Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu
jeśli możesz to podaj przepis na marcepan.
jeśli możesz to podaj przepis na marcepan.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Dzięki, dziewczyny za marcepanowe odpowiedzi.
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Marzenko,przepisów na domowy marcepan jest wiele.Ja robię go tak:
Migdały - 35 dkg zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Obieram sobie skóry i dokładnie suszę / można nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i na 10 minut włożyć migdały/.. Miele je na proszek w blenderze.
Cukier - 45 dkg wsypuję do garnka, daję 8 łyżek wody, zagotowuję. Trzymam na średnim ogniu aż syrop zrobi się bardzo gęsty.Odstawiam z ognia,dodaję migdały, sok z połowy cytryny i 3 łyżki wody różanej.Mieszam do momentu aż masa będzie gładka.Studzę.Zawijam w folię aluminiową i przechowuję w lodówce.
Można dodać kieliszek rumu
Migdały - 35 dkg zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Obieram sobie skóry i dokładnie suszę / można nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i na 10 minut włożyć migdały/.. Miele je na proszek w blenderze.
Cukier - 45 dkg wsypuję do garnka, daję 8 łyżek wody, zagotowuję. Trzymam na średnim ogniu aż syrop zrobi się bardzo gęsty.Odstawiam z ognia,dodaję migdały, sok z połowy cytryny i 3 łyżki wody różanej.Mieszam do momentu aż masa będzie gładka.Studzę.Zawijam w folię aluminiową i przechowuję w lodówce.

Można dodać kieliszek rumu

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Oooo, super przepis na marcepan Aniu
Na pewno go wypróbuję
ale na szybkiego to i chlebek marcepanowy jest dobry ;)
Pozdrawiam serdecznie

Na pewno go wypróbuję

Pozdrawiam serdecznie

-
Dzisiaj Znajomy wpadł przejazdem z Ustki. Przywiózł ryby prosto z kutra. I zrobiłam świeże smażone śledzie, mniammmmmmmm

Posypałam je solą morską i cytrynowym pieprzem w środku.Panierka - mąka razem z tartą bułką - w tym obtoczyłam śledzie, potem w żółtku ze śmietanką i znowu w bułce z mąką. Potem na gorące masło.
Podałam z kapustą kwaszoną z cebulką i oliwą i grubo mielonym pieprzem. Na każdej rybie wylądował kawałek masła z cytrynowym pieprzem.

Posypałam je solą morską i cytrynowym pieprzem w środku.Panierka - mąka razem z tartą bułką - w tym obtoczyłam śledzie, potem w żółtku ze śmietanką i znowu w bułce z mąką. Potem na gorące masło.
Podałam z kapustą kwaszoną z cebulką i oliwą i grubo mielonym pieprzem. Na każdej rybie wylądował kawałek masła z cytrynowym pieprzem.

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Robiłam tak we wtorek > Bogdan takie uwielbia > zawsze kupuję więcej i resztę wsadzam do zalewy octowej :P
-
Hej Kasiu
A ja zrobiłam zamówienie na ryby na święta i przy okazji te śledzie mi się trafiły, które uwielbiam
W occie natomiast nie bardzo mi cokolwiek idzie. Jeżeli to w winnym lub jabłkowym

A ja zrobiłam zamówienie na ryby na święta i przy okazji te śledzie mi się trafiły, które uwielbiam

W occie natomiast nie bardzo mi cokolwiek idzie. Jeżeli to w winnym lub jabłkowym

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Aniu ja uwielbiam ryby...a ten smażony śledź wygląda conajmniej apetycznie.
Pierwsze słyszę cytrynowy pieprz...cytryna pasuje do ryb i pieprz też...sokiem z cytryny skrapiam ryby.
Sprawdziłam w necie...dodatkiem tego pieprzu jest kwasek cytrynowy i sórka cytrynowa...najpewniej połączę je z czarnym pieprzem bo nie spotkałam się u nas z takim produktem.
Aniu cenna uwaga.

Pierwsze słyszę cytrynowy pieprz...cytryna pasuje do ryb i pieprz też...sokiem z cytryny skrapiam ryby.
Sprawdziłam w necie...dodatkiem tego pieprzu jest kwasek cytrynowy i sórka cytrynowa...najpewniej połączę je z czarnym pieprzem bo nie spotkałam się u nas z takim produktem.
Aniu cenna uwaga.

- Haim
Aniu, ja też uwielbiam smażone śledzie
A Twój sposób z cytrynowym pieprzem i masełkiem wypróbuję, chociaż u mnie tylko ja śledzie jadam

A Twój sposób z cytrynowym pieprzem i masełkiem wypróbuję, chociaż u mnie tylko ja śledzie jadam

-
Elizabetko, Asiu, ja przyrządzam zawsze z cytrynowym pieprzem/ lub z białym/, mimo iż skrapiam je sokiem z cytryny lub kładę na gotowe plasterki cytryny. Masło robię do ryby z pieprzem,cytryną, czosnkiem,pietruszką,koperkiem, ziołami prowansalskimi.Te dodatki bardzo podnoszą smak:D
Pieprz cytrynowy cały lub grubiej mielony można kupić w markecie. Chyba w każdym
Pieprz cytrynowy cały lub grubiej mielony można kupić w markecie. Chyba w każdym

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim
Ja prawdę mówiąc też jeszcze się nie spotkałam z pieprzem cytrynowym
a w zasadzie zwracam uwagę na pieprze i często kupuję właśnie trzy rodzaje,czarny, zielony i biały i mieszam w młynku ;)

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Może nie zwróciłam uwagi....rozejrzę się przy okazji. 

-
Dziewczyny, jest nawet w Kauflandzie, bo wczoraj kupowałam.Jeżeli nie znajdziecie, to wyślę Wam w prezencie 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Witaj Aniu!
Mam wielka ochotę zrobić na święta własny chleb. Który przepis mi polecasz , aby był pewny. Oglądałam różne przepisy u Ciebie i właściwie nie wiem który wybrać. Musi być prosty i pewny.
Mam wielka ochotę zrobić na święta własny chleb. Który przepis mi polecasz , aby był pewny. Oglądałam różne przepisy u Ciebie i właściwie nie wiem który wybrać. Musi być prosty i pewny.
Pozdrawiam , Elżbieta
-
Elba, w chlebach nie ma niestety nic pewnego, bo u każdego udaje się inaczej...Radzę Ci już teraz jakiś wypróbować, a na święta powtórzyć. Zwłaszcza jeżeli debiutujesz.
Nie wiem, czy masz zakwas, czy będziesz piekła na samych drożdżach

Nie wiem, czy masz zakwas, czy będziesz piekła na samych drożdżach

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki