Storczyki Anusski
-
- 100p
- Od: 17 cze 2010, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Anusski
Zachwycające!
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ten maleńki Phalaenopsis piękny, ładnie wyszedł na zdjęciach. W rzeczywistości pewnie jest bardzo mikry...
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Wam kochani za odwiedziny
Grażko, czyżby to znaczyło, że również posiadasz Schoenorchis fragrans
Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło 
Moniu, fakt, trochę nietypowa ta warżka
Jednak do Zygopetalum bym jej nie porównała, dla mnie jest delikatniejsza 
Justynko, miło mi, że Ci się podoba
Teraz jest trochębardziej "różowy".
Fragolotto, dziękuję.
Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej
Ale nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy
Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!

Moniu, fakt, trochę nietypowa ta warżka

Justynko, miło mi, że Ci się podoba

Fragolotto, dziękuję.
Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej

- Storczykowa
Aha, myślałam, że jest dużo mniejsza (cała roslina 12-13 cm), bo kwiatki ma takie malenkie... Ale kolor ładny, warżka rzeczywiście kształtem podobna do warzki Zygopetalum.Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło 
Niestety nie mam tego cudenka . Muszę go pokazać swojemu Radkowi- to miałam na myśli.Przepraszam za nie dopowiedzenie.

Niestety nie mam tego cudenka . Muszę go pokazać swojemu Radkowi- to miałam na myśli.Przepraszam za nie dopowiedzenie.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Wspaniały sukces i czekamy na zdjęciaAnusska pisze:Dziękuję Wam kochani za odwiedziny...
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniejAle nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy
Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
I jak masz zdjęcie może całej rozkwitniętej roślinki?.Widok na pewno oszałamiającyAnusska pisze:Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art![]()
Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...
![]()
... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...
... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoludazdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna?

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
- Anusska
- 1000p
Dusiu, kwiatki maleńkie, ale całą roślinę można by wsadzić do "worka" ze średnio-mniejszymi botanikami Phal. 
Grażko, nic nie szkodzi
Mam nadzieję, że się spodobał. Jeśli chodzi o zdjęcia całej rozkwitniętej roślinki, to niestety ich nie posiadam
A dlaczego? Bo zanim wszystkie pączki się otworzyły, a na to czekałam ze zrobieniem zdjęć, najstarsze kwiatki zdążyły zacząć więdnąć. Ale jakieś tam fotki mam, więc zaraz wstawię 
MarioTereso, dziękuję
Pędy na Pteroceras'ie się już uwidoczniły, więc jednak będzie ich 6. A zdjęcia - proszę bardzo 
Schoenorchis fragrans, pierwsze zdjęcie oddaje faktyczny kolor kwiatów
Ciężko było zrobić zdjęcie jednego pojedynczego, bo ma ok. 2-3mm, ale wklejam takie trochę niewyraźne oraz z grosikiem.

Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa), cała roślinka oraz pojedyncze kwiatki. Akurat była w pełni kwitnienia - jak na razie 4 kwiatki na raz (na 2 pędach) to mój, a raczej jej, rekord
Jednego dnia się jeden kwiatek otwiera, a w tym czasie inny więdnie. I zdjęcie z dyżurną, jak to ktoś kiedyś nazwał, jednogroszówką 

Grażko, nic nie szkodzi

MarioTereso, dziękuję

Schoenorchis fragrans, pierwsze zdjęcie oddaje faktyczny kolor kwiatów

Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa), cała roślinka oraz pojedyncze kwiatki. Akurat była w pełni kwitnienia - jak na razie 4 kwiatki na raz (na 2 pędach) to mój, a raczej jej, rekord

- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Aniu, z przyjemnością oglądam Twoje " wielkoludy " 
Schoenorchis fragrans wygląda jak drogocenny klejnot, kwitnienia Kingidium deliciosum najzwyczajniej gratuluję
Pozdrawiam,
Ewelina

Schoenorchis fragrans wygląda jak drogocenny klejnot, kwitnienia Kingidium deliciosum najzwyczajniej gratuluję

Pozdrawiam,
Ewelina
piękne te Twoje okazy, takie niespotykane, gratuluję
Ach.... Aniu
Warto było czekać na tak śliczny widok. Szkoda, że nie widzisz jak się uśmiecha moja gębusia do tych mikroskopijnych niezwykle uroczych kwiatuszków
a wcześniej pączków
Zarówno Schoenorchis fragrans jak i Kingidium deliciosum to perełeczki, ktorych kwitnienia pewnie trudno się doczekać.
Dlatego GRATULUJĘ sukcesu

Warto było czekać na tak śliczny widok. Szkoda, że nie widzisz jak się uśmiecha moja gębusia do tych mikroskopijnych niezwykle uroczych kwiatuszków
a wcześniej pączków

Zarówno Schoenorchis fragrans jak i Kingidium deliciosum to perełeczki, ktorych kwitnienia pewnie trudno się doczekać.
Dlatego GRATULUJĘ sukcesu

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Aniu, jakoś - jak to się mogło stać
- nie złożyłam Ci wczoraj imieninowych życzeń. Nadrabiam więc teraz , oby Ci pięknie roślinki zawsze kwitły. Cudne masz maleństwa, takie cudaczki lubię najbardziej.
Phalaenopsis deliciosa już od jakiegoś czasu jest na mojej liście chciejstw.

Phalaenopsis deliciosa już od jakiegoś czasu jest na mojej liście chciejstw.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że pokazałaś prawdziwe cuda maleńkie ale piękne 

- Storczykowa
Robisz piękne zdjęcia swoim malenkim storczykom
.

- Anusska
- 1000p
Dziękuję Wam za odwiedziny 
Ewelino, masz rację, są baaardzo duże, że aż na parapecie się ledwo mieszczą, hehe
Ale mi się mimo wszystko podobają takie wielkoludy, a "największe" z nich to rodzaj Playstele, słodkie maluszki. Zobacz, jakie fajne
Olciu, dziękuję
Asiu, niby te kwiatuszki mikroskopijne, ale w większej grupie widać je z daleka, takie odblaskowe są
Kwitnienia aż tak trudno nie jest się doczekać... u mnie rosną w gąszczu innych storczyków i może wytworzyły sobie jakiś mikroklimat w mieszkaniu
ale chyba nie należą do najtrudniejszych w uprawie, a już na pewno nie Kingidium deliciosum, które gorąco polecam! U mnie uprawa ogranicza się do postawienia go na parapecie północnym (ciemniejszym) przy szczelinie okiennej, od której okno jest ostatnio dość często rozszczelniane i uchylane, a temperatury w pokoju wahają się od ok. 20-22°C zimą do 23-25°C latem. Poza tym od czasu do czasu zraszam podłoże z góry i podlewam, gdy kora w doniczce przeschnie, ale nie za mocno. Ot, cała filozofia
A o Schoenorchis fragrans wypowiem się dopiero przy kolejnym kwitnieniu, gdyż to jest w połowie moje, a w połowie sklepowe...
Mała Mi, dziękuję za życzenia
Phal. deliciosa polecam, wdzięczna roślinka... normalnie słodka jak delicja 
Trzynastko, jeszcze dwa maluszki wypuszczają mi pędy, także niedługo (mam nadzieję) i je pokażę
Na razie muszę pogłówkować, co z nimi zrobić, gdy wyjadę... chyba pozostaje je wziąć na wakacje, tylko to dość niebezpieczne i ryzykowne 
Dusiu, dziękuję
Niestety, bardzo trudno jest zrobić dobre zdjęcie takim maluszkom, szczególnie gdy słońce słabo świeci.
Dziewczyny - co robicie ze swoimi podkładkowcami na wakacje? Mam ich kilka i muszę coś z nimi zrobić na czas wyjazdu. Najlepiej byłoby komuś znajomemu zlecić podlewanie i pryskanie ich codziennie, ale to odpada. Myślę i myślę i do głowy przychodzi mi tylko wzięcie ich ze sobą na wakacje, choć taka mała wycieczka dla nich wiąże się także ze zmianą klimatu. Nie przeszkadzałoby mi to tak bardzo gdyby nie to, że 2 szykują się do kwitnienia. Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Ewelino, masz rację, są baaardzo duże, że aż na parapecie się ledwo mieszczą, hehe

Olciu, dziękuję

Asiu, niby te kwiatuszki mikroskopijne, ale w większej grupie widać je z daleka, takie odblaskowe są

Mała Mi, dziękuję za życzenia

Trzynastko, jeszcze dwa maluszki wypuszczają mi pędy, także niedługo (mam nadzieję) i je pokażę

Dusiu, dziękuję

Dziewczyny - co robicie ze swoimi podkładkowcami na wakacje? Mam ich kilka i muszę coś z nimi zrobić na czas wyjazdu. Najlepiej byłoby komuś znajomemu zlecić podlewanie i pryskanie ich codziennie, ale to odpada. Myślę i myślę i do głowy przychodzi mi tylko wzięcie ich ze sobą na wakacje, choć taka mała wycieczka dla nich wiąże się także ze zmianą klimatu. Nie przeszkadzałoby mi to tak bardzo gdyby nie to, że 2 szykują się do kwitnienia. Macie może jeszcze jakieś pomysły?