Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Cześć Ulka dla mnie taka zima może być (śnieżna) chociaż tego sniegu u mnie za wiele nie ma. Dobre i to. Do wiosny też mi tęskno po mimo że roboty w bród będzie. Zawsze można się wyżyć w ziemi niż zbierać zbyteczne myśli w głowie z dnia codziennego. Muszę ci powiedzieć że dostałem nasionka melonów od naszej Tereni (Teniak). Nigdy nie jadłem melonów. Ciekaw jestem smaku. Mam nadzieję że uda mi się je wyhodować. Bardzo się ucieszyłem z nasionek :heja . Od dwóch dni robię przegląd roślin doniczkowych w piwnicy. Czyszczę je z liści i leciutko podlewam bo jest ciepło. Jeszcze dwa miesiące i będziemy wybudzać pomału. Ulka i Alicjo uważajcie na wirusy grypowe bo już tyle chorych jest. Nie wiem co to będzie w kolejnych latach. Ludzie chorują .Ptactwo zamknięte bo ptasia grypa nie wiadomo do kiedy. Gołąbki by sobie polatały a tu masz :roll:
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo, witaj
właściwie to masz rację, że ogród w zimowej scenerii też wygląda pięknie, ale te pogodowe huśtawki to nie są dobre
widziałam, że mój sprzedażowy wątek zaznaczyłaś, jeśli szukasz jakiejś rośliny to pisz i pytaj czy mam, chętnie Ci podeślę :D
Alicjo pozdrawiam i zdrówka życzę

Przemku i Ciebie miło gościć
U nas już śniegu prawie nie ma, jest dodatnia temperatura w ciąga dnia, oby tylko mrozy nie nadeszły. Przemku, wiedziałam, że Terenia nasionka do Ciebie wysłała, poczytaj w wątku tematycznym o ich uprawie, u Tereni były super. Ja też robię przegląd doniczkowych, ciekawa jestem jak Ci do tej pory przezimowały, u mnie kilka pelargonii padło.
Przemku, jeśli chodzi o wirusy, to ja mam to już za sobą, prawie miesiąc chorowałam, a jeszcze nie jest tak na sto procent.
O problemach związanych z ptasią grypą to wiem, bo my tez mamy sporo skrzydlatych, ale wiesz w Polsce odwołali np. Ogólnopolską Wystawę Gołębi Pocztowych, w Niemczech się odbyła, za tydzień będzie olimpiada w Belgii, i nasuwa się pytanie czy tam nie ma ptasiej grypy. U nas hodowcy mówią że to tylko w Polsce takie problemy, nie wiadomo dlaczego, tylko straszą karami, nakazują ptaki zgłaszać i trzymać w zamknięciu, szeroki temat, ale cóż zrobić.
Jak uważasz, czy róże zbytnio nie ucierpiały, pewnie za wcześnie to pytanie, bo zima nadal traw.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy za oknem zima to cieszą nawet małe kwiatki begonii, liście też cieszą oko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje kliwie pierwszy raz zakwitły w tym samym czasie

Obrazek

Obrazek

a tu obie razem, tak dla porównania

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już rozpoczęłam sezon 2017, dzisiaj zasiałam nasiona pelargonii i Justicii aurea ( Jacobinia aurea)

Obrazek
Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Dziękuje Ula jak cos to napiszę :D
Mój ogród przechodzi remont ,mąż szaleje i już z jednymi roślinkami muszę uciekać bo jego pomysły tam będą :D
Śliczne domowe kwiaty ;:333
To sezon rozpoczęłaś powodzenia w zasiewach ;:215
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem ciekaw jakie kolorki pelargonii teraz wyjdą po wysianiu. Można powiedzieć że sezon parapetowy masz rozpoczęty. Wczoraj piękna pogoda dziś znowu szaruga. Śniegu już nie ma wszystko odkryte oby nie było teraz większych mrozów. Troszeczkę zacząłem czytać o uprawie melonów. Powinno się udać. Ptasia grypa odnotowana w Szczecinku w sumie to już nie daleko do kujawsko pomorskiego. Wczoraj byłem w okolicznej wiosce i patrzę a tam kury normalnie wypuszczone. Więc nie wiem gdzie już jest prawda. Wcześniejszych latach też była ptasia grypa zaczęli wybijać dzikie ptaki i co wybili co do jednej sztuki i grypy już nie było tak? Bzdura. I tak jak mówisz tylko w Polsce takie cyrki. Mnie się wydaję że to jest znowu zrobione po to żeby nasz dobry zdrowy produkt nie był wysyłany za granice. Tak już było z ogórkami wieprzowiną i wołowiną. Naszą dobrą żywność wysyłają a sprowadzają chemiczne badziedło. Uleńko pelargonii nie mam zbyt dużo ale na razie nie jest źle żadna nie padła z fuksji tylko jedna doniczka z sadzonką coś jakby niespecjalnie ale to jeszcze czas żeby postawić diagnozę. Piękne masz begonie w domu a o kliwiach już nie wspomnę. Ja na dniach muszę wsadzić trzy cebule amarylisa. :heja
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku
no tak, sezon jest rozpoczęty, za tydzień ma być ok. + 10 st., więc chyba wyniosę część doniczek na taras, niech się wzmacniają. O ptasiej grypie wiem że w Szczecinku jest. W naszym terenie (tak wczoraj słyszałam) że są kontrole i jak ktoś ma wypuszczone np. kury to jest 2500 kary. Jak dla mnie to skandal, bo to chyba najpierw trzeba ludzi poinformować. Mam sąsiadów, którzy maja ponad 80 lat, maja kilka kur i co, oni nie maja internetu, na zebrania nie chodzą, to też nie wiedzą o zakazie wypuszczania.
Napiszę PW
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super że troszeczkę cieplej się zrobi ale najważniejsze żeby słoneczka więcej było. U nas jest podobnie. Nikt nic nie mówił tylko informacja na stronie internetowej Gminy była. Dlatego większość ludzi i to starszych i nie tylko nic nie wiedzą. U nas ludzie mówią że 8 000 tys kary nawet ale w to nie wierzę że aż tyle. Chociaż jak mają brać od nas pieniądze to im to odpowiada. Kiedyś pamiętam to u nas chodziła tak zwana kurenda . Każdy sąsiad po przeczytaniu się podpisywał i zanosił do drugiego a teraz dowiesz się cudem to jesteś do przodu. Wczoraj zacząłem przycinać drzewa owocowe ale było tak nie przyjemnie że zrezygnowałem. ;:219
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje siewki pelargonii wyglądają dzisiaj tak - i jak widać nie wszystkie nasionka wykiełkowały
Obrazek

w górnym prawym rogu mam 2 siewki od Bildeston Speckled, mają żółte listki, mam nadzieję że wszystkie zakwitną jeszcze w tym roku :D
Miłej i ;:3 niedzieli dla wszystkich
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Ale pomysłowe korytka do wysiewania ;:oj no i piękny ogród :)
Pozdrawiam :wit my też z Borów :)
Wróciłam co by się lepiej przyjrzeć, bo poprzednio mi się nie wszystkie zdjęcia załadowały (nawet nie wiedziałam).
I muszę to powiedzieć: ależ macie urokliwe miejsce, i te rośliny to mnie powaliły na łopatki... Piwonie i różanecznik (chyba) to normalnie szok :) słów brak :)
I gołąbki są  ;:215
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ula :wit
Podziwiam Twój zapal do wysiewów. No i masz piękne efekty. Gratuluję. ;:138
U mnie od stycznia wszystko idzie na zwolnionych obrotach, ale powoli (mam nadzieje) wyjdę na prostą.

Bardzo jestem ciekawa, jakie cuda Ci wyrosną. :)
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w ten przedświąteczny wieczór
Wszystkim odwiedzającym życzę z okazji zbliżających się Świat Wielkanocnych wszystkiego co najlepsze, zdrowia, mile spędzonego czasu w gronie rodzinnym oraz lepszej pogody na świąteczny spacer po ogrodzie.
Dobrze, ze mam tak duży i zabudowany taras, mimo złej pogody, tutaj mam dość ciepło aby rośliny mogły wznawiać wegetacje, zwłaszcza moje ulubione pelargonie.

Dzisiejsze zdjęcia z tarasu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wantirna i już kwitnie niebieskimi kwiatuszkami Iochroma
Obrazek

a to Blazorny
Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ula :wit
Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt, radości, zdrowia, uśmiechu i pogody ducha na dalsze dni a przede wszystkim słoneczka ;:3 .
Twoje pelargonie to prawdziwe cuda :D
Pozdrawiam serdecznie
Joasia
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Witaj Ulu cudowne pelargonie :wit
Zdrowych i pogodnych świąt :!: :!: :!:
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulko dla Ciebie i rodziny spokojnych i ciepłych Świąt. Pelargonie pięknie wybarwione. Ja z rana miałem nerwy bo musieliśmy ratować klacz która nagle nie mogła wstać. Okazało się że ma kolkę a to dla konia niebezpieczne. Na szczęście wstała już i chyba będzie dobrze. Pogoda nie rozpieszcza. Te ochłodzenie które ma nadejść trochę mnie martwi bo nie jestem w stanie wszystkiego wnosić z powrotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”