Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

:wit Ania, przestań kurcze............ :;230 zwalasz normalnie z nóg "deser" boski ;:167 ;:167 ;:170
Ale kusisz :;230 pod koniec sezonu będziemy miały miękkie nóżki ;:306 dobrze, że Vesalius nie za bardzo, bo
miejscówek brak. Ander le Notre poproszę więcej..... jeden z moich zaczyna się już kotasić .... muszę się zdobyć na oberwanie paczka. ;:145 , a łatwiej mi będzie to zrobić jak się napatrzę u Ciebie. ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne fotki ;:63
Czy te niebieskie dzwonki szybko się rozrastają? Kupiłam własnie białe i niebieskie, ale mizerne sadzonki. Liczę na to, że szybko się rozrosną :roll:
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Aniu po prostu cudnie ;:303
Novalis również i moje serce zdobył, więc ja zdobyłam jego i ma już piękny pączek, który lada dzień się rozwinie ;:131
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ania, coś chyba wstawisz latem ;:306 chyba już nie ma tykich co się ociągają :;230
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Alexio, Aniu, Beato, Maju, Moniko i Magdalenko ? dziękuję Wam serdecznie za miłe wpisy.
Wybaczcie, że dzisiaj nie zwracam się do każdej z Was indywidualnie.

Czas, a raczej jego brak oraz okoliczności nie pozwalają mi w tej chwili aktywnie uczestniczyć w życiu FO.
Mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. :wit

Dla wszystkich miłych Gości Andre le Notre :)

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania...... ;:145 ;:196 nie chcę tak, a za Andre dziękuję śliczny.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zgubiłam Twój wątek.
Co ja będę pisała? Same cudowności. Rabaty bardzo ukwiecone. Wygląda to super.
Moja Lions w tym roku bardzo słaba, bo przesadzana kilka razy i jeszcze chyba czeka ją kolejna przeprowadzka. Mam nadzieje, że ją przezyje.
Mam podobną różę do twojej White Medilande. Ale moja jest bardzo chorowita. Bardzo szybko łapie plamistość.
Wzrostem nie przekracza 40 cm.
Pokażesz więcej jej zdjęć?
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu a wąchałaś Jubilee Celebration, ten zapach rozbraja.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu nie byłam u Ciebie cały czerwiec :oops: , za jednym zamachem obejrzałam rozkwit Twoich różyczek, świetny pokaz za który dziękuję ;:180
Widzę że Mary Rose to też Twoja ulubiona róża ;:167
Większości róż nie mam lub nie znam i fajnie tak pooglądać ich rozwój. ;:215
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aniu a jak Ci się spisuje Cecylia? Mam na nią już dość długo ochotę ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit .

Maju, już jestem ;:196 Nie wiem, czy w najbliższym czasie będę bywać z taką systematycznością jak przez ostatnich parę miesięcy, ale FO to jednak fajna odskocznia od gonitwy i problemów dnia codziennego.

Gosia, Twoja Lions Rose na pewno szybko dojdzie do siebie, bo to silna róża. Ja też jeszcze do soboty latałam z Out of Rosenheim po ogrodzie, aż w końcu wylądowała w donicy. Nie wiem, czy to będzie jej miejsce docelowe, czy dalej będę szukała dla niej jakiejś miejscówki.
Moja White Meidiland póki co jest zdrowa. To rzeczywiście mikrus, więc może masz właśnie tę odmianę. W tej chwili już nie ma kwiatów. Wkleję fotki, jak tylko się pojawią :)

Danusiu, wącham czasami Jubilee Celebration, choć prawdę mówiąc nie jestem zbyt wielkim wrażliwcem zapachowym... Pachnie ładnie, ale zapachu roznoszącego się po całym ogrodzie ? jak gdzieś przeczytałam ? nie ma (hi hi).

Maju, jak widzisz dużo nie musiałaś nadrabiać. Czerwiec minął głównie na oczekiwaniu na kwitnienie róż. Nie mam zbyt wielu historycznych, które kwitną najszybciej.
Mary Rose rzeczywiście mnie w tym roku zauroczyła; angielki naprawdę pięknieją z wiekiem...
Jeśli tylko znajdziesz czas i ochotę ? zapraszam :)

Ania, Cecylia to grzeczna panienka; zdrowa, a kwiaty ? jak na austinkę - utrzymuje przyzwoicie długo (parę dni). Nie narzekam, ale też nie szaleję :wink:

Mam trochę zaległych zdjęć. Wkleję zatem część tych starszych i część tych z ostatniej chwili.
Nie wszystkie róże zaczęły kwitnąć. Cały czas ociąga się parę odmian z wiosennych zakupów: Ascot, Eden Rose 85, Geoff Hamilton, Kurfürstin Sophie (duże pąki), L'aimant, Larissa, Natasha Richardson (już prawie), Odile Masquelier, Sebastian Knaipp (prawie, prawie), Sourire de Mireille.
Tak więc czekają mnie jeszcze niespodzianki, mam tylko nadzieję, że nie będą niemiłe, bo pomyłek mam w tym roku już dosyć... ;:223

Na początek kilka widoczków ogólnych:

Wśród nowo zakupionych róż mam już parę faworytek, a do kilku odmian, które nie zachwyciły w ubiegłym roku - przekonałam się.
Absolutnie podbiła moje serce Rosenfee, której zakupu wcześniej żałowałam.
Widać, niektórym rabatówkom, tak jak parkowym trzeba dać trochę więcej czasu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Avalon ? cudowna, elegancka róża, o falbaniastych płatkach. Bardzo długo trzyma kwiat, a dla mnie jest to jeden z priorytetów.
Obrazek

Baronesse ? poza tym, że niezbyt podoba mi się kształt rozwiniętego kwiatu (zbyt płaski?) ? jest ok.
Obrazek

Mariatheresia ? tworzy fajny komplecik z Baronesse. Bardzo lubię jak róże są zgrane nie tylko pod względem kolorystycznym, ale także pod kątem budowy kwiatu. Te dwie najładniejsze są w ?półrozkwicie?.
Obrazek

Aphrodite
Obrazek

Crocus Rose; jestem mile zaskoczona, że ma stosunkowo trwałe kwiaty :)
Obrazek

First Lady; wydaje mi się, że w tym roku ma większe kwiaty i są trochę bardziej falbaniaste, co akurat u tej odmiany nieszczególnie mi się podoba.
Obrazek

Kronprinsesse Mary ? cieszę się, że ją mam; bardzo ładna różyczka.
Obrazek

Aleksandra Princess de Luxemburg
Obrazek

Acropolis ? niestety dalej będę nią zanudzać. Bardzo lubię tę zmienność kolorów.
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosenfee
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, śliczne te Twoje różyczki ;:oj Rosenfee widziałam kilkakrotnie w donicy w spezedaży, ale mnie nie przekonywała. Twoja jest piękna :!: ;:215
Mam pytanie odnośnie kostki granitowej. Jak jest ułożona? Na sucho, czy cementowana w spoinach? Pytam, bo taka ładna, czyściutka, bez mchu i przerastającej trawy...
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Aniu Acropolis marzenie. Nigdzie nie mogę jej dostać. Mam mały problem z Sourire de Mirelle, miała być biała, a mąż był dziś na działce i przysłał mi zdjęcie pomarańczki. :roll: Jutro będę mogła pojechać to obejrzę osobiście, chyba nie może się aż tak wybarwiać? Przecież w rzeczywistości miała być w zasadzie biała? Popatrzyłam na zdjęcia w szkółce, tam pąki są białe, a u mnie żółtawe. Chyba mam pomyłkę. :roll:
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj rozładowała mi się klawiatura i ostatnie zdjęcie Rosenfee, które miało być zamieszczone w poprzednim poście wkleiłam posługując się tylko myszką. Nie mogłam też zamieścić żadnego komentarza ani u nikogo nie zdołałam nic napisać...

Monia, jak bym zobaczyła swoje ubiegłoroczne Rosenfee ? też bym ich nie kupiła :D One w tym roku tak wypiękniały.
Kostka była układana na sucho, na podsypce z piasku i cementu. Kochana, te ścieżki to nasza największa porażka ? z zapadniętymi fragmentami włącznie. Zatrudniliśmy partaczy i teraz są (mają być) sukcesywnie poprawiane już przez m. Nie pokazuję oczywiście tych mankamentów. Z przerastającą trawą radzę sobie przy pomocy cudownego szpadelka do obrzeży, natomiast mech zupełnie mi nie przeszkadza ? traktuję go jak szlachetną patynę :wink:

Beata, moja Sourire de Mireille jeszcze w pąkach, ale już mnie bierze stres. Ja w tym roku miałam już 3 różane pomyłki i mam nadzieję, że limit na ten rok został wyczerpany...
Ta róża rzeczywiście na zdjęciach jest biała, choć środek ma żółto-kremowy, więc może to kwestia pierwszych kwiatów, które czasami wyglądają trochę inaczej...
Acropolis jest w FilRoses :)

Dzisiaj na początek trochę różności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz różyce:

Alan Titchmarsh
Obrazek

Claire Austin
Obrazek

Gartenträume
Obrazek

Lichfield Angel ? pierwszy kwiat; wrażenia średnie, ale wiem, że angielki muszą się rozkręcić :)
Obrazek

Maid Marion ? z rangi ledwie tolerowanych awansowała do grona moich ulubienic :;230
Obrazek

Sonnenröschen
Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek

Vesalius ? ma bardzo ładny zapach, a kwiaty długo utrzymują się w wazonie
Obrazek

Eifelzauber ? kapitalna, długo kwitnąca róża
Obrazek

Novalis
Obrazek

Leonardo da Vinci