Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6

Post »

Olej spożywczy będzie miał energię ok. 10kWh na litr czyli jeśliby tę samą ilość energii spróbować wytworzyć z prądu grzałka oporową to wyjdzie ok. 7,5 zl
Aby wytworzyć podobną ilość energii z np. gazu ziemnego to potrzebujemy prawie metr sześcienny czyli koszt ok. 1,5zl
Za tę cenę to tych zniczy za dużo nie da się nakupić a ich wartość opałowa to będzie jakieś 1/8 tego co mielibyśmy z gazu za ten sam koszt.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Tomek - dziękuję za wyliczenia, na pewno wszyscy skorzystają, bo nie każdy ma do wyliczeń zacięcie, a wiedza przydatna. Gazu nie mam i tak już ciepło idzie, to koszty prądu wytrzymię :D Mogłabym farelkę włączyć na 2000W, ale nie wiem czy instalacja wytrzyma, bo jak włączam czajnik 2 tys. i nieopatrznie podgrzewacz przepływowy 3,3 tys, np. do zmywania to wysadzam korki. Teraz codziennie rano jadę na działkę sprawdzić, czy nikt przypadkiem prądu nie wyłączył :lol:
Pozdrawiam Eugenia
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

massur pisze:Olej spożywczy będzie miał energię ok. 10kWh na litr czyli jeśliby tę samą ilość energii spróbować wytworzyć z prądu grzałka oporową to wyjdzie ok. 7,5 zl
Aby wytworzyć podobną ilość energii z np. gazu ziemnego to potrzebujemy prawie metr sześcienny czyli koszt ok. 1,5zl
Za tę cenę to tych zniczy za dużo nie da się nakupić a ich wartość opałowa to będzie jakieś 1/8 tego co mielibyśmy z gazu za ten sam koszt.
Po pierwsze nie każdy ma gaz ziemny doprowadzony do tunelu ;) Licząc koszt gazu z butli i uwzględniając jego większą kaloryczność to wytworzenie 10kWh energii już będzie kosztować ok 7-8zł jeśli się nie mylę?
Literatura podaje wartość opałową dla wosków parafinowych jak i oleju +/- 40MJ/kg. Do wytworzenia 10kWh energii potrzebujemy 1kg paliwa. Koszt ok. 10zł.
Oczywiście samo paliwo to tylko jeden z elementów i porównywanie samych liczb nie jest miarodajne. Ważna jest efektywność ogrzewania powietrza przy spalaniu tego paliwa.
Nie podejmuję się porównania różnych metod ogrzewania różnymi paliwami, chyba najlepiej byłoby zrobić testy terenowe z pomiarem temp. w tunelu i na zewnątrz. Na pewno jedna farelka 1kW będzie słabiej ogrzewać niż 10 farelek 100W z tym się chyba zgodzicie?
Sam wkład do znicza przy spalaniu będzie miał znikomą efektywność, ale jeżeli zawiesimy nad nim konstrukcję z dwóch glinianych donic sytuacja będzie dużo lepsza. Nie mam farelki nie mam promiennika gazowego więc na początek doszedłby mi jeszcze koszt ich zakupu. Z powyższych powodów ja nie skreślam zniczy. Przy zniczach nad roślinami można zrobić niższy podnoszony na dzień tunelik we właściwym tunelu i umieścić w nim znicze. W ten sposób podniesiemy efektywność ogrzewania przez zmiejszenie objętości powietrza.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ja robiłem testy i w moim tunelu 4 znicze z deflektorami z cegły nie miały mierzalnego wpływu na temperaturę, farelka 1kW podnosi dosyć szybko temperaturę o ok. 4-5 stopni. Więc znicze miałyby zapewne sens tyklo jeśli byłoby ich dużo lub mini konstrukcja z agrowłókniną. Ale idąc tym tokiem to i farelka byłaby bardziej efektywna gdyby jej objętość do ogrzania zmniejszyć.
A jeszcze wracając do gazu z butli (propan-butan) to ma on mniej więcej przelicznik kg/metr sześcienny ziemnego x1,25
Butla 10kg kosztuje ok. 50zl i daje tyle ciepła co 12-13 metrów sześciennych ziemnego. To wyjdzie jakieś niecałe 3zl za 10kWh energii.
A jak się to ma to parafiny? Zgrzewka zniczy o łącznej masie parafiny 1,3kg kosztuje 17zl co daje 13 zł za kilogram, co z kolei daje koszt wytworzenia tej samej ilości energii 2x większy niż z prądu (grzałką oporową, pompa ciepła byłaby dużo bardziej efektywna, jakieś 3x), 4x większy niz z gazu z butli i 6x większy niż z ziemnego. Olej spożywczy będzie zatem 3x tańszy niż znicze.

Żeby była jasność, ja nie zniechęcam nikogo do metody typu znicze, chodzi tylko o świadomość kosztów.
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Moje podejście do podgrzewania roślin jest bardziej praktyczne niż teoretyczne .
W czasie gdy były takie szare dni też podgrzewałam w ciągu dnia a nie tylko w nocy .
Takie kominki zniczowe u mnie się sprawdzają . Od razu dodam , że to nie wszystko
co robię by moim roślinom było ciepło .
Na przyszły rok muszę zmodernizować system wczesnych upraw , bo mi pomidory ze styropianu
wychodzą . .Nie polecam kominków instalować np.pod włókniną . Przerabiałam to . :oops:
Rano włókninę miałam czarną , tak się okopciła . Odprało się , ale do pomysłu nie wrócę .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W mojej okolicy dwie kolejne noce -2 i -3 a i kolejna koło zera.
Ja jestem gotowy, mam już chyba świra bo boje się zaryzykować jedną farelką i jak ma być poniżej zera odpalam dwie i to zasilane z dwóch różnych faz i poprzez oddzielne zabezpieczenia - gdyby jedna się spaliła, jakieś zwarcie, które wyłączy bezpiecznik to druga jest niezależna. Termostaty na 10 stopni ustawione.
Pozdrawiam,
Tomek
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

Ja mini tunelik okrywam folią i włókniną. Sama włóknina trochę słabo izoluje.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byle do środy , wtedy wysadzę następne .
Czekam na dostawę dołownika i robię ciepłe poduszki .
Włóknina jak mnie pamięć nie myli podnosi temperaturę o około 3 stopnie .
Wszystko pewnie zależy jaka włóknina i jak szczelne jest okrycie .
Ziemia to bufor ciepła , najlepiej okryć jak najniżej .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Byłem w tunelu i pod włókniną jest 7 stopni. Termometr jest bliżej drzwi niż środka tunelu. Na zewnątrz -2.
Ala-alA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2016, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry, czy ktoś podpowie co dzieje się z liśćmi pomidora na zdjęciu? Odmiana to boxcar willie. Dziękuję.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jakby przypalony , stoją pod lampą ?
mickewazowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2014, o 11:17

Post »

Dzień dobry. To mój pierwszy rok uprawy pomidora, przez pół roku 2020 czytałem, oglądałem, zbierałem opinie, wybrałem pomidory:
-Ausie
-Kosmonaut Vołkov
-Cornabel
-Corazon
-Sarnowski
-Black Cherry
Nasiona wysiane 6 marca (teraz wiem że około 2 tygodnie za wcześnie).
Przez ostatni tydzień moja rozsada stała w szklarni z poliwęglanu, nocą dogrzewałem farelką, temperatura nie spadała poniżej 10 stopni, w dzień różnie, jak było słońce to dochodziło do 30 stopni jak było zimno i szaro to było 12, na pomidrowych łodygach (wszystkich odmianach) oraz nerwach liści (Sarnowski) pojawiły się przebarwienia lekko czerwone delikatnie wchodzace w fiolet, ale do typowego fioletu jeszcze daleko, pomidory wszystkie zasilane sa Florovitem do pomidorów i papryki NPK 4 ? 5 ? 8 w ilości 3ml na litr wody. Czy te przebarwienia sa spowodowane zbyt niską temperaturą i pomidory nie pobierają fosforu? Wczoraj wieczorem do farelki dołączyło kilkanaście wkładów do zniczy ale kiedy w prognozach zobaczyłem -4, szybko zabrałem pomidory i bazylie do domu na parapet, dzisiejsza noc to równiez ma byc -4, planuję wynieśc pomidory z powrotem do szklarni we wtorek. W sklepie ogrodniczym widziałem sadzonki pomidorów, łodygi grube, krępe zielone jak diabli zero przebarwień. Chyba jeszcze dużo nauki przede mną.
P.S.
Jak wrócę z pracy do domu, postaram się zrobić dokładne zdjęcia może to pomoże w postawieniu diagnozy co "świeżak popsuł" w rozsadzie :)
Ala-alA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2016, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze:Tak jakby przypalony , stoją pod lampą ?

Tak pomyslałam, ale stoją przy oknie i sadzonek mam sporo a tylko na jednej coś takiego się pojawiło.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mickewazowsky - to od niskiej temperatury, mają utrudnione pobieranie fosforu. Jak masz opcje zabierać je do domu na noc to tak rób, szkoda je męczyć, 10 stopni w nocy to nie optimum, kilka stopni za mało.
Pozdrawiam,
Tomek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Micke, witaj :wit
Prawdopodobnie nic nie popsułeś, wszyscy mamy takie problemy z rozsadą w tym roku. Weź do domku na noc. Sklepowymi sadzonkami się nie przejmuj, na sterydach jadą :roll: :D
I uzupełnij swój profil, chodzi o lokalizację.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”