Bób cz.3
Re: Bób cz.3
Dziś w starej książce ogrodniczej czytałem o tym, że dynie, fasole nieźle się udają sadzone w odwróconej darni (trawie) pociętej na kwadraty. Testował ktoś tutaj taką metodę? Wygląda to na prostą i tanią metodę przyspieszenia bobu
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U ludzi za odczuwanie temp komfortu odpowiada zawartość lipidów w surowicy.joannamm pisze:Zawsze się zastanawiam co oznacza "ciepłe miejsce", a co "chłodne"? Dla różnych roślin mogą to być inne temperatury, a i odczuwanie ludzi jest różne. U mnie w domu obecnie temperatura waha się w przedziale: w dzień 16-18, w nocy 14-16. I tak jest mi dobrze. Ale u mojego brata jak jest poniżej 20 st., to bratowa mówi, że u nich zimno.
Im więcej tym lepiej znoszą zimno.
(to przy założeniu zdrowego układu krążenia.)
U bobu optymalna dla jego rozwoju , powinna utrzymywać się na poziomie od 18 do 22°C. przy 76% wilgotności pow.joannamm pisze:Też chce na dniach zrobić rozsade bobu i stąd moje pytanie.
(więcej przy glebach lekkich). Siewki wytrzymują temperaturę do -4°C ale powinno się im jak najszybciej zapewnić optymalne warunki do rozwoju.
Polecam samemu poeksperymentować! jedne z rozsad, inne bezpośrednio do gruntu (moczone,i nie moczone)
temperatura to tylko jeden z wielu parametrów wpływających na wzrost rośliny.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
joannamm Ze mnie nie należy brać przykładu, gdyż uprawą bobu zajmuję się pierwszy raz. Jako ciepłe miejsce, mam na myśli temp w okolicy 25st, a chłodny strych, to już temperatura oscylująca w okolicach 10stopni. Nie mam miwjsca na trzymanie rozsady bobu na parapetach, a obecnie jest to najmniej ważne dla mnie warzywo.
Jeszcze nic nie jest przesądzone, bo dużo zależy od pogody ale wolę by on rósł bardzo wolno, niż się wyciągnął.
Prognozy pogody zmieniają się z dnia na dzień i nie wiadomo co myśleć o tym. Myślę jednak że jeszcze z tydzień posiedzi w pokoju zanim na spokojnie wyjdzie z ziemi ale czas pokaże.

Prognozy pogody zmieniają się z dnia na dzień i nie wiadomo co myśleć o tym. Myślę jednak że jeszcze z tydzień posiedzi w pokoju zanim na spokojnie wyjdzie z ziemi ale czas pokaże.
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Miałam Karmazyna i byłam z niego tak zadowolona, że w tym roku sieję głównie KarmazynaBlack Rose pisze:Wciąż się zastanawiam, szykować rozsadę, czy siać bezpośrednio do gruntu... Dobrze, że jest jeszcze nieco czasu.
Warto kupić karmazyna?

Oczywiście są plenniejsze odmiany, o większym ziarnie, ale jego delikatny smak i cienka skórka na ziarnach są dla mnie idealne.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- BobejGS
- Kontakt:
Bardzo ładny. 
Gdzie go trzymałeś wcześniej?

Gdzie go trzymałeś wcześniej?
-
Na poszerzonym parapecie pod lampą sodową, przy uchylonym oknie w dzień.
- BobejGS
- Kontakt:
A, to takich warunków nie zapewnie. 

-
Teraz już mu takie warunki nie są potrzebne. Namocz nasiona w wodzie i potrzymaj przez kilka dni. Jak się pokażą kiełki posadzisz bezpośrednio do gleby. Dla pewności można nakryć włókniną.
- BobejGS
- Kontakt:
Część już mam z rozsady. Prawie wszystkie są już nad ziemią. Mam też paczke i trochę do wysiewu prosto do gruntu.
I stało się po raz pierwszy lekko skiełkowane nasiona bobu wylądowały w krążkach, teraz trochę ciepła i wilgoci, później hartowanie na balkonie i na koniec marca do gruntu. Na tą chwilę łopaty w ziemię nie da się u mnie wbić. Z postów w tym wątku wybrałem Karmazyna, Jankiela Białego, Bonzo i Windsora Białego w sumie 100 nasion. A jak Wasz bób?
Ja w tym roku postawiłam na windsora białego; w zeszłym roku miałam jego, topbob i figaro. 2 te odmiany jakoś mnie nie przekonały i plony mniejsze z nich.
Odnośnie nasion to kupiłam z 3 różnych firm i w zależności od firmy w paczce było 19, 30, 32 sztuki; a cenowo różnica ok. 20-40gr na paczce. Ameryki pewnie nie odkryłam, ale w zeszłym sezonie nie zwróciłam na to uwagi.
Odnośnie nasion to kupiłam z 3 różnych firm i w zależności od firmy w paczce było 19, 30, 32 sztuki; a cenowo różnica ok. 20-40gr na paczce. Ameryki pewnie nie odkryłam, ale w zeszłym sezonie nie zwróciłam na to uwagi.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
W takim razie dokupię Karmazyna. Obecnie mam ten sam, co w zeszłym roku, czyli średniopóźny Hangdown Grunkernig.Skoanna pisze:Miałam Karmazyna i byłam z niego tak zadowolona, że w tym roku sieję głównie KarmazynaBlack Rose pisze:Wciąż się zastanawiam, szykować rozsadę, czy siać bezpośrednio do gruntu... Dobrze, że jest jeszcze nieco czasu.
Warto kupić karmazyna?![]()
Oczywiście są plenniejsze odmiany, o większym ziarnie, ale jego delikatny smak i cienka skórka na ziarnach są dla mnie idealne.
Zastanowiłam się, jednak posieję bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
U mnie ziemia zamarznieta ciągle; robię rozsadę ze wczesnej odmiany w nadziei że wsadzę ją koniec marca do gruntu. Kupiłam też karmazyna, tak na spróbowanie, bo to nowość dla mnnie taki czerwony bób. Chyba tez go namocze i zrobie rozsadę.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Wysiałem dziś trochę nasion różnych odmian. Najgorsze to były bartek z polanu. Nasiona pokruszone z dziurkami po robalach. Większa połowa nasion z paczki do wyrzucenia.
Najładniejsze z smak i zdrowie tylko mało ich było (15 szt) ale to wiedziałam bo mieli napisane na opakowaniu
Najładniejsze z smak i zdrowie tylko mało ich było (15 szt) ale to wiedziałam bo mieli napisane na opakowaniu