Rośliny Mandragory
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów

- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetow
ogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow
nic sie nie bój my ci pomożemy
fajnie szaleją zieloności 
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, dziękujędoromichu pisze:Wow piekny ogrod Ci sie szykuje![]()
To póki co nie moja zasługa, że ogród tak wygląda, w zasadzie nasadzeń na nim mało, ale sprzedający nie mieszkali w nim na co dzień (tylko w wakacje i to nie całe), więc i tak chwała im za to, że i trawka jest i tuje zadbane. DziękujęFiligranowa27 pisze:Pięknie u ciebie w ogrodzie, zapewne na tarasie i w altance super się kawusię pije i odpoczywa.
Monika, dzięki. Perspektywy na nowe parapety, a ja widząc wczoraj piękną peperomię variegatę w Kaufl. powstrzymałam sięNiunia1981 pisze:Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów![]()
Oj w to nie wątpię, że pomożecietrzynastka pisze:Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetowogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow
nic sie nie bój my ci pomożemy
![]()
fajnie szaleją zieloności
Dziewczyny, a co domu, to spójrzcie, że droga dojazdowa (ostatnie kilkadziesiąt metrów) jest utwardzona, nie gminna, więc nie jestem pewna, czy za rok nie wkleję tu takich wpisów z pamiętnika: http://maxhumor.pl/teksty/Ach_te_cudne_Beskidy-265.html
Historyjka bardzo stara, ale idealnie pasuje do nas, nawet lokalizacja (Beskidy) pasuje
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Na razie pomacham byłej sąsiadce, no i czekam na wątek ogrodowy
Na razie w dużym skrócie. Tak na prawdę to 2 razy w życiu mieszkałam na Karpackim, w tym na jednostce C
I podzielam ocenę, że bardzo się tam pogrszyło. U mnie w dolinie słonka nie brakuje, śniegu również
(ale radzić sobie trzeba), a zimni ogrodnicy co roku dają w kość i zawsze coś zmarznie. Trzeba przywyknąć
Co do ogrodu nie ma się co bać, bo z tego, co widzę baza i to solidna już jest. U mnie był kamień na kamieniu. A kiedy się przeprowadzacie???
- Mandragora

Dorotko, też się uśmiałam (póki co), zimą może już nie być tak śmiesznie
Aniu, dziękuję, nie wiem dokładnie jeszcze kiedy, ale w przeciągu najbliższych 2 tygodni.
Pokażę kilka fotek z końca lipca:
Ketmia syryjska:

Paszczakowiec w ogródeczku Mamy:

Oprócz błękitnego nieba...

Wilec Arlequin zakwitł, zakwitł też trochę później wilec Heavenly Blue, niestety nie mam jego fotki:

Na balkonie u mnie groszek pachnący - chory, ale kwitł:

I skrętnik Samba:

Aniu, dziękuję, nie wiem dokładnie jeszcze kiedy, ale w przeciągu najbliższych 2 tygodni.
Pokażę kilka fotek z końca lipca:
Ketmia syryjska:

Paszczakowiec w ogródeczku Mamy:

Oprócz błękitnego nieba...

Wilec Arlequin zakwitł, zakwitł też trochę później wilec Heavenly Blue, niestety nie mam jego fotki:

Na balkonie u mnie groszek pachnący - chory, ale kwitł:

I skrętnik Samba:

- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Milenko ale cudne kwiatuchy
Wilec arlekin bomba - też będę miała za rok na balkonie
skrętnik to wprost cudo, ketmia rewelka ale paszczakowiec jeszcze lepszy 
- bananowy_kot
- 200p

- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milenko gratuluję Ci nowego domku z pięknym terenem i w ciekawej okolicy
Pięknie rosną Ci roślinki. Ketmia syryjska bardzo interesująca. A skrętnik samba
powalający!
Wszystkiego najlepszego w nowym domku, a Licziemu chyba się podoba nowa siedziba
Jeśli chodzi o Twoje liczenie parapetów
też bym liczyła na Twoim miejscu, super!
Pięknie rosną Ci roślinki. Ketmia syryjska bardzo interesująca. A skrętnik samba
Wszystkiego najlepszego w nowym domku, a Licziemu chyba się podoba nowa siedziba
Jeśli chodzi o Twoje liczenie parapetów
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- trzynastka

Piękne rośliny a Samba powala na kolana ale ogromna 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
No nie zawsze przeprowadzka do domu łączy się ze zwiększoną ilością parapetów
W mieszkaniu miałam 5 dużych, a teraz - raptem 3. Jednego nie liczę, bo w łazience od strony północnej i skarpy rośnie Epipremnum złote, które rośnie chyba w każdych warunkach. A i tak musiałam kupić dwie doniczki, bo by wyglądało to przyzwoicie muszę dawać je na zmiany. Tak to jest jak się ma okna balkonowe, bo sie marzyło o dużej ilości słońca w domu
Ale, jak się domyślacie, radzę sobie jak mogę - półeczki, kwietniki itp.
A opowieść o Beskidach pasuje jak ulał ale do mojego Szczyrku. W ciągu dwóch ostatnich lat przekonałam się, że gdzie indziej tylko lekko pruszy, ewentualnie pada, a u nas - z nieba wręcz wali śniegiem. W tym roku w Bielsku była może 1/10 tego co u nas, a już w Buczkowicach - może 1/2. A jak pada? Odśnieżam i 5 razy dziennie, w tym pierwszy raz o 5 rano i ostatni raz - o 12 w nocy
I są momenty, że dzwonię do pracy, że nie przyjadę. Z mojej ulicy tylko ja wyjeżdżam autem, bo pracuje tam, gdzie autobus PKS nie dociera. Dom w końcu ogrodziłam, bo sarny zjadały mi wszystko, co posadziłam. Ale mimo takich "atrakcji" nie zamieniłabym tego na żadne inne miejsce na ziemi
Tu się urodziłam i tu umrę (ale jeszcze długo, długo nie).
A opowieść o Beskidach pasuje jak ulał ale do mojego Szczyrku. W ciągu dwóch ostatnich lat przekonałam się, że gdzie indziej tylko lekko pruszy, ewentualnie pada, a u nas - z nieba wręcz wali śniegiem. W tym roku w Bielsku była może 1/10 tego co u nas, a już w Buczkowicach - może 1/2. A jak pada? Odśnieżam i 5 razy dziennie, w tym pierwszy raz o 5 rano i ostatni raz - o 12 w nocy
- Mandragora

Monika - niestety będę już zawsze wszystkim odradzała wilce... Nie wiem, czy ja mam takiego pecha, ale na balkonie zawsze zżerało je choróbsko w tempie zastraszającym, a u Mamy (ten ze zdjęcia) też ma liście pokryte jakimś nalotem i od spodu usycha. Mimo że rośnie w gruncie. Fakt, kwiaty ma niepowtarzalne - wg dla mnie jak żadna inna roślina, ale mimo wszystko chyba ten sezon to była ostatnia zabawa z wilcem. Najpiękniejsza natomiast odmiana to wg mnie Heavenly Blue, takiego koloru (błękitu nieba) nie ma żadna inna roślina. I kwiaty mają rozmiar 2x taki, jak Arlequin ze zdjęcia powyżej.
Olu - ketmia to u Mamy w ogródeczku
U siebie chcę mieć koniecznie fioletową. Jak chcesz, dorzucę Ci do paczuszki listek Samby 
Aniu - niestety tak jak piszesz, czasem coś za coś. Ale na pewno sobie doskonale dajesz radę mimo mniejszej ilości parapetów. No i w końcu realizujesz się poza granicami parapetów
Wcale Ci się nie dziwię, że nie zamieniłabyś Szczyrku na żadne inne miejsce... To urokliwe miejsce, jak zresztą większość miejscowości w Beskidach (ot, taka reklama naszych okolic)
Ja pochodzę ze środkowo-północnej części kraju, mieszkam tu 5 lat i z roku na rok coraz bardziej kocham te okolice 
Olu - ketmia to u Mamy w ogródeczku
Aniu - niestety tak jak piszesz, czasem coś za coś. Ale na pewno sobie doskonale dajesz radę mimo mniejszej ilości parapetów. No i w końcu realizujesz się poza granicami parapetów
- trzynastka

Sweety, Milenko Beskidy to nawet do mnie nie macie tak daleko
a zima tego roku to wolałabym śnieg niż taki mróz bez śniegu i połowa ogrodu wymarzła 
- Mandragora

Celinko, a Ty skąd jesteś? Ja to bym sobie życzyła taką jesień i początek zimy jak rok temu - do listopada praktycznie były letnie temperatury... A od stycznia to już zawsze idzie z górki, bo do wiosny niedaleko 
Pokażę Wam moje epipremnum złociste - takie liście zaczęło teraz wypuszczać:

Sundaville u mojej Mamy - stan z dzisiaj (niestety nie ma się gdzie puszczać, ale może dzięki temu tak obficie kwitnie?)

Różyczka:

Słoneczniki za ogródkiem - jeden kwitnie w bardzo nietypowym, jaśniutko cytrynowym kolorze. W rzeczywistości jest jeszcze jaśniejszy, niż na zdjęciu:

Pokażę Wam moje epipremnum złociste - takie liście zaczęło teraz wypuszczać:

Sundaville u mojej Mamy - stan z dzisiaj (niestety nie ma się gdzie puszczać, ale może dzięki temu tak obficie kwitnie?)

Różyczka:

Słoneczniki za ogródkiem - jeden kwitnie w bardzo nietypowym, jaśniutko cytrynowym kolorze. W rzeczywistości jest jeszcze jaśniejszy, niż na zdjęciu:

- bananowy_kot
- 200p

- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Mileno ja na listek samby, mówię: tak
Sundaville przecudna, jaka obfita
Sundaville przecudna, jaka obfita
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Gratuluję domku. Uwinęliście się błyskawicznie. No to teraz dużo radości przed tobą.