Wszystko o pomidorach cz. 13
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Badziu Serdecznie Ci współczuję problemów z produkcją rozsady. Mam nadzieję, że Twoje kłopoty znajdą jakieś pomyślne zakończenie.
Nie bardzo natomiast chce mi się wierzyć w to, że ziemia w różnych częściach worka miała różny charakter. Zużywam co roku ponad 200 litrów podłoża, często różnych producentów. Przeważnie w workach 50 lub 20 litrów. Czasem jestem z jakości niezbyt zadowolony, ale nigdy nie stwierdziłem, żeby ziemia z różnych części worka miała jakieś odrębne cechy.
Nie bardzo natomiast chce mi się wierzyć w to, że ziemia w różnych częściach worka miała różny charakter. Zużywam co roku ponad 200 litrów podłoża, często różnych producentów. Przeważnie w workach 50 lub 20 litrów. Czasem jestem z jakości niezbyt zadowolony, ale nigdy nie stwierdziłem, żeby ziemia z różnych części worka miała jakieś odrębne cechy.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku kupiłem ziemię zmrożoną na kamień . Worki leżały w piwnicy przez miesiąc w pozycji leżącej .Teraz stoją w pionie, ale jak nabieram ziemię to najpierw mieszam dookoła kilka razy.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Wodny111, ziemia w worku jest jednakowa, ale zawiera nawozy w różnych ilościach. Moja miała akurat dawkę startową. Gdy worek długo stoi w pionie to właśnie te składniki przemieszczają się z wyższych poziomów na niższe. Worek był otwarty żeby ziemia się przewietrzyła, ale mieszanie mi wyparowało z grafika czynności.
Mówisz,że nie zawsze jesteś z ziemi zadowolony, czy przypadkiem nie o to właśnie chodzi? I niby jak miałbyś stwierdzić jej inność w różnych częściach worka? Okiem?
Mówisz,że nie zawsze jesteś z ziemi zadowolony, czy przypadkiem nie o to właśnie chodzi? I niby jak miałbyś stwierdzić jej inność w różnych częściach worka? Okiem?
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Badziu ja w ubiegłym roku pół nocy przesadzałam sadzonki do nowego podłoża. Ziemię kupowałam w Aldi. Koniec z tym. W tym roku mieszam dwa rodzaje torfu tj. odkwaszony z Hollas i taki ze sprasowanego balota ( 200 litrów po rozprężeniu ). Pierwsze podlewania tylko woda a teraz każdorazowo z odżywką. Błoto się nie robi jak poleci więcej wody i pomidory zdrowe. Jak się ociepli to dostaną przefermentowany obornik gołębi - oczywiście w bardzo minimalnym stężeniu.
Pozdrawiam Ela
Czy to widać? Czy jest na to jakiś dowód?badzia pisze:ziemia w worku jest jednakowa, ale zawiera nawozy w różnych ilościach
Widać należę do tych szczęśliwców, którym nawozy nie przemieszczają się po worku. Dodam, że nigdy nie mieszałem ziemi przed posadzeniem do niej roślin i ani jedna sadzonka nigdy mi nie padła.
A niezadowolony z podłoża bywam gdy są w nim kamienie, kawałki drewna czy zwitki nieprzekompostowanej roślinności.
Pozdrawiam
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
wodny111
Rzeczywiście masz szczęście.Że nie masz kłopotów z ziemią.
Niestety, większość z nas na własnej skórze ( a raczej na zmarnowanych sadzonkach ) przekonała się o skutkach pójścia na łatwiznę.
Chyba nie wymaga to jakiegoś większego wysiłku żeby przemieszać ziemię z worka.
Nawet producenci o tym piszą.
Pisząc tu na forum zawsze zwracam uwagę na to,że ktoś może skorzystać " z moich rad" a potem żałować,że tak zrobił.
Dlatego warto zastanowić się przed napisaniem, aby nie wprowadzać nikogo w błąd.
Rzeczywiście masz szczęście.Że nie masz kłopotów z ziemią.
Niestety, większość z nas na własnej skórze ( a raczej na zmarnowanych sadzonkach ) przekonała się o skutkach pójścia na łatwiznę.
Chyba nie wymaga to jakiegoś większego wysiłku żeby przemieszać ziemię z worka.
Nawet producenci o tym piszą.
Pisząc tu na forum zawsze zwracam uwagę na to,że ktoś może skorzystać " z moich rad" a potem żałować,że tak zrobił.
Dlatego warto zastanowić się przed napisaniem, aby nie wprowadzać nikogo w błąd.
Nigdy nie mieszam ziemi w worku i nie zamierzam tego robić, to już wykonał producent
I nie wprowadzajcie nikogo w błąd, że jest to warunek konieczny przy produkcji rozsady. Wszystkie rozsady warzyw i kwiatów mam w ziemi kupionej w Biedronce i nic mi nie padło, odpukać
Badziu, może przesadź kilka pomidorków do innej ziemi
i postaw je jak najbliżej okna. A jak rosną sadzonki, które podarowałaś znajomym? Też mają takie problemy?
Doczytałam, że fertygowałaś sadzonki świeżo posadzone do bogatej w nawóz ziemi, może to nadmiar nawozu zaszkodził?

I nie wprowadzajcie nikogo w błąd, że jest to warunek konieczny przy produkcji rozsady. Wszystkie rozsady warzyw i kwiatów mam w ziemi kupionej w Biedronce i nic mi nie padło, odpukać

Badziu, może przesadź kilka pomidorków do innej ziemi

Doczytałam, że fertygowałaś sadzonki świeżo posadzone do bogatej w nawóz ziemi, może to nadmiar nawozu zaszkodził?
- Maraga
aria!
Odwrotnie niż Ty, ja mieszam.
Nawet worek,w którym jest 80 l ziemi.
Od 4 lat,kiedy to padły mi cenne krzyżówki Ani kozuli.
I to nie jest wcale wprowadzanie w błąd,tylko przezorność!
Odwrotnie niż Ty, ja mieszam.
Nawet worek,w którym jest 80 l ziemi.
Od 4 lat,kiedy to padły mi cenne krzyżówki Ani kozuli.
I to nie jest wcale wprowadzanie w błąd,tylko przezorność!
Ależ ja nie zabraniam nikomu mieszać! Tylko nie sugeruj, że jak ktoś pisze, że nie miesza, to wprowadza innych w błąd.
Też uprawiam krzyżówki Kozuli
i rosną tak samo dobrze jak inne.
Też uprawiam krzyżówki Kozuli

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
"I nie wprowadzajcie nikogo w błąd, że jest to warunek konieczny przy produkcji rozsady".
Aria, konieczny może i nie ale z pewnością zalecany i wiele osób miesza ziemię , w tym ja.
A robię to w celu rozluźnienia ziemi, czy rozkruszenia ew. bryłek. Też używam ziemi z Bie .. Zawartość worka przesypuję do dużego wiadra, trochę przemieszam i dopiero sadzę cokolwiek.
Aria, konieczny może i nie ale z pewnością zalecany i wiele osób miesza ziemię , w tym ja.
A robię to w celu rozluźnienia ziemi, czy rozkruszenia ew. bryłek. Też używam ziemi z Bie .. Zawartość worka przesypuję do dużego wiadra, trochę przemieszam i dopiero sadzę cokolwiek.
Pozdrawiam, Marta.
- Maraga
aria!
Mój wpis o wprowadzaniu w błąd dotyczył wszelkich moich wpisów na forum.
A nie tylko mieszania,czy też nie, ziemi.
Mój wpis o wprowadzaniu w błąd dotyczył wszelkich moich wpisów na forum.
A nie tylko mieszania,czy też nie, ziemi.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Niech emocje już opadną i zastanówmy się. Ja też nie mieszam żadnej ziemi ale nie nabieram prosto z worka, wysypuję na dużą miskę, właśnie po to aby rozkruszyć co się zbryliło i wybrać to co zbędne, jak napisała koleżanka. NIGDY mi sadzonki nie padły, ani w ziemi ani w torfie. W tym roku wiedziałam, że na trochę wyląduję w szpitalu i nie będzie miał kto fertygować, do części sadzonek użyłam ziemi tak reklamowanej przez koleżankę arię.
Rośnie wszystko idealnie w obu podłożach.
Badzi, cz Ty nabierałaś prosto zworka?
Rośnie wszystko idealnie w obu podłożach.
Badzi, cz Ty nabierałaś prosto zworka?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zawsze mieszam, bo w tych workach ziemia jest trochę za sucha i dolewam wody, a później muszę wymieszać żeby była równomierne wilgotna.
Andrzej
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Oj, dajcie spokój z tym mieszaniem, od 20 lat sadzę pomidory i nigdy mi to nie przyszło do głowy
Ale też nie miałam dotąd problemów z ziemią. Najgorzej było w tamtym roku, jak chciałam tanio i dużo, no i narobiłam sobie problemów, nie wiem źle odkwaszone czy coś, ledwie rośliny zipały
W tym roku wypróbowałam ziemię do innych rozsad i jak okazało się, że jest ok siałam w nią pomidory. I mogę z całego serca polecić ziemię uniwersalną Natura z włóknami drzewnymi i organicznym nawozem, a jak rosną roślinki, to zaraz wstawię. Jest chyba nawet tańsza od Sterlux, której u mnie ze świecą szukać, a tamta mam pod nosem, a wiadomo trochę tego trzeba 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Coś będzie z takiego dziwaka? Wyjątkowo tej odmiany Lucid Gem mam dwie sztuki, ale wolałabym posadzić dwie a nie jedną

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka