Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ślicznie zwiewna ta ostnica, szkoda, że jednoroczna :( Zakupiłam tym razem miksa traw, może i taki rarytasik wśród nich się trafi :) Na razie udają śpiochy na parapecie :;230
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigdy trawy mi się nie podobały, ale jak zobaczyłam miskanty to się w nich zakochałam. Te mniejsze trawy też mają to coś :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Soniu, to ta na zdjęciu trawa jest jednoroczna? Szkoda. Fajnie się prezentuje.
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Witaj Soniu!
Świetne te trawki masz. ;:63
Ja nie miałabym cierpliwości do pikowania takich maleństw.
Czy to jest tojeść, która w lecie wybarwia się na żółto?
Bo ja taką mam ale nie zwróciłam uwagi jaka jest zimą. ;:224
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Soniu - świetna ta ostnica... i piszesz, że siana w marcu w czerwcu już była taka ładna? Może się skuszę... w piątek do ogrodniczego po nasionka i do roboty :)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo jednoroczna, ale jest tak ładna, że warto trochę się pomęczyć. Ubiegłoroczne dwie mają trochę zielonych listków wewnątrz. Być może lekka zima sprawi, że będą dwuletnie. ;:65 Trawy łatwo wschodzą więc szybko się doczekasz. Gdybyś chciała to jesienią przypomnij się wyślę Ci, a może będą samosiejki. :?:

Jolu moim zdaniem trawy skomponowane z roślinami kwitnącymi lub o kolorowych liściach ładnie wyglądają. Trzeba jednak przekonać się do nich i widzieć jaką rolę mają spełnić w konkretnym ogrodzie.

Madziu ostnica ma piękny szmaragdowy kolor, aparat tego koloru tak nie odda jak zobaczy oko. Niestety wymaga trochę pracy. Jak zdążyłam doczytać, to sama się rozsiewa. W tym roku się przekonam, czy u mnie też. ;:218

Witam Agnieszko dziękuję. ;:196 Trawy polubiłam oglądając ogrody innych forumek. Pierwsze wysiałam, kolejne dostałam lub kupiłam i teraz sadzę ich sporo. Są łatwe w uprawie, chwasty pod nimi nie rosną i łatwo dokomponować do nich inne kwiaty. To żółta tojeść rozesłana, ładna jest w okresie wegetacji, zimą brązowa.

Agnieszko athshe spokojnie urośnie. U mnie w domu kiełkowała tydzień, jak się przepikuje, to rośnie już dość szybko. :)

Popracowałam dziś trochę. Przycięłam radykalnie berberys Harlequin na czerwonej rabacie. Wycięłam 2/3 pędów, będzie miał nowe, świeże przyrosty. Pościnałam kwiatostany hortensji, w przyszłym tygodniu zetnę tylko patyki. Ścięłam pędy werbeny patagońskiej, może niektóre odbiją od korzenia. Wysokie czosnki i jeżówki zaczynają wystawiać nosy. :tan Nie ścięłam w porę kostrzewy sinej, pełno siewek wokół. Ponownie wysiana werbena patagońska wzeszła dużo lepiej niż pierwsza, z której popikowałam tylko 6 sztuk. Chyba jednak potrzebuje dłuższego dnia do rozwoju. :?:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu podziałałaś ;:215 . A berberysa cięłaś odmładzająco tylko, czy po prostu za bardzo się rozpanoszył u Ciebie?
Z tą trawą ciekawy eksperyment. Poczekam na efekty u Ciebie i może też ją nabędę. Fajna jest.
Czekam i czekam na te jeżówki. Muszę tym moim coś podszepnąć :).
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu berberys zdominował rabatę, bo w ubiegłym roku nie zdążyłam przyciąć. ;:222 Wycięłam wszystkie stare pędy i skróciłam o połowę pozostałe. Mam nadzieję, że będzie niski i gęsty. Mam zwykłe białe i różowe jeżówki, nie silę się na odmianowe, bo jeszcze do nich nie dojrzałam. Jak będą siewki ostnicy pochwalę się, może podeślę gotowe.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, te berberysy to potrafią dominować. Ja mam 4 sztuki które rosną ładnie w stożek. Nie krzaczą się. 1 sztuka na skalniaku tak się rozpanoszyła, że już mi rządzi bzem nawet. Podwiązałam go i przycięłam w zeszłym sezonie. Jest to odmiana Golden Ring. Mam jeszcze 4 sztuki miniaturek. Te lubię najbardziej. Są malutkie i nie ma z nimi problemu.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne te trawy :) Choć póki co jestem na etapie, że podobają mi się w innych ogrodach, zwłaszcza trawa pampasowa i miskanty ;:108
ja będę się użerać ze zwykłą trawą, którą nawet trudno nazwać trawnikową ;:224
Jeżówki... ;:173 Od paru tygodni rozmyślam nad zamówieniem ;:131
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka nie rozmyślaj, tylko zamawiaj. Mnie oczarowały. Hot Papaya. Marmolade itd.. No czyż one nie są cudowne? Ale te zwykłe, o których pisze Sonia też są super. Ja domówiłam zwyczajną żółtą i pomarańczową. Bo po prostu bardzo mi się podobają.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu berberysów mam kilka. Najbardziej podoba mi się Admiration, jest zwarty, sam rośnie w kulkę i wolno rośnie. Mam też Harlequin, 3 Erecty, czerwony płożący i chyba Orange Rocket.

Szamanko Miskanty są łatwe w uprawie, jak widzisz dla nich miejsce w ogrodzie nie zastanawiaj się. Z pampasową daj spokój, u nas nie zimuje. ;:222 Wytrawni ogrodnicy sobie z nią ciężko radzą, przesadzają do donic, lub specjalnie chronią zimą przed wilgocią. Jeżówki to bardzo dekoracyjne byliny, warto je sadzić. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orange Rocket też mam. Nie jest tak jasno czerwony jakbym sobie życzyła. Bardziej ciemno bordowy. Pewnie wynika to ze stanowiska. Nie rośnie cały czas w słońcu. Admiaration też mam i bardzo go lubię.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie będę przesadzać Orange Rocket na skarpę, gdzie słońce pali od rana do wieczora, zobaczę jak się wybarwi.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu a moja werbena stoi jak zaczarowana. ;:145 a raczej leży... ;:145 ;:145 ;:145 Już tydzień. Chyba jutro posieję raz jeszcze. Może jest tak jak mówisz..? Za to ryż ozdobny Black Madras powychodził piorunem. Cieszę się jak głupia, gdy patrzę jak te źdźbła stoją na baczność. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”