Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ja-a

Re: Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Post »

Wpadam z rewizytą :D
Obejrzałam z zachwytem lawendowe pole, mogłabym się w nim wytarzać, bo tak jak pielenie do najukochańszych zajęć nie należy, to przy lawendzie mogę dłubać, wyrywać, wycinać i odpływam. Piękne masz lilie. W moim sercu plasują się bardzo niedaleko za różami, uwielbiam ich zapach wieczorem w ogrodzie.
A' propos Asahi - czy można jest stosować cały sezon?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaaaakiiieeee lilie ;:138
Piękne :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kushi Maya to cudna lilia tez ja mam .Ja mam ogródek pod nosem, więc o takiej porze mogę sie wybrać nie muszę nigdzie jechać.POLAR STAR to cudna lilia .Moje róże już zaczęły powtórkę wiec dalej jest kolorowo
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i mamy sierpień,ale ten czas leci...zapowiadają afrykańskie upały uff będzie grzało ;:3
Wcale się z tego powodu nie cieszę,susza męczy róże i inne rośliny,jedynie lawenda ma się dobrze na suchych piaskach.
W tym lecie zachwycam się moimi i wszystkimi innymi liliowcami,może dlatego,że tak dużo pąków miały i wciąż kwitną ;:333
A róże? Powtarza obecnie Hot Chocolate,ma sporo pąków i na razie przoduje w rankingu ;:108
Inne mają pąki,martwię się,żeby je utrzymały,gorące powietrze nie jest wskazane.I na dodatek w ogóle nie pada,węże pójdą w ruch.

Dorotko pokazuję zdjęcia sprzed dwóch lub trzech tygodni,teraz jedynie Hot Chocolate się stara,by mnie zadowolić :D
Big Brother ma ogromne kwiaty,dlatego porównanie do talerza ;:108

Thesire z Bricomarche

Obrazek

Zuza widocznie ta róża zachowuje się inaczej u każdej z nas,co nie zmienia faktu,że jest piękna ;:215

U mnie Lacre słabo wygląda...

Obrazek

Sabinko Madame jest u mnie ewidentnie do wyautowania,takim mówię stanowcze NIE ;:14 Straszą,szpecą,co to ma być? ;:303
Kupowałam ją w szkółce i w donicy z kwiatem wyglądała na taką jak opisujesz.

Ta też urodą nie grzeszy Glyndebourne tarza się w piachu ;:202

Obrazek

Elwi jeżówki koniecznie posadź,godne zastępstwo,gdy nie kwitną róże ;:333 Hortensje również ratują sytuację,mam ich parę.
Sierpień to przestój,a słoneczniki masz?
Twoja Lacre taka cudna? Moja smętnie wygląda,płatki poobijane,nie tak sobie ją wyobrażałam.Ja z kolei jestem niezadowolona z Glyndebourne,gałązki się pokładają,kwiaty lądują w glebie,okropność ;:222
Jesienne sadzenie jest bardziej korzystne dla róż,wiosną jest susza i właśnie ona może powodować nie przyjęcie się krzaczka ;:224

Moje cudeńko Hot Chocolate nigdy nie zawodzi

Obrazek

Grażynko a może ślimaki mi je zjadły? Miałam kilka ciekawych odmian z BR ...szkoda,ale Milkshake i Catherine kwitną cały czas.
Do tego zwykłe jak co roku niezawodne.No i powojniki zupełnie u mnie nie rosną,wyleczyłam się z nich doszczętnie ;:224
Teraz,gdy liliowce i część lilii ma jeszcze pąki przyjdą upały i wszystko zeschnie ;:145
Grażynko gdzie zamawiasz swoje liliowce? Czy u Pana Emila? Chętnie bym coś domówiła ;:108

Liliowiec od p Emila

Obrazek

Moni dwie lawendy muszę dosadzić ;:108

Milkshake

Obrazek

Gosiu astry kojarzą mi się z jesienią,miałam kiedyś,ale coś słabo kwitły.

roogochi z lilią

Obrazek

Dorotko trzymam kciuki za Guernsey,mam nadzieję,że to będzie dla niej zastrzyk energii :D

Nymph

Obrazek

Jajagna witaj u mnie:) Miło,że wpadłaś...Asahi stosujemy wtedy,kiedy roślina potrzebuje kopa.
Zapobiegawczo raczej nie jest to potrzebne.

Obrazek

Aga dziękuję:)

Obrazek

The Edge jestem nią oczarowana ;:167

Obrazek

Jadziu mam nadzieję,że i moje dadzą radę ;:333

Cafe z gipsówką

Obrazek

Miłej niedzieli...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczny liliowiec ;:oj Jaka to odmiana? Czy na żywo tez ma ten fiolecik - to rzeczywiste barwy?
Co do jeżówek...
Zauważyłam, że u mnie ślimaki atakują jeżówki wczesną wiosną - szczególnie te najmłodsze sadzonki, później już rośliny są większe i dają radę. Double Delight, Milkshake i Coconut Lime mam już wielkie kępy i ślimaki im niegroźne, a młode sadzonki, które sadziłam wiosną niemal uśmierciły. Musiałam w czasie mokrej pogody nakrywać słoikami, żeby uratować. Teraz jest dobrze, nawet zrobiłam kilka młodych sadzonek i radzą sobie. Faktem jest, że latem susza, więc i ślimaki schowane , a przy tym obrzeża rabat sypię w tym roku niebieskimi granulkami p/ślimakom ;:134 Walka jak na razie 1:0 dla mnie ;:333 Musisz po prostu w pierwszym i drugim sezonie poświęcić więcej uwagi na ochronę p/ślimakom i później będziesz już mogła cieszyć się wielkimi kępami jeżówek - szkoda z nich rezygnować, bo są piękną ozdobą rabat. Ja właśnie zamówiłam kolejne ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też zamawiam u Emila, ale głównie z Czech, tam wychodzą najtaniej.
A przywozi mi je grzecznościowo taki pan Rybnika, bo on jeżdzi tam osobiście i kupuje bez pomyłek.
Faktycznie zapowiadane upały mnie też nie cieszą, bo wróży to zasychanie pąków na różach. ;:222
Jeżówek już nie kupuję, bo miałam kilkanaście a tylko 2 mi zostały, reszta wyjedzona przez ślimaki razem z korzeniami. :twisted:
Może chociaż ta susza da popalić ślimakom i je mocno przetrzebi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Ale piękne lilie ;:167
Nymph cudnie u ciebie wyglada ;:108 ;:108
.Może moja na drugi rok też będzie taka.Bo w tym roku zakwitła tylko jednym marnym kwiatkiem :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W sumie gdyby nie te brązowe obwódki Lacre wyglądałaby pieknie
Na razie moje róże nadal są bez pąków
Zaczynają nieliczne
Pozostałe dopiero szykują się do wypuszczenia nowych przyrostów
Ja też boję się tych upałów
x-ja-a

Post »

Annes 77 pisze: roogochi z lilią
Obrazek

Jajagna witaj u mnie:) Miło,że wpadłaś...Asahi stosujemy wtedy,kiedy roślina potrzebuje kopa.
Zapobiegawczo raczej nie jest to potrzebne.
Zdjęcie ;:167
Odnośnie Asahi - ja wiem, że jak potrzebuje kopa. Tylko czy można kopać też i w sierpniu czy wrześniu np. Czy lepiej, dać już spokój, żeby się nie rozhulała za bardzo przed zimą?
Kogra, masz jakieś wyjątkowo wredne ślimaki. U mnie jest ich pełno, takich ze skorupkami, nie znam się, ale jeżówki mają się świetnie i rozsiewają się całkiem fajnie. Wielka szkoda, że u Ciebie znikają.
Oj, dajecie po oczach tą Lacre a u mnie się miejscówka zrobiła ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mam wredne, bo ślimaki nagie czyli bez skorupek.
Te to sieją zniszczenie jak tornado. ;:222
Mam nadzieję że tegoroczna susza i upały wykończą ich populację a przynajmniej mocno zredukują.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko nie łudź sie tego tałatajstwa nie braknie, a niby sucho, a skądś się wciąż zjawiają i pożarły mi moje ogórki :evil: Cudna Hot chocolate
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, a jak się ma twój Novalis? Dobrze kojarzę, że u ciebie był wyjątkowo udaną różą ;:218
Moja madame nadal jest w głównej rabacie, i póki nic nie dokupię (czytaj: póki nic fajnego nie wpadnie mi w ręce ;:224 ) to nadal będzie w rabacie.. potem pójdzie w bardziej ustronne miejsce. Gorzej jak tam zacznie kwitnąć jak szalona :;230 uwierz, jak trafi na dobry czas to potrafi zachwycić
popatrz na złośliwą:

Obrazek

a za kilka dni po deszczu zrobiła się krzaczorem oblepionym brązowymi kulkami :evil: ;:223
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aniu piszesz-czas lilii i liliowców-a u mnie właśnie kończą kwitnienie.Nawet floksy już oskubalam.Nadal kwitną pięknie hortensje.POki co jest kolorowo.Lacre u mnie prześliczna-szkoda,że masz taką marną sadzonkę.Kwitnie cały czas.Pirouette też tworzy nowe kwiaty.W tym roku u mnie najsłabiej pokazał się Crocus rose ,ktory zawsze był piękną różą.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

wspaniałe lilie i liowce moje lilie posadzone w tym roku mizernoty jak nie wiem niektóre w ogóle nie zakwitły
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lato jest i ciepłe dni to norma,ja to wszystko rozumiem,ale to co czuję to duszność,gorąco z dnia na dzień.W piątek zapowiadają 38,a w sobotę 39 i to jeszcze nie koniec atrakcji ;:224 Chciałabym,aby meteorolodzy się mocno pomylili,ale widząc to co dzieje się za oknem nie ma szans ;:222 Jedyną pociechę mają Ci wszyscy szczęściarze co teraz wylegują się nad polskim morzem na piachu ;:215 Trafili jak w totolotka ;:oj Wczoraj w wiadomościach pokazywali jak ludzie szprotki jeden przy drugim prawie przyklejeni,spragnieni opalonych ciał,nieważne,że upał,miejsce zajęte od 5 albo 6 rano,tatuś wstaje ziewający i dyla nad brzeg koczować ;:303 Bawi mnie taka sytuacja,ale z drugiej strony nie pamiętam,żeby lato było takie ładne....po co latać do Grecji i innych kurortów prawda?

Na działce byłam dwa dni wstecz,obraz jaki zastałam nic nadzwyczajnego,lilie przekwitają,liliowce kończą czarować swoimi wielkimi kwiatami,jedynie hortensje stroją się w śnieżnobiałe sukienki i to jest piękne ;:167
Róży praktycznie nie widać,jedynie Hot Chocolate stoi na straży i próbuje mnie przekonać,że za nią inne koleżanki też się postarają,tylko czas,muszę zaczekać...no chyba,że ten skwar zniweczy ich plany ;:224

Moni liliowiec owy nazywa się Cyber Zone i wygląda w realu dokładnie jak na zdjęciu,ma lekkie zabarwienie fioletowe.
Jeżówki mnie z lekka zawiodły,latem przyszły takie piękne i dorodne,jedynie Secret Romance jest nawet lepsza niż rok temu.
Aloha całkowicie zaginęła,a reszta jakieś takie mizeroty...Ślimaków u mnie nie widziałam,może w nocy grasują?
Jeżówki nadal podziwiam i mam nadzieję,że za rok będą tłuściejsze,może bark nawozu jest przyczyną?

Grażynko ten pan nigdy mnie nie zawiódł,wszystko ma ładnie opisane,ale zgubiłam do niego kontakt,masz może?
Oj te upały spędzają mi sen z powiek,nie ma co....martwię się,wieczorkiem trzeba jeździć podlewać ;:224
Na razie z jeżówkami stopuję,liliowce mnie nie zawiodły,z roku na rok ładniejsze,więcej pąków,clematisy też mi słabo rosną ;:145

AniuNymph ładnie się rozrosła czego i Tobie życzę ;:333

Gosiu moje róże coś tam tworzą,poczekam,tylko żeby nie ususzyły się od żaru z nieba ;:224

Jajagna no właśnie już mamy sierpień,a ja Asahi stosowałam w lipcu ...może ktoś inny się wypowie?
Lacre taka brzydka i Wam się podoba?

Jadziu u mojej sąsiadki multum tych ślimaków...jak się ich pozbywacie oprócz granulek?

Sabinko Novalis miał się super ,ale pewnie teraz usycha ze spiekoty.Jak jutro pojadę to pewnie zastanę suszki zamiast kwiatów...
Twoja Madame cudna,a moja ani jednego kwiata tak ładnego nie ukazała,a tylko brązowe kule wrrr

Aniu u mnie też już znikają lilie i liliowce,ale co się nacieszyłam w te ostatnie chłodne dni to moje,jednak wolę 10 stopni mniej ;:333
Mam nadzieję,że Lacre zbierze się w sobie,u majeczki się w niej zakochałam...
Na Crocus Rose czekam,ma przyrosty,liczę na kwiaty.

Filemon dziękuję,część pąków przed kwitnieniem zasuszona,ale coś się ostało,szkoda,że Twoje mizerne,może za rok się pokażą ;:215

Pinky Winky w śnieżnobiałej sukience...elegantka

Obrazek

Flashpoint pozuje z Polar Bear

Obrazek

The Edge...ulubienica lata 2015

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bladawiec...

Obrazek

Liliowiec Vanilie Fluff sprzed kilku dni

Obrazek

Hot Chocolate przodowniczka daje radę i ratuje honor:)

Obrazek

Aachener Dom

Obrazek

Agness Schilinger ma już kolorowe pąki ,lada dzień zakwitnie

Obrazek

Mało mam żółtych róż w ogrodzie...zapomniałam nazwy,mimo wszystko w tym roku ta róża pokazała bogactwo

Obrazek

Obrazek

Orange Passion o niej zapomniałam,stara się jak może

Obrazek

WS 2000 z jeżówką

Obrazek

Princesse Aleksandra of Kent zakwitła ponownie na razie jednym kwiatem

Obrazek

Może to dziwne,ale do tej pory nie zachwycałam się specjalnie floksami,ale jak tak oglądam zdjęcia to odnoszę wrażenie,że wnoszą do ogrodu dużo piękna i subtelności i chyba zaproszę ze dwa do mnie

Obrazek

Wiosną wysiały mi się siewki naparstnicy,przesadziłam je pod płot i zapomniałam...po dwóch miesiącach całkiem niezłe rozmiary widzę...

Obrazek

chłodniejszych dni tym co za gorąco :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”