Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6
Moje dynie też już dojrzewają. Liderka wg OTT 427kg. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2016, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy! Po 2-3 zimnych nocach praktycznie wszystkie liście (z wyjątkiem nowych odrostów) zostały masowo zaatakowane przez mączniaka i przyklapły. Co robić? Pryskać jeszcze Topsinem? A może odsłonić całkiem dynie, niech złapią słońca i szybko dojrzewają? A może trzeba rozpocząć "zbiory"? (ale przy DAP 75+ to chyba bez sensu?) Podlewać? Przestać?
-- 17 wrz 2016, o 22:48 --
-- 17 wrz 2016, o 22:48 --
Zerknij parę stron wcześniej gdzie wrzucałem zdjęcie podobnej jasnopomarańczowej dyni z tym samym "defektem". Po prostu dojrzewa, z moją wszystko OK, trochę jeszcze łapie na obwodach choć niewiele. Bardzo brzydko za to dojrzewają białe dynie, wyglądają paskudnie i chropowato, fuu:)Sky12 pisze:Mam do was pytanie. Dlaczego młoda, dosyć duża dynia robi sie żylasta?. Ona rośnie na pędzie bocznym ale jest jedyna na krzaku. Według pomiarów dynia powoli rośnie.
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Z mączniakiem już nie wygrasz. Ja mam ten sam problem. Pryskałem Topsinem ale on nie wiele pomagał. Teraz noce są zimne i na liściach skrapla się woda, przez co choroby szybko się rozwijają. Ile waży twoja dynia?
-
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.
D3/D4 (pomarańczowe) i D5 (biała) wg OTT ważą jakieś 90 kg każda. Białe D1 i D2 są mniejsze (50-60 kg) i nie rosną od dawna, jest też mniejsza koleżanka D2 której nie numerowałem oraz dwie małe hybrydy (późna krzyżówka z polską dynią). Warto jeszcze pryskać topsinem zważywszy, że np. za tydzień może być zbiór a mniejsze będą testowane kulinarnie? Jeśli mączniak zeżre liście to co się stanie z dyniami - dojrzeją? a może uschną albo zgniją?
D3/D4 (pomarańczowe) i D5 (biała) wg OTT ważą jakieś 90 kg każda. Białe D1 i D2 są mniejsze (50-60 kg) i nie rosną od dawna, jest też mniejsza koleżanka D2 której nie numerowałem oraz dwie małe hybrydy (późna krzyżówka z polską dynią). Warto jeszcze pryskać topsinem zważywszy, że np. za tydzień może być zbiór a mniejsze będą testowane kulinarnie? Jeśli mączniak zeżre liście to co się stanie z dyniami - dojrzeją? a może uschną albo zgniją?
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Nic im się nie stanie. Musisz śledzić prognozy pogody bo w następnym tygodniu w niektórych częściach Polski zwłaszcza na wschodzie będą przymrozki. One i tak wiele już nie urosną. Ważne aby nie zmarzły.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja już niczym nie pryskam. Nie podlewam też. Za tydzień jade na konkurs z liderką, by ją oficjalnie zważyć. 
Ziemia przeschła na tyle, że zrobiła się skorupa. Musze dalej nad nią pracować.
chris18404 Zapewne każdy z piszących tutaj zbierze nasiona z swoich dyń.

Ziemia przeschła na tyle, że zrobiła się skorupa. Musze dalej nad nią pracować.
chris18404 Zapewne każdy z piszących tutaj zbierze nasiona z swoich dyń.
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
skrzyp-skrzyp A stosowałeś w ogóle jakąś ochronę przed mączniakiem?
chris18404 Nasiona będzie można zdobyć na AWN z kilku forumowych gigantów, ja też postaram się coś wysłać.
chris18404 Nasiona będzie można zdobyć na AWN z kilku forumowych gigantów, ja też postaram się coś wysłać.
Pozdrawiam Marcin
-
Tak, w środku sezonu 2x Ridomil Gold MZ (po konsultacji z forum) i zadziałało. Wszystko było pod kontrolą - sąsiednie kabaczki (niepryskane) praktycznie już nie miały zdrowych liści, a dynie się elegancko broniły. Aż do spadku temperatur. Topsin był kupiony wcześniej, ale nie został użyty.
Przy okazji - jest gdzieś instrukcja/regulamin AWN? Bo poczytałem jakiś wątek poświęcony Akcji i wiem, że nic nie wiem.
Przy okazji - jest gdzieś instrukcja/regulamin AWN? Bo poczytałem jakiś wątek poświęcony Akcji i wiem, że nic nie wiem.
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Na razie trwają przygotowania do AWN. Trzeba śledzić wątek i będą podane terminy.
Pozdrawiam Marcin
Chciałbym mieć coś na AWN ale mój gigant mikrus 323 OTT
(( wyhodowany z atlantic Giant. Nie ma się czym chwalić po prostu
)

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Może moja największa dobije do 100 kg. Dynia puszczona na żywioł z braku czasu. Nawożenie to tylko obornik przepiórczy i z 2 opryski nawozem dolistnie.
- domked
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lis 2014, o 22:07
Nasiona już pozyskane z dyni.
W tym sezonie popełniłem dużo błędów dużo się nauczyłem nowych rzeczy,
dynie rosły świetnie wrześniowe ocieplenie spowodowało nagły wzrost dyń i największa niestety pękła
nie doczekała konkursu.
W najbliższą niedzielę wybieram się do Krapkowic z moją mniejszą dynią.

W tym sezonie popełniłem dużo błędów dużo się nauczyłem nowych rzeczy,
dynie rosły świetnie wrześniowe ocieplenie spowodowało nagły wzrost dyń i największa niestety pękła
nie doczekała konkursu.
W najbliższą niedzielę wybieram się do Krapkowic z moją mniejszą dynią.

- BobejGS
- Kontakt:
Dominik, Ty to rzadko się udzielasz ale jak już wpadasz to z niezłym kopem. Szkoda że dynia pękła ale i tak jest mega.
Moje też już czekają na konkursy.

Moje też już czekają na konkursy.