejsce.
Powoli planuję odpoczynek, będę sobie siedziała w fotelu i jak babcia robiła na szydełku serwetki. Mam teraz dużo mocniejsze nowe okulary więc pójdzie jak po maśle.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szydełkowanie fajnie uspokaja i daje odpoczynek zmęczonym stawom po pracach w ogrodzie.
Póki co fakt, że trzeba jeszcze ogród przygotować do zimy.
Mam tylko nadzieję, że jeszcze do niej daleko.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”